Ga naar inhoud


ook e-donky stopt er mee


uniden

Aanbevolen berichten

De uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in de zaak van MGM tegen Grokster heeft een nieuw slachtoffer geëist: eDonkey gaat zijn p2p-netwerk stilleggen. Tijdens de ophef die de sluiting van WinMX vorige week nog teweegbracht viel nog een strijdbaar geluid te horen: het bericht van Reuters dat eDonkey de deuren zou sluiten zou volstrekt onjuist zijn. Het forum waar dat statement op te lezen viel, lijkt inmiddels echter uit de lucht te zijn. De directeur van eDonkey-maker MetaMachine, Sam Yagan, licht die beslissing in een uitgebreide verklaring aan de Amerikaanse Senaat toe.

 

De beruchte 'Cease and desist'-brief van de RIAA, die ook eDonkey heeft ontvangen, baseert zich op de volgens hem dubbelzinnige uitspraak van het Hooggerechtshof, en Yagan zegt dat de brief onder meer duidelijk maakt dat de muziekindustrie geen enkel belang bij samenwerking heeft. Met de Grokster-uitspraak in de hand kunnen de copyrightadvocaten volgens hem ieder p2p-programma bedreigen, en hoewel Yagan in een rechtszaak goede kansen voor zijn bedrijf ziet, denkt hij de kosten van de rechtsgang niet op te kunnen brengen. Hij voorspelt dan ook dat andere p2p-bedrijven hetzelfde lot zullen moeten ondergaan.

 

De eDonkey-president doet een klemmend beroep op de wetgevende macht om de Grokster-uitspraak te 'verduidelijken', omdat de teloorgang van p2p-bedrijven eigenlijk alleen maar nadelen voor de Amerikaanse economie met zich meebrengt. Het bedrijfsrisico voor startende ondernemers op deze jonge markt is domweg te groot; een nieuwkomer op de p2p-markt - hij noemt Skype als voorbeeld - zal zich daarom niet in Amerika kunnen en willen vestigen. Dit is niet alleen nadelig voor de ontwikkeling van nieuwe technologie, het scheelt de VS bovendien miljoenen dollars aan belastinginkomsten.

 

Daarnaast heeft de repressieve aanpak volgens hem tot gevolg dat p2p-ontwikkelaars meer en meer in de anonimiteit zullen verdwijnen. Dat heeft tot gevolg dat de makers van p2p-applicaties zelden of nooit verantwoordelijk kunnen worden gehouden, en daarmee ook dat een dialoog met de film- en muziekindustrie bij voorbaat uitgesloten lijkt. Hier haalt hij als voorbeeld de niet-Amerikaanse, ondergronds ontwikkelde eDonkey-kloon eMule aan: hoewel MetaMachine last had van eMule-clients, was de concurrent wegens het ontbreken van een officiële vertegenwoordiging niet aan te pakken. 'Ik betwijfel of de RIAA wél in staat is om eMule aan te pakken - ze zullen er in elk geval meer moeite mee hebben dan ze met ons hebben gehad', aldus Yagan.

 

bron tweakers.net

dm8000 powerd by rudream line X 3.2 white HBB-tv

Link naar reactie
Delen op andere sites


Gewoon alles overzetten naar Rusland, daar gelden de auteursrechten (naar mijn weten) niet <img src="/forums/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

* VU+ Duo 2 sat/kabel - Amiko A3 combo - Coolstream Trinity - Dreambox 800 HD SE - Xsarius Fusion HD SE - Mag254 iptv *

* LG 65inch smart 3D tv - Playstation 4 *

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...