Ga naar inhoud


MTV Arabia FTA op BADR 4


Matthijs

Aanbevolen berichten

BADR 4, 26 gr oost

Frequentie: 12.169 V, 3/4, 27500.

De uitzendingen starten zaterdag 17 november, er is nu een promo te zien.

 

mtva.jpg

 

Grt, Matthijs

Gigablue UHD Trio 4k met OpenATV 7.1 / Octagon SF8008 met OpenATV 6.4

Imperial DABman i150, DAB+, FM, Internetradio

Visiosat Big Bisat / Triax 64cm met:
42 * 39 * 36 * 33 * 28.5 * 23.5 * 19.2 * 16 * 13 * 10 * 9 * 4.8 * 3 gr oost / 1 gr west

Link naar reactie
Delen op andere sites


Hierbij een artikel over de zender uit "De Standaard".

 

vrijdag 16 november 2007

MTV stort zich op Midden-Oosten

 

BRUSSEL - Vanaf morgen zendt MTV ook uit vanuit Dubai. De muziekzender brengt er een mix van Amerikaanse en lokaal geproduceerde programma's.

TELEVISIE

 

Van onze redacteur

 

Amerika mag dan allerminst populair zijn in het Midden-Oosten, de muziek die ze er maken, wordt door Arabische jongeren wél gesmaakt. En daar wil Viacom, het bedrijf dat onder andere MTV en Nickolodeon onder zijn vleugels heeft, munt uit slaan.

 

De reden voor de interesse voor het Midden-Oosten ligt voor de hand: geld. In de VS heeft MTV het moeilijk om zijn publiek vast te houden. Het medialandschap is er versnipperd en er is steeds meer concurrentie. Het Midden-Oosten is voor MTV een interessante nieuwe markt: zo'n 65 procent van de bevolking is er jonger dan 25 en de concurrentie is er miniem. De muziekzenders zijn haast allemaal in handen van de Saudische prins Waleed Bin Talal en zijn wat de kwaliteit betreft niet met MTV te vergelijken.

 

'MTV wil een gat in de markt vinden zoals Al Jazeera dat gedaan heeft op het vlak van nieuwsgaring', zegt Jan Leyers, die voor zijn programma De weg naar Mekka door het gebied trok. 'MTV moet het culturele equivalent worden van Starbucks', lieten topmensen van MTV zich al ontvallen. Een MTV in elke uithoek van de wereld dus.

 

Maar of MTV in het Midden-Oosten zal slagen, is lang niet zeker. De zender Arab-yeah, die hiphop in het Midden-Oosten promootte, werd onlangs uit de ether gehaald wegens te weinig succes. Om Arabische jongeren te bekoren, zal MTV een mix van Amerikaanse en lokaal geproduceerde programma's uitzenden. Het sloot daarvoor een overeenkomst met Tecom Investments, dat in handen is van de politieke leider van Dubai.

 

En MTV is ambitieus. 'Via programma's als Hip Hopna zal de Arabische jeugdcultuur voor het eerst getoond worden zoals ze is', voorspelt Patrick Samaha van MTV Arabia. De zender wil jonge Arabieren de kans geven om te laten zien dat ze niet de fundamentalisten zijn waarvoor ze worden versleten. 'Niet nodig', zegt Ashraf Husseini, een 37-jarige Palestijn die een tijdlang in Saudi-Arabië woonde en nu in Dubai leeft. Hij is van mening dat de jeugd voldoende aanbod vindt op de bestaande Arabische zenders.

 

'Een virtuele discussie', zegt Jan Leyers. 'Jongeren in het Midden-Oosten kunnen via de satelliet ontzettend veel westerse programma's bekijken. InSaudie-Arabië worden blote schouders in tabloids afgeplakt met zwarte tape, maar wie dat wil, kan porno bekijken via de satelliet. Een beetje hypocriet, eigenlijk.'

 

Jan Leyers wijst erop dat het Midden-Oosten cultureel niet als één gebied mag worden beschouwd. 'De verschillen zijn soms enorm. Wat in Saudie-Arabië als not done wordt beschouwd, kan in Egypte vaak makkelijker. Ook tussen stad en platteland verschillen de gevoeligheden.' Om zeker niemand te kwetsen en omdat de meeste adverteerders uit de regio komen, zal MTV Arabia de Saudische zeden als norm beschouwen. Dat noopt de zender tot enkele ingrepen. (zie inzet)

 

MTV Arabia zal niet alleen westerse muziek brengen. Jonge Arabische muzikanten zullen de kans krijgen zich te profileren. Zal dat niet tot controverse leiden? De Palestijnse rappers van D.A.M. vertelden in deze krant dat ze heel wat negatieve reacties uit de eigen gemeenschap kregen. 'Dat gevaar bestaat. In Saudie-Arabië wordt dansmuziek zelfs als onrein beschouwd. Moslims zijn vaak terughoudender tegenover leden van de eigen gemeenschap, terwijl Duitse of Finse groepen mogen doen wat ze willen, zolang ze binnen de grenzen van het fatsoen blijven.'

 

Hoewel een Arabische muziekzender ook heel wat Vlamingen kan interesseren, zal MTV Arabia voorlopig niet in ons land via de satelliet te bekijken zijn. 'Dat is technisch niet mogelijk', zegt TV-Vlaanderen."

 

Greets

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:

Hoewel een Arabische muziekzender ook heel wat Vlamingen kan interesseren, zal MTV Arabia voorlopig niet in ons land via de satelliet te bekijken zijn. 'Dat is technisch niet mogelijk', zegt TV-Vlaanderen."



Technisch niet mogelijk? <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

1127997-lachen.gif1127997-lachen.gif1127997-lachen.gif1127997-lachen.gif1127997-lachen.gif


Met vriendelijke groeten <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

sattaz
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...