Ga naar inhoud


Verschil tussen DD en DTS


Aanbevolen berichten


 

 

Naast de bekende Dolby Laboratories is er nog een grote speler op de surround sound markt actief, namelijk Digital Theatre Systems of afgekort DTS. Digital Teatre Systems is en firma die streeft naar de hoogste geluidskwaliteit en een stapje verder gaat dan concurrent Dolby.

 

Onderstaand treft u korte toelichting op de verschillende DTS-formaten aan. Deze zijn op chronologisch geordend.

 

DTS Digital Surround:

 

Dit geluidsformaat wordt digitaal gecodeerd en kan één tot zes verschillende kanalen bevatten. Een éénkanaals DTS spoor (DTS 1.0) is dus in feite een mono uitvoering en een tweekanaals variant (DTS 2.0) stereo. Zeskanaals DTS is een veel voorkomende standaard in de wereld van DVD en wordt aangeduid als DTS 5.1! Dit formaat kent vijf volledige kanalen (links, center, rechts, links surround en rechts surround) en een apart subwooferkanaal voor de lage tonen.

 

In feite is de standaard qua idee gelijk aan Dolby Digital, maar wordt de originele opname tot zo'n vier keer minder gecomprimeerd. Hierdoor neemt een DTS audiospoor meer ruimte in beslag van een DVD dan een Dolby variant. Voor de fanaten van een zo perfect mogelijk geluid staat een DTS-release vrijwel altijd boven een Dolby Digital versie, aangezien er met DTS een hogere dynamiek wordt behaald.

 

DTS Digital Surround ES:

 

Dit nieuwere formaat maakt evenals DTS Digital Surround 5.1 gebruik van vijf volledig gescheiden kanalen en een apart subwooferkanaal. De surroundkanalen bevatten nu echter een extra kanaal, het achter-centerkanaal. Door middel van faseverschuiving wordt dit kanaal toegevoegd en is dit dus in de twee surroundkanalen gecodeerd. Een speciale decoder is vereist, hoewel het spoor tevens backward-compatible is met DTS Digital Surround 5.1!

 

DTS Digital Surround ES Discrete 6.1:

 

DTS Digital Surround ES Discrete 6.1 is in feite hetzelfde idee als DTS Digital Surround ES, maar nu uitgevoerd met een apart centerkanaal aan de achterzijde. Nu kan er dus echt over zevenkanaals audio gesproken worden, wat we aanduiden met 6.1!

 

 

 

Dreambox DM8000HD

 

AZBOX Premium +

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...