Ga naar inhoud


ijsbloemen probleem


leo1949

Aanbevolen berichten

De 1949 achter mijn naam slaat op mijn geboorte jaar.

Dit betekend dat ik de tijd heb gekend dat er nog geen cv in de woningen zaten. Ik kan mij de winter van 1963 nog wel herinneren een bekende naam uit die tijd is Reinier Paping die toen de 11 stedentocht won Maar ik zit met het volgende probleem:

 

Je had toen dat het zo koud was dat de stenen de grond uitvroren, en als je s'morgens wakker werd zaten er ijsbloemen op de ramen, deze zaten aan de binnenkant van het raam want je deed je hand op het raam en de vorm van je hand smolt dan in de ijsbloemen. Nu had ik laatst in oktober toen het ook koud was dat ik de autoruiten moest krabben. Terwijl ik hier mee bezig was dacht ik ineens aan de ijsbloemen op mijn slaapkamer raam deze zaten immers aan de warme kant van het raam. dit zou dus inhouden dat het buiten de auto warmer is dan in de auto want de ijsbloemen zitten aan de buitenkant.

 

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

Hoe kan het komen dat het in de auto kouder is dan buiten

Vroeger waren de kratten bier van hout en moest je zuipen om de kachel aan te houden

 

Waar de darmen vol van zijn loopt de anus van over.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Leo,de ijsbloemen aan de binnenkant van je ramen kwamen door je adem.

Die is wat vochtig en daarom sloeg dat tegen het glas en bevroor.

De buitenkant van je autoramen bevriest door de vochtigheidsgraad van de lucht,als het langer vriest continu is dat na een paar dagen afgelopen,en blijven de ramen schoon.

Maar in je slaapkamer met enkelglas bleef je ademen

Grz Joop <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" />

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt,

 

Het heeft te maken met de luchtvochtigheid in de ruimte. Als je warme lucht van ca 20°C afkoeld (bv tegen het raam) dan zal het absolute vochtpercentage wat deze lucht kan bevatten teruglopen. dit verschil zal of als condens zichtbaar worden, of als het koud genoeg is bevriezen tot een ijsbloem.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leo heeft gelijk. Maar toch niet helemaal.

 

Het wordt in de auto kouder dan buiten de auto. Ik zal een poging wagen om uit te leggen hoe dit komt. Warmte kan op drie manieren getransporteerd worden. Transmissie, convectie en straling. Transmissie is door een materiaal heen. BV door staal. Convectie is van het ene materiaal op het andere materiaal bv van staal naar lucht. En de derde is straling. Bv de stralingskappen bij een voetbalwedstrijd.

 

Bij dit vraagstuk speelt de stralingwarmte de sleutelrol. Buiten is het al koud bv 1 gr C. En doormiddel van convectie en transmissie koelt de auto al af tot deze temperatuur. Maar nu kan het voorkomen dat het helder is buiten. De hemel in de nacht kan gezien worden als een zwarte straler en heeft een koudere temperatuur dan de auto. Bv de hemel heeft een temp van -50 gr C en de auto heeft een temp van 1 gr C. Door middel van straling vindt er warmte uitwisseling plaats van de auto naar de hemel. En binnen in de auto kan het gaan vriezen. Terwijl het buiten de auto niet vriest. De autoruit wordt dus kouder dan de omgeving. De lucht in de omgeving van de ruit zal d.m.v. convectie afkoelen en als het douwpunt wordt bereikt, dus een relatieve luchtvochtigheid van 100%, zal het water in de lucht gaan condenseren tegen de ruit. Doordat de ruit onder de nul graden is zal het water bevriezen.

 

 

Hierdoor kan het dus zijn dat je moet krabben terwijl het buiten niet vriest.

 

Voor de ijsbloemen vorming op de ruit aan de binnenkant geldt hetzelfde principe, maar dan net omgekeerd. Nu is de hemel niet helder en is er vrijwel geen straling naar de hemel. Dan zal het in de auto net zo koud worden als buiten. De ruiten zullen het eerst afkoelen ,slechte isolatie, en de lucht tegen de ruit zal geen condeseren, mits de relatieve luchtvochtigheid 100% is nabij de ruit.

 

Mzzl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Hierdoor kan het dus zijn dat je moet krabben terwijl het buiten niet vriest.

 

Dat vroeg ik me dus ook zo vaak af.

Dat kwam door de koude wind dacht ik toen.

Toch ongelooflijk wat een informatiebron dat Sat4all toch is.

We hebben echt een hoop kennis in huis.

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Hierbij wil ik even laten weten dat ik toch wel respect heb voor de kennis van Snowball. Ik heb namelijk naar de Nationale wetenschapskwis gekeken en daar was een vraag bij die op de mijne leek (over condens) zijn antwoord was er helemaal in terug te vinden en ik heb dus een antwoord op mijn vraag waar mee ik al een tijd rond liep <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

Groetjes Leo

Vroeger waren de kratten bier van hout en moest je zuipen om de kachel aan te houden

 

Waar de darmen vol van zijn loopt de anus van over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...