Ga naar inhoud


Beeldkwaliteitsverbetering publieke zenders


Mister Bean

Aanbevolen berichten

Medesatters,

 

Ik wist niet goed waar ik dit topic moest plaatsen, daarom maar even hier. Enige tijd geleden heb ik in diverse vakbladen gelezen dat er door Canal Digitaal hard(?) gewerkt wordt aan het 'op niveau brengen' van de beeldkwaliteit van de publieke zenders (Ned. 1, 2 en 3). In de signaalloop (dus tussen de uitzendstraat/studio en de sat-uplink) zouden zich nog analoge routers en switchers bevinden.

De beeldkwaliteit van de publieke zenders via Canal Digitaal is op dit moment nog steeds bagger. . . . (is niet te vergelijken met de analoge terrestische ontvangst!!)

 

Kan iemand hier iets meer over vertellen. Of heeft iemand wellicht 'inside information'?

 

Alvast bedankt.

 

Groet,

Nico

Link naar reactie
Delen op andere sites


Ha die Nico.

 

Tja, wat wil je als Anaal- te veel zenders in een pakket propt en de bitrate noodgedwongen naar 1.250 kb/s reduceert. Daar kan dynamische komprimering ook niets aan doen.

Daar komt nog bij dat de Astra transponder maar een bandbreedte heeft van 22.000 Sym/s. Dat wel bij een FEC van 5/6. In vergelijking bij 3/4 is er wel meer plaats voor de eigenlijke nuttige data, met als nadeel een minder robuust signaal.

Anaal- presteert het om 10 TV kanalen en 3 radio kanalen in één bouquet op deze transponder te persen. Dit is domweg teveel.

Analoge apparaten, zoals routers, verdelers etc. in de zenderweg hoeven niet persé de beeldkwaliteit te verslechteren. Als je maar niet al te vaak van analoog naar digitaal en terug wisselt.

De beste moderne DAC´s en ADC´s hebben tegenwoordig allemaal 12 bit output quantizing met 2 x oversampling bij 27 mHz en advanced Faroudja video decoding.

M.a.w. het omzetten van analoog naar digitaal en terug is zo goed als verliesvrij.

Lijkt mij dat het probleem bij Anaal- ligt. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kan iemand hier iets meer over vertellen

 

Hallo Nico,

 

Technische uitleg hoef je van mij niet te verwachten. Mij iets technisch proberen bij te brengen is nog gemakkelijker dan een koe Russisch te leren praten.

 

Maar ik kan je wel het volgende vertellen. In de huidige Satellite staat er iets over geschreven. Een en ander had al eind 2003 moeten gebeuren, maar dat hebben ze dus niet gehaald. Waarschijnlijk deze maand nog (onder voorbehoud) wordt de verbetering van de satellietdoorgave van de 3 publieke zenders een feit en dat gaat bij de breedbeeld uitzendingen dan gelijk in de beste kwaliteit (zal dus wel anamorph zijn). Of woorden van gelijke strekking.

 

Groeten Alfons

(en dit was no. 300)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Alfons...

 

Ik was 2 weken geleden nog in Rusland, en je gelooft het niet, daar spraken

alle karova´s (= Russisch voor koe) Russisch..! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

Dus jouw kunnen we ook nog wat bijbrengen.. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Technische uitleg hoef je van mij niet te verwachten. Mij iets technisch proberen bij te brengen is nog gemakkelijker dan een koe Russisch te leren praten.


@Alfons Verbiest,

Je bedoelt waarschijnlijk moeilijker i.p.v. gemakkelijker <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loep.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />


Met vriendelijke groeten <img src="/ubbthreads/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

sattaz
Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
nog leuke satelliethebbedingetjes tegengekomenen in russia?

 

Ik had dit keer weinig tijd, maar ik weet een bazaar daar in Moscow, daar zul je je vingers bij af lopen te likken.

Ik heb daar nu een "vrind" en die heeft daar een kleine kraam met allerlei radio en TV onderdelen. Maar aan de overkant van de Prospekt (= zeer brede straat) heeft hij een garage en die ligt tot aan de nok van het dak volgepropt met de meest exotische radio buizen. (voor mij dus een eldorado) En met die gast kun je prima over de prijs onderhandelen. Hij kan alleen geen woord Engels of Duits, maar ik kan me prima met die man onderhouden.

Dus als ik daar ben ga ik daar als het even kan heen, om te kijken wat er nu weer voor iets nieuws onder de zon is.

Je kunt er ook werkelijk alle software die je je maar voor kan stellen voor een appel en een ei op een CD-tje kopen.

Ik maak de volgende keer wel eens een paar foto´s (onopgemerkt welteverstaan) <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zolang daar Anaal- zich daar mee loopt te bemoeien, gaat het mis...!

Waarom is bijvoorbeeld de Duitse versie van Digitenne gewoon free to air..?

Omdat Anaal- zich er niet mee bemoeit heeft. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Martijntje,

 

Hier gaat het steeds over satelliet.

Dat vinden we geweldig. Helaas heb je dan geen lokale TV, behalve als je in Limburg woont! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...