Ga naar inhoud


Hoe kan een LNB het beste geplaatst worden in de houder?


Gast

Aanbevolen berichten

Als de houder van de LNB smaller is dan de uitsparing op de LNB, moet de LNB dan in het midden, zo ver mogelijk naar achteren of juist naar voren geplaatst worden in de houder voor de beste ontvangst? Het meest logisch lijkt me zo ver mogelijk naar achteren, dus zo ver mogelijk van de schotel af, in verband met het brandpunt.

Is daar universeel iets over te zeggen of is dat in ieder geval weer anders?

Verder: hoe veel graden moet de LNB gedraaid worden voor de Astra 1 voor de beste aanpassing horizontaal/ vertikaal? De aarde is rond dus precies recht is niet de optimale stand.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Gewoon uit testen met behulp van je kwaliteitsmeter in je ontvanger. O.a. hier kun je zien dat het toch wel wat uitmaakt.

 

Zo uit mijn hoofd zou de LNB iets van 10 graden tegen de klok in gedraaid moeten worden, maar....... ook hier kijk naar je ontvanger voor het beste resultaat. <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Synology DS414 + DS1815+(8GB) + iPad Pro 10.5 64Gb (iOS 11) + iPhone 7+ 128 GB (iOS 11) + MacbookPro 15" 2016 (MacOS  High Siera 10.13)  + Apple Watch Series 3 (WOS 4) + Apple TV3 + Apple TV4 + Nvidia Shield + Microsoft Gecertificeerd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je voor de reactie. De link die je geeft is juist de aanleiding geweest voor mijn vraag! Daar wordt vastgesteld dat naar achteren beter is.

Ik heb zelf geen satfinder en op de ontvanger instellen is zeer moeilijk omdat er steeds wat variatie is in het percentage, rond de 80%, van de signaalsterkte. Bij de natte washandtruc valt het beeld helemaal weg en krijg ik 74% signaal. Naar achteren met de LNB geeft ook bij mij het beste resultaat al gaat het om hooguit 0,5 tot 1%.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Normaal inderdaad zo ver mogelijk naar achter (van de schotel af), maar

meten is weten.

 

Voor Astra1 LNB iets met de klok mee draaien, in de schotel kijkend.

Echter zal het niet veel uitmaken, hoe meer naar het oosten of westen

des te meer het van belang wordt de LNB bij te draaien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Achteraf blijkt het geen verschil te maken bij mij nadat ik alles getest heb. Voor storm lijkt het me dat het beter is dat de LNB juist zo veel mogelijk naar de schotel toestaat zodat bij beweging door speling in de arm de afwijking zo minimaal mogelijk is en binnen de bundel van de schotel blijft.

Verder is mijn ervaring dat de skew minimaal is. Deze schijnt voor de oudere Astra 1 satellieten zo'n 10 graden te zijn maar voor de nieuwere waar ook CDS op zit veel minder, slechts een paar graden, dus verwaarloosbaar. Dit alles volgens een site waar je de skew kan berekenen. Link hier vermelden lukt niet, wordt gecensureerd op dit board.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het optimum in die filosofie is natuurlijk ene kant van het kabeltje in het AOP (abonneeovernamepunt) en andere kant van het kabeltje in de TV. Maar daar houden de meesten hier dan weer niet zo van. On topic: berekeningen kun je als richtlijn gebruiken; het optimale resultaat bereik je alleen met een signaalkwaliteitsmeter (geen satfinder) en geduld.

Groeten van de zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik de officiële methode bekijk die Astra voorschrijft, blijkt dat een dure grap te zijn. Je moet speciale dure apparatuur hebben om de sterkte van 1 polariteit te meten om te weten wat de optimale stand is van de LNB qua kruispolarisatie. En omdat de skew voor analoge kanalen anders schijnt te zijn dan voor digitale kanalen volgens de link waar je het kunt laten berekenen, heeft het ook geen zin om een eenvoudige analoge ontvanger te gebruiken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het nadeel is dat mijn Topfield 5000CI altijd 99% kwaliteit aangeeft. Hooguit verandert de signaalsterkte met een procentje of zo maar de sterkte varieert ook al wat door de veranderende omstandigheden in de atmosfeer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Twijfelde ik nog om Topfield als uitzondering te noemen bij mijn vorige bericht... Inderdaad staat Topfield bekend om de "slordige" kwaliteitsmeter: alles of niks. Daarmee lukt het dus niet. Maar een simpele (tweedehands) FTA-ontvanger die het wel kan, hoeft niet zo duur te zijn.

Groeten van de zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een nat washandje op de LNB doet ook wonderen voor je signaal. Dan wordt die meter van de topfield ineens nuttig. Je kunt ook gewoon pas gaan afstellen als het regent of sneeuwt...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Je kunt ook gewoon pas gaan afstellen als het regent of sneeuwt...
Mijn ervaring is, dat de signaalmeter (ook de satfinder) uit zichzelf al gaat zwabberen bij slecht weer. Op die manier kun je dus niet goed vaststellen wat het effect is van jouw eigen afstelacties en wat het effect van het weer. En dat is zeker voor het afstellen van de LNB wel belangrijk. In het geval van de Topfield zou ik dus kiezen voor een strakblauwe lucht samen met een nat washandje. Hopelijk werkt de kwaliteitsmeter dan wel mee.

Groeten van de zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Citaat:
Op www.satlex.de kun je de skew berekenen.
Er staat trouwens nog veel meer handige informatie op die site.


Met vriendelijke groeten <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

sattaz

@Sattaz, leuk allemaal in theorie maar de praktijk is de beste leermeester, gebruik een goede meter en je weet het <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" /> Instellen volgens tabellen is gerommel in de marge <img src="/forums/images/graemlins/frown.gif" alt="" />


@Sjaak(k),

Ik heb slechts de link vermeld waaraan in dit topic gerefereerd werd 1128093-loep.gif
Hoe jij kennelijk kunt beweren dat ik (louter en alleen)
volgens tabellen zou instellen is mij een raadsel <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" />


Met vriendelijke groeten <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

sattaz
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...