Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Gast

Phoeh laat het yellowstone niet zijn!

Aanbevolen berichten

Gast

 

 

 

'LA is aardbevingrijp'

 

anp | Gepubliceerd op 21 juni 2006, 14:12

Laatst bijgewerkt op 22 juni 2006, 13:29

 

SAN DIEGO - Het zuiden van de Amerikaanse staat Calfornië moet zich voorbereiden op een zware aardbeving. De situatie daar is rijp voor een grote klap in de omgeving van Los Angeles en San Diego terwijl de autoriteiten niet zijn voorbereid op een ramp van dergelijke omvang.

 

 

Het zuidelijk deel van de Andreas-breuklijn in de aardkorst, waar het de afgelopen twee eeuwen rustig is geweest, staat momenteel onder enorme druk. Daardoor kan elk moment een aardbeving ontstaan, zei wetenschapper Yuri Fialko van het Scripps Institute of Oceanography in San Diego tegen de nieuwsdienst CNet. Wanneer zo'n natuurramp zich zou kunnen voordoen, is niet helemaal te voorspellen, aldus Fialko. ,,Het kan morgen zijn, maar ook over een jaar of tien of meer.'' Wel staat voor hem vast dat het gaat gebeuren.

 

Doordat er de afgelopen eeuwen in het gebied geen aardbevingen van enige betekenis zijn geweest, is de druk op de breuk - die de staat Californië over een afstand van ruim duizend kilometer in noord-zuidrichting doorsnijdt - zo hoog opgelopen dat er een aardbeving met zeker een kracht van 7 of meer op de schaal van Richter ontketend kan worden.

 

Ontlading

 

Normaal gesproken zit er enige beweging in de tectonische platen langs de breuk, zo'n 1,5 centimeter per jaar. Maar de afgelopen periode was daar geen sprake van omdat de platen tijdelijk tegen elkaar zijn vastgelopen. Dat moet tot een 'ontlading' komen, zei Fialko, wiens onderzoek ook gepubliceerd wordt in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

 

Fialko stelt dat de platen plotseling wel zeven tot tien meter langs elkaar kunnen schuiven. Een zo grote verschuiving komt zeer zelden voor. Ter vergelijking: de aardbeving bij het noordelijk deel van de breuklijn die in 1906 San Francisco verwoestte, was het gevolg van een plotselinge beweging van bijna 6,5 meter. Een dergelijke beving in het zuiden van de staat zou veel plaatsen aan de kust treffen, zei Fialko.

 

 

 

Bron Dagblad van het noorden

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

  • Wie is er online   0 leden

    Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.