Ga naar inhoud


Brief Frans Bauer aan 2e kamer over MP3


Gast Kimble

Aanbevolen berichten

Fransje heeft een brief gestuurd met nog een aantal "artiesten" aan Donner om de strijd aan te binden met mp3's.

 

Op webwereld is ook een artikel, waarvan akte

 

De Orginele Brief

 

 

 

 

Webwereld

Recht & politiek

Geplaatst: 14:26 uur

 

 

Frans Bauer luidt noodklok over downloaden

 

Donderdag, 12 februari 2004 - Het uitwisselen van muziek via internet en het branden van cd's leidt ertoe dat steeds minder artiesten een kans krijgen om muziek op te nemen.

 

 

 

Door Maarten Reijnders

51 reacties

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat schrijven negen artiesten, waaronder Frans Bauer en Trijntje Oosterhuis, in een brief die eerder deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Kamer debatteerde dinsdag en woensdag met minister Piet Hein Donner (Justitie) over aanpassing van de Auteurswet.

 

De artiesten zijn ambivalent over nieuwe technieken. Aan de ene kant zijn ze blij over de 'geweldige manieren om muziek sneller en meer op maat bij onze fans te krijgen'. Tegelijkertijd maken de musici zich zorgen over 'illegale activiteiten'.

 

"Mensen zetten onze songs op de computer en verspreiden ze via uitwisseldiensten naar de hele wereld", zo schrijven de negen artiesten in de brief die is gepubliceerd op de site van de NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie.

 

"Ook maken ze kopieën van onze cd's voor vrienden, collega's en kennissen. Dat lijkt sympathiek, maar wereldwijd kostte dit veel banen in de muzieksector. Het leidde ertoe dat steeds minder artiesten een kans krijgen om muziek, geschreven door henzelf of andere auteurs en componisten, op te nemen en zo bij een groot publiek bekend te worden."

 

De Tweede-Kamerleden bleken tijdens het debat gevoelig voor de noodkreet van de muzikanten. Onder meer CDA'er Jan de Vries sprak zijn zorg uit. "Er moet voor worden gewaakt dat 'Heb je even voor mij' verwordt tot 'Heb je een cd-tje voor mij'. Als dat gemeengoed wordt in dit land, dan doen wij de rechthebbenden geen recht."

 

Voor voorstellen van de muziekindustrie om de handhaving van het auteursrecht in het strafrecht onder te brengen, was geen steun in de Tweede Kamer. Ruud Luchtenveld van de VVD ziet daar bijvoorbeeld niets in. "Auteursrechtszaken zullen veel capaciteit van het OM en de rechterlijke macht vergen. Er zijn belangrijker zaken."

 

 

 

REACTIES:

 

 

Kitesurfer:

Donderdag 12 februari 2004, 14:36 uur

 

'Frans Bauer luidt noodklok over downloaden'

 

Heeft iemand daar een MP3-tje van?

 

kristof:

Donderdag 12 februari 2004, 14:39 uur

 

Fransje moet even z'n mond houden. Het is de muziekindustrie die het onmogelijk maakt voor 'klein' talent om door te breken. Als het niet helemaal in een vakje te drukken is komt het er niet door. Je moet ongelofelijk veel mazzel hebben om een platencontract te krijgen. Het is de business zelf die de business om zeep helpt. Er wordt alleen maar naar geld gekeken. Da's niet verkeerd, maar uiteindelijk draait het alleen maar om geld en moet er alleen maar meer geld verdiend worden.

 

De muziekindustrie nept de hele wereld. Doordat de muziekindustrie 'goedkope' nummers laat schrijven door muziekboeren (cfr Stock Aitkin Waterman in de jaren '80) en vervolgens voor een schijntje een popduo laten opdraven in ruil voor 10 minuten roem zorgt ervoor dat bands met eigen materiaal amper aan de bak komen. Dat kost namelijk geld: er moeten ECHTE muziekinstrumenten komen, ze staan met z'n vieren of vijven in een studio en moeten elk hun geluid checken. Neen, de muziek uit een doosje is dan veel makkelijker.

 

Fransje moet een rondlopen bij de gewone man, in een echte oefenruimte. Dan hoor je bijna alleen maar zware en zwaardere rock. Maar die jongens krijgen geen platencontract want ze zijn te duur. Terwijl er toch een heel groot publiek voor bestaat.

 

DJ X met z'n mengtafeltje en 1 zangeres met een cupmaat die groter is dan haar IQ komt wel aan de bak want die kosten niks.

 

Gerard:

Donderdag 12 februari 2004, 14:39 uur

 

Waarom een brief sturen naar de tweede kamer??? Stuur die brief naar je eigen partij of naar een ministerie. Maar de tweede kamer heeft toch wel iets beters te doen?

 

Overigens mag Frans hopen dat zijn nummers naar de hele wereld wordt verspreid, ik denk niet dat de rest van de hele wereld daarop zit te wachten.

 

Gert:

Donderdag 12 februari 2004, 14:44 uur

 

Grappig dat uitgerekend Frans Bauer mede die brief schrijft. Die verkoopt als een gek, en krijgt Ahoy tig keer vol terwijl kaartjes 2 keer zo duur zijn dan een cd kost...

 

fblack:

Donderdag 12 februari 2004, 14:44 uur

 

Als die artiesten niet willen dat hun muziek de hele wereld over gaat, iets waar ik trots op zou zijn, moeten ze hun muzikale ellende beperken tot hun eigen douchecabine. En al helemaal geen CD's uitbrengen. Het zijn gewoon geldwolven die lekker binnen willen lopen door het uitbrengen van zo'n schijfje en dat tig-miljoen keer te verkopen. Ze zouden hun geld alleen maar moeten verdienen door op te treden, dan pas ben je en artiest. En die CD's, wat slappe aftreksels zijn van een concert zouden eigenlijk geoon gratis moeten zijn. Het is toch surrogaat.

 

Hans:

Donderdag 12 februari 2004, 14:48 uur

 

Waarom nou zo'n rare kop boven dit bericht. Nu lijkt het net of alleen Frans Bauer de noodklok luidt. Iets als "Muziekprijswinnaars luiden noodklok over downloaden" is toch veel duidelijker.

Ik vind dat dit soort "pakkende" koppen die niet de lading dekken, op Webwereld verschijnen.

 

Marc:

Donderdag 12 februari 2004, 14:51 uur

 

Het geld dat artiesten met optredens verdienen is de laatste jaren steeds meer geworden. Juist de grote artiesten profiteren veel van mensen die muziek downloaden en vervolgens grof geld betalen om een optreden bij te wonen.

Maar dankbaar voor die gratis reclame ho maar! Nee het establishment wil graag slapend rijk worden van CD-verkoop. Het ziet er naar uit dat dat in de toekomst niet meer opgaat. De artiest moet de digitale vorm van zijn muziek meer zien als reclame voor zijn of haar optreden en niet meer als een hoofdbestanddeel van het inkomen. Dat hierdoor de rol van de platenindustrie verandert in die van een reclamebureau vind ik helemaal niet erg.

Wat betreft nieuwe artiesten zal het echte talent zijn weg naar boven wel vinden, wat de omstandigheden waaronder dat moet gebeuren ook zijn.

De platenindustrie en de muzikanten moeten zich aanpassen aan de realiteit. Het heeft geen zin conservatief de oude situatie via belachelijke maatregelen in stand te houden.

 

A.Karatas:

Donderdag 12 februari 2004, 14:55 uur

 

Ze schrijven van alles in die brief maar waar baseren ze het op eigenlijk?

 

Het is zeer jammer dat nieuwe artiesten geen muziek meer kunnen maken, maar ik denk niet dat degenen die de brief hebben geschreven daar ook maar iets om geven, meer concurrentie is minder inkomsten voor hun, en als ze het echt zo erg vinden kunnen ze de salaris van de gedwongen ontslagen best van hun salaris betalen.

 

Het is goed dat illegaal downloaden wordt bestreden maar niet op zo'n manier. Ze willen alleen maar meer geld zien en minder mogelijkheden voor de luisteraar.

 

Iwan Groenendal:

Donderdag 12 februari 2004, 14:57 uur

 

Snappen deze mensen nou niet, dat iedereen uiteindelijk liever een origineel cd'tje heeft dan een kopietje van een collega of kennis. De illegale praktijken heeft de muziekindustrie zelf op zijn geweten. Als zij iets minder commercieel denken en naar de wensen ( kwa prijzen ) van de consument luisteren, zou er lang zoveel niet illegaal gekopieerd worden. Als ik in een CD-winkel een cd'tje ga kopen en daar moet ik 30 Euro voor betalen dan ga ik liever naar een kennis en vraag ik of hij misschien zo'n cd'tje voor mij heeft en er 10 Euro voor betalen. Naar mijn mening zal de nieuwe auteurswet dit alleen maar erger maken. De muziekindustrie begrijpt niet dat wanneer zij prijzen dermate hoog maken zodat zij hun winst nog kunnen behalen dit averechts werkt...

 

Guido:

Donderdag 12 februari 2004, 14:57 uur

 

Een paar dingen om dan over na te denken.

*Het maken van kwalitatief hoogwaardige opnamen van muziek is tegenwoordig voor een ieder mogelijk.

*Wie heeft er een platenmaatschappij nodig als alleen bands / muzikanten die (zoals waarschijnlijk Frans Bauer)via cd-verkoop lucratieve sommen gelds binnen halen. Het merendeel van de muzikanten verdient zijn geld niet met de verkoop van cd's maar via optredens.

*Als platenmaatschappijen nou eens naar i-tunes kijken en het op die manier proberen.

 

Bas van der Krogt:

Donderdag 12 februari 2004, 15:01 uur

 

Ik ben toch erg benieuwd naar hoe alle mensen die hier reageren hun geld verdienen. Zo te horen hebben jullie allemaal de 100.000 gewonnen en zitten nu dag in dag uit thuis te programmeren aan onbetaalde open source programma's.

 

S. Kerstens:

Donderdag 12 februari 2004, 15:02 uur

 

Laten we allemaal heel eerlijk zijn. Als je gewoon je CD-tjes kan kopen in de winkel voor 10 Euro per stuk zou bijna niemand meer gaan downloaden. 10 Euro is een mooie prijs en het totaal bedrag van alle verkopen zou veel hoger uitkomen dan nu met CD's van 20-30 Euro per stuk. Die artiesten willen bakken met geld verdienen. De prijs van CD's MOET zakken!

 

Edwin Karlas:

Donderdag 12 februari 2004, 15:03 uur

 

 

Het argument van de artiesten keert zich feitelijk tegen hen. Massaal download- en kopieergedrag vergroot juist de kans op bekendheid van nieuwe artiesten.

De drempel om nieuwe muziek te luisteren gaat enorm omlaag als je het kosteloos kan verkrijgen.

Het geld moet dan maar verdiend worden tijdens optredens en die zullen drukker bezocht worden naarmate de muzikanten bekender zijn.

Downloaden en kopieren van muziek is eigenlijk een zegen voor (beginnende) artiesten!

 

Arend:

Donderdag 12 februari 2004, 15:04 uur

 

Tja, de muziekwereld is wel veranderd. Vroeger was een LP/CD toch zoiets als een collecters item waar je als jeugdige best wel wat centen voor over had.

 

Maar jammer genoeg voor de muziek industrie zijn er nu veel meer dingen waar je je geld aan uit kunt geven. Te denken valt aan een GSM, de spelcomputer en de DvD. Maar ook zijn met name dingen als uitgaan veel duurder geworden. 15 jaar geleden kun je je voor 35 gulden een prima avond vermaken. Tegenwoordig ben je dat alleen al kwijt aan de entree.

 

Daarnaast is er ook een veel groter aanbod van muziek. Vroeger was er Hilversum 1,2,3 en Toppop op TV. Nu heb je ik weet niet hoeveel radio stations en daarnaast MTV, TMF, etc.

 

Neem daarbij dan ook nog de belachelijke prijzen van CD's en het is niet gek dat de verkopen dalen.

 

Men zal zich daar op aan moeten passen door de CD te herpositioneren als een product dat het moet hebben van impuls aankopen. Leg die dingen bij wijze van spreken voor 5 Euro tussen de bloemkolen bij AH, zodat je hem zonder nadenken in je winkelwagen deponeert.

 

Maak het makkelijk en goedkoop om betaald de downloaden. Bijvoorbeeld door op web-pagina's van radio stations rechtstreekse download links te plaatsen naar nummers die het afgelopen uur te horen zijn geweest. Zodat men met enkele muisklikken dat ene nummer dat net op de radio was kan downloaden a 10 eurocent.

Impuls-aankopen: bedragen waarbij je niet nadenkt wat het kost maar gewoon klikt.

 

Als je voor een dubbeltje een nummer kunt downloaden van goede kwaliteit, dan ga je echt niet meer zitten pielen met p2p oplossingen.

 

E. van der zande:

Donderdag 12 februari 2004, 15:13 uur

 

Frans, dan koop je toch gewoon weer een woonwagen?

 

Jeetje:

Donderdag 12 februari 2004, 15:16 uur

 

De muziekindustrie moet niet zo zeuren; ze zijn de enige bedrijfstak die betaald krijgt voor de reclame die ze op radio en TV maken zonder dat het Commissariaat voor de Media ze beboet, wat willen ze nou nog meer?

 

Die muzikanten zouden eens met elkaar de platenmaatschappijen onder druk moeten zetten om de prijzen te verlagen, ipv als stroman met zogenaamde solidariteitsverhaaltjes bij de Tweede Kamer aan te kloppen. Een normale bedrijfstak gaat failliet wanneer ze produkten tegen te hoge prijzen aanbiedt, dat heet de wet van vraag en aanbod, wat maakt de entertainmentindustrie dan zo bijzonder in dit opzicht dat dat hen niet zou kunnen overkomen?

 

Nathan:

Donderdag 12 februari 2004, 15:22 uur

 

Ten eerste vind ik de titel inderdaad telegraaf achtig.. maar daar heeft ieder zijn eigen mening over natuurlijk.

De reden dat er redelijk veel muziek word gedowload en op cd gebrand is dat de cd's in de winkel te duur zijn, en vanwege redenen die al eerder zijn genoemd. Natuurlijk heb ik liever de orginele cd's thuis, maar waarom 3x zoveel er voor betalen? Ten slotte ben/blijf ik maar een Nederlander. De muziek industrie kan beter een kleine vergoeding per gedownloade mp3 vragen. Ik zou me hand er niet voor omdraaien als ik bijvoorbeeld een paar centen per mp3 moet betalen, en dan wel legaal op cd mag branden. De wereld word steeds digitaler, maar de muziek industrie speelt daar niet op in.. dat is hun grootste fout.

 

Thommie:

Donderdag 12 februari 2004, 15:22 uur

 

Als Fransje nu eens tegen zijn baasje zegt dat zijn CD-tjes tegen een billijk prijsje in de schappen moet komen te liggen (in plaats van de schandalige 22 eurp die ze nu moeten kosten) dan zouden er wellicht minder mensen geneigd zijn de plaatjes van Fransje te downloaden.

 

Het is overigens wel aardig om te zien dat de 'gewone man' na het vergaren enige rijkdom meteen zijn afkomst vergeet en, sterker nog, alles in het werk stelt hen een poot uit te draaien...

 

Evert:

Donderdag 12 februari 2004, 15:23 uur

 

@Guido

 

Beste Guido, ik weet niet hoe jij denkt kwalitatief hoogwaardige muziek op te nemen. Maar ik wil je graag uit de illusie helpen dat dit voor iedereen mogelijk is. Als je hoogwaardige dance, of andere computergerelateerde muziek, maakt dan is dit wellicht mogelijk. Hoewel Cubase, Reason en Protools verre van goedkope software pakketten zijn (tenzij je ze illegaal download) kun je er uitstekend bepaalde muzieksoorten mee maken.

 

Echter, als je een bandje bent, compleet met zanger en instrumenten is het een stuk moeilijker.

 

Je hebt dan niet alleen een studio nodig, met geluidstechnicus, maar ook veel meer apparatuur. Alleen een dikke Mac of PC met midi keyboard volstaat dan niet meer.

 

Daarnaast is het prettig als je een tijdje in zo'n studio aan de slag kan (studio's betaal je per uur of dag). Als je een paar dagen achter elkaar bezig wilt zijn kost dat behoorlijk wat geld. Je kunt ook af en toe een dag of een halve dag de studio induiken, maar dan moet je steeds weer je spullen opstellen en instellen en die tijd gaat van je duurbetaalde studiotijd af.

 

Daarnaast is het altijd fijn als er een professional (lees: producer) naar het geheel luistert om er zodoende een goed klinkend product (album) van te maken.

 

Dit alles is verre van goedkoop, niet alleen de kosten voor studio, personeel en instrumenten, maar ook de dagen die je niet naar je werk kunt hakken er behoorlijk in.

 

Ik ben hier niet om een lans te breken voor de platenmaatschappijen, maar alles zelf doen is zeker niet voor iedereen weggelegd.

 

Morc:

Donderdag 12 februari 2004, 15:24 uur

 

Tja, als Frans de noodklok luid moet het wel erg zijn met die downloads... dat mensen zo wanhopig zijn dat ze deze muziek downloaden.

 

Maar goed. Mijn inziens is het nog steeds gewoon aandacht trekken door de muziekindustrie. In nederland hebben we nog steeds geen betaalde download sites. Laten ze met een echte oplossing komen.

 

Horzel:

Donderdag 12 februari 2004, 15:28 uur

 

Het zou erg goed zijn als de platenindustrie zoals hij nu bestaat ophoudt te bestaan. Veel musici ervaren de losgeslagen commercie in deze business als een dwangbuis.

Een groep als Marillion heeft al een aantal jaar geleden besloten nieuwe cd's via hun website te verkopen. Hun klantenkring bestaat uit de mensen die op hun messageboard inloggen, dat zijn dus de echte fans. Als er nieuws is rond een album, krijgen deze een mailtje.

Zo kun je eenvoudig zelf je muziek verkopen.

 

Arno:

Donderdag 12 februari 2004, 15:28 uur

 

Dus mensen, blijf af van Frans en Trijntje en stap over op het downloaden van mijn muziek op

 

www.soundclick.com...

 

.. of een van de vele andere ( veel betere ) bands bij soundclick

 

ijsqueen:

Donderdag 12 februari 2004, 15:33 uur

 

Was het niet internet en peer 2 peer die er voor zorgde dat schier onbekende en niet door platenmaatschappijen erkende artiesten faam bracht?

 

En valt het iemand anders ook op dat we het laatste jaar steeds minder prefab bullshit muziek, boybands en popprinsesjes krijgen?

 

Jammer, die neergang in de muziekwereld!

 

Berendse:

Donderdag 12 februari 2004, 15:36 uur

 

Door hun CD maken ze reclame, hierdoor komen ze op de radio die er ook nog eens voor moet betalen. (Reclame waar ze ook nog geld voor krijgen)

Vervolgens kunnen optreden waar ze bakken met geld verdienen (ahoy) en dan nog zeuren.

 

FRANS gadverdarre, dit had ik niet achter je gezocht, nog een woord en we gaan je boycotten...

 

Waar is meneer groot door geworden, ja de piraten, wat doen piraten, ja copieeren en wat heeft dat copieeren voor nut gehad, ja inderdaad, dat meneer in ahoy staat (of waar dan ook)

Even een website in lekaar knutselen www.bauersmp3tjes.nl of iets dergelijks.

 

jan jaap:

Donderdag 12 februari 2004, 15:39 uur

 

nou nou beste artiesten, ik hoop dat jullie dit lezen! wil je dat we niet meer gaan dowloaden? ga dan eens praten met jullie platenmaatschappij, die cd's belachlijk duur maken. als dat nou eens in de prijzen zakt, zullen mensen heus wel gaan kopen. maar, nee geld is alles voor jullie toch? het belangrijkste op aarde? jullie naaien ons met de prijzen, wij naaien jullie met downloaden. that's life. zoek de fout bij jezelf en niet de downloaders!

 

Piet:

Donderdag 12 februari 2004, 15:43 uur

 

Mp3's zijn JUIST DE manier voor onbekende artiesten om nog wel op te vallen. De muziek industrie negeerd ze namelijk verder totaal. Totdat ze met veel zweet en door veel mp3's te verprijden op eigen kracht bewijzen dat er mensen in ze geinterseerd zijn... Wat Fransje en co. schrijven is eigelijk niets meer dan een pure 100% leugen. Het is juist andersom. Leuke jongen die Frans...

 

sjefke:

Donderdag 12 februari 2004, 15:44 uur

 

Wat hebben die artiesten het toch allemaal slecht he.

 

piet:

Donderdag 12 februari 2004, 15:47 uur

 

volgens mij wonen die artiesten allemaal in grote huizen en rijden in mercedessen terwijl de mensen die de muziek downloaden deze luxe niet hebben

 

W. Klappe:

Donderdag 12 februari 2004, 15:48 uur

 

ALs de prijzen van de CD's eens naar redelijk gebracht worden, is het kopíëeren niet meer de moeite.

Naar mijn mening word er door de muziekindustrie veel meer verdient dan door de artiest.

Als ik naar prijzen in het buitenland kijk zijn de prijzen hier duidelijk tehoog.

 

met vriendelijke groet W. Klappe

 

Loek van Kooten:

Donderdag 12 februari 2004, 15:56 uur

 

Ik ben één van de artiesten waar Frans Bauer het over heeft. Een beginnende artiest die er na 3 jaar tegen een muur van onwil te hebben aangelopen het bijltje erbij neer heeft gegooid. Karates en Kristof (zie boven) slaat de spijker op z'n kop:

 

1. Frans Bauer geeft geen zier om beginnende artiesten. Dit is gewoon een manier om zijn eigen inkomen veilig te stellen.

 

2. Beginnende artiesten komen niet aan de bak omdat ze niet in een bepaald vakje te drukken zijn. Als je geen Ibiza-muziek of hard core techno maakt, kun je het bij de platenmaatschappijen schudden. Hoe verzorgd de demo's ook zijn die je verstuurd - er komt geen reactie. Nul komma nul.

 

3. De paar artiesten die wel door de platenmaatschappijen worden aangenomen, komen er vaak berooider van af dan dat ze aan het avontuur begonnen. Ze krijgen een paar ton per jaar, maar vervolgens worden die regelrecht teruggevorderd via promotiekosten, advertentiekosten, concertkosten, etcetera etcetera. Je begrijpt dat deze promotiekosten hoger zijn dan het uitgekeerde salaris, met het gevolg dat de artiest in kwestie uiteindelijk failliet gaat. Da's dan niet meer belangrijk, want de hype is voorbij en de maatschappij heeft kunnen incasseren. Op deze regel zijn een paar uitzonderingen, en dan hebben we het over de echt grote namen. Die zijn op één hand te tellen.

 

4. De platenmaatschappijen, aangevoerd door de RIAA, hebben er alles maar dan ook alles aan gedaan om beginnende artiesten om zeep te helpen. Men moet en zal afhankelijk blijven van platenmaatschappijen. De site mp3.com is door Vivendi MET VOORBEDACHTE RADE om zeep geholpen - ik heb dit zwart op wit van een voormalig afdelingshoofd van mp3.com die op staande voet is ontslagen nadat Vivendi de macht bij mp3.com had overgenomen. Al zijn voorspellingen zijn uitgekomen, en het is nog maar afwachten wat CNET met de site gaat doen.

 

5. De BUMA/STEMRA doet helemaal niets voor beginnende artiesten. Onder het mom van 'de bescherming van het inkomen van artiesten' doet deze zwaar gesubsidieerde organisatie er alles aan om hun eigen administratie en bestuursleden draaiende te houden. Wij hadden na heel veel zwoegen eindelijk een deal met het Nationaal Museum van Nieuw-Zeeland, dat onze muziek op diverse tentoonstellingen en shows gebruikt heeft. Het museum heeft daar flink geld voor moeten neertellen bij de BUMA/STEMRA. Wij hebben hier NOOIT EEN CENT van gezien - volgens de BUMA/STEMRA waren de kosten voor het innen van de licentiegeleden hoger dan de licentiegelden zelf (ettelijke duizenden euro). Kortom: de BUMA/STEMRA gaat net zo gewetenloos te werk als de platenmaatschappijen. De support van de BUMA/STEMRA is nul komma nul en absoluut waardeloos - correspondentie wordt niet of nooit beantwoord, en als dat al gebeurt gaan daar ettelijke weken overheen.

 

GELOOF ZE NIET. Geloof Frans Bauer niet, geloof de platenmaatschappijen niet, geloof de BUMA/STEMRA niet. Het zijn stuk voor stuk grote oplichters. Ik spreek uit ervaring, heb drie jaar in deze poppenkast meegedraaid en ben uiteindelijk om zeep geholpen door al deze organisaties.

 

Als voormalig artiest, die het bij de fans goed deed en honderdduizenden luisteraars op mp3.com had, kan ik één raad geven: kopieer alles wat los en vast zit en verspreid de muziek aan iedereen die je kent. Dit systeem, dat onder het mom van auteursrechten artiesten een loer probeert te draaien, kan alleen om zeep worden geholpen door de gebruikers. Pas daarna zal er ruimte ontstaan voor een nieuw distributiemodel dat én artiesten op een eerlijke wijze uitbetaalt én gebruikers voorziet van betaalbare muziek - en dan alleen de muziek die luisteraars daadwerkelijk willen horen. Niet de troep die Jensen elke ochtend in je strot duwt - want die wordt immers ook maar betaald om die muziek te draaien.

 

B:

Donderdag 12 februari 2004, 15:59 uur

 

In de VS weten ze wel raad met inhalige platenlabels en artiesten: een consumenten staking.

 

Wedden dat o.a. FB een stuk stiller wordt als hij alleen in Ahoy staat? Te zingen voor zichzelf en zijn familie die ook de merchandising doen..

 

Corleone:

Donderdag 12 februari 2004, 16:02 uur

 

Quote:

De Tweede-Kamerleden bleken tijdens het debat gevoelig voor de noodkreet van de muzikanten.

 

Mooi! Laat ze dan eerst eens de muziek-CD als cultuur-object definiëren!

Hierdoor zal de CD in het lage BTW-tarief vallen wat alweer bijna 1/5-deel van de prijs scheelt.

Als dan vervolgens die muziek-boeren de prijzen wat meer verlagen zul je zien dat de verkoop-cijfers zullen stijgen.

 

Het is een kwestie van geven en nemen...

 

Koen:

Donderdag 12 februari 2004, 16:03 uur

 

vindt jammer dat er hier weer enorm kortzichtig wordt gereageerd, dat kristof zijn smaak nu eenmaal anders is wil niet zeggen dat uitwisselen en kopieren maar een gemeengoed moet worden. De platenindustrie is een ouderwetse, niet innovatieve vergaarbak van graaiers: dat is een feit. Maar als ik een plaat op de markt brengt, hoe slecht je hem ook vind, hoe duur die ook is, het is gewoon niet gewenst dat de platen gewoon gekopierd worden, dan is het businessmodel misschien wel niet goed, maar dat is het feit niet, het feit is is dat het kopieren gewoon nietmag kunnen (bepaalde omstandigehden daargelaten) en dat het de spuigaten uitlop, ik kan best voorstellen dat artiesten hier enorm last van hebben, En het dogma dat dit alleen gevestigde artiesten treft is nonsens. Een i-tunes dienst, met eerlijke prijzen, extreme beveiliging zonder een duur distri netwerk heeft de toekomst mist het kopieren en uitwisselen van deze digitale nummers keihard word aangepakt, want andere helpen die innovaties helemaal niets. De attitude van een aantal mensen hier mag dan wel eens veranderen.

 

Koen

 

Jur:

Donderdag 12 februari 2004, 16:10 uur

 

"*Wie heeft er een platenmaatschappij nodig als alleen bands / muzikanten die (zoals waarschijnlijk Frans Bauer)via cd-verkoop lucratieve sommen gelds binnen halen. Het merendeel van de muzikanten verdient zijn geld niet met de verkoop van cd's maar via optredens."

 

Mmm, mmm, jaja. Vervelend alleen dat de meeste podia moeten sluiten vanwege subsidiestops, belachelijke milieuwetten en meer van dat soort. Daarbij komt dat men liever TV kijkt dan naar een live optreden gaat... .

 

maccnl:

Donderdag 12 februari 2004, 16:12 uur

 

Het is heel simpel: Als iemand iets verkoopt en je hebt de prijs er niet voor over, dan koop je het niet. Maar ga je het ook niet illegaal bemachtigen!!!

 

Je gaat toch ook niet bij de groenteboer een kilo appels jatten, omdat ze te duur zijn!?

 

Marcel:

Donderdag 12 februari 2004, 16:15 uur

 

Mischien moeten platen maatschapijen geen Megacontracten a 40 miljoen afsluiten voor een lekker uitziend jong mokkeltje maar bijvoorbeeld 5 miljoen als contract afsluiten en de andere 35 besteden aan andere artiesten en het laten doorbreken van aankomend talent.

 

De (wil het eigenlijk niet zo noemen) echte artiesten verdienen trouwens toch vele malen meer met goede marketing contracten (wie kreeg er ook alweer 110 miljoen voor Pepsi promotie ?)

dan met de verkoop van hun muziek.

 

Micha Schopman:

Donderdag 12 februari 2004, 16:17 uur

 

Waarom zou ik niet mijn eigen CD's mogen branden? Ik betaal namelijk per lege CD automatisch een bepaald percentage, wat terecht komt bij de artiesten.

 

Als ik ergens iets voor betaal wil ik er ook wat voor terugkrijgen natuurlijk.

 

Jan:

Donderdag 12 februari 2004, 16:18 uur

 

Walgelijk!

 

Dit is zo overduidelijk geen eigen initiatief van de genoemde artiesten. De NVPI en stichting BREIN hebben gewoon een slim ideetje gehad. Weet je wat, we stellen gewoon een brief op namens de artiesten en laten die door hen ondertekenen. Ze tekenen toch wel, want wij, de industrie, betalen hun inkomsten.

 

Want dat is iets wat we heel goed moeten onthouden. De artiesten worden betaald door de platenmaatchappijen en niet direct door de consument. Zij krijgen een (heel) klein percentage van de cd opbrengst. In ieder geval een percentage dat een stuk kleiner is dan dat de platenmaatschappij krijgt.

 

Het wordt eens tijd dat de artiesten ook eens een keer wat slimmer worden. Die hebben de industrie helemaal niet meer nodig. Alles wat ze hoeven te doen is hun muziek rechtstreeks op het internet aan te bieden. Reken maar dat mensen daar wel een vergoeding voor willen betalen hoor. Kijk maar naar iTunes. Zodra dat hier naar Europa komt wist ik het wel als ik artiest was.

 

Richard van Beers:

Donderdag 12 februari 2004, 16:22 uur

 

Jaar: +/-1880

 

Krantekop: Nieuwe Techniek Gevaar Voor Baan!

 

Inhoud: Door de opkomst van het duivelse tuig au-to mo-biel genaamt, gaat Nederland naar God. Binnenkort is heel de pony-express, de trekschuit vereniging, en de stoomloko machinist loge zonder werk!

 

Er is uiteraard maar een oplossing: Het Zou Veboden Moeten Worden!

 

Gelukkig is Nieuw Christelijk Rechts aan de macht, dan zal het wel snel afgelopen zijn met de zachte heelmeesters die Au-to mo-bielen gedogen!

 

Richard, ietwat laat.

 

rat:

Donderdag 12 februari 2004, 16:34 uur

 

Hey Fransie ik heb een liedje voor jou:

 

"Heb je doekoe(=geld in het Surinaams) voor mij? Maak wat geld voor me vrij. Stort het dan maar bij, want dan maak je me heel blij!"

 

Alsjeblieft hoor, hou eens op met zeuren over dat downloaden! Jullie zijn nog altijd degenen die het ernaar maken, niet wij! Als met vuur speelt, kan er brand onstaan. Dat zijn de risico's!

 

Laten we even eerlijk zijn, mensen downloaden, maar nog steeds rijden jullie artiesten in grote auto's, wonen in grote huizen en hebben huizen in buitenland! Wat willen jullie met nog meer geld, hebben jullie nog niet genoeg? Als jullie het aan het goeddoel zouden geven, ok. En mochten jullie dat doen, hoeveel zal dat dan zijn? Niet veel, want eigen zak is belangrijker!

 

Dus stop met zeuren en Fransie ga door met het zingen van: "Heb je doekoe voor mij..." want dat wil je; ONS geld door ONS op te lichten!

 

rick:

Donderdag 12 februari 2004, 16:37 uur

 

Losstaand van het feit dat Frans Bauer het algehele dieptepunt van de muziekindustrie vertegenwoordigd, vind ik dat dat zeiken over misgelopen inkomsten eens afgelopen moet zijn. Er wordt genoeg verdient door die paar brullende zg. sterren die NL arm is.

 

MOS:

Donderdag 12 februari 2004, 16:39 uur

 

Oh mijn God.....

 

Frans Bauer en kornuiten zijn ook (eindelijk) wakker geworden, hoor!

Tjemig de pemig... ze lopen wel mee op ee muziekje dat iedereen allang de strot uit komt. (Maar goed, vandaar ook misschien Frans Bauer.)

 

Caesar Tjalbo:

Donderdag 12 februari 2004, 16:41 uur

 

De zoveelste teleurstellende actie vanuit 'de muziekindustrie'. Het kost blijkbaar moeite om te wennen aan de positie waarin de consument de macht heeft, na ruim 80 jaar dominantie vanuit de platenmaatschappijen en radio/tv-stations.

 

Eindelijk is het mogelijk om de muziek te vinden die JIJ wilt horen dankzij internet. En eindelijk is het mogelijk om goede kwaliteit muziek op te nemen en te verspreiden zonder afhankelijk te zijn van platenmaatschappijen of dure apparatuur.

 

Jarenlang absurde prijzen betaald voor 'voorbespeelde geluidsdragers' want zo zouden commercieel minder aantrekkelijke artiesten ook een kans krijgen. Toeslagen op lege casettebandjes en CD-r's vanwege inkomstenderving aan de kant van de industrie. En ook jarenlang moeten luisteren naar het geklaag van nieuwe artiesten die geen poot aan de grond kregen bij omroepen of platenmaatschappijen terwijl er wel miljarden wereldwijd werden uitgetrokken voor de promotie van een nieuw Michael Jackson album of het maken van een videoclip voor het zoveelste kut-hype-gilgroepje uit Groot Brittanië.

 

Maar ze zitten niet stil. Kazaa wordt systematisch kapot geprocedeerd, kopieerbeveiligingen worden geintroduceerd die zelfs 'geoorloofd' gebruik (in de auto, bijv.) onmogelijk maken en men is niet te beroerd om consumenten (hun eigen klanten) juridisch aan te spreken voor hetgeen ze op hun harde schijf ter upload hebben staan, ongeacht wat deze mensen wel 'legaal' hebben aangeschaft.

 

Pfft. Ik vertrouw erop dat de nieuwe technologie kansen brengt. Ik vertrouw erop dat getalenteerde mensen de drang hebben om zich te laten horen en zien (en ik bedoel dus NIET Idols, o.i.d) ongeacht het geld dat ze ermee kunnen verdienen. Ik vertrouw erop dat het internet een democratie mogelijk maakt met genoeg gekken die hun eigen omroepje beginnen zodat het 'voor elk wat wils'-principe opgaat.

 

De jarenlange arrogantie, zelfverrijking, wurgcontracten en andere juridische verspilling, klotemuziek die wel een kans kreeg tegenover integere artiesten die afgeknepen werden, stompzinnige radiozenders en andere verspilling van publieke omroepen, enzovoort, enzovoort, ik kan alleen maar hopen dat het internet en daarop levende technologie de hele industrie op het randje van de afgrond brengt.

 

En de Bauertjes, Oosterhuisjes e.d.? Laat ze hun krokodilletranen maar gebruiken als inspiratie voor een gratis mp3-album. Voor de fans als dank-je-wel voor de rijkdom.

 

Hendrik jan de muziekman:

Donderdag 12 februari 2004, 16:41 uur

 

Hahaha wat een mop ...

 

* Het leidde ertoe dat steeds minder artiesten een kans krijgen om muziek, geschreven door henzelf of andere auteurs en componisten, op te nemen en zo bij een groot publiek bekend te worden." *

 

Tegenwoordig heb je voor de prijs van een taiwan fender een complete 64 sporen studio digitaal en wel.

Tel daarbij op een gigantisch dekking voor je eigen product : ik noem achtereenvolgens website, webradio en newsgroepen/forums en de muzikant van vandaag heeft een perfecte mogelijkheid zijn geesteskindje wereldwijd ten gehore te brengen bij een veel groter publiek als alleen het buurthuis om de hoek ..

 

En het mooiste van alles : geen platenbonzen, middenhandel of andere voet tussen de deur types die hun graantje (nou jaa graantje) mee willen pikken.

 

De tijd van met je tascam 4 sporen cassette deckje een demootje in elkaar flanzen en vervolgens met tapes leuren naar jan en alleman is wel een beetje voorbij.

Een reclamecampagne op diverse forums en nieuwsgroepen met een link naar je eigen domein levert een veel grotere respons als in de tijd dat ik liep te (mu)zieken met mijn bas ...

 

Maar vooruit het is en blijft belachelijk hoe dat sommige mensen de zaak eenzijdig afschilderen in de hoop dat iedereen mee gaat in vernieuwende technieken die (veel) geld kosten , terwijl aan de andere kant diezelfde techniek wordt gemeden als die geld bespaart (cq efficienter werkt)

 

dit zijn slechts mijn 2 eurocentjes overigens ..

 

mvg HJ

 

Cor:

Donderdag 12 februari 2004, 16:43 uur

 

Dan moeten ze de prijs maar goedkoper maken.

In de USA zijn de CD's 10 tot 12 Dollar met 7% BTW dan ga je niet meer copieeren.

Zelfs onze ooster buren zijn goedkoper.

Eigenschuld dus, de CD's zijn in dit land veel en veel te duur, als ze goedkoper zouden zijn worden ze ook meer verkocht.

En elke copy beveiliging wordt toch weer gekraakt zonde van het geld wat daar in gestopt wordt, richt je op de prijs.

 

Jan:

Donderdag 12 februari 2004, 16:59 uur

 

Zolang artiesten als Trijntje Oosterhuis het nodig vinden om het merendeel van hun nummers in het Engels op te nemen zal ik hun CD's in ieder geval niet kopen. Ik koop principieel geen muziek van Nederlandse artiesten die voornamelijk in het Engels zingen.

 

radja:

Donderdag 12 februari 2004, 17:01 uur

 

>het feit is is dat het kopieren gewoon nietmag kunnen

 

waarom niet? waarom mag ik niet delen wat ik heb meegemaakt? waarom mag ik niet laten zien wat ik mooi vind? waarom zou ik geen foto mogen maken van een schilderij om thuis te laten zien? muziek delen is een ervaring delen. en ervaringen meedelen verbieden is gewoon censuur. willen we in nederland vrijheid opgeven om de centen van een enkeling veilig te stellen?

 

Paul Siebers:

Donderdag 12 februari 2004, 17:08 uur

 

Nou woon ik dus in de V.S....

Ik ben niet te beroerd om voor mijn CD's te betalen, vooral niet als het om de hoge kwaliteit van Fransje gaat. Nou is het probleem dus dat ik Fransjes muziek nooit hier in de schappen kan vinden. Wat moet ik dan doen, Frans?

 

Vasco:

Donderdag 12 februari 2004, 17:10 uur

 

Tjonge, ja Fransje is lekker goedkoop in een studio. We maken een midifile en spelen deze af over een paar Roland, Korg en Yamaha modules (duidelijk te horen aan de arrangementen maar ik werk in deze businnes en zie dit gewoon in de studio's) Fransje zingt zijn tekstjes er overheen. Lekker makkelijk af te mixen, weinig personeel want je hebt geen hele band nodig dus goedkoop produceren. Ik ben blij dat ik in het live werk zit en dat wij dan met echte muziekanten mogen werken. Het blijft beter klinken en je krijgt wat voor je centen. Op deze manier word 80% van de muziek momenteel gemaakt. Als ik al een CD koop dan is dit meestal van live opnames. De rest haal ik gewoon van internet af.

 

Bij de weg, nooit gedacht dat mensen in Afrika Fransje zo mooi vinden. Maar heel de wereld hoor...

 

@Bert:

Donderdag 12 februari 2004, 17:13 uur

 

In mijn ogen is het HEEL simpel: maak gewoon de CD-r duurder. Soundststion 12 zou enkele jaren terug de oplossing gevonden hebben om tegen betaling nummers te kunnen downloaden. Deze club zouden het allemaal weleens ff regelen. Echter, nooit meer iets van deze club vernomen.

 

Berend:

Donderdag 12 februari 2004, 17:15 uur

 

Frans bauwer is groot geworden doordat Etherpiraten ZIJN muziek gingen copieeren.

En nu zet meneer een handtekening dat het niet meer mag?

 

Zoals meneer Donner wil moet alle Cd's beveiligd worden. Dat het op een bepaald systeem niet meer werkt ligt bij de consument.

Dus als RADIO STATION die met een automatiserings programma werkt wordt het draaien van muziek de nek omgedraaid

 

24uur per dag internet muziek wordt via een PC gegenereert, ooo, we kunnen nu in alle formaten het muziek kopen, Ots, WMA, MP2, MP3 etc...

 

Leuk bedacht........

Link naar reactie
Delen op andere sites


Zeg Frans, heb je even voor mij ...

 

Wanneer krijg ik dat cassettebandje terug wat ik jou

uitgeleend heb en waar Nederlandstalige liedjes op staan? <img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

 

Je zou dat bandje kopiëren met jouw cassetterecorder

en daarna weer aan mij teruggeven ... <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

 

Zo, nu is het tijd voor een gezellig mp3-tje (hoor bijlage) <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />

520740-Heb Je Even Voor Mij (Minimix).zip

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...