Ga naar inhoud


kinder alimentatie


eagle

Aanbevolen berichten


Origineel bericht van: eagle
is de betaalde alimentatie voor uitwonende kinderen aftrekbaar voor belasting??
gr eagle



Google, 3e hit

Citaat:

De kosten voor het levensonderhoud van kinderen onder de 30 jaar kunnen aftrekbaar zijn bij de fiscus als er geen recht is op kinderbijslag en/of studiefinanciering en het kind niet zelf in eigen onderhoud kan voorzien. Dit jaar speerpunt bij de aangifte.


Het staat er een beetje navrant: 'het kind als aftrekpost', maar dat neemt niet weg dat de belastingwetgeving wel degelijk een aantal gevallen kent waarin de uitgaven voor levensonderhoud van kinderen onder de 30 jaar aftrekbaar zijn. Het is een vrij ingewikkelde regeling, omdat er nogal wat mitsen en maren aanzitten, maar tegelijkertijd een aftrekpost die behoorlijk aantrekkelijk kan zijn. Onder kind verstaat de fiscus: eerstegraads bloedverwant en aanverwant in de rechte lijn van u of uw fiscale partner. Dat zijn in ieder geval eigen wettig of erkende kinderen, maar ook pleegkinderen en schoondochter of schoonzoon. Kleinkinderen vallen er niet onder, tenzij het kleinkind als uw pleegkind is aangemerkt.

De fiscus heeft de aftrekpost ‘Levensonderhoud kinderen’ dit jaar uitgeroepen tot speerpunt. Dat wil zeggen dat de fiscus vragen kan gaan stellen om te controleren of u inderdaad recht hebt op de aftrek en of u het aftrekbedrag goed hebt berekend. Het gaat dan om zaken als: waarom had u geen recht op kinderbijslag of waarom had u kind geen recht op studiefinanciering? Ook kan er gevraagd worden naar rekeningen en betalingsbewijzen om de uitgaven van onderhoud aan te tonen.

Het is een extra controle, die kán worden uitgevoerd, maar de uiteraard niets afdoet aan het recht om van deze regeling gebruik te maken. De uitgaven voor levensonderhoud zijn een onderdeel van de zogenoemde 'persoonsgebonden aftrek', maar kennen in tegenstelling tot bij voorbeeld de aftrek voor ziektekosten geen drempel. De vaste bedragen die afgetrokken mogen worden, zijn wél afhankelijk van de leeftijd van het kind en de mate waarin de betreffende ouder het kind onderhoudt (zie illustratie). De bedragen zijn aangegeven per kwartaal omdat de eerste dag van ieder kalenderkwartaal geldt als peildatum voor de feitelijke situatie. Een categorie belastingbetalers die veelvuldig gebruik van de regeling maakt is de alimentatiebetaler. Alimentatie aan een ex is aftrekbaar en geldt voor de ander als inkomen waarover belasting betaald moet worden; alimentatie aan de kinderen is in principe niet aftrekbaar. In principe, want als ouder A de kinderbijslag ontvangt en ouder B elders woont maar de kinderen 'in belangrijke mate' onderhoudt, komt B in aanmerking voor aftrek levensonderhoud. Bij de kinderalimentatie mag B dan ook een bedrag optellen voor reiskosten, eten, drinken, uitstapjes en zakgeld tijdens de weekendbezoeken van de kinderen.

Wie aan het onderhoud van meerdere kinderen bijdraagt, maar per kind niet aan de aftrekpost komt, kan beter afspreken voor één kind een hogere bijdrage te leveren (die dan aftrekbaar is) en voor de anderen een lagere.

Bij co-ouderschap is aftrek levensonderhoud alleen toegestaan als bij de Sociale Verzekeringsbank is geregeld dat de kinderbijslag niet bij beiden, maar bij ouder A terechtkomt. Als de kinderen ouder zijn dan 18, geen of weinig inkomen hebben, geen recht op studiebeurs en nog steeds door ouder B worden onderhouden, blijft de aftrekmogelijkheid van kracht. Wie kinderbijslag ontvangt, heeft geen recht op aftrek levensonderhoud en als de kinderen de 18 gepasseerd zijn en door een studie recht hebben op studiefinanciering of een andere vergelijkbare financiële ondersteuning uit het buitenland of van de universiteit, kan evenmin een beroep op deze aftrekpost worden gedaan. Hierbij geldt dat het recht op studiefinanciering bepalend is; niet of er wel of geen gebruik van wordt gemaakt. Ouders daarentegen die hun kinderen onderhouden tijdens een studie waarvoor geen studiefinanciering wordt verstrekt – of waarvoor de financiering is afgelopen - komen wel in aanmerking voor aftrek van de kosten. Zelfs als de student wel gebruik blijft maken van de mogelijkheid tot een rentedragende lening en de reisvoorziening als ov-jaarkaart.


Zoals gezegd kent de regeling nogal wat mitsen en maren. Zo leert de ervaring dat de fiscus al snel vindt dat een kind genoeg om in eigen onderhoud te voorzien. Zeker als het nog geen 21 jaar is en thuis woont omdat ouders tot die leeftijd een onderhoudsplicht hebben. Daar staat tegenover dat vermogen voor kinderen onder de 21 niet meetelt; boven de 21 weer wel, tenzij er grote bezwaren zouden zijn om het vermogen aan te tasten.

Pas wanneer het kind zonder de bijdrage van de ouder(s) onvoldoende middelen heeft om een redelijk bestaan te voeren, wordt gesproken van aftrekbare kosten. Als een kind wel een bijstandsuitkering had kunnen aanvragen, maar dat niet gedaan heeft, is dat niet van invloed op de aftrekbaarheid. Zo mag de fiscus ook niet zomaar eisen dat de ouders hun bijdragen leveren in de vorm van een lening. Wel van invloed is de vraag of het kind voldoende de mogelijkheden heeft benut om werk te vinden. Maar het opzeggen van een baan om via een studie de maatschappelijke positie te verbeteren geldt wel als een gerechtvaardigde reden om (even) geen eigen inkomsten te hebben.


Aftrekbare kosten:

- Alimentatie aan ex-partner

- Alle uitgaven die behoren tot het normale leefpatroon, zoals kosten voeding, kleding, studie (school-, boeken- en examengeld), zakgeld, vakantie, reisgeld (halen en brengen, ook voor clubs, uitstapjes) etc. Bij gebruik auto mogen de kilometers tegen de gemiddelde kilometerprijs worden gerekend (totaal werkelijke kosten gedeeld door aantal kilometers).

-Huisvestingskosten elders (zoals kamerbewoning), incl. kosten eenvoudige inrichting. Eigen huisvestingskosten kunnen ook deels aftrekbaar zijn voor zover de woning door inwoning kind groter en dus duurder is dan zonder inwoning. Dan is evenredig deel huur/huurwaarde aftrekbaar.


Niet aftrekbaar:

- Betaalde ziektekostenpremies (nergens meer aftrekbaar)

- Ook niet de kosten van ziekte en of invaliditeit of weekenduitgaven gehandicapte kinderen. Die vallen onder aftrek zorgkosten of weekenduitgaven gehandicapte kinderen.

- Huwelijks- of echtscheidingsuitgaven, woningaanpassingen of kostbaar bezit als auto.

-Kosten pleegkind als daarvoor een kostendekkende vergoeding wordt ontvangen


Bron: Brabants Dagblad
Auteur: Anita de Haas
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja deze is aftrekbaar mits de bijdrage per kind minimaal 408 euro per kwartaal (3mnd) per kind is. (2009)

 

Het heet voor kinderen ook geen alimentatie maar kosten levensonderhoud, de voorwaarde om hier aftrek voor te hebben is dat jij geen recht heb op kinderbijslag aangezien die als het goed is naar de ex partner gaat.

 

 

jonger dan 6 jaar

aftrekpost = 290 euro per kwartaal

 

van 6 tot 12 jaar

aftrekpost = 350 euro per kwartaal

 

van 12 tot 18 jaar

aftrekpost = 410 euro per kwartaal

 

Deze bedragen krijg je natuurlijk niet voor 100% terug, deze gaan van je bruto salaris af en verlagen je belastingvoet.

 

reken je niet rijk en stel de teruggave op ca 35%

 

 

vb 2 kinderen 5 en 7 jaar

 

4 x 290 = 1160

4 x 350 = 1400

 

totaal 2560 als aftrekpost hiervan 35% = ca 900 euro per jaar teruggave

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

klopt helemaal wat je schrijft,maar nu.

tot de kinderen 18 jaar waren ging het ook zoals jij schrijft

na hun 18 de zegt de belasting ze kunnen nu ook zelf rondkomen studie financiering enz.enz jouw bijdrage is vanaf nu vrijwilleg daarom niet in aanmerking aftrek levensonderhoud kinderen ..

Maar ik ben toch verplicht te betalen tot hun 21 ste toch

daarom snap ik het niet meer

gr eagle

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is inderdaad een heel grijs gebied, waar ik je niet mee kan verder helpen, ik had al bewust de categorie 18+ niet in de voorbeelden opgenomen. Tot 18 is het eigenlijk simpel als er recht is op kinderbijslag voor de ex partner dan heb jij aftrek over je bijdrage.( mits het minimum bedrag per kwartaal wordt gehaald)

 

Het hangt nu helemaal af van de eventuele inkomsten van de kinderen of er voor jou nog aftrek mogelijk is, alleen een belastingconsulent kan je hier nog verder mee helpen.

Als de kinderen genoeg inkomen hebben dan is je bijdrage niet meer noodzakelijk.

Tot welke grens je bijdrage met betrekking tot de inkomsten van het kind ( 18+) wordt gezien als een bijdrage met aftrek mogelijkheden en een vrijwillige bijdrage zonder aftrek is zeer wazig.

 

Indien de inkomsten van het kind hoog genoeg zijn, kan je ook onderhandelen met het kind over de hoogte van de bijdrage of geen bijdrage. De bijdrage wordt nu ook niet meer overgemaakt aan de ex partner maar direct naar het kind.

Leg een evt wijziging van de bijdrage altijd schriftelijk vast, zodat je hier achteraf geen gezeur over kan krijgen.

(LBIO)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...