Ga naar inhoud


Teleurstelling met Linux


Toine

Aanbevolen berichten

Hoi,

 

Ik heb afgelopen weekend maar es besteed aan wat Linux perikelen. Ik kom welliswaar uit een M$ bolwerk, maar je moet altijd rond blijven kijken, nietwaar? Onlangs Windows Vista gebruikt, en daar werd ik ook niet veel vrolijker van, dus maar es verder kijken.

Ik wilde graag een desktop uitrusten met Linux. Ik moet zeggen dat het allemaal behoorlijk tegenviel.

 

Ik heb gekozen voor Ubuntu. Dat schijnt op dit moment één van de populairste distributies te zijn.

De installatie gebeurde op een HP Evo d330 2.8Ghz met 1Gb intern. Volgens mij is dit een superstandaard systeem waarvan er enorm veel geleverd zijn de laatste 3 jaar.

 

Mijn ervaringen :

 

- Installie wilde mijn harddisk niet zien. De melding die ik kreeg kwam vaker voor, maar dan in combinatie met SATA drives. Uiteindelijk wat default instellingen in de Bios veranderd (Iets van "Bios gebruiken voor IDE DMA overdracht")

- Ik heb een Canon Pixma ip8500 (printer), die kent het systeem niet. Uiteindelijk blijkt er een Japanse linuxdriver hiervoor te bestaan, maar die is eigenlijk niet helemaal okay, en ik kan dan ook geen CD-labels uitprinten.... Om het printen überhaupt aan de praat te krijgen moet je een halve linux-goeroe zijn.

- Het systeem speelt standaard geen MPG´s , MP3´s e.d. af. Ook daar moet je weer allerlei toeren voor uithalen.

- Ik heb een 19" Philips 190p flatpanel aan de intel onboard graphics adapter hangen. Deze krijg ik met geen mogelijkheid op 60Hz. Hij pakt standaard 75Hz en weigert ondanks alle workarounds op internet naar 60hz te gaan (voor een TFT is dat de ideale refresh rate). Als ik de videokaart op Vesa instel, dan kan ie wel naar 60hz. Maarja, dan is de graische kaart super traag. Op dit punt ben ik gestopt. Had er mijn buik van vol.

 

Ik had echt verwacht dat Linux verder was als ik nu heb ervaren. Daar buiten was ik ook niet echt onder de indruk van de snelheid en stabiliteit.

Het design daarintegen vindt ik geweldig. Maarja....

 

Heb ik de verkeerde distributie gekozen? Of is dit nog gewoon de stand van zaken?

 

 

Toine

Link naar reactie
Delen op andere sites


Citaat:
Heb ik de verkeerde distributie gekozen? Of is dit nog gewoon de stand van zaken?

Beide denk ik.

Het is mogelijk dat je met een andere distro meer success hebt (sommige distro's hebben bijv. wel standaard een MP3 speler, maar andere laten deze om juridische redenen liever weg, MP3 is namelijk een Open formaat zoals vele mensen denken). De ene Distro installeerd zonder problemen op bepaalde hardware en de andere doet helemaal niks (heb ik zelf ook al eens megemaakt met een Laptop).

Wat de problemen met je Printer en Videokaart betreft is het ook een beetje de fout van de fabrikanten. Vele fabrikanten leveren nu eenmaal GEEN linux drivers en weigeren dan ook nog om de nodige specificaties aan de Linux Community te leveren zodat ze zelf drivers kunnen maken.
Zo zullen de meeste Linux gebruikers je aandraden om een NVidia kaart te kopen en geen ATI (hoewel ze beiden Linux drivers ter beschikking stellen).

Linux is in de afgelope jaren zeker enorm vooruit gegaan (ik herinner me nog de tijd dat je alles in de console moest doen en het instellen van de X-server had het risico dat je je grafische kaart opblies).

Je kan eventueel een proberen met de volgende Live CD's
- Knoppix (is toch de meest populaire LiveCD en 1 van de eerste). Deze heeft over het algemeen veel success.
- Linspire LIVE (Linspire is dan wel een commerciele distro en dus voor vele mensen geen alternatief, maar ze hebben wel goede hardware ondersteuning EN ze zijn bij de enkele die standaard NVIDIA en ATI drivers bijleveren). Linspire LIVE is trouwens gratis te downloaden

Verder stond Mandrake (nu Mandriva) vroeger bekend als DE distro met de beste hardware herkenning (weet niet of dat nu nog steeds het geval is, maar Mandrake heeft zeker zijn groep volgelingen).

Je printer zou wel ondersteud worden in Linux met de Turboprint Linux drivers. Helaas zijn deze niet gratis. Ze zeggen wel dat installatie zo simpel is als onder Windows.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ububtu is een prima desktop distributie. Helaas kleven er aan linux een aantal nadelen:

* Het is opensource en gratis. Dit betekend dat het standaard 'gevaarlijk' kan zijn om bijvoorbeeld mp3 of dvd's te ondersteunen. Voor deze technieken moeten dikwijls licentiekosten worden betaald, maar dit kan niet bij een gratis OS. Hoewel het allemaal wel ondersteund wordt, is het vaak standaard niet geinstalleerd. Een voorbeeld is mplayer (www.mplayerhq.hu), een perfect programma wat alles kan afspelen (dvd, divx, xvid, wmv etv) alleen zijn er erg weinig distributies die dit pakket meeleveren vanwege bovenstaande kwesties.

* Veel drivers onder linux worden ontwikkeled door gebruik van reverse engenering, dit omdat veel bedrijven weigeren technische specificatie van hun producten te leveren. Deze beperkingen maakt het soms lastig drivers te ontwikellen. Overigens moet ik zeggen dat bij mij alle hardware altijd heeft gefunctioneerd, op enkele kleine dingen na.

* 60Hz zou echt geen probleem mogen zijn. Vreemd, ik kan hier alle frequenties instellen vanuit het control center.

 

 

Linux is ver, en loopt op veel zaken voor op windows. Helaas blijft de installatie soms nog steeds lastig, maar als het eenmaal loopt, wil je niet meer anders. Distributies als Fedora core zijn misschien handiger, deze zijn beter op de beginner gericht (naar mijn mening).

 

Misschien dat op sommige desktop taken linux nog iets achter loopt op windows, is het op server gebied wel sneller/vooruitstrevend. Mijn windows XP SP2 crashed nog steeds om de haverklap (net fris geinstalleerd) als ik gekke dingen doe, hier hebt ik onder linux geen last van en is naar mijn mening dan ook stabieler.

Bovendien kan ik vrijwel alle applicaties native 64-bit draaien, iets wat onder windows nog maar net begonnen is met Windows XP 64-bit edition.

 

Wel heb ik van windows vista begrepen dat een aantal dingen daar eindelijk een beetje aangepakt worden (oa. memory managment en filesystem). De concurrentie wordt dus spannend.

 

Jammer dat het je tegengevallen is. Ik heb enkele leken achter linux gezet en dat gaat allemaal perfect, hierbij moet ik wel opmerken dat ikzelf wel alles heb moeten installeren en configureren.

Telepathy is very nice, but in this age of telecommunication, computers are much more efficient.

 

Linux+VDR @ AMD64, PLi + Dreambox 7000, 2x Mutant 200s, Mvision HD300N (all CCCam), test: Linux MythTV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Hoi,
De installatie gebeurde op een HP Evo d330 2.8Ghz met 1Gb intern. Volgens mij is dit een superstandaard systeem waarvan er enorm veel geleverd zijn de laatste 3 jaar.


Weet niet of het zo standaard is, ik meen dat als je op zo'n HP/Compaq evo Windows XP met integr. SP2 installeert, hij standaard ook je netwerkkaart, videokaart en geluidskaart niet herkent. Een probleem wat ik overigens al jaren heb met al die HP en compaq bakken uit die serie.

Wat betreft het hele mpg/mp3 verhaal, is toch niet zo lastig om die te installeren? 'sudo apt-get install mplayer' volgens mij in ubuntu en je bent al een heel eind
Link naar reactie
Delen op andere sites

zelf ben ik ook nieuw met linux en mijn ervaring is dat op het moment (open) suse het meest gebruiksvriendelijk is. Herkent zeer veel hardware en is eenvoudig te installeren.

fedora core 4 is niet slecht, maar suse is beter in het opzixht van eenvoud en gebruiksvriendelijkheid.

Andere distributies zoals bv debian zijn in mijn ogen niet geschikt om mee te beginnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tsja, hoewel Debian sinds de stable release van Sarge op het gebied van de installatie een stuk gemakkelijker is geworden kan je het niet echt zien als een Newbie vriendelijke distro <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je Ubuntu er nog op heb staan kijk dan eens op deze site :

[color:"red"] http://ubuntuguide.org/ [/color]

Ik vraag me af of andere distro`s ook zo`n mooie lijst met software hebben die je zo door telezen kan instaleren.

 

Ik vind het na een instalatie een perfecte site je loopt die puntjes door en je heb voor 99% een pc waar je gewoon al lekker mee kan werken..

 

Of Upgraden naar Ubuntu breezy die deze week uit komt.

In deze versie werkt weer meer standaard

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jammer om te lezen! Voor wat betreft die 60Hz, was het wel een keuze-optie? Als je kijkt in het bestand /etc/X11/xorg.conf zie je de waardes voor je monitor. In mijn geval is dat:

 

Code:
Section "Monitor"        Identifier   "Monitor0"        VendorName   "Monitor Vendor"        ModelName    "Samsung SyncMaster 917MB/950MB/957MB/CD197D(P)"        HorizSync    30.0 - 96.0        VertRefresh  50.0 - 160.0        Option      "dpms"EndSection

 

Ik kan me voorstellen dat als die VertRefresh een waarde "75.0 - 120.0" heeft ofzow, je die dan inderdaad niet kan kiezen, maar misschien wel als je het aanpast naar 60Hz?

 

Ik heb zelf van tijd tot tijd linux wel eens geprobeerd. Allereerste installatie was RedHat 6.4, want daar zat toen een revolutionair nieuwe Kernel in en dat werkte allemaal prachtig. Heb het geïnstalleerd, en na een half uur weer verwijderd. Ik snapte er gewoon niks van! <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

Daarna heb ik het nieuws bijgehouden en belangrijke dingen opgeslagen. Op dit moment draai ik een Fedora Core 4... <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" /> Dual Boot met Windows XP welliswaar, want ik wil toch ook een spelletje kunnen spelen...

 

Hopelijk blijf je het proberen en geef je niet op!? <img src="/forums/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

 

Groeten,

 

Psycho

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Als je kijkt in het bestand /etc/X11/xorg.conf zie je de waardes voor je monitor.

 

Hier staat veel over gedocumenteerd in de verschillende fora. Met deze waardes ben ik intensief bezig geweest. Hij weigerd echter naar 60Hz te gaan. In het keuze menu in de grafische interface blijft alleen de keuze voor 60Hz. Het ligt volgens mij aan de gebruikte driver voor mijn intel graphics kaart. Ik heb deze driver nog niet proberen te vervangen door een driver die bij Intel op de site staat. Wel heb ik dus de Vesa driver geprobeerd, dit funktioneert wel op 60Hz.

Trouwens ook veel bezig geweest met "dpkg-reconfigure xserver-xorg", (sudo uiteraard), maar hij reageert gewoon niet op de instellingen betreffende het aantal hertz.

Dit lijkt trouwens een klein probleem, maar is het niet. Het beeld is gewoon kl@ote om naar te kijken op 75hz op die 190p.

 

Al met al heb ik het idee dat het gewoon nog niet klaar is voor de desktop van een "normale" gebruiker. Beetje vergelijkbaar met windows 3.x en windows 9x. De dos die eronder zit was prima, alleen de grafische schil was niet okay. Zo zie ik dat bij Linux ook een beetje.

 

Wat betreft die d330 : ik denk dat er van geen enkel merk/type meer PC´s uitgerold zijn als van deze gebakjes. Dat bedoel ik met "standaard".

 

Citaat:
Hopelijk blijf je het proberen en geef je niet op!?

Als deze week de definitieve 5.10 er is, dan ga ik weer aan de slag ja. Zo makkelijk geef ik niet op nee <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

Groet,

 

Toine

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...