Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
athloni

"Beeldkwaliteit Arena via de satelliet is bedroevend"

Aanbevolen berichten

Niet alleen de Nederlandse satellietprovider staat onder druk wegens vermeende slechte beeldkwaliteit van enkele zenders binnen haar zenderpakket die via de satelliet wordt uitgezonden. Ook de nieuwe Duitse betaaltelevisieprovider Arena krijgt in eigen land heel veel kritiek. Ook hier gaat om vermeende slechte uitzendkwaliteit van de voetbalwedstrijden die men via transponder 102 (12,441 GHz Vertikaal) die men via de Astra 1 satelliet op 19,2 graden oost uitstraalt.

 

Arena nam onlangs de uitzendrechten van de live voetbalwedstrijden van de Duitse voetbalcompetities over van Premiere. Omdat Arena nog geen enkele ervaring had met het uitzenden via de satelliet heeft men een zusterbedrijf van de Oostenrijkse omroep ORF in de arm genomen om de satelliettransmissie van de voetbaluitzendingen te verzorgen. Deze huurde één transponder op de Astra 1 satelliet en plaatste daarop maar liefst 14 kanalen in zogenaamd SD kwaliteit. Omdat niet alle voetbalwedstrijden in het Duitse betaald voetbal op hetzelfde moment worden uitgezonden zijn overigens niet alle 14 kanalen tegelijkertijd in de lucht. Slechts een gedeelte daarvan zendt gelijktijdig uit.

 

Echter bij recente bandbreed metingen is gebleken dat Arena de voetbalwedstrijden met een gemiddelde bandbreedte uitzendt die tussen de 0,74 en 1,8 Mbit/s ligt. Het is slechts heel zelden dat de zenders Arena 1 t/m 7 de kritische ondergrens van 2 Mbits/s halen. De enige uitzondering hierop is het kanaal Arena Home die met 5,5 Mbit/s uitzendt. Echter op dit laatste kanaal zijn alleen de persconferenties te zien na de voetbalwedstrijden. De gemiddelde uitzend bandbreedte van een satellietkanaal moet voor een perfecte beeldkwaliteit tussen de 4 en 6 Mbit/s liggen. De kritische ondergrens, waarmee wordt bedoeld dat televisie kijken zonder vervormingen plaatsvinden, ligt om 2 Mbit/s. Een waarde die Arena dus slechts in zeer uitzonderlijke gevallen op enkele momenten binnen een voetbalwedstrijd haalt.

 

Arena zegt in een reactie op de verontwaardiging in de Duitse pers overigens dat het bedrijf in een aanvaardbare kwaliteit via de satelliet uitzendt en dat men geen redenen heeft om meer transponderruimte in te huren om betere beeldkwaliteit tijdens de live voetbalwedstrijden van de Duitse voetbalcompetities uit te zenden.

 

Bron: SatellietNieuws.nl

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

  • Wie is er online   0 leden

    Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.