Ga naar inhoud


DVD regio codes vallen niet onder het auteursrecht.


Aanbevolen berichten

Gisteren was ik met een kennis bij die hele grote rode dozem schuiver markt om een DVD speler te kopen. Ik vroeg aan de verkoper welke speler regio vrij was, of regio vrij gemaakt kon worden. Zijn antwoord was dat geen enkele speler regio vrij was, of gemaakt kon worden. We hebben toen maar alle typenummers genoteerd en zijn bij videohelp gaan zoeken naar cracks. Natuurlijk waren 7 van de 10 spelers zeer eenvoudig regiovrij te maken, dus probleem opgelost.

 

Dit regiocode gedonder blijft mij echter mateloos irriteren, ik bepaal wel wat ik wil zien en niet de film industrie. Dus fluks de stichting Brein gebeld. Daar vertelde een 'jurdisch geschoold' persoon mij dat regio codes onder de auteurswet vallen, en dat het dus verboden is regio vrije spelers te verkopen. Volgens hem was het artikel 26a waarin dit geregeld zou zijn, dat blijkt echter artikel 32a te zijn.

 

Dit is de tekst van het artikel:

 

Citaat:
Hij die opzettelijk middelen die uitsluitend bestemd zijn om het zonder toestemming van de maker of zijn rechtverkrijgende verwijderen van of het ontwijken van een technische voorziening ter bescherming van een werk als bedoeld in artikel 10, eerste lid, onder 12°, te vergemakkelijken

 

a. openlijk ter verspreiding aanbiedt,

 

b. ter verveelvoudiging of ter verspreiding voorhanden heeft,

 

c. invoert, doorvoert, uitvoert of

 

d. bewaart uit winstbejag

 

wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de vierde categorie.

 

 

Op de vraag of er jurisprudentie bestaat over de vraag of regio codes onde de auteurswet vallen kon hij mij geen antwoord geven.

 

Ik heb toen maar eens een juridisch geschoolde vriend gebeld met het verzoek eens na te gaan of regiocodes inderdaad onder de auteurswet vallen. En dat blijkt nadrukkelijk niet het geval te zijn zoals te lezen is in de toelichting van minister Donner in dit uitreksel uit de handelingen van de Tweede Kamer over de behandeling van de aanpassing van de auteurswet:

 

 

Citaat:
Ook ik vind dat het verbod om technische voorzieningen te omzeilen of die omzeiling te faciliteren, toepassing mist als er geen auteursrechtelijk beschermd materiaal of auteursrechtelijke exploitatie en handelingen zijn om te beschermen. Omgekeerd meen ik dat de verboden alleen gelden als technische voorzieningen ertoe strekken, auteursrechtelijk beschermd materiaal en auteursrechtelijk relevante exploitatiehandelingen te reguleren en te controleren. Voorzieningen die uitsluitend materiaal afschermen dat zich in het publieke domein bevindt, vallen niet onder deze regeling. In dat geval kan men het gewoon verkopen en kan ik er met de AMvB niet tegen optreden. Die AMvB kan slechts worden gebruikt indien het auteursrecht ten onrechte, of in ieder geval niet juist, wordt gehanteerd. Ook voorzieningen die louter toegang controleren, zoals dvd-regiocodes, vallen niet onder de regeling.

 

 

Met andere woorden, er is geen enkle wettelijk reden waarom een winkel een DVD speler niet regio vrij mag maken, of informatie mag geven hoe dit te doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 31
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Volgens mij trek je e.e.a. uit zijn verband. Maar je zal wel meer kennis hebben dan dat ze bij BREIN hebben en de fabrikanten zullen wel voor "jan met de korte achternaam" die regiocodes vast in het apparaat zetten.

Ik zit zelf al een jaar of 20 in de film business en reken maar dat die regiocodes NIET voor niets in de spelers zitten.

 

Er bestaat zelfs RCE (Region Code Enhancement) wat op sommige discs toegepast wordt en waarbij de regiovrij gemaakte spelers gewoon weigeren om de disc af te spelen.

 

Waarom doet iedereen zo moeilijk ? We hebben in Europa alleen te maken met regio 2 en de maatschappijen gaan in de toekomst naar een wereldwijde release zodat import uit een regio 1 gebied totaal overbodig wordt.

 

Wel typerend is dat Nederlanders vaak proberen om goedkoop of voor niets (downloaden etc.) aan hun materiaal te komen. Belgen bijvoorbeeld, betalen veel vaker gewoon voor software en andere dingen, omdat ze van mening zijn dat dat gewoon gepast is.

 

Laten we in dit geval eens een voorbeeld nemen aan onze zuiderburen. In Nederland zijn inmiddels de razzia's begonnen waarbij mensen zwaar gestraft worden voor het verspreiden van illegaal materiaal.... Sportkantines en verenigings gebouwen worden vaker gecontroleerd en de boetes zijn niet mals !

 

<img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

ozzo

 

ben het gedeeltelijk met je ééns maar vraag me af waarom hier in Nederland altijd alles zo duur moet zijn

 

heb een kennis die heeft een oude school vriend in Amerika wonen en als hij bij hem de nieuwste films besteld

ja en dus niet illegaal maar legaal komen ze met het vliegtuig en zijn ze nog goed koper dat hier in Nederland

denk dat daar ééns wat aan gedaan moet worden de prijs bedoel ik hier mee

 

dan zouden de mensen gauwer geneigd zijn om te kopen

Mvrgr Sigma

DM8000HD-PVR/DvD_DM7020HD-V2_DM800Se-V2_DM525

Harddisk Samsung 2TB__Tuner A :draaibaar Tuner B :vast Tuner C Tuner D

Vantage 8000 S TWIN HDTV PVR

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Volgens mij trek je e.e.a. uit zijn verband.

 

Wat dan? Dat maak je n.l. niet duidelijk.

 

 

Citaat:
en de fabrikanten zullen wel voor "jan met de korte achternaam" die regiocodes vast in het apparaat zetten.

 

Zo vast is dat dus niet. Het kostte mij nog geen minuut om uit te vinden hoe ik deze speler regio vrij kon maken, en de handeling uit te voeren.

 

 

Citaat:
Waarom doet iedereen zo moeilijk ? We hebben in Europa alleen te maken met regio 2 <snap> zodat import uit een regio 1 gebied totaal overbodig wordt.

 

Sorry dat ik het zo hard zeg, maar dit is dus absolute nonsens. Wat bij deze redenatie volledig over het hoofd gezien wordt is het feit dat er in de andere regio's enorm veel DVD's uitgebracht worden die nooit in het regio 2 gebied op de markt zullen komen. De film industrie wil mij dus verbieden kennis te nemen van dat materiaal, en dat is m.i. een schending van één van de meest elementaire mensenrechten, n.l. het recht om informatie te ontvangen.

 

 

Citaat:
Wel typerend is dat Nederlanders vaak proberen om goedkoop of voor niets (downloaden etc.) aan hun materiaal te komen.

 

Hier openbaart zich dus de hele tragiek van de aanhangers van de regio code, namelijk de denkwijze dat iemand alleen maar DVD's uit een andere regio koopt omdat ze daar goedkoper zijn. Het idee dat zo'n DVD gekocht wordt omdat hij niet verkrijgbaar is (en waarschijnlijk ook niet zal worden) in regio 2, komt niet eens bij ze op. Ik heb tientallen regio 1 DVD's (zelfs Franse titels !!) die in Europa niet verkrijgbaar zijn. Ik zoek altijd eerst in Europa of ik de betreffende titel kan vinden, maar kom via Amazon UK toch vaak uit in het regio 1 gebied.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Commentaar en advies van de consumentenbond mbt regiocode

 

Regiocodes

 

Bijna elke dvd heeft een regiocode. Een dvd kan alleen worden afgespeeld door een speler met dezelfde code.

 

Er zijn vijf regio’s, maar zeven gebruikte codes en acht nummers:

 

* Regio 1 - Verenigde Staten en Canada

* Regio 2 - Japan, Europa, Zuid Afrika, Midden Oosten, Egypte

* Regio 3 - Verre oosten, waaronder Hong Kong

* Regio 4 - Australië, Nieuw Zeeland, Oceanië, Caribische eilanden, Midden- en Zuid Amerika

* Regio 5 - Oost-Europa, India, Afrika, Noord Korea en Mongolië

* Regio 6 - China

* Regio 7 - Gereserveerd

* Regio 8 - Internationale toepassingen zoals vliegtuigen en cruise schepen

 

Soms komt u op een dvd-video ook de aanduiding "regio 0", "region free" of "regiovrij" tegen. Dit betekent dat u de dvd met elke dvd-speler kunt afspelen.

 

Het nut van regiocodes

Regiocodes moeten ervoor zorgen dat mensen nog steeds naar de bioscoop blijven gaan. Films komen in de Amerika vaak eerder uit dan in de rest van de wereld. Import van Amerikaanse dvd’s door bijvoorbeeld Europeanen zou hen uit de bioscoop kunnen houden.

 

Omzeilen van regiocodes

Er zijn ook dvd-spelers te koop die standaard regiovrij zijn. Bovendien is het mogelijk om bestaande spelers regiovrij te maken. Soms is een code die u op de afstandsbediening moet intoetsen al voldoende. Deze codes kunt u vaak eenvoudig op internet vinden. Soms moet een onderdeel vervangen worden. Er zijn bedrijven die dit tegen betaling voor u doen.

 

Wilt u een regiovrije dvd-speler? Het is verstandig om voor aanschaf te controleren of de gewenste dvd-speler regiovrij te maken is. U kunt dat navragen in de winkel of opzoeken op internet. Een dvd-speler regiovrij maken is niet illegaal.

 

U kunt overigens niet zelf een dvd'tje regiovrij maken. De regiocode van een dvd-video is namelijk vastgelegd in de fabriek. Het schijfje is achteraf niet aan te passen.

 

Regiovrij maken

Dit gaat in principe vrij eenvoudig. De versleuteling is namelijk niets anders dan een software-instelling. Sommige winkeliers doen het voor u tegen betaling. Informeer hiernaar voor aankoop.

 

Soms kunt u uw eigen dvd-speler regiovrij maken. De code kunt u op internet zoeken, bijvoorbeeld via een Engelstalige site als www.dvdrhelp.com of via een zoekmachine. Als u van puzzelen houdt, kunt u daar zelf mee aan de slag.

 

De garantie wordt niet beinvloed door het regiovrijmaken want het staat los van het verdere functioneren van het apparaat.

 

Regio's en afspelen

Een regiovrije dvd-speler is niet altijd nodig voor het afspelen van dvd's uit andere regio's. Veel muziek-dvd’s en sommige film-dvd’s zijn geschikt voor meerdere regio’s. Dat staat niet altijd duidelijk op de verpakking of op de websites. Het is mogelijk dat een muziek-dvd uit Amerika ook zonder problemen speelt in een speler die niet regiovrij is. Dvd’s uit Azië en Amerika zijn opgeschreven volgens de NTSC-standaard. Let er dus op dat uw combinatie van tv en dvd-speler dit kan afspelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, Sigma, maar DVD-1 discs hierheen halen is al niet toegestaan. Dus die kennis kan beter uitkijken dat ie niet eerdaags de FIOD op de stoep heeft staan.

Die regio codes zijn er niet voor niets en het is officieel niet toegestaan om binnen regio 2, regio 1 DVD's te importeren. Dit zuig ik niet uit mijn duim, maar dat is zo.

Is gewoon grijze import en dus eigenlijk niet toegestaan.

 

Laat ie maar eens door de mand vallen bij de douane, merkt ie wel waarom alles hier duurder is....

 

Alles is hier duurder omdat iedereen alles voor niks wil en zodoende de wél betaalde dingen naar een record hoogte drijven....

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Grunnsat

 

Ik denk dat we een oeverloze discussie gaan krijgen zo. In ieder geval mag een videotheek geen DVD-1 verhuren en ook niet importeren...

 

Ook ik snap dat er in de US veel meer titels te krijgen zijn dan hier, maar dat doet niets af aan het feit dat die regiocodes er niet voor jan tierelala zijn.

En daar ging het topic toch over ?

 

Als jij Regio-1 wilt importeren voor eigen gebruik en je kan je speler regiovrij maken, dan doe je dat toch ? Ik hou je niet tegen.

 

Samenvattend : De hele regiokwestie is er eentje van het auteursrecht. Namelijk dat een bepaalde film voor de US markt (regio1) eerder vrijkomt dan op regio2. Dit heeft alles te maken met de rechten van de desbetreffende film die eerst het bioscoop > videotheek > consumentenmarkt circuit in moet op regio-2.

Dus een duidelijke afscherming van de rechthebbenden om hun product "uit te melken" op de diverse markten. Meer niet.

 

ZIJ zijn eigenaar van het produkt, jij alleen van een kopietje van dat product.

ZIJ bepalen (dat mogen ze als rechthebbenden) WIE er WAAR en WANNEER naar kan kijken d.m.v. die regiocodes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Sigma

 

Citaat:
dan zouden de mensen gauwer geneigd zijn om te kopen

 

Aangezien ik je ken, weet ik dat je meer "niet legaal" materiaal bezit dan netjes gekochte DVD's. Da's dus een reden dat de prijzen in NL zo hoog blijven en als we met zijn allen lekker blijven kopieeren dan blijft dat dus zo.....

 

<img src="/forums/images/graemlins/crazy.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

ozzo

 

kreeg van jou toch al die tips <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

nee eve zonder alle gekheid ik ben het wel met je ééns.

en dat geld zeker als je een eigen zaak hebt

Mvrgr Sigma

DM8000HD-PVR/DvD_DM7020HD-V2_DM800Se-V2_DM525

Harddisk Samsung 2TB__Tuner A :draaibaar Tuner B :vast Tuner C Tuner D

Vantage 8000 S TWIN HDTV PVR

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Ozzo,

 

Wij hebben eeuwen nodig gehad om rechten zoals vrijheid van drukpers te krijgen. In vele landen zijn die rechten nog steeds nauwelijks aanwezig. En wat ik maar niet kan begrijpen is dat het niet tot de voorstanders van regiocodes etc. wil doordringen dat ze deze rechten klakkeloos willen opgeven op basis van commerciële motieven. Want dat is namelijk waar je in essentie mee akkoord gaat als de filmindustrie jou kan verbieden om een DVD te bekijken die voor een andere regio gemaakt is.

 

Ik zal het proberen te verduidelijken met een voorbeeld.

 

Scenario 1:

  • Michael Moore maakt een heel kritische film over Nederland.
  • Jan Peter Balkenende wordt heel boos, en verbiedt dat de film in Nederland wordt uitgebracht (ook als DVD).
  • Gevolg: Het hele land staat op zijn kop over deze censuur, en terecht.

 

Scenario 2:

  • Michael Moore maakt een heel kritische film over Nederland.
  • Jan Peter Balkenende wordt heel boos.
  • De filmmaatschappij denkt aan zijn commerciële belangen in Nederland, en besluit de film en DVD niet in Europa uit te brengen.
  • Jan Peter geeft de douane opdracht alle DVD's met de film te onderscheppen, want ze hebben regiocode 1 en mogen dus Nederland niet in.
  • Nu is alles ok, omdat de film Nederland niet in mag vanwege commerciële motieven??

 

In beide gevallen is het censuur, en daarmee heb ik dacht ik duidelijk aangetoond dat die hele regiocode niets anders is als een vorm van censuur gebaseerd op commerciële motieven.

 

De DVD's waar het om gaat zijn niet geheim, maar gewoon publiekelijk verkrijgbaar, alleen in een ander deel van de wereld. Niemand kan of mag mij de aanschaf van zo'n DVD verbieden en/of proberen te voorkomen dat ik de DVD bekijk.

 

De motieven die je aanhaalt kan ik heel goed begrijpen. Ze klinken heel redelijk totdat je eens goed nadenkt wat de consequenties kunnen zijn.

 

Overigens doet zich bij satelliet TV een soortgelijke situatie voor. Daar willen/mogen Canal+ en consorten geen kaartjes naar het buitenland verkopen. Gelukkig gaat men daar nu in Europees verband een stokje voor steken zoals je in dit forum hebt kunnen lezen.

 

Mijn stelling is heel eenvoudig: geen censuur via de achterdeur, gebaseerd op commerciële motieven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben erg benieuwd welke Nederlandse wetgeving mij verbied om regio 1 dvd's te importeren. Zolang je netjes accijns en BTW betaald is er niks aan het handje. Het ontduiken van accijns en BTW te betalen kan je inderdaad wel problemen met de douane/FIOD opleveren.

 

Het lijkt mij eerder dat de diverse filmmaatschappijen en andere rechthebbenden proberen importeren te voorkomen en dus heel hard roepen dat het verboden is.

Dat het een videotheek niet is toegestaan om rego 1 dvd's in de schappen te hebben lijkt me logisch. Doen ze het toch, dan krijgen ze simpelweg sancties van de industrie en kunnen de tent wel sluiten. Een grote videotheek hier in de regio heeft om die reden een aantal jaar geleden ook moeten stoppen met regio 1 verkoop/verhuur. Niet vanwege de wetgever maar onder dreiging van sancties van de industrie.

 

Ook bij het regiovrij maken van diverse spelers gaat het volgens mij min of meer om hetzelfde principe. Tot voor kort kon je zonder problemen bij die grote duitse dozenschuiverketen voor een paar centen meer je speler regiovrij aanschaffen. Voor zover mij bekend is ook tegen het regiovrij maken van je dvd-speler inderdaad geen Nederlandse wet. Al laat de industrie ons anders geloven.

DB500s met gemini, enorm ruk uitgerichtte 100cm triax op een moteck motortje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jullie vergeten dat ik "aan de andere kant" van het verhaal zit als verhuurder van DVD's en dus de materie meer dan genoeg ken onderhand.

Ik juich dus alleen maar toe dat BREIN en andere organisaties zich sterk maken om kopieëren en verhandelen tegen te gaan.

Zelfde geld voor de regio coderingen, die zijn nu eenmaal in het leven geroepen zodat de studios kunnen bepalen waar ze iets uitbrengen en hoe ze dat willen doen is aan hen, zij zijn eigenaar van het product.

 

Zin of inzin is hier dus niet ter sprake, ze doen dat en dat is hun goed recht.

 

Binnen afzienbare tijd gaan ze over op een wereldwijde release waarbij over de gehele wereld het materiaal op dezelfde datum de BIOS in gaat, op dezelfde datum op DVD voor de Rental martkt verschijnt en daarna op een zelfde datum in de schappen staat, beschikbaar voor de consument.

Dan zijn we van een heel "gezeik" (excuzes le mot...) af en is iedereen happy.

De regiocodes zullen bij deze "move" redelijk overbodig worden en dat zou een mooie uitkomst zijn.

 

<img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik sta in een hele lange gang met allemaal deuren. Allemaal hetzelfde. Behalve eentje, daarop staat een bordje met "geen toegang". Welke deur kies ik?

 

Door alle gezever over kopieren en piraterij hebben ze mensen alleen maar attent gemaakt op de mogelijkheden. Nu komt ome Sjaak uit Emmercompascuum mij vragen van "ik heb ook een PC gekocht van m'n VUT toelage, hoe moet ik nou CDtjes downloaden? En films?"

 

En dan de keerzijde, moet ik m'n ouders een twee uur durende cursus DVD's bedienen geven, terwijl de VHS video programmeren geen enkel probleem is. Het is minder werk om ze even een DVD kopietje te bakken waarop de taal- en ondertitelkeuze al goed staan en die gewoon meteen met de film begint.

 

Al dat gezeik over geld. Daar gaat het helemaal niet om. Je hebt nu eindelijk de gelegenheid om een CD lekker thuis te beluisteren voor je 'm koopt, en als je dan het origineel koopt, kom je erachter dat die niet werkt in je speler omdat er zo'n leuk rootkitje van Sony op staat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Zelfde geld voor de regio coderingen, die zijn nu eenmaal in het leven geroepen zodat de studios kunnen bepalen waar ze iets uitbrengen en hoe ze dat willen doen is aan hen, zij zijn eigenaar van het product.

 

Zin of inzin is hier dus niet ter sprake, ze doen dat en dat is hun goed recht.

 

Dan hebben de Chinezen het handiger aangepakt. Die zijn namelijk druk bezig met de ontwikkeling van een eigen Chinese DVD die volledig incompatible is met gewone DVD's. Dat wordt natuurlijk ingegeven door het verlangen te voorkomen dat in China de belangen van de filmindustrie geschaad worden, tenslotte wordt zo effectief voorkomen dat in China DVD's uit een andere regio afgespeeld kunnen worden. Of zou er een andere reden achter kunnen zitten dat je straks in China geen gewone DVD's meer kunt kopen en afspelen?

 

(Google en Microsoft zijn in samenwerking met de Chinese overheid ook al druk bezig te voorkomen dat die arme Chinezen per vergissing informatie uit een verkeerde regio kunnen opvragen)

 

 

Citaat:
Dan zijn we van een heel "gezeik" (excuzes le mot...) af en is iedereen happy.

De regiocodes zullen bij deze "move" redelijk overbodig worden en dat zou een mooie uitkomst zijn.

 

Mooi, als dan alle DVD's in regio 0 codering uitgebracht worden, en alleen nog maar regio vrij spelers verkocht worden, dan zijn we eindelijk af van de censuur van de filmindustrie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ozzo,

 

Ik blijf er toch problemen mee houden Ozzo.

 

Dat hele regio code verhaal heeft nooit echt gewerkt, en was vanaf het begin al zo lek als een mandje. In de tijd van de (NTSC) video banden werd er nooit moeilijk overgedaan, zelfs in de tijd van de laserdisc's is er nooit een probleem geweest. Zelfs maatschappijen als Pioneer (Colombia Records als ik mij niet vergis) hebben de laserdisc altijd openlijk gepromood, en heeft de handel nooit een stroobreed in de weg gezeten, dit ondanks de waarschuwing van de FBI op de achterkant van de laserdisc dat dit ding niet buiten de USA & Canada mocht worden verkocht.

 

Dat je je product wil beschermen tegen illegaal vermenigvuldigen, kan ik volkomen begrijpen. Wat er bij mij niet ingaat is dat ik wettelijk niet de mogelijk heb om een titel van buiten Europa te mogen kopen en kijken, terwijl ik toch echt voor de rechten betaal en dus de producent en hun belangen niet schaad.

 

Blijft staan dat als ik een film op dvd koop in Amerika, die nog moet uitkomen in de bioscoop, de belangen schaad van die bioscoop. Maar zoals eerder al opgemerkt, ik betaal meer voor een DVD dan ik ooit zal betalen aan een bioscoop kaartje voor diezelfde film.

 

Doordat ik in de mogelijkheid ben om veel te vliegen en dus nogweleens in Amerika ben koop ik daar geregeld dvd's. Nog nooit is mij daar de verkoop van geweigerd omdat dit niet zou mogen (commercie). Ook via het internet wordt er volop in Amerika naar Europa verkocht (ook weer commercie). Ook nooit maar enigsinds last gehad van de douane op Schiphol (danwel via internet) omdat ik regio 1 dvd's in bezit heb.

 

Ik blijf het hele regio 1 & 2 verhaal maar moeilijk begrijpen hoor!

 

Janhendrik....

Uitgeschoteld door de verhuizing......

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...