Ga naar inhoud


Analoge tv-kijkers betalen pak meer btw dan digitale


DreamboxFreak

Aanbevolen berichten

Wie nog niet voor digitale tv heeft gekozen, betaalt liefst drie kwart meer btw dan zijn buurman die al wel mee is met de nieuwste technologie. Een veralgemeende verlaging is budgettair blijkbaar niet haalbaar.

 

OP de website van Telenet worden er geen doekjes om gewonden. Wie analoog televisie wil blijven kijken, betaalt 21 procent btw op zijn kabelaansluiting, wie kiest voor digitale televisie mag het op 12 procent houden. De prijs van een maandabonnement stijgt daardoor van 11,47 naar 12,39 euro. Wie digitaal kijkt, betaalt dus per jaar 11 euro minder.

 

Wettelijk is er geen bezwaar tegen een verlaging van het btw-tarief voor analoge aansluitingen. De zesde Europese btw-richtlijn voorziet uitdrukkelijk in die mogelijkheid. Waarom, zo vroeg CD&V-kamerlid Roel Deseyn in het parlement, hanteert de fiscus dan niet hetzelfde tarief voor analoge en digitale aansluitingen?

 

In zijn antwoord ontkent minister van Financiën Didier Reynders dat er ,,een bewuste strategie'' gevolgd wordt ,,om de mensen te doen overschakelen naar digitale televisie''. Het is volgens hem ,,alleen de bedoeling aan iedereen de mogelijkheid te bieden kennis te maken met de nieuwe technologieën inzake televisie en radio''.

 

Reynders geeft toe dat Europa geen bezwaar zou maken tegen een veralgemeende verlaging van het btw-tarief. Maar de regering besliste vorig jaar bij de invoering van de digitale televisie in ons land om enkel daarvoor het verlaagde tarief toe te kennen. ,,Opdat deze nieuwe technologieën zich zouden kunnen ontwikkelen en ten goede komen aan gans de bevolking.''

 

Het succes van digitale televisie is voorlopig niet helemaal duidelijk. Telenet telde begin mei 150.000 abonnees, Belgacom TV haalde een derde daarvan. Maar digitale televisie wordt ook aangeboden door Interkabel, dat het kabelnetwerk uitbaat in Limburg en delen van Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. Samen goed voor bijna 800.000 abonnees, ongeveer een derde van de Vlaamse televisiemarkt. Hoeveel van die gezinnen een digitaal abonnement hebben is echter ,,confidentieel''.

 

[color:"red"] Een ander alternatief is TV Vlaanderen dat het signaal langs de satelliet tot in de huiskamers brengt. De organisatie is ,,zeer tevreden'' over de start van haar digitale service, maar wil voorlopig evenmin kwijt om hoeveel abonnees het gaat.[/color]

 

In totaal zijn in dit land 3,8 miljoen gezinnen aangesloten op de kabel. Gemiddeld betalen zij dik 145 euro voor een jaarabonnement, auteursrechten en btw inbegrepen, maar de regionale verschillen zijn groot. Zo kost een abonnement bij sommige Brusselse kabelmaatschappijen bijna het dubbele.

 

De fiscus, zo blijkt uit het antwoord van Reynders, rekende voor dat een veralgemeende verlaging van het btw-tarief voor kabelaansluitingen de schatkist jaarlijks ruim 36 miljoen euro zou kosten. Budgettair is zo'n veralgemening dus niet haalbaar.

 

Dat kan best zijn, stelt Deseyn vast, ,,maar het is allerminst rechtvaardig''. Hij vindt het ,,absurd'' dat voor tv-kijken twee verschillende belastingtarieven worden gebruikt. Anderzijds houden de kosten voor een digitale tv-kijker niet op bij het aanschaffen van een tv-toestel en het betalen van een kabelabonnement. Je hebt ook een decoder nodig, en die kost afhankelijk van de versie toch al gauw 200 euro, als je tenminste niet van een tijdelijke ,,gratis''-actie kan genieten. En op die decoder betaal je dan weer 21 procent btw.

 

 

Bron: De Standaard

 

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelid=GCUV6ME1

SAT: momenteel niets meer 😞

Kabel: Telenet

Link naar reactie
Delen op andere sites


Ik vraag mij af waarom de Vlaamse overheid toelating gaf aan Telenet om op hun digitale abo's maar 12% BTW i.p.v. 21% te vragen.

Ik vind dat TVV, die ook digitaal uitzendt, dan ook maar 12% BTW mag vragen.

Wat een corruptie weeral ...

Dreambox DM920UHD - Echostar 120cm draaibaar - Tooway Internet

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...