Ga naar inhoud


Iran mag de lancering van zijn satelliet uitstellen


de vrije fries

Aanbevolen berichten

De International Telecommunication Union (ITU) heeft Irans verzoek om toestemming ingewilligd om de plaatsing van de satelliet in een baan om de aarde op 43,5 graden oosterlengte uit te stellen. Dit besluit opent nieuwe perspectieven voor het Iraanse ruimteprogramma, meldt Advanced television .

 

 

Het Iraanse project om zijn eigen satelliet te lanceren begon in 2016, maar werd verschillende keren uitgesteld. In 2017 sloot Iran een overeenkomst met SES om tijdelijk een satelliet in een gewenste baanpositie te plaatsen tot de komst van een Iraanse satelliet. Na de verscherping van de Amerikaanse sancties tegen Iran werd deze overeenkomst echter beëindigd.

In 2018 vroeg Iran hulp aan het Russische bedrijf Roscosmos, dat een Iraanse satelliet op zijn Vostok-raket zou lanceren. Door de sancties die de Europese Unie Rusland oplegde vanwege de invasie van Oekraïne, werd de overeenkomst echter verstoord.

 

 

Iran heeft van de ITU uitstel gekregen om de satelliet in gebruik te nemen, met als nieuwe deadline 31 augustus 2024. Gezien de huidige situatie zal het echter buitengewoon moeilijk worden om deze deadline te halen.

Iran is in gesprek met het Amerikaanse bedrijf Asclepius Technologies en het bedrijf QSTC uit Quebec over de mogelijkheid om de capaciteit te leasen van hun toekomstige satelliet, die ze gezamenlijk willen creëren.

De satelliet in een baan om de aarde brengen kan worden bereikt met de hulp van Jeff Bezos' Blue Origin, dat klaar is om gelanceerd te worden.

 

Het ITU Radio Regulatory Committee merkte op dat de situatie waarmee Iran wordt geconfronteerd, overeenkomt met de omstandigheden van overmacht. Daarom werd besloten het verzoek van de regering van de Islamitische Republiek Iran in te willigen om de deadline voor het hervatten van het gebruik van frequentietoewijzingen van het IRAN5-E satellietnetwerk te verlengen.

 

bron: https://advanced-television.com/2023/07/07/iran-gets-itu-permission-for-a-new-satellite/

groeten uit het vrije friesland

deskundigheid door ervaring

Link naar reactie
Delen op andere sites


Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...