Ga naar inhoud


hulp gevraagd schotel plaatsen


Gast

Aanbevolen berichten

hallo, ik ben nieuw hier <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smirk.gif" alt="" /> ik heb laatst een @sat ontvanger en merkloze schotel gekocht. alleen snap ik er niet echt veel van, ik krijg helemaal geen ontvangst of zo. ik heb zelfs een satfinder en een andere lnb gekocht, maar ik kom er echt niet uit. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" />

 

dus hierbij vraag ik hulp aan iemand in de omgeving van hilversum, uiteraard met een vergoeding <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smirk.gif" alt="" />

 

alvast bedankt!

Link naar reactie
Delen op andere sites


Staat er al een kanalen lijst in je ontvanger van de Sat die je wilt gaan ontvangen ? dat maakt het uitrichten wel zo gemakkelijk .

 

Welke Sat wil je gaan ontvangen ? uitgaande van Astra 1 ( NL kanalen ) moet je in ieder geval vrij zicht hebben op 19 graden oost ten opzichte van het zuiden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het beste begin is lezen, lezen lezen (je komt het steeds weer tegen, maar echt het is absoluut het beste begin) in dit forum.

In de veelheid aan topics in het schotelpark is absoluut de correcte procedure terug te vinden, maar vooruit dan maar, nog een keer in volgorde (en ik begin niet eens met vragen wat je al wel of niet gedaan hebt)

- Mast voor de schotel plaatsen - absoluut loodrecht is voor een schotel met enkele LNB niet een vereiste, maar maakt je het leven wel een stuk aangenamer- op en lokatie die zicht heeft op de sat die je wil ontvangen. Voor alle zekerheid : 19,2 Oost betekent, dat de Astra die je wil ontvangen op 19,2 graden oost van het zuiden ligt. Als je een kompas wil gebruiken zit dat ding dus op 180-19,2=160,8 graden plus of min een beetje. Maak je even geen zorgen hoeveel het nu precies is, want dat komt later vanzelf goed.

- Naast een richting moet de schotel ook een hoek met de horizon maken. Beetje afhankelijk van welke satelliet je wil ontvangen en waar je zit, maar een graad of 30 komt in NL al gauw genoeg in de buurt. Op de mast-bevestigingsbeugel van je schotel staat als het goed is een gradenverdeling waar je mee uit de voeten kunt (let wel even op, sommige beugels hebben meerdere gradenverdelingen, 1 voor ieder soort schotel waar ze voor gebruikt worden). Alweer: ga in dit stadium niet proberen de zaak op de tiende graad nauwkeurig te krijgen, komt later vanzelf goed.

Draai de bevestigingen in dit stadium nog niet loeivast, je moet zo nog wat heen en weer (zowel horizontaal als vertikaal) gewoon net vast genoeg om het ding op de gewenste hoogte op de mast te houden en niet als windvaan te laten werken.

- Zet met een viltstift een paar merkstreepjes op de mast en de beugel -zowel voor horinztaal draaien als vertikaal draaien -om aan te geven waar je begonnen bent.

-Monteer nu de LNB in z'n houder (als die er al niet zat), en sluit de satfinder aan op de LNB (let even op, er zit een schotelkant en een ontvangerkant aan dat ding)

- Nu nog een coax van de satfinder naar de ontvanger. Ook weer belangrijk: meeste ontvangers hebben een doorlusuitgang voor een volgende ontvanger. Gebruik de juiste { staat op de ontvanger (soms-) of in je gebruiksaanwijzing LNB)

- Als het kan is het handig om nu ook een monitor of TV aan te sluiten (moet natuurlijk wel lukken), zodat je in een later stadium de absolute fijn afstemming met behulp van de signaalindicatie van de ontvanger kunt doen. Echt nodig is hij nu nog niet.

- Lees de gebruiksaanwijzing van de satfinder. Er zit een regelknopje op, waarmee de aanwijzing en het geluid kunt verzwakken om de uitrichting te optimaliseren. Heb je door hoe het werkt, de satfinder helemaal 'open', dus rechtsom tegen de stuit en dan spanning op de ontvanger aanzetten. Als je bij de eerste stappen niet al te veel afwijking hebt overgehouden heb je een goede kans, dat de satfinder al gelijk begint te piepen en een wijzeruitslag geeft. Zo niet dan gaan we de volgende stap in (die je dus over kan slaan als het ding wel mekkert). Het ergste wat je nu nog kan overkomen is dat je de verkeerde satelliet te pakken hebt. Er staan er in de beuurt van 19,2 nog wel een paar meer!

- Draai de schotel voorzichtig van de merkstreep horizontaal af (richting maakt niet uit, als het niet helpt ga je terug naar het beginpunt en dan verder de andere kant op) totdat er leven in de satfinder komt.

- Zodra de satfinder piept, draai je in kleine stapjes verder totdat de wijzer tegen het maximum aanloopt- het piepen is op dat moment bijna niet meer te harden. Op dat punt stop je even, om met behulp van de knop op de satfinder het signaal zover te knijpen dat het in de onderste 20 % van de schaal op de meter komt. Vervolgens draai je verder, totdat ofwel het signaal minder wordt, ofwel je weer een maximum bereikt, waarvoor je weer moet knijpen met de knop op de satfinder.

- Ben je nu van pakweg 150graden tot 180graden niets tegengekomen, dan zit de hoogte instelling van de schotel er te ver naast (kan ik me bijna niet voorstellen, maar er zijn - meest dure- schotels die een heel klein 'kijkhoekje' hebben). Zet de hoek voorzichtig een graadje omhoog (omlaag kan ook, is het mis gewoon terug naar de beginpositie en dan door de andere kant op) en ga terug de horizontale scanprocedure in vanaf het begin...

- Sta je horizontaal op het maximum met de satfinder, dan is de hoogte instelling aan de beurt. Eigenlijk gelijk aan de horizontaal procedure, alleen over een veel kleiner aantal graden en andere richting natuurlijk. Voor een Visiosat (BIsat) offset schotel ligt dat in NL in de buurt van het eerder genoemde getal. Hier aangekomen realiseer ik me wel, dat die vertikale hoek (inclinatie) nogal afhankelijk kan zijn van het soort schotel waar je mee bezig bent. Lees dus vooral de meegeleverde documentatie!

Grofweg staat de zaak nu goed genoeg om met de ontvanger aan de gang te gaan.

Vergeet echter niet de satfinder uit het circuit te verwijderen, anders hou je bij de ontvanger geen bruikbaar signaal over!

Wat je daar moet doen (vertellen naar welke satelliet je kijkt, het ding kanalen op de satelliet laten opzoeken enz) is verschillend afhankelijk van je ontvanger, dus daar blijf ik even buiten.

 

Nou, mocht ik wat vergeten zijn, dan is er vast een forumlid wat dit er rap bij zal kloppen. Kan het gelijk in de sat4all gebruiksaanwijzingen voor aanvangers.

Sterkte met je avontuur en troost je... we zijn er allemaal geweest en het wordt nooit meer zo lastig als de eerste keer (waar heb ik dat nou meer gehoord)

 

groet, skippy2

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waardering van mijn kant voor de uitgebreide toelichting. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Wel even een kleine opmerking.

De satfinder gaat ook piepen als je op een andere satelliet staat.

13 oost 16 oost zitten er vlak bij dus.

Dus mocht het niet werken kan het dus zijn dat je op de verkeerde satelliet staat.

Het handigste is gewoon je ontvanger meteen aansluiten en kijken of je beeld krijgt op een fta astrazender.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Check!

De kans op foutjes tik ik er bij (en ook dat je de satfinder er tussenuit moet halen voor je plaatjes kan gaan kijken!

skippy2

 

en ergens heb ik het idee dat ik nog wat vergeet, maar daar ga ik een nachtje over slapen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Zelfs met een satfinder ertussen kun je beeld krijgen!!!

 

Inderdaad, alleen moet je niet naar de signaal+Kwaliteitsmeters kijken, want daar klopt helemaal niz van <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

 

En, is het touwens gelukt om iets te zien?

 

 

ps. nog een tip.. als je de satfinder plaats, maar ook als je hem verwijdert, zet dan eerst wel even je ontvanger uit! , dit kan voorkomen dat je LNB+ontvanger kapot gaat.

 

Ook scheelt het een aantal stroomprikkeltjes als je bijvoorbeeld tegelijk de coax en de schotel vasthoud <img src="/ubbthreads/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />

 

Suc6!

 

Mennowz <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

gasten, bedankt voor de uitleg alvast <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" /> ik ga het zo nog ff proberen.

 

en nog even, mn receiver laat steeds zon icoontje blinken dat de schotel niet is aangesloten, of geen ontvangst heeft? ook staan er 2 procenten balkjes, eentje staat op 15 procent en een verandert steeds van 0, 1 en 2 de heletijd. kan iemand mij dit uitleggen?

 

alvast bedankt weer! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

@rootbeer...

 

eerst kruipen...dan pas lopen

oftewel eerst een satelliet uitgericht hebben en dan pas kijken wat er op je ontvanger te zien is!

 

je hebt er in ieder geval perfect weer voor. Bij mijn eerste schotelavonturen vroor het een graad of vijf!

groet, skippy2

Link naar reactie
Delen op andere sites

ok bedankt voor de hulp allemaal, het is me eindelijk gelukt <img src="/ubbthreads/images/graemlins/cool.gif" alt="" /> niet eens buiten in het mooie weer, maar in mn kamer zodat ik makkelijk kon richten met mn draaibare stoel <img src="/ubbthreads/images/graemlins/tongue.gif" alt="" /> alleen heb ik alles verwijderd van mn funkaart, dus niet echt veel te zien <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpdown.gif" alt="" />

 

anyways, bedankt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...