Jump to content


[DM800HD] Non Linear instelling 3*4 in 1080i


Audionics

Recommended Posts


Nee, dat is inderdaad drama, zowel op de 800 als de 8000.

 

Afhankelijk van hoe het 4:3-materiaal wordt aangeboden suggereer ik het volgende:

 

Als het materiaal "normaal"/"goed"/"correct" wordt aangeboden, dan worden netjes alle pixels gebruikt weet je ontvanger dat het 4:3 materiaal is en die voegt dan zelf zwarte balken links en rechts in. Hier is goed naar te kijken vind ik zelf. Je kunt eventueel tijdelijk je televisie op smart-zoom (of vergelijkbare optie) zetten.

 

Wat je vaak ziet, met name bij de Discovery themazenders, is dat men 16:9 materiaal letterboxed uitzendt (dat is een eufemistische term voor: we vervangen een kwart van de bruikbare beeldlijnen door zwarte balken), waardoor het materiaal strikt genomen 4:3 wordt. Voor je 16:9-televisie gaat de dreambox dan weer zwarte balken links en rechts toevoegen. Het netto resultaat is dan dus een "postzegel"-beeldje met aan alle vier de kanten zwarte balken. Dit kun je nog oplossen door de dreambox op "pan & scan" te zetten, deze stand zou eigenlijk "zoom" moeten heten, de ontvanger zoomt dan 1:1 in op het beeld waardoor de zwarte balken verdwijnen. Het beeld wordt er helaas niet mooier op door het resolutie-verlies door de zwarte balken die men ook meestuurt.

 

Maar bij Discovery heeft men het ergste doorgevoerd wat je maar kunt bedenken, men plaatst ondertitels (deels!) in de zwarte balken. Als je dan "pan & scan" instelt, ben je de helft van je ondertitels kwijt!

 

Zoveel domheid is geen kruid tegen gewassen, daar zul je helaas mee moeten leven (of klagen bij Discovery).

DM8000 + VU+Ultimo + GSO op Wavefrontier PLI Core Member www.openpli.org

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Lees alvorens je verder gaat onze Terms of Use en Privacy Policy. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.