Ga naar inhoud


Switch of LNB kapot?


W3ird_N3rd

Aanbevolen berichten

Ik heb de volgende opstelling:

 

LNB1: Edision quad op 19,2 oost

LNB2: Edision quad op 28,2-5 oost

LNB3: ALPS quad op 23,5 oost

LNB4: Smart Titanium 2nd edition quad op 13 oost

 

Van alle switches gaat de eerste uitgang naar een Spaun 4/1 DiSEqC switch (Spaun 1).

Van alle switches gaat de tweede uitgang naar een goedkopere Maximum 4/1 DiSEqC switch.

 

Daar heb ik zover geen problemen mee gehad. Dit werkt ook nog steeds.

 

De derde uitgang van alle LNB's gaat naar een andere Spaun 4/1 switch (Spaun 2). Die was nog niet op een ontvanger aangesloten.

Op de vierde uitgang van alle LNB's zit een afsluitweerstand, later begreep ik dat ze daarvoor niet gemaakt zijn, maar dat het ook weinig uitmaakt aangezien daar toch geen spanning opstaat. (of toch?)

 

Nu had ik toch de derde aansluiting (Spaun 2) aangesloten op een ontvanger. Ontvanger op een zender op de Hotbird gezet, beeld dus ik zapte naar de regionalen op 23,5 oost. Beeld, zapte naar iets op 28 oost. Beeld. Ik zet de ontvanger tenslotte op ZDF op 19,2 oost, en ook hier, beeld.

 

Maar na +/- 10~20 seconden ZDF.. Was het opeens donker. "searching for signal" zei de ontvanger. En het beeld flikkerde raar.

 

Ik trek de coax eruit en plug die in een andere ontvanger. De (combo)ontvanger geeft beeld op DVB-T, maar zodra ik naar iets op de satelliet zap start de ontvanger spontaan opnieuw op. Nadat ie opnieuw is opgestart komt hij weer terug op een DVB-T zender. Ik kan weer naar een satellietzender zappen, maar dan start de ontvanger wéér opnieuw op.

 

De ontvangers doen het allebei nog gewoon.

 

Ik heb de multimeter erop gezet. De weerstand tussen kern en mantel van de coax is vrij hoog op de eerste switch (Spaun), iets lager op de tweede (Maximum) en erg laag op de kapotte aansluiting (Spaun 2). Kern en mantel zijn duidelijk niet direct verbonden, maar de weerstand is gewoon erg laag. Is waarschijnlijk niet de bedoeling.

 

Wat is nu het probleem: ik wil bij voorkeur maar één keer het dak op o.a. vanwege de kans dat ik het dak nog eens beschadig met al mijn wandelingen naar de schotel daar.

 

Verder ben ik zeker niet van plan om Spaun 2 in mijn PC te pluggen. Maar de PC is de enige die ik op afstand over kan nemen, en ik ga zeker niet met een ontvanger+TV het dak op.

 

Verder heb ik een losse quad LNB die hier rondslingert gemeten: lage weerstand. Er zit wel verschil tussen de 4 uitgangen. Ook ligt er nog een losse switch in een doos (Spaun), even gepakt: hoge weerstand op de uitgang.

 

Wat kan er gebeurd zijn, en wat is er kapot?

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites


Ik vrees dat niet met zekerheid te zeggen is of het de switch is of de lnb. Een Diseqc switch staat op 1 als deze geen Diseqc-signaal krijgt. Dus meet je waarschijnlijk altijd ingang 1 van de schakelaars. Of de lage weerstand in de schakelaar of de quad zit weet je dus nooit. Dak op en weerstand lnb en spaun separaat meten. App. met laagste weerstand dan maar gelijk vervangen. Of allebij als je toch boven bent.

Succes er mee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kan ook alle LNB's apart testen ,

of switchen van plaats op de diseqc !! <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

C o o kie M o nster

C U L'8'R WEIRDOGAToRS

 

I was born once , as an invasion of the bodysnatchers ,

but the doctor did get a brain-attack !! my name:

 

breedbandwurger 1967

 

casa CM: FTA DVB-S & FTA DVB-S2

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is het nou net, ik kan weinig testen wanneer ik op het dak sta.

 

Ik kan b.v. wel de switch vervangen, maar stel dat de LNB de switch heeft gemolt. Dan zou ik nog een switch mollen.

 

LNB testen zou het beste zijn.. Maar dat kan dus eigenlijk niet.

 

Allebei vervangen, om redelijk safe te zitten, kan ook. Heb toevallig dus nog een switch liggen (gekocht voor het geval ik ooit een vierde ontvanger zou willen), en ik heb nog een reserve LNB.

 

Citaat:
Of een kabeltje brak, sluiting tussen mantel en kern.

Dat kan ook door waterinlek komen.

Geen sluiting. Dan zou de weerstand nog veel lager moeten zijn dan wat ik meet.

 

Water dat in de kabel is gelekt, lijkt me erg onwaarschijnlijk, maar kan in theorie. Maar zou dat iets permananent kunnen mollen, zo snel?

 

Moet binnenkort maar eens kijken. Maar zo'n switch kost een euro of 40, en als die niet stuk is vervang ik hem natuurlijk liever niet. En ik weet niet hoe ik het moet testen.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Water is voor hoge frequenties als kortsluiting.

En die meet je, maar meer ook niet.

Kun je die switch niet tijdelijk vervangen voor een koppelstukje ?

Dan kun je de lnb's gewoon testen.

 

Maar receivers die spontaan uitgaan ed, dat klinkt echt naar een vorm van sluiting.

En dus zou ik kabels gaan checken, en heel goed de verbindingen controleren.

Ook de kabel die de ontvanger in gaat.

Als je ergens sluiting hebt, zal je switch ook niet goed werken.

 

Sukses,

PLinux member

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Water is voor hoge frequenties als kortsluiting.
En die meet je, maar meer ook niet.
Kun je die switch niet tijdelijk vervangen voor een koppelstukje ?
Dan kun je de lnb's gewoon testen.

Dat is het probleem dus: de switch hangt aan de mast, op het dak dus (logisch, anders zouden er 12 kabels naar binnen moeten lopen ipv. 3 nu). Ik kan ook de coax direct in de LNB stoppen, alleen, op dat moment sta ik op het dak.

Ik zou natuurlijk het dak op kunnen, switch er tussenuit halen, weer naar binnen om te testen, dak weer op om iets anders te proberen, weer naar binnen etc. maar dat is dus erg vermoeiend en de kans op dakbeschadiging zal er niet kleiner op worden.

Ik weet wel dat de mantel en kern niet direct kortsluiting maken, want dan zou de weerstand nog een stuk lager moeten zijn. Door water zou misschien kunnen, maar ik heb behoorlijk veel aandacht gegeven aan het voorkomen van lekken dus ik zou het raar vinden.

Citaat:
Maar receivers die spontaan uitgaan ed, dat klinkt echt naar een vorm van sluiting.

Dat ben ik met je eens. Maar dat kan ook in de switch of LNB zitten.

Citaat:
En dus zou ik kabels gaan checken, en heel goed de verbindingen controleren.
Ook de kabel die de ontvanger in gaat.
Als je ergens sluiting hebt, zal je switch ook niet goed werken.

Sukses,

De kabel die de ontvanger ingaat is in orde. Als het om kortsluiting gaat dan zou dat door water moeten komen, en alleen al omdat de eerste en tweede aansluiting het nog goed doen (net Flikken Maastricht gekeken!) lijkt water me gewoon onwaarschijnlijk. Misschien als Spaun 2 in zijn geheel op de grond zou liggen, en dat lijkt me ook al heel sterk.

Misschien kan ik binnenkort wel weer testen vanaf het dak.. Zit te wachten op een extra ontvanger, en dan kan ik misschien met mobiele telefoon communiceren met iemand binnen en die opdracht geven om te zappen etc.. Maar dat gaat ook niet meevallen.

Maar kijk maar eens, bij een bekende Nederlandse winkel betaal je zo €45 voor zo'n Spaun switch. Ik heb er ietsje minder voor betaald, maar overeind blijft dat mijn quad LNB minder kost dan die switch <img src="/forums/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />. Dus die wil ik echt alleen vervangen als hij kapot is. De LNB vervang ik trouwens liever ook niet als die het nog gewoon doet, maar die is dan nog goedkoper.

Maar eens even afwachten en zien of ik toch alsnog kan testen. Ik weet nu gelukkig dat hoewel de Vantage een beetje raar gaat doen hij niet (direct) kapot gaat door aangesloten te zijn op die aansluiting. Verdachten zijn iig de derde aansluiting van de Edision voor 19,2 oost en Spaun 2. Dan plug ik eerst de coax direct in de derde aansluiting van de LNB, en dan kijken of ZDF wil blijven lopen (hoeft niks opnieuw voor ingesteld te worden, DiSEqC 1 of geen DiSEqC maakt niet uit). Dan kan ik de coax ook tijdelijk in de eerste of tweede aansluiting van de LNB stoppen, waarvan ik weet dat ze het doen.. Het zal moeite kosten om zo via iemand anders de resultaten te moeten horen maar het lukt hoop/denk ik wel.

Ik hoopte dat iemand met het verhaal wel een goede educated guess kon maken wat er stuk zou zijn, maar helaas <img src="/forums/images/graemlins/frown.gif" alt="" />.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...