Ga naar inhoud


Gekraakt met een viltstift


Aanbevolen berichten

Ideale antikopieerbeveiliging nog niet voor morgen

Gekraakt met een viltstift

 

BRUSSEL -- Een lezer van het Duitse tijdschrift ,,Chip'' heeft ontdekt hoe hij van een beveiligde muziekcd toch kopieën kan maken. Hij hoefde geen ingewikkeld computerprogramma te kraken; een eenvoudige viltstift volstond. Muziekuitgevers die dromen van een perfecte kopieerbeveiliging, zijn weer een illusie armer.

 

VOOR de beveiliging van de cd in kwestie, A new day has come van Céline Dion, wordt aan het begin van de cd een speciale track geplaatst met corrupte gegevens. Een gewone cd-speler kan die informatie niet lezen en springt meteen naar de volgende track, het eerste ,,echte'' nummer van de cd. De cd-romspeler in een computer daarentegen weigert de hele cd af te spelen als hij op corrupte gegevens stuit.

 

Volgens het computertijdschrift is de cirkelrand die de corrupte gegevens scheidt van de audiotracks, duidelijk te zien. Door met een stift op de juiste plaats een lijn te trekken, wordt de kopieerbeveiliging omzeild. En inderdaad. Dion klonk wel wat haperig op pc, maar dat kan liggen aan de onvaste hand die de streep had aangebracht.

 

Patrick Decam, president van Sony Music Benelux, is op de hoogte van de techniek, maar hij is er vrij gerust in. ,,Er zullen altijd wel methodes worden gevonden om de technieken te omzeilen'', zegt hij. ,,Wij kunnen het alleen maar zo moeilijk mogelijk maken. Wij trekken vooral ten strijde tegen de commerciële piraterij; thuiskopiëren moeten wij tolereren.''

 

DE muziekindustrie experimenteert in ons land al bijna een jaar met kopieerbeveiligingen op cd's. De eerste methodes riepen veel weerstand op omdat cd's die hiermee uitgerust waren, niet konden worden afgespeeld op een computer (zie DS 13 december 2001). Sindsdien zijn de platenmaatschappijen druk in de weer om technieken te ontwikkelen die ook voor de consument aanvaardbaar zijn. ,,De bedoeling is cd's uit te brengen die afspeelbaar zijn op zowel traditionele cd-spelers, dvd-spelers als pc's, maar niet gekopieerd kunnen worden,'' zegt Ronny Vidts, juridisch adviseur bij BMG-Ariola.

 

BMG experimenteerde onder meer met Puur, de laatste langspeler van de Nederlandse popgroep Volumia. Aan het schijfje werden stoorgeluiden toegevoegd, waarvan niets te merken is tijdens het afspelen, maar wel wanneer de muziek op de harde schijf van een pc wordt opgeslagen. Maar amper een paar weken na de release slaagde een vlijtige computeraar erin de beveiliging van Puur te kraken.

 

Universal Music gebruikt een heel andere methode, onder andere voor Onderweg, de verzamelcd van Marco Borsato. Als u deze cd in een pc stopt, ziet u een virtuele cd-speler op het scherm, te vergelijken met programma's als Windows Media Player of Winamp. Deze methode laat weliswaar toe dat de cd op de computer kan worden beluisterd, maar niet dat er een digitale kopie wordt gemaakt. Dat is nochtans nodig als de koper van de cd zijn muziek ook wil beluisteren in een mp3-speler, een moderne variant van de walkman.

 

Zelfs al slagen de platenmaatschappijen erin om de perfect beschermde cd te produceren, dan is het probleem nog niet opgelost. Zoals de groep Oasis onlangs nog mocht ondervinden, gebeurt het steeds vaker dat er in de opnamestudio stiekem kopieën gemaakt worden van nieuw materiaal. Dit is dubbel zo erg omdat op die manier de songs al op het Internet terechtkomen voor de cd in de winkels ligt.

Waarom drukken we harder op de toetsen van de afstandsbediening als de batterijen bijna leeg zijn?

 

ik zie ik zie wat jij niet ziet !!!

Link naar reactie
Delen op andere sites


er is nog niet een cd geweest muziek of data die ik niet gebrand heb gekregen met perfecte kwaliteit. en dat met clone cd deze kopieert de beveiliging gewoon mee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

En wie leveren die cd spelers met dat mooie optische uitgangetje !

 

<img border="0" title="" alt="[big Grin]" src="images/icons/laugh.gif" /> <img border="0" title="" alt="[big Grin]" src="images/icons/laugh.gif" /> <img border="0" title="" alt="[big Grin]" src="images/icons/laugh.gif" /> SONY <img border="0" title="" alt="[big Grin]" src="images/icons/laugh.gif" /> <img border="0" title="" alt="[big Grin]" src="images/icons/laugh.gif" /> <img border="0" title="" alt="[big Grin]" src="images/icons/laugh.gif" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...