Ga naar inhoud


HELP.....JVC HR-D750E problemen met voeding


Intersound

Aanbevolen berichten

HELLUP.

Ik heb hier een videorecorder van JVC, waarvan de voeding plotseling een raar geluid ging maken <img src="/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif" alt="" />. Nadat ik het IC (STR10006),de trafo (PU60720) en elco C14 (1uF 63V) had vervangen, deed hij nog steeds raar <img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" />. De video werkt wel, maar de schakelende voeding maakt veel geluid. Als de video recorder aan wordt gezet, wordt dit geluid erger. De voeding is de PB20256-B02. Het klinkt alsof hij overbelast wordt, maar hij geeft dit geluid ook als de voeding los wordt gekoppeld van de video. Wie <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" /> kan mij helpen? Wat doet trouwens potmeter R9? Het geluid lijkt uit de trafo te komen. Alvast bedankt.

ps. het geluid klinkt als een soort trillen/knetteren, daar ergens tussen in.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


Vergeten te vermelden, dat ik het baantje welke vlak langs het metalen pootje van het koel lichaam loopt (Toevoer naar weerstand R1) al met een freesje hebt bewerkt zodat deze baan nu ruim om het metalen pootje loopt. Het is dan ook geen vonk overslag. Heb dit getest door de voeding in het donker aan te zetten en heel goed te kijken. Nee het is gewoon het oscillerende geluid van de schakelende voeding, die erg hard klinkt vanuit de trafo. Tenminste zo zou ik het omschrijven. Met hard bedoel ik dan ook dat deze zeker op een afstand van 10 meter te horen is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, deze heb ik vervangen voor een 85 graden elco.

Maar nu iets vreemds:

Om nog eens een keertje te luisteren naar het geluid, heb ik de voeding weer eens aangesloten op de video.

Hij gaf weer het pruttelende geluid, maar na ongeveer 1 minuut stopte het geluid. Ik dacht dat ie wel weer opgeblazen zou zijn, maar tot mijn verbazing werkte de video nog steeds.

Ook na herhaaldelijk de voeding spanningsloos te hebben gemaakt en daarna de voeding weer aan te sluiten op het lichtnet, bleef het geluid weg.

Echter na enige tijd de video gebruikt te hebben kwam het geluid terug. Het even laten afkoelen van de voeding verholp het probleem weer.

Het lijkt er dus op dat de voeding af en toe niet goed in oscilatie gaat. Het display wordt dan ook zwakker.

Welke onderdelen bepalen de oscilatie van de voeding?

Ik zal binnenkort de elco van 1uF vervangen voor een 105 graden versie. Heb deze echter al een keertje eerder vervangen, maar toe bleef de voeding slecht functioneren. Maar ik zie ook een elco vlak bij het IC met een waarde van 180uF 16V. Waar dient deze voor? Moet deze ook vernieuwd worden en zo ja, voor welke waarde? 180uF bestaat normaal niet!?!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zit een STR10006 in, maar die is vervangen.

De enige andere onderdelen aan de primaire kant zijn een filter, wat diode's, weerstanden, condensatoren en elco's.

De voeding is terwijl de video in standby stond al weer gaan resoneren. Spanning eraf en weer erop en het was weer even over. Mijn vraag is dan ook:

Wat zijn de belangrijkste onderdelen voor de oscilatie. Want daar gaat het fout in. En aangezien de elco van 180uF ook aan de STR10006 hangt net zoals de 1uF, vroeg ik me dus af of deze ook belangrijk was voor het oscileren. Ook zit er dus een potmeter bij het STR10006 IC. Daar heb ik nog niet aan gedraait, maar waar dient deze voor?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je hulp.

Heb nogmaals een nieuwe elco gekocht, en nu werkt het ineens wel! Denk dat die andere elco toch een 'tik' heeft gehad toen die STR10006 defect raakte. Nu draait de video weer en staat hij al 1 dag continu standby zonder vreemd te gaan doen. Zal binnekort de spanning is meten op de connector, zodat ik eventueel de spanning nog wat kan bijstellen indien nodig (omdat er nu een nieuwe STR10006 en nieuwe trafo inzit, zal dit wel nodig zijn denk ik).

(Maar eerst even proberen te slagen voor mijn C-examen a.s. woensdag)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu breekt mijn klomp!!!

Hij heeft nu weer rare kuren!

De voeding springt nu terwijl de video in standby staat regelmatig uit en dan weer aan, waarna de video recorder opstart en weer terug naar standby gaat. (net alsof je de stekker eruit trek en er weer in stopt). Een van de componeneten is dus niet 100%. Ik verdenk eigenlijk de elco ervan, omdat dit een 85graden versie is, terwijl er denk ik een 105 graden versie in moet zitten? Deze kon ik echter nergens vinden. Dit aan en uit gebeurt nu met tussenpozen van 5 minuten. Dus 5 minuten aan en dan 10 seconden uit en dan 5 minuten aan. wat zijn onderdelen die niet goed tegen warmte kunnen die dit effect kunnen veroorzaken? Ik verwacht dit eigenlijk niet van diode's en weerstanden. Denk dat ik toch maar ff het schema ga bestuderen.....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag bleek de voeding weer defect te zijn!

Na het uitwisselen van de elco van 1uF werkte de voeding nog steeds niet. Zal weer moeten uitzoeken wat er defect is geraakt, maar ik denk dat de STR10006 overleden is. Heb nog 1 reserve liggen, dus je hoort het resultaat nog wel....(de zekering is in ieder geval nog heel, maar de oscilator slaat niet meer aan)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oke, STR10006 vervangen tevens oude trafo teruggeplaatst en een nieuwe elco (deze keer 1uF 100V 85 graden) gesoldeerd. Zover ik weet maakt de spanning toch niets uit van die elco? Oke spanning gemeten op pin 1 van CN1 ten opzichte van massa. Het vreemde is, dat zodra ik de voeding aan zet vanaf een koude voeding en dan de spanning meet, dat de spanning vanaf de start begint te dalen vanaf 15,3 Volt tot aan 14,5 Volt na ongeveer 15 minuten (Video staat standby). Is dat normaal, of zit er ergens iets fout? Ben benieuwd hoelang hij het deze keer vol houdt. Heb je nog tips?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...