Ga naar inhoud


Wegvallen transponder 109


mukkus

Aanbevolen berichten

Ik heb dezer vraag ook in een ander forum gesteld, maar de aangereikte oplossingen hebben geen van alle geholpen, dus stel ik hem hier nog maar een keer.

Enkele transponders waaronder de voor mij de belangrijkste transponder 109 vallen zeker 1 a 2 maal per dag weg gedurende 10 tot 30 minuten. Op dat moment heb ik nog steeds een ontvangstniveau van 87, maar 0 kwaliteit, dus geen ontvangst op beide tuners. Andere transponders geven op dat moment niveau 87 en kwaliteit 99. Wanneer er weer ontvangst is, is het niveau nog steeds 87 en de kwaliteit 99. Bij het richten van de schotel heb ik zeer zorgvuldig het niveau en de kwaliteit door het afstellen van azimuth,elevatie, brandpuntafstand van de lnb en de polarisatie gemaximaliseerd. De schotel staat op 3 meter hoogte en heeft daarbij vrij zicht naar het zuiden over een boom op 23 meter afstand, waarvan de top op minstens 4 meter onder de signaalweg ligt. Is het desondanks toch mogelijk dat deze boom storingen in het signaal veroorzaakt, of staat de schotel ondanks de signaal en kwaliteitswaarden nog steeds niet goed uitgericht? Ik heb diverse topics gelezen over het uitrichten van de schotel, maar óf ik ben te kritisch aangaande de betrouwbaarheid van de ontvangst óf er is toch iets anders aan de hand.

 

Er zijn 10 soorten mensen in de wereld: zij die binair kunnen tellen en zij die dat niet kunnen

 

-----------------------------------------------------------

Topfield 4000PVR, Magic Module, + Canaldigital card, dual LNB 0.3 dB, 60 cm Visiosat schotel vast

Link naar reactie
Delen op andere sites


Als het signaal op deze frequentie enkele keren per dag pardoes wegvalt, vermoedt ik dat je storing van buiten af krijgt.

Het zou door een draadloze DECT telefoon kunnen komen, of misschien is er een straalzenderverbinding van de PTT of het leger die af en toe die frequentie stoort.

Dan kan er ook een defect in je LNC zitten dat zich af en toe openbaard.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Om een aantal zaken uit te sluiten.

Hoe dicht moet iemand in de buurt staan met een DECT telefoon? Zelf heb ik er geen. In de kijkrichting van de schotel is alleen weiland over een afstand van ca 2 Km, de dichtstbijzijnde buren wonen op 75 mtr. aan de achterkant de schotel.

Andere zenders zoals straalverbindingen of het leger, dat zou ik moeten uitzoeken, maar zouden die evengoed andere transponders ook niet storen?

Wat ik vreemd vindt is, dat net de nederlandstalige zenders die ik wil zien en waar ik ook nog een Canal+ abbo voor heb het eerste wegvallen, maar dat op hetzelfde moment alle exotische zenders nog altijd probleemloos te ontvangen zijn. Kan het nog zijn dat de schotel toch niet goed is uitgericht, ondanks de waarden voor signaal en kwaliteit van 87 en 99 voor TR109?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Draadloze DECT telefoons storen niet de ontvangst buiten, maar de ontvanger zelf, binnen dus. En wel op de 1e IF frequentie.

De LNB buiten zet de te ontvangen satelliet frequentie om en wel ca. een factor 10 lager. (Super Heterodyne principe).

Je ontvanger binnen kan dus alleen maar van ca. 900- 2150 Mhz ontvangen. En in dat frequentiegebied werken die DECT telefoons. Meestal is de transponder waar bijvoorbeeld het bouquet waarin o.a. Pro7 in zit gestoord.

De telefoon kan op enkele meters afstand storen, meer niet.

Dus dat kun je bij jouw uitsluiten.

Straalzenderverbindingen kunnen heel goed één bepaalde frequentie storen. Dus dan gaat één enkel pakket in de knieen.

Het beste is dit met een analoge ontvanger uit te proberen.

Er zijn altijd nog straalzenderverbindingen die gewoon analoog werken in FM en je kunt dan de meest vreemde feeds en studio lijnen zien. Of een vreemd testbeeld. Soms ook wel een volkomen zwart beeld.

Het zal niet de eerste keer zijn dat dit voorkomt.

Je hebt een kleine kans dat dit het geval is.

Dan kan het zijn dat de AFC van je ontvanger niet goed inlocked omdat de locale oscillator in je LNC buiten de tolerantie staat.

Je zou eens kunnen probern de te onvangen frequentie op je ontvanger een paar Mhz naar boven of beneden te corrigeren op het moment dat de ontvangst wegvalt.

Verder, probeer eens een andere LNC. Misschien is er toch iets defect aan..?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt, nu ben ik al weer wat wijzer geworden en kan ik weer iets uitsluiten. Dat van de LNB ga ik proberen, nadat ik eerst gechecked heb of de oscillator van de LNB buiten de tolerantie staat.

 

Overigens mijn vraag over het al of niet goed gericht staan van de schotel, dat kan ik met deze waarden ook uitsluiten?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het kan inderdaad zijn dat je schotel op de rand van de "Keule" staat. Dit is een Duits woord, kom even niet op de Nederlandse vertaling. Omdat op Astra de transponders ook nog van verschillende satellieten komen die weer verschillend zijn in sterkte, ook nog een paar honderd kilometer uit elkaar staan en Europa verschillend belichten kan het heel goed zijn dat je de ene transponder goed ontvangt, en de andere transponder net niet.

Dus check nog even of je schotel goed is afgericht.. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />, ik bedoel uitgericht.!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb hem de tweede keer op SBS6 gemaximaliseerd qua signaalsterkte en kwaliteit. Doordat de kwaliteit al vrij gauw op 99% staat, heb ik daarna de LNB tijdens het fijnafstellen voor een gedeelte afgedekt, zodat de kwaliteit terugliep naar ca. 60%. Vervolgens heb ik toen alle variabelen azimuth, elevatie, brandpuntafstand, polarisatie weer geoptimaliseerd. Dit gaf nog een winst van ca. 4%.

 

Oh ja, Ik heb het opgezocht Keule betekent letterlijk knuppel, knots.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...