Ga naar inhoud


Krantenartikel Trouw


Gast

Aanbevolen berichten

Digitale tv van KPN: mooi beeld met kuren

door Vincent Dekker

2005-01-18

 

Wie in of dichtbij de Randstad woont en af wil van het steeds duurder wordende kabelabonnement, heeft sinds een paar maanden een alternatief: digitale tv van KPN. Het telefoonbedrijf biedt abonnementen die, zeker als ook telefoon en/of internet van KPN wordt afgenomen, veel voordeliger (tot 50 procent) zijn dan die van de meeste kabelbedrijven.

 

 

 

Maar prijs is niet alles als het om tv kijken gaat, zo blijkt uit een praktijktest. Het digitale tv-systeem kent nog kinderziektes en andere nadelen die, afhankelijk van de gebruiker, een jaarlijks voordeel van pakweg tachtig euro in de schaduw stellen.

 

Het begint al met de beschikbaarheid. Volgens de postcode-check valt mijn adres in Bergen (NH) binnen het zendbereik van Digitenne, die voor KPN het signaal de ether instuurt. Thuis hoopvol de antenne aan de decoder gekoppeld en die weer aan de tv, wat als beloofd een fluitje van een cent is. Daarna kan het afregelen van de antenne beginnen. De 'ontvangststerkte' komt niet boven de 53 op een schaal van 100, de 'ontvangstkwaliteit' blijft consequent op nul staan. Dat belooft niet veel goeds.

 

Bij het zoeken naar zenders worden de bange vermoedens bewaarheid. Van de ruim 20 zenders die te ontvangen zouden moeten zijn, krijg ik er maar vijf goed op het scherm: Nederland 1, 2 en 3, België 1 en 2. Nog drie zenders zijn gebrekkig te volgen: af en toe beeld en geluid. De rest wordt door de ontvanger niet opgepikt. Voor de radiozenders blijft het bij zes van de 17.

 

Bij mij geen trams voor de deur, geen betonnen muren en geen metalen folie op de ramen die het signaal volgens Digitenne kunnen verstoren. Wat doe ik fout? ,,Niets'', weet even later KPN te melden. ,,Wij baseren onze postcodecheck op gegevens van Digitenne, maar hebben al meer klachten over slechte ontvangst gekregen. Bergen ligt op de grens van het huidige ontvangstgebied. We bekijken of we de postcodecheck moeten aanpassen.'' Een paar weken later is dat nog niet gebeurd.

 

De zenders die wel goed worden ontvangen, geven op zich al een indruk van deze moderne manier van tv-kijken. Eerst valt op dat het beeld op een goede maar 'gewone' tv (geen groot plat plasmascherm) rustiger is dan het kabelbeeld . Ik dacht altijd een perfecte kabelontvangst te hebben; het kan dus beter.

 

Maar bij het gebruik stuit je meteen op een paar tegenvallers. Als je de tv via de afstandsbediening van de decoder wilt bedienen, schiet de volumeregeling tekort. Dus pak je de afstandsbediening van de tv om het geluid harder te zetten. Voor je het weet druk je op die afstandsbediening ook een knop voor een ander kanaal in en ben je het signaal van de decoder kwijt. Simpel weer kanaal nul (waarop de decoder zit, net als de videorecorder) van de tv kiezen helpt niet. De decoder moet eerst weer uit- en aangezet worden voor je tot de tv doordringt. Dat irriteert gauw.

 

Als je wel gaat zappen via de decoder, denk je aanvankelijk dat het niet lukt: het duurt een seconde of twee voordat daadwerkelijk van programma wordt gewisseld. Dat is niks voor een verwende tv-kijker. KPN belooft dat de volgende generatie decoders kanalen alvast in zijn geheugen klaarzetten, zodat je onmiddellijk overschakelt.'' Dat is mooi, maar wie van 3 naar 14 wil schakelen, zal toch weer die vertraging tegenkomen.

 

De kinderziektes bij volume, zappen en noodgedwongen uitschakelen kunnen verholpen worden. Anders ligt dat bij het zenderaanbod. Dat bestaat nu uit 22 zenders, waaronder alle Nederlandse, plus vier erotiek-kanalen die apart aangevraagd en soms ook apart betaald moeten worden. Niet in het pakket zitten onder meer BBC 1 en 2 en de drie Duitse zenders . Die komen er volgens KPN ook niet snel bij. Dat maakt Digitale tv van KPN bij mij bij voorbaat kansloos.

 

Wie niet veel om die zenders geeft, werkelijk binnen het zendbereik van Digitenne woont en de volgende generatie decoders afwacht, heeft straks aan KPN een alternatief voor zijn kabel. Een pluspunt is ook dat KPN drie smartcards per abonnement levert: na aanschaf van een extra decoder (voor enkele tientallen euro's) kan er ook in de caravan digitaal tv gekeken worden. Mits de camping natuurlijk binnen het zendgebied van Digitenne valt. Maar dat is over anderhalf jaar (vrijwel) heel Nederland.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...