Ga naar inhoud


Palplus?


Gast IMBean

Aanbevolen berichten

Wordt PalPlus door de DreamBox ondersteund? Zo ja, moet ik bepaalde instellingen inregelen? <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" /> Tot dusver is het me niet gelukt om dat aan de praat te krijgen. Het signaal van de satelliet bevat volgens mij wel die gegevens (bij mijn samsung werkt het wel). Of moet ik misschien specifieke software downloaden?

 

Alvast bedankt,

IMBean

Link naar reactie
Delen op andere sites


Hoezo palplus? Voor zover ik weet is PalPlus een manier om een breedbeeld signaal uit te zetten dat er op een zodanige manier dat een 4:3 ontvanger altijd een letterboxed signaal ziet, maar er in die zwarte balken extra informatie zit (in de kleuren-componenten van de signalen: heel donker rood ziet er tenslotte niet anders uit dan heel donker blauw, dus daar kan nog wat extra info verstopt worden), zodat een palplus ontvanger weer de volledige resolutie (qua luminantie-signaal dan, niet qua chrominantie) kan herconstrueren. Dit is vnl bedoelt voor analoge ontvangst.

 

Bij digitale ontvangst (zoals bij de dreambox) is die compatibiliteit anders geregeld: breedbeeld uitzendingen worden ook echt breedbeeld uitgezonden (anamorph), en als je een 4:3 tv hebt kun je de ontvanger het signaal eventueel laten "downgraden" naar een 4:3 letterboxed signaal. Het lijkt mij onzinnig om een digitale ontvanger te maken die aan z'n analoge uitgang een PALplus signaal uitstuurt ipv een echt anamorph signaal (omdat elke palplus tv met dat laatste ook overweg kan).

 

Bedoel je misschien of de dreambox echte breedbeeld signalen ondersteund? Het antwoord daarop is ja: bij de video opties kun je aangeven of je wilt dat de dreambox een 4:3 letterboxed of 16:9 signaal moet produceren voor breedbeeld uitzendingen. Heb je een palplus tv dan zet je die instellingen op 16:9, en geniet je van maximale beeldkwaliteit (beter nog dan met palplus).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bart,

 

Dank voor je bericht.

Voor zover ik weet is Palplus iets anders dan breedbeeld. ALhoewel beide ervoor zorgen dat het beeld geheel beeldvullend is, is het bereik van beide m.i. verschillend. Als ik een palplus uitzending ontvang en mijn tv handmatig op 16:9 zet, dan valt er een bepaald gedeelte 'buiten' het beeld.

Mijn Loewe TV maakt overigens zelf ook onderscheid tussen 16:9 en Palplus (verschijnt in beeld bij een dergelijke uitzending).

Voor wat de DreamBox betreft: die werkt prima bij 16:9 uitzending (bijv. ARD of de Pr*mi*re kanalen). Nederland 1, 2 en 3 hebben af en toe Palplus uitzendingen die door mijn TV worden herkend (als ik rechtstreeks en dus niet via de sat tuner afstem) maar ook door mijn Samsung 9500 CI correct worden herkend. Het zit dus naar mijn mening wel degelijk in het satelliet signaal, alleen geeft de DreamBox het nog niet door. Ik zal het aan het 'wensenlijstje' toevoegen. Misschien dat Ronald er iets mee kan/cam? <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah, ik begrijp nu waar je heen wilt denk ik: als de nederlander in palplus uitzendt (dus met zwarte balken waarin wel een palplus signaal zit) wil je graag dat die palplus signalen door de dreambox behouden blijven zodat je tv de palplus decodering kan doen? Ik heb m'n dreambox nog niet zo lang, en had eigenlijk gehoopt dat 16:9 uitzendingen die voor de ether met palplus gecodeerd worden op de sateliet gewoon anamorph uitgezonden zouden worden, en niet als palplus. Dat is dus kennelijk niet het geval. Is dat wat je bedoelt?

 

Er zijn twee aspecten aan palplus: de kleur-informatie in de zwarte balken die de decoder helpen om de volledige resolutie te herstellen, en wat extra informatie in beeldlijn 23 (van de 625 pal-lijnen) die aangeeft dat het ook daadwerkelijk om een palplus uitzending gaat en niet om een simpele letterboxed uitzending (zie Steve Hosgood's PalPlus FAQ). Een PAL signaal bestaat uit 576 beeldlijnen met de echte plaatjes, met daarnaast nog wat extra lijnen waarin bv teletext gecodeert is (voor een totaal van 625 lijnen).

 

Van wat ik van mpeg weet moet die de chrominantie signalen gewoon behouden (anders zou je andere receiver ze ook niet aankunnen), maar het zou natuurlijk kunnen dat de dreambox ergens een keer een vertaling naar rgb maakt ofzo, en dan ben je nat. Het mpeg-decoderings-pad loopt door de hardware denk ik, zoiets als mpeg stroom in -> mpeg decoder -> YCbCr signaal -> bijmengen OSD -> YCbCr -> PAL encoder (ik ben er niet zeker van dat het interne formaat YCbCr is, dat is een guestimate van mij; er is ook een goede kans dat die drie functies in 1 chip geintegreerd zitten). Om te kijken of Palplus wel of niet ondersteund wordt, zou er eens naar de specs van de mpeg decoder chip, de chip die OSD bijmengt, en de PAL encoder gekeken kunnen worden. Daar komt dan een ja/nee antwoord uit waar je verder vrij weinig aan kunt doen, vrees ik...

 

De andere mogelijkheid is dat lijn 23 niet goed doorkomt (dat is volgens mij een van de 625 PAL-lijnen die niet deel uitmaakt van het plaatje van 576 lijnen). Mpeg codeert in principe alleen de 576 lijnen, en stuurt de andere info als headers of in extra mpeg-streams mee. De informatie op lijn 23 zal dus als extra data in de mpeg stroom meegezonden moeten worden (en aangezien het via je Samsung werkt, is dat ook het geval), en moet (op een zelfde manier als teletext ook weer in het signaal gezet kan worden) in het PAL signaal weer op lijn 23 gecodeerd worden. Misschien dat de PAL encoder chip in de dreambox dat niet ondersteund.

 

Is er ergens een overzicht te vinden van de hardware die in de dreambox zit?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...