Ga naar inhoud


Sat-Signaal sterker met Satfinder?!


Gast ThaTiCK

Aanbevolen berichten

Bij het opnieuw uitrichten van mijn draaibare opstelling (het waaide een beetje laatst) viel het me op dat het signaal op mijn satontvanger op 90 stond ipv op 80 na uitrichten. Toen ik de satfinder weer verwijderde en de boel aan had gesloten was het signaal weer terug op 80...

Werkt de satfinder dan als signaalversterker of is hier iets anders aan de hand..

Wie weet het..?

Link naar reactie
Delen op andere sites


Dat veschijnsel heeft te maken met impedantie-verstoring.

Je moet er van uitgaan, dat de signaal-sterkte die je ontvanger aangeeft een relatieve waarde is. Maw de "gemeten"-waarde is niet absoluut en niet vergelijkbaar met andere ontvangers/antenne sistemen. Zodra het signaal-traject van LNB naar ontvanger wordt veranderd, kan ook de "gemeten-waarde" anders uitvallen, terwijl het absolute nivo geheel gelijk blijft.

Daarbij komt nog, dat niet het sateliet-signaal wordt gemeten, maar het down-converted-signaal afkomstig van de LNB.

 

Groeten, Ben

Link naar reactie
Delen op andere sites

Duidelijk verhaal PrimeFocus!

Er zal dan inderdaad ook verschil zijn in waarden die worden weergegeven bij verschillende sat-finders..

Deze verhoogt het toevallig.

Wat ik me dan nog wel afvraag is wat je bedoelt met het down-converted signaal van de LNB.

Is de waarde dan ook een meetinstrument van kwaliteit van de LNB?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Wat ik me dan nog wel afvraag is wat je bedoelt met het down-converted signaal van de LNB. Is de waarde dan ook een meetinstrument van kwaliteit van de LNB?


Het satelietsignaal wordt uitgezonden op een frequentie van [ongeveer] 10 tot 12 Ghz. Deze frequentie is veel te hoog om door een nog betaalbare sateliet-ontvanger te kunnen worden verwerkt. Ook is het transport van een dergelijk super-hoog-frequent-signaal van de antenne naar de ontvanger, niet goed mogelijk via coaxiale-leidingen, en dient daardoor plaats te vinden middels een "golfpijp"-leiding [uiterst kostbaar].

Om de hierboven aangehaalde technische problemen te omzijlen, heeft men het ontvanger-systeem eigenlijk in twee stukken opgedeeld, en wel in een zg "front-end" [is de LNB] en de "back-set" [is de sateliet-ontvanger].

In de LNB zit de ontvanger die het eigenlijke sateliet-signaal [10-12Ghz] ontvangt. In die ontvanger worden [als het goed is] de modernste ruis-arme transistoren toegepast. Immers het te ontvangen sateliet-signaal is zeer zwak.
Nadat het signaal is ontvangen, wordt dit signaal naar een veel lagere frequentie gekonverteerd [naar ca. 950-1650 Mc]. Na deze konvertering, wordt het signaal door een in de LNB aanwezige signaal versterker, op een zodanig nivo gebracht, dat het geschikt is om via een coaxiale-leiding naar de "back-set" [sat-ontvanger] te worden gezonden.

Zoal je waarschijnlijk al ziet, zijn er voor een goede LNB twee zaken erg belangrijk, tw a- de gevoeligheid van de in de LNB aanwezige ontvanger [wordt sterk bepaald door het eerder genoemde ruisgetal gebruikte transistoren], b- het versterking-nivo van de LNB [oppompen van het gekonverteerde signaal voor transport via de coax].

Groeten, Ben.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de duidelijke info PrimeFocus <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

Ik zal het verschil ook vast zien wanneer ik de lnb nog eens vervang, er zit er nu 1 in van een no-name schotel-lnb set.. Doet het goed hoor, daar niet van..

Groetjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...