Ga naar inhoud


betekenis 64QAM en QPSK


chrizie

Aanbevolen berichten

Ben eigenlijk nog een leek op dvb-t gebied en zit met een vraagje.

Was is eigenlijk de betekenis van 64 QAM of QPSK uitzending ,alsook coderate 1/2.

Kunnen alle dvb-t ontvangers beide goed verwerken of niet?

Heeft iemand wat uitleg hierover.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Bij DVB-t kan als modulatie-system QPSK, 16QAM en 64QAM gebruikt worden. (Kanaal Codering)

QPSK is extreem robuust omdat er maar 4 vektoren standen op de I en Q assen zijn. Bij 16 en 64 QAM zijn dit er resp. 16 en 64. De detectiefouten zijn hier groter maar er kan meer informatie worden overgebracht bij gelijkblijvende bandbreedte.

COFDM is een aanvullend modulatie-systeem dat werkt in 2k of 8k modus. In een 7 of 8 MHz breed kanaal bevinden zich ca 1.700 of ca. 7.000 draaggolven die quadratuur gemoduleerd worden. (QPSK, 16QAM of 64QAM). Voor commerciele ontvangst wordt doorgaans voor 8k modus gekozen. Dit heeft te maken met het dopplereffect bij mobile ontvangst.

De code-rate, ook wel puncturing rate is een vorm van foutcorrectie in de transportstroom. 1/2 (lees één over twee) is de helft van het beschikbare signaal nuttige informatie en de andere helft wordt voor foutcorrectie gebruikt. 1/2 is extreem robuust, maar gaat ten koste van de payload.

Bij QPSK (M=4), een guard inteval van 1/4 en een coderate van 1/2 kan een maximale datarate van 4.9765 Mbit/s gehaald worden.

Bij 64QAM (M=64) een guard interval van 1/32 en een coderate van 3/4 kan een maximale datarate van 27.144 gehaald worden. Er zijn nog veel hogere datarates haalbaar maar in de praktijk worden deze niet of nauwelijks toegepast.

ATSC is de Amerikaanse vorm van DVB-t. En ik geloof dat deze norm ook in Australie wordt toegepast maar daar ben ik niet helemaal zeker van.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is nogal moeilijk om de erg gecompliceerde DVB-t norm met zijn QAM en COFDM modulatietechniek uit te leggen zodat het voor iedereen begrijpelijk is.

Vroeger in de analoge norm waren reflecties zeer ongewenst. Reflecties in de DVB-t norm zijn juist wel gewenst.

Waar DVB-t juist wat minder goed werkt is mobile ontvangst. Hier komt het bekende doppler effect naar voren. Rijd je naar een zender toe of er van af, dan veranderd de frequentie.

In 8k modus gaat het DVB-t signaal bij een snelheid van meer dan 112 km/h de knieen in, terwijl in 2k modus het signaal bij 300 km/h nog uiterst stabiel is.

Er is zelfs een test met een Airbus gedaan die met 800 km/h vloog en nog perfekte beelden ontving.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met de ontvanger heeft het inderdaad niet zoveel te maken, meestal worden deze instellingen zelfs vanzelf gedetecteerd. In een enkel geval kan/moet je deze gegevens zelf invoeren.

 

Het verschil is dus vooral dat wanneer je verder weg van de zender zit, of je hebt last van obstakels, je met b.v. QPSK makkelijker beeld zal houden dan met 64QAM.

 

Goes gebruikt nu ook 16QAM, terwijl de rest van het KPN netwerk 64QAM gebruikt. Verder gebruikt Goes code rate 2/3 en guard interval 1/16, allemaal afwijkende instellingen, die ik dankzij svetik nu iets beter begrijp <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />. Hierdoor is het signaal nog op een redelijke afstand te ontvangen, ondanks dat de zender slechts 9kW is.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...