Ga naar inhoud


WAARSCHUWING negeer de viruswaarschuwing


Gast Kimble

Aanbevolen berichten

In het nieuwsforum staat een posting met eenn waarschuwing waaraan je geen gevolg mag geven.

 

Symantec Security Response encourages you to ignore any messages regarding this hoax. It is harmless and is intended only to cause unwarranted concern.

 

Die file jdbgmgr.exe hoort er thuis.

Beter dat een moderator die posting verwijderd.

 

<small>[ 23-05-2002, 01:29: Bericht gewijzigd door: alanS ]</small>

Link naar reactie
Delen op andere sites


tja, ik kan hem je wel mailen.

Je hebt hem te snel gewist dus. <img border="0" title="" alt="[Frown]" src="images/icons/frown.gif" />

Eeerste slachtoffer is dus gevallen. <img border="0" title="" alt="[Mad]" src="images/icons/mad.gif" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

http://www.microsoft.com via search optie de volledige naam van dit bestand invullen.

 

of via je prullenbak

 

Dartie

 

PS: Je bent dus duidelijk een slachtoffer geworden van de gevaarlijke onzin. Een schrale troost is misschien dat je waarschijnlijk niet de enige bent.

Link naar reactie
Delen op andere sites

jongens, niet dat het allemaal zo erg is, maar kennelijk houden jullie geen tijd meer over voor andere dingen dan die wok.

vorige week stond het al op www.zdnet.nl:

 

º Virushoax heeft het gemunt op systeembestand [17 mei 2002]

Een nep-virusmelding heeft het gemunt op een systeembestand dat nodig is om een aantal Java-applets aan de praat te krijgen. De waarschuwing moet computergebruikers bang maken voor het zogenaamd gevaarlijke virus jdbgmgr.exe, maar in werkelijkheid is dat de Java Debugger Manager.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ bromtol

 

Daar hebben we onze sat-hobby voor, niet dan? <img border="0" title="" alt="[Cool]" src="images/icons/cool.gif" />

Maar soms zit ik te veel achter mijn flatscherm dan achter mijn breedbeeld.

 

Dartie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Iedere verstandige internetter heeft toch een recente virusscanner op zijn pc zitten,dus hoeft een virus waarschuwing niet.

regelmatig uploaden en alleen van de officieele site de virus waarschuwingen in de gaten houden.

 

Groet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Virus én hoax alert: jdbgmgr.exe

 

Gepubliceerd op dinsdag 14 mei 2002 14:54

 

 

 

Anti-virusbedrijf Sophos meldt dat er mailtjes circuleren waarin wordt gewaarschuwd voor het "virus" jdbgmgr.exe. Wie het bestand op de PC vindt, zou besmet zijn. Virus staat tussen aanhalingstekens, omdat de kans groot is dat het bestand inderdaad op de computer aanwezig is. "jdbgmgr" is de afkorting voor "Microsoft Debugger Registrar for Java".

 

De techniek lijkt op die van de valse viruswaarschuwing voor "suflbnk.exe", dat een jaar geleden de ronde deed.

 

Een e-mail waarschuwt de ontvanger voor een gevaarlijk bestand dat in realiteit onderdeel van Windows uitmaakt. Mensen doorzoeken de PC en ontdekken tot hun schrik dat het gewraakte bestand aanwezig is.

 

Van een virusbesmetting is echter geen sprake, omdat het legitieme software betreft en verwijdering van het bestand kan problemen opleveren.

 

Nu wordt dezelfde techniek toegepast met het bestand jdbgmgr.exe, waar aanwezigheid op het systeem "besmetting" betekent. Er circuleert momenteel een (Engelstalige) e-mail met die strekking, maar over het algemeen duurt het niet lang voor een vertaling is gemaakt.

 

Zo'n valse viruswaarschuwing heet een hoax - een kletsverhaal. Vaak is het doel om zoveel mogelijk mensen over te halen de waarschuwing door te sturen. Dergelijke hoaxes lijken op elkaar.

 

Wie doorheeft hoe zo'n verhaal is opgebouwd, kan ze van mijlenver herkennen. Zie daarvoor het arikel over het (nietbestaand) Big Brother-virus, onderaan dit artikel. Doorsturen aan collega's, vrienden en familie (waar hoaxes altijd toe oproepen) is niet nodig.

 

Complicerende factor is dat het oudere Magistr-virus (zie "Vrijdag vol virussen") willekeurig bestanden van de PC aan anderen mailt. Daar zit ook wel eens het bestand jdbmgr.exe bij. Anti-virusbedrijf Sophos meent dat dit hele misverstand zo mogelijk is ontstaan, omdat mensen een kopietje van jdbgmgr.exe kregen toegemaild, in combinatie met de hoax-virusmelding.

 

Wie ongevraagd een bijlage krijgt toegestuurd, moet zich realiseren dat het starten ervan een potentieel gevaar betekent. Wie zonder nadenken een dergelijk programma uitvoert, loopt de kans zijn systeem grote schade toe te brengen en werk van dagen, weken of zelfs jaren te verliezen. Bovendien sturen sommige virussen privé-documenten aan onbekenden door, met alle gevolgen van dien.

 

Er zijn virussen in omloop die zonder scrupules harddisks wissen, programma's en documenten vernielen of complete schijven onleesbaar maken. Krijg je een e-mail en hangt daar een onbekend programma of "vage" attachment aan - neem dan geen risico en wis het bericht.

 

Wie ondanks alles geen virusscanner draait en de investering van hooguit 45 euro niet de moeite vindt, moet schade met droge ogen aanvaarden.

 

Lars Pasveer - Computer Planet

 

Gerelateerde artikelen:

- JDBGMGR: Virus or hoax... or both? [sophos]

- Vrijdag vol virussen (o.a. Magistr)

- Valse viruswaarschuwing "sulfnbk.exe" in omloop

- Valse 'Big Brother' virusmelding doet de ronde

- Overzicht Computer Planet virus-artikelen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...