Ga naar inhoud


Legendarische Britse computer/codekraker Colossus herrezen


Gast

Aanbevolen berichten

Niet echt satelliet nieuws, maar zijdelings heeft 't wel de basis voor onze hobby gelegd!

 

De Colossus vormt een illustere mijlpaal in de computergeschiedenis. De geheime decodeermachine, die Duitse codes kraakte tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd vernietigd maar nooit vergeten. Een bijna mythische status bleef over. Nu is de allereerste elektronische computer volledig in ere hersteld.

 

De heropgebouwde gigant is terug op de plek waar het allemaal begon, bij het Bletchley Park in het Engelse graafschap Buckinghamshire. Daar is de Colossus Mark II vanaf aanstaande donderdag voor iedereen te bezichtigen in een nieuw computermuseum, het 'National Museum of Computing'. Ter ere van de museumopening komt de computer voor het eerst in ruim zestig jaar weer in actie. Wie wil, kan zijn decodeerkrachten meten met het gevaarte.

 

Donderdag wordt vanaf Duitse bodem opnieuw een gecodeerde teleprinterboodschap per radio verzonden. De boodschap is gecodeerd door een andere oude bekende: de originele Lorenz SZ42. Deze machine werd door de Duitsers tijdens de oorlog gebruikt om codesleutels aan te maken. De transmissies, verstuurd vanaf het Duitse Paderborn, zullen bij Bletchley Park worden onderschept door twee groepen van amateur-codekrakers.

 

Om de boodschap te ontcijferen, gebruikt de ene groep een moderne uitrusting, terwijl de andere zich verlaat op de technologie uit de Tweede Wereldoorlog. Andere radioamateurs wereldwijd zijn vrij om de uitdaging mee aan te nemen, de transmissie te onderscheppen, en te proberen om de code sneller te kraken dan Colossus. Volgens het museum doet een moderne gemiddelde pc vandaag de dag net zo lang over een vergelijkbare codekraak als de Colossus destijds.

 

Topgeheim

De Colossus was tijdens de Tweede Wereldoorlog al topgeheim. Men wilde dat na de overwinning graag zo houden. In 1945 gaf de Britse premier Winston Churchill opdracht voor de vernietiging van de tien Colossi. De eerste acht werden direct na de oorlog ontmanteld, en de laatste twee exemplaren volgden in 1960.

 

Vergeten was de Colossus daarmee niet. In de jaren zeventig en tachtig begonnen snippers informatie over de legendarische computer op te duiken. Dit bracht Tony Sale op het idee om de machine opnieuw te bouwen. Er waren enkele foto's van de originele computers, en ook hadden technici circuitdiagrammen achterover gedrukt en bewaard. Dr. Arnold Lynch, destijds nauw betrokken bij het project, verstrekte aanvullende informatie. De wederopbouw duurde uiteindelijk veertien jaar.

 

"Het in actie zien van Colossus Mark II is een kans om de historische doorbraak, tijdens de Tweede Wereldoorlog verricht door codekrakers van Bletchley Park, opnieuw te beleven en te bewonderen", vindt Sale. "Colossus markeert het begin van het moderne computertijdperk - een erfenis die we willen bewaren."

 

 

Bron:

 

Legendarische codekraker Colossus herrezen

Link naar reactie
Delen op andere sites


Goede tip! Ik zal 's kijken of ik die aflevering ergens kan downloaden. Leuk dat Jeremy dat presenteert, die gozer is echt grappig <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.