Ga naar inhoud


Kathrein Mobisat: zwakke ontvangst (?)


Gast Marky

Aanbevolen berichten

Uit heel wat forums en newsgroups had ik begrepen dat de Mobisat (BAS60 - BAS62) van Kathrein de beste antenne is voor mobile ontvangst van Astra en Hotbird.<P>Ik heb ze dus aangekocht en heb ze vergeleken met een Triax 80cm (dubbele LNB, gericht op Hotbird met Astra uit brandpunt)<P>Met de Mobisat op Astra krijg ik op sommige kanalen (bvb. Canal+ NL) zeer slechte ontvangst --> Humax geeft slechts +/- 20% signaal kwaliteit. Dit is veel te weinig voor een storingsvrije ontvangst. Bij de Triax krijg ik zonder problemen 95 tot 98% SQ.<P>Wat kan de reden zijn van deze slechte ontvangst? Er was immers een wolkenloze hemel! Doe ik iets fout of ...<P>Thanx for help !

Link naar reactie
Delen op andere sites


Marky, moeilijk te zeggen.<BR>Je kunt zo`n plank niet zonder meer vergelijken met een 85 cm offset.<BR>Waar is jouw lokatie. Zit je soms in z.Spanje of gewoon in NL.<BR>Hoe veel cm meet een BAS62 van hoek tot hoek wel te verstaan...?<BR>Ik had zeer goede ervaringen met een BAS63 in Berlijn.<BR>Iets mmer input en misschien heb ik een idee.<BR>Groet

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ha, eindelijk een goede ziel die me probeert te helpen !<P><BR>Er zijn een paar vreemde fenomenen:<P>1) Zodra ik de BAS62 aansluit krijg ik onmiddellijk een signaalsterkte van +/-46% op de Humax. Ik mag de antenne naar Astra richten of zelfs naar het noorden: altijd +/-46% signaal sterkte. (zeer vreemd)<P>2) Ik krijg op Astra bij sommige kanalen 50% signaalkwaliteit en bij anderen soms maar 30% of 20% of minder... (onbruikbaar dus)<BR>Het heeft zeker niets te maken met te weinig signaal want als ik op Hotbird richt (toch een stuk zwakker) dan krijg ik gemiddeld een signaalkwaliteit van 50% (soms ook iets minder maar altijd voldoende)<P>3) Men vertelde me reeds dat het wat zou kunnen te maken hebben met te sterke signalen waardoor de Humax overstuurd raakt. Ik heb er dus een regelbare attenuator (0 tot 20dB) tussengezet maar dat verandert totaal niets aan de signaalkwaliteit. Enkel de signaal sterkte neemt af van +/-46% tot 27%.<P>Ik vind het vooral raar dat ik vrij hoge signaalsterkte heb van zodra de antenne wordt aangesloten, ook al staat deze niet op een satelliet gericht. Als ik van Astra naar Hotbird draai dan gaat enkel de signaalkwaliteit meter naar beneden, de signaalsterkte blijft gelijk...<P>Plaats van het gebeuren: Benelux, dus dat kan het ook al niet zijn.<P>Ik hoop dat dit genoeg info is om een me verder te helpen. <P><BR>Alvast bedankt voor verdere hulp !!!<BR>Marky

Link naar reactie
Delen op andere sites

@marky schreef : <BR>1) Zodra ik de BAS62 aansluit krijg ik onmiddellijk een signaalsterkte van +/-46% op de Humax. Ik mag de antenne naar Astra richten of zelfs naar het noorden: altijd +/-46% signaal sterkte. (zeer vreemd)<P>Woon je soms in de buurt van GSM opstelpunten met straal verbinding??<BR>Heb hier in de buurt 3 punten staan. als ik naar zo'n opstelling draait slaat ook me satfinder in de hoek.

Link naar reactie
Delen op andere sites

<BLOCKQUOTE><font size="1" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">quote:</font><HR>Originally posted by Marky:<BR><STRONG>Uit heel wat forums en newsgroups had ik begrepen dat de Mobisat (BAS60 - BAS62) van Kathrein de beste antenne is voor mobile ontvangst van Astra en Hotbird.<P>Ik heb ze dus aangekocht en heb ze vergeleken met een Triax 80cm (dubbele LNB, gericht op Hotbird met Astra uit brandpunt)<P>Met de Mobisat op Astra krijg ik op sommige kanalen (bvb. Canal+ NL) zeer slechte ontvangst --> Humax geeft slechts +/- 20% signaal kwaliteit. Dit is veel te weinig voor een storingsvrije ontvangst. Bij de Triax krijg ik zonder problemen 95 tot 98% SQ.<P>Wat kan de reden zijn van deze slechte ontvangst? Er was immers een wolkenloze hemel! Doe ik iets fout of ...<P>Thanx for help !</STRONG><HR></BLOCKQUOTE><BR>Hallo Marky<P>Ik had op de camper een moby dick vierkante 52cm staan had het zelfde,nu een triax 60cm met philips lnb geen probleem meer en een hummie ik had in zuid italy nog 80% signaal en kwal. nog 60-65% op alle kanalen maar als ik de schotel nu recht op set dan heb ik ook gelijk 50% signaal maar als ik hem draai dan loopt hij wel op naar 95% vorig weekend in luxemburg op de moby was het ook niet goed in luxemburg kon alleen rtl 4 kijken de kennissen van mij zijn allemaal overgestapt op 60 of 80 cm.<BR>ik hoop je hier mee heb geholpen<BR>groeten herman<BR>PS: je ziet nu op campers steeds meer ronde.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toch moet die BAS62 het gewoon doen.<BR>De signal strength indicator op de Humax is gewoon zeer onnauwkeurig en ik zou er niet al te veel waarde aan hechten.<BR>Inderdaad kan het zijn dat je kabel aan de korte kant is en dat daardoor de AGC (Automatic Gain Control) over z´n nek gaat. Vroeger, bij de betere analoge ontvangers had je nog wel eens een "schroefje" aan de onderkant waar je dat mooi in kon stellen. Maar daar hebben ze nu ook weer op uitgespaart. De HF tuner blikjes in de ontvangers zijn namelijk nog steeds hetzelfde.<BR>De signaal sterkte van je plank is misschien aan de hoge kant en een verzwakker kan inderdaad verbetering brengen. Maar denk nu niet dat je plank door Astra overstuurd wordt.<BR>Het is eerder de "druk" van de output, niet van de input die je Hummer overstag doet gaan.<BR>Als je BAS62 het in jouw omgeving niet goed doet is hij waarschijnlijk defekt. Misschien staat hij te oscilleren. Dan is hij echt niet in orde en heb je een exemplarische fout. Daar hebben sat-ontvangers een enorme hekel aan.<BR>Probeer eens een analoge ontvanger aan te sluiten. Als het beeld dan miserabel is, met veel spijkers (witte en zwarte puntjes), dan is je plank gewoon niet in orde. Vaak zie je dan als je over de banden zoekt, keiharde zwarte draaggolven die doen denken aan transponders die niet gemoduleerd worden.<P>Nog een vraag....Hij staat toch wel op zijn punt opgesteld (één van de vier hoeken kijkt loodrecht naar beneden...?)<P>Meer ideen heb ik ook niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de hulp maar tot op heden nog geen oplossing gevonden.<P>Ik vrees dat ik pech heb en dat er een fabricagefout ingeslopen is. Maandag even de Kathrein specialisten raadplegen.<P>@svetik: staat inderdaad als "ruit" opgesteld. Door de voorgemonteerde bevestigingen kan je ze onmogelijk fout monteren.<P>Ik houd jullie op de hoogte.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals beloofd zijn hier de resultaten:<P>Ik ben even bij de importeur langsgeweest. Een zeer vriendelijke technieker heeft het even bekeken en de LNB gedemonteerd. Er was domweg een montagefout in de fabriek gebeurd: om de LNB waterdicht af te sluiten is er een rubberen ringetje voorzien. Dit zat slecht gemonteerd waardoor het in de signaalweg van de LNB zat. Bij sommige frequenties gaf dit problemen, bij andere niet.<P>Opgelost en tevreden!<BR>Bedankt voor alle hulp<BR> wink.gif" border="0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...