Ga naar inhoud


richten op hotbird


Gast

Aanbevolen berichten

Hello

bij de installatie van een 2de LNB heb ik

geprobeerd van mijn schotel eerst uit te richten op hotbird. Dit met hulp van een analoge ontvanger.

 

Maar telkens zonder resultaat. Ik kwam tijdens het draaien telkens op een astrabeeld uit. Daarmee mijn vraag op welke zender (freq) is de beste om op deze wijze iets te vinden?

 

Ik ben begonnen met de startpostie Astr 19,6. en dan mm per mm naar rechts draaiend

Moet ik misschien ook de elevatie veranderen voor eutelsat

 

Thx

Link naar reactie
Delen op andere sites


1. Je hebt een 2de LNB aangebracht: HOE?

Staan de 2 LNB's links en rechts van de arm of één op de arm en de andere er naast, en als hij er naast staat, als je IN de schotel kijkt, langs welke kant staat hij ?

2) Hoe groot is jouw schotel ?

3) Lopen er 2 kabels naar beneden of werk je met een switch (diseqc bvb)?

4) Over welke ontvangers beschik je ?

 

Aan de hand van jouw antwoorden kan je verder geholpen worden...

Gerdy

Link naar reactie
Delen op andere sites

@gerdy

1. de Lnb ,die vast op de arm staat is gericht op Hotbird (zou moeten gericht zijn)

achter de schotel staande stat de rechtse op astra

2. schotel 80 cm

3. werk met discq

4. nokia mm9500

mijn oorspronkelijke vraag was dat ik maar draai en zoek op de vermoedelijke richting van hotbird (aangesloten rechtstreeks met één kabel en naar een analoge ontvanger) maar een beeld krijg ik niet binnen

dus wat doe ik verkeerd en wat is de beste freq om te zoeken

Nu ontvang ik dus beeld op astra met de scheel gerichte LNB maar ik heb niets op hotbird - ik weet zelf niet of hij in de goede richting staat

Link naar reactie
Delen op andere sites

he cloussou,

alle andere dingen al gecontroleerd?

kabels

connctors

switch

dan is het toch de uitrichting van de schotel en lnb.....

 

of probeer eens een satfinder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als de astra goed staat en ik heb beeld,

dan kan ik de schotel naar links draaie naar de hotbird en ja hoor analoog heb ik beeld maar met mijn digitalen ontvanger hyundia1000ir geen beeld.

Raar Raar politie PET..... <img border="0" title="" alt="[Geschrokken]" src="images/icons/shocked.gif" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klaar voor een serieuse boterham ? Dan gaan we er voor...

 

Ik stel voor om terug vanaf nul te starten en stap voor stap te vorderen.

 

Hou je helemaal niet bezig met de 2de bijgevoegde lnb maar concentreer je op die éne die op de arm van de schotel gemonteerd staat en sluit hem RECHTSTREEKS aan op een ontvanger (analoog of digitaal) waarop je een astra zender gekozen hebt.

 

Zoek astra en als je die gevonden en beeld hebt, markeer de positie van de schotelbevestiging op een stukje van de mast (trek een streepje met een viltstift): zo heb je een "gekend punt" waar je je op kunt refereren. Heb je zowel analoog als digitaal beeld dan is de lnb een universele en dus OK.

 

Om er zeker van te zijn dat de 2de lnb eveneens in orde is kun je hem nu even in de plaats zetten en nagaan of je daar ook analoog en digitaal op astra kunt ontvangen. Is dit zo dan is de geruststelling tot hiertoe dat de 2 lnb's OK zijn.

 

Stel nu een zender in op Hotbird (analoog kan inderdaad TRT op 10974 horizontaal zijn); kies je voor een digitale zender, dan liefst een vrije.

 

Zonder aan de elevatie te komen draai je de schotel langzaam naar rechts (als je de schotel links en rechts met beide handen vastneemt trek je hem met de rechterhand wat naar achteren en dit moet maar enkele cm zijn) tot je TRT of een digitale zender op hotbird ontvangt... (hou rekening met het feit dat een analoge ontvanger véél sneller reageert dan een digitale; met een digitale moet je wat meer geduld hebben en hem de tijd laten om te reageren).

 

Heb je nu ook beeld op hotbird? Proficiat! Stel NU de schotel maximaal af op hotbird en maak alles goed vast (indien gewenst kun je nu ook dààr een streepje plaatsen). Om astra op de 2de lnb te vinden moet men in princiepe niet meer aan de schotel raken!

 

Belangrijk toch wel is WELKE dubbele lnb houder je gebruikt:

 

- is het een "vaste, niet regelbare" dubbele lnb houder voorzien voor 6° (BELANGRIJK!) dan zou je in princiepe nu ook astra op de 2de lnb moeten ontvangen. (Tot hiertoe blijven we werken ZONDER de diseqc switch tussen te schakelen, dus telkens we een lnb uitproberen is deze RECHTSTREEKS met de ontvanger verbonden!). Het kan, met dit soort "vaste" dubbele lnb houders dat er soms een "compromis" moet gevonden worden tussen de 2 satellieten... Heb je hotbird zéér goed en astra niet goed genoeg moet de schotel weer een tikje naar links (naar astra toe)om wat signaal op hotbird prijs te geven en er meteen op astra te winnen...

 

- is het een "regelbare" dubbele lnb houder, dan moet je astra vinden alleen maar door de 2de lnb houder te "manipuleren": de lnb wat hoger dan de andere plaatsen; hem wat meer naar rechts of naar links of wat hoger of lager laten kijken en natuurlijk de signaalbalk van de ontvanger of het tv scherm in de gaten houden.

 

Slaag je er in om nu zowel beeld te hebben op hotbird als op astra zijn we al een héél stuk verder!

Blijft nu de diseqc switch en de instellingen + de settings op de ontvanger...

 

- Werk je met 2 afzonderlijke lnb's, dan heb je ook een afzonderlijke diseqc switch met 2 ingangen en één uitgang. De ingangen noemen ofwel 1 en 2, ofwel A en B.

In de ontvanger kun je ook kiezen welke lnb (welke satelliet) 1 of A zal gebruiken en welke 2 of B. Volgens de instellingen gekozen in de ontvanger moet je ook de lnb's correct aansluiten!

Kies je in de ontvanger 1 of A voor astra, dan moet de astra lnb op ingang 1 of A van de switch aangesloten worden (en de andere lnb op de andere ingang)

 

- Werk je met een monoblock, dan is de diseqc switch ingebouwd (het "spelen" met 2 afzonderlijke lnb's zoals hierboven beschreven kon dus niet en als je astra op de ene ontvangt moet je automatisch hotbird op de andere hebben). BELANGRIJK: bij een monoblock zal hotbird altijd op 1 of A zitten, en astra op 2 of B !!! ("diseqc" is een handelsmerk van eutelsat en natuurlijk zetten zij hun hotbird op 1 of A). Als je dus met een monoblock werkt moeten de instellingen in jouw ontvanger als volgt zijn: Astra op disqc 2 of B en Hotbird op diseqc 1 of A.

 

Blijven nu nog de settings: indien je settings vooraf ingeladen hebt moeten dit wel "diseqc" settings zijn: dit wil zeggen dat alle astra zenders toegewezen werden aan bvb diseqc 1 of A en alle hotbird zenders aan diseqc 2 of B.

 

Je merkt dus dat je héél wat problemen kunt hebben als je met dergelijke settings en een monoblock werkt... GEEN BEELD! Je moet dus de settings aanpassen of... als alles goed geinstalleerd en aangsloten is, de 2 satellieten opnieuw manueel of automatisch inladen...

 

Hopelijk hebben jullie de boterham verteerd en is er de moed om opnieuw te beginnen en om "stap voor stap" te werk te gaan...

 

Vrolijk Pasen trouwens!

Gerdy

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gerdy alhoewel ik al weer tijdje met monoblock naar A+H kijk vind ik dit een beregoede uitleg.

 

Kan men dit antwoord van jouw niet in een of andere FAQpagina zetten?? Dit is voor iedereen wel zeer goed te lezen en te begrijpen om A+H te ontvangen.

 

Groeten, John.

 

Ps nog kleine vraag voor mezelf! Die diseq in monoblock staat 1 of A op Hotbird en 2 of B op Astra. Is dit misschien dan ook de reden waarom bij de flipsdozen die monoblock gebruiken tot voor kort de monoblock "ondersteboven" moesten hangen om beeld op beide sats te hebben?

 

<small>[ 30-03-2002, 20:13: Bericht gewijzigd door: 4tover ]</small>

Link naar reactie
Delen op andere sites

@4tover:

 

Bedankt voor jouw beresterk compliment! <img border="0" alt="[Duimpje]" title="" src="graemlins/thumb.gif" />

 

Wat jouw voorstel betreft kan ik daar niet over beslissen...

 

De monoblock op zijn kop ? Inderdaad, dit is een middel (de linkerkop wordt de rechtse en omgekeerd) maar nefast voor waterinsijpeling!

 

Succes met chocolade-eitjes zoeken morgen! <img border="0" alt="[Proost!]" title="" src="graemlins/beerchug.gif" />

Gerdy

Link naar reactie
Delen op andere sites

</font><blockquote><font size="1" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">citaat:</font><hr /><font size="2" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">Onderwerp gestart door 4tover:

<strong>Ps nog kleine vraag voor mezelf! Die diseq in monoblock staat 1 of A op Hotbird en 2 of B op Astra. Is dit misschien dan ook de reden waarom bij de flipsdozen die monoblock gebruiken tot voor kort de monoblock "ondersteboven" moesten hangen om beeld op beide sats te hebben?</strong></font><hr /></blockquote><font size="2" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">Dat komt omdat de zenderlijsten die je in de doos laad ingesteld zijn op: 1 of A op de Astra en 2 of B op de Hotbird.

Je monoblock werkt dus net andersom, vandaar dat ie op z'n kop moet hangen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi, Rivendel

 

Staat de instelling voor diseqc wel goed in je analoge tuner, tenminste als je die dus nog steeds voor het uitrichten gebruikt?

 

Je wil toch een lnb via diseqc switch op Astra en een lnb via diseqc switch op Hotbird.

Standaard dualfeed dan moet je de diseqc instellingen desgewenst instellen>

astra 1/0

hotbird 2/2

en de kabels dus ook van die lnbs in je switch aansluiten op 1 en 2

Maar ik neem aan dat je dat voor elkaar hebt.

 

Stel de analoge receiver in op het sterkste signaal zoals 10974 H (tp 123/hotbird) = TRT internationaal zie lyngsat link / wit is analoog

 

Als je de Lnb's hebt gemonteerd is er dan een mogelijkheid om die te verdraaien tov elkaar? Of een vaste LNB houder?

 

Tussen astra en hotbird is de hoek maar 6 graden dus je mast verdraaid hoogstens 4 mm van de een op de ander. Omhoog en omlaag is dat veel minder dan 1 graad zie kijkrichtingen waar je jouw lokatie invult en de gewenste sateliet.

 

Ik heb de tweede ook zelf erbij gezet en met stapsgewijs zoeken is het ook gelukt.

 

hopelijk helpt het

Link naar reactie
Delen op andere sites

@tonskidutch

 

Da's een idee, je oma het dak op sturen op je schotel uit te richten. Iemand nog een Oma over?? Dan hou ik me aanbevolen. <img border="0" title="" alt="[Flinke grijns]" src="images/icons/laugh.gif" /> <img border="0" title="" alt="[Flinke grijns]" src="images/icons/laugh.gif" /> <img border="0" title="" alt="[Flinke grijns]" src="images/icons/laugh.gif" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zijn er trouwens oma's die DiSecQ 1.2 ondersteunen??? <img border="0" title="" alt="[Knipoog]" src="images/icons/wink.gif" /> <img border="0" alt="[slapen]" title="" src="graemlins/sleep.gif" /> <img border="0" title="" alt="[Knipoog]" src="images/icons/wink.gif" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...