Ga naar inhoud


Sprietje

V.I.P.
  • Items

    32224
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    319

Community antwoorden

  1. Sprietje's bericht in Dur Line Select 85/90 R of Dur Line Select 75/80 R. werd gemarkeerd als het antwoord   
    Beste Erwinnaar
     
    Een Dur-Line Select schotel is een mooie schotel en is 3x zeer goed getest. Inderdaad jammer dat de rail niet schuin gezet kan worden.
    De gradenverdeling op de rail is vreemd.
    Ten eerste kun je al niet stellen dat de afstand tussen de satellieten in graden arc evenredig is met de afstand van de lnb's. Dat is afhankelijk van op welke breedtegraad je zit en of de satellieten recht of schuin op het zuiden staan. Daarom bestaan er ook calculators voor de Wavefrontier en de BigBisat. Maar goed, laten we aannemen dat deze schotel speciaal voor Duitsland gemaakt is en dat de aangegeven afstand op de rail t.o.v. Nederland ongeveer klopt. Vreemd is helemaal dat de rail voor 2 formaten schotels gebruikt wordt, zowel voor de 75/80 schotel maar ook voor de 85/90 schotel. Dat kan natuurlijk niet want als de schotel groter is, zijn de afstanden tussen de lnb's ook groter. Die maatverdeling moet je dus niet met een korreltje zout nemen maar met een baal zout.
    Tja, en wat is de afstand dan tussen de lnbs. Op een foto zie ik dat 1 graad satellietafstand zo ongeveer overeen komt met 15mm afstand op de rail.
    De kleinste afstand bij de 4 bekende satellieten is 4,3 graden (tussen 19,2e en 23,5e). Dat zou dus 64,5mm zijn. Lnb's met koppen van 60mm zouden dus moeten passen, maar of die 64,5mm ook voor de Dur Line Select 75/80 geldt betwijfel ik maar er zijn natuurlijk ook goede lnb's met een wat kleinere kop.
    Dan de vraag of je de lnb-houders voldoende in hoogte kunt verstellen:
    tussen de 13e en 28,3e zit 15,3 graden verschil. Dat zou op de rail ongeveer een afstand van 15,3x15=230mm zijn. Als de rail verstelbaar zou zijn, zou deze 11 graden schuin moeten staan in Nederland. Het hoogteverschil tussen de 13e en 28,3e zou dan 44mm moeten zijn. Als ik naar de verstelbare lnb-houders kijk zou de hoogteverstelling maximaal 28mm zijn (7 tandjes van 4mm). Dan kom je dus 16mm tekort. Dan komen beide buitenste lnbs dus 8mm op de verkeerde hoogte te staan. Dat is erg veel maar misschien dat als je de kleinste schotel neemt dat de afwijking iets minder wordt omdat de lnb's dan dichter bij elkaar staan maar nog steeds een veel te grote afwijking.
     
    Mijn advies, een hele mooie schotel maar ongeschikt in Nederland voor de 4 bekende satellieten.
     
  2. Sprietje's bericht in Juiste keuze betere Inverto LNB werd gemarkeerd als het antwoord   
    Dus geen Visiosat BigBisat schotel maar een Visiosat Bisat. Daar kunnen de Durline+ Ultra lnb's niet op omdat de 19,2 en 23,5 te dicht bij elkaar staan als je 4 dezelfde lnb's wilt hebben. Dus kiezen voor de Inverto Ultra PLL met een kop van 48mm.
    Verder heb je dus diseqc-switches en geen multiswitch. Je hebt dus QUAD-lnb's nodig.
    De lnb's staan niet goed afgesteld. Ze staan in een bolle lijn. Ze moeten in een schuine lijn staan die ietsje hol is, zie bijlage.
    Waar zijn de rubber beschermhoezen? Zo krijg je flink wat oxidatie op de F-connectors en mogelijk water in de coaxkabels.
    Waarom zijn ze aan vervanging toe? Misschien beter eerst maar eens de koppen goed schoonmaken en met autowas insmeren, nieuwe F-connectors en de coax opnieuw aansnijden ook bij de diseqc-switches. Zitten de diseqc-switches niet in een beschermhuis?
     


  3. Sprietje's bericht in In de zomer geen onvangst van Astra 1. werd gemarkeerd als het antwoord   
    Er staan hele hoge bomen in de straat van wel 25 meter hoog schat ik in. Het kan haast niet anders dan dat die ene boom de oorzaak is want die staat precies in de richting van de Astra 19,2. Je mag van geluk spreken dat je de Astra 23,5 nog ontvangt.
  4. Sprietje's bericht in Wat is de naam van dit soort Vuur kolom werd gemarkeerd als het antwoord   
    Zoek op: Flame Heater Replacement Glass Tube
  5. Sprietje's bericht in Waar is Astra 3B (23,5) werd gemarkeerd als het antwoord   
    De schotel zal nu weinig signaal ontvangen want hij hangt nu onder het dak. Jij gaat er van uit dat de signalen recht (haaks) op de schotel vallen maar dat is niet zo. De signalen vallen 26 graden schuin van boven op de schotel, zie bijlage.
     


  6. Sprietje's bericht in TVVLAANDEREN mee op reis werd gemarkeerd als het antwoord   
    Gewoon een schoteltje van 60cm op een statief maar het is misschien handiger gewoon een enkele lnb te nemen als je toch alleen de Nederlandstalige zenders bekijkt. Een enkele lnb met 1 aansluiting kost geen drol.
    Je kunt ook overwegen een vlakantenne te nemen. Die neemt minder ruimte in.
     

  7. Sprietje's bericht in Selfsat H30D2 werd gemarkeerd als het antwoord   
    De vlakantenne zelf is volledig van kunststof dus die zal wel tegen de zoute lucht kunnen. De bevestigingsbeugels zijn van staalplaat. Die zou ik zeker nog eens goed inspuiten met een spuitbusje witte lak om roestvorming te voorkomen. De bevestiging is minder degelijk dan die van de Multytenne maar ik verwacht niet dat hij met een storm van het balkon af zal waaien.
     

  8. Sprietje's bericht in Verbonden, geen internet werd gemarkeerd als het antwoord   
    Ik heb sinds een paar weken een soortgelijk probleem met mijn laptop.
    Mijn laptop geeft soms aan dat hij verbonden is met mijn modem maar ik heb geen internet. Via datzelfde modem heeft mijn vrouw wel internet op haar laptop en ook op de tv die met internet is verbonden kan ik on demand films bekijken. Het blijkt dat ik wel verbinding heb met het modem maar dat er geen dataoverdracht is. Het uit- en aan zetten van de laptop met de "start toets" links onder verhelpt het probleem niet. Alleen als ik via de "Starttoets" kies voor "opnieuw opstarten", zorgt er voor dat ik weer verbinding heb met internet. Nou zoveel moeite is dat niet dus ik laat het voorlopig maar zo.
    Misschien heb je een soortgelijk probleem als je schrijft, "wel verbonden maar geen internet".
     
  9. Sprietje's bericht in TV Vlaanderen en FTA op een LG TV met CI-module werd gemarkeerd als het antwoord   
    Voor de beste ontvangst van de Astra 23,5, moet de kop van de 23,5 in de klem zitten. De kop van de Astra 19,2 hangt er dan rechts naast schuin omlaag.
    Hoe schuin de duo-lnb moet staan is afhankelijk van in welke regio de schotel staat.

  10. Sprietje's bericht in Advies gevraagd montage Triax rail voor 16-13-5e-1w werd gemarkeerd als het antwoord   
    Beste Hansen
     
    Allereerst even uitleggen waarom het mis ging met het 3 graden monoblock op de Triax 80.
    Een 3 graden monoblock is gemaakt om de Hotbird 13 te combineren met de Eutelsat 16. Op de Hotbird zitten zenders die in heel veel landen van Europa worden bekeken maar op Eutelsat 16 zitten zenders van landen als Albanië, Macedonië, Croatië, Slovenië, Bulgarije, Servië, Tjechië, Slowakijë, Hongarijë, Roemenië en Siberië. Het middelpunt van al deze landen is ongeveer Belgrado in Servië. Als een leverancier van lnbs een 3 graden monoblock gaat maken, dan wordt natuurlijk gekeken naar waar zo'n monoblock gebruikt gaat worden. Dat is niet in Nederland want wat moet de gemiddelde Nederlander met al die Oost-Europese zenders. Dat monoblock wordt dus gemaakt voor Oost-Europa.
     
    De afstand tussen de twee koppen wordt bepaald door de ontvangsthoek tussen de 2 satellieten en die verschilt afhankelijk waar je hem gebruikt.
    Een vaste stelregel is, hoe zuidelijker je zit en hoe rechter je onder de te ontvangen satellieten zit, hoe groter de ontvangsthoek. Hoe noordelijker je zit en hoe schuiner je onder de satellieten zit, hoe kleiner de ontvangsthoek.
     
    Een 3 graden monoblock wordt dus gemaakt voor Oost-Europa waar de ontvangsthoek groter is dan in Nederland. Dat scheelt ongeveer 12,5%. In Belgrado is de ontvangsthoek tussen de 13e en 16e 3,6 graden, in Utrecht is dat 3,2 graden. Als in Belgrado de afstand tussen de 2 koppen precies juist is, dan moet je in Nederland een schotel hebben die 12,5% groter is. Als de fabrikant dus op het doosje schrijft "voor schotels van 80cm", dan is dat voor Nederland voor schotels van 90cm. Tja en dat gaat een fabrikant er natuurlijk niet opschrijven want die gaat er niet van uit dat je zo'n monoblock elders op een ongebruikelijke plaats gebruikt.
     
    Anders is het natuurlijk dat als je zo'n 3 graden monoblock in een Nederlandse satellietshop koopt. Dan vind ik dat zo'n winkel je dat wel moet vertellen maar weten die lui veel. Die hebben er waarschijnlijk nog nooit van gehoord dat de ontvangsthoek veranderd afhankelijk van in welk land je die gebruikt.
    De meeste winkelverkopers zijn geen echte vakmensen. Iemand in een kledingwinkel weet bar weinig over de textieleigenschappen van zijn verkochte kleding, ze weten dikwijls nog niet eens wat de symbolen op het etiketje betekenen, een medewerker in een satellietshop weet maar weinig over satellietbenodigdheden.
     
    En nu het probleem wat jij had om je schotel uit te richten. De afstand van de twee koppen was veel te groot voor die Triax TD80. Je kon hem wel uitgericht krijgen dat je de Hotbird 13 goed ontving, maar dan ontving je de Eutelsat 16 niet of omgekeerd. Schipperen kan natuurlijk ook maar dan heb je op beide satellieten een slecht resultaat.
     
  11. Sprietje's bericht in visiosat big bisat uitrichten in Noord Nederland werd gemarkeerd als het antwoord   
    Beste ios

    Welkom op dit forum.
    Ik heb het volgende voor je uitgerekend voor de BigBisat in Groningen.
    De positie van de lnb's op de rail zijn als volgt:
    Astra 28,35 op positie 9,92
    Astra 23,5   op positie 4,68
    Astra 19,2   op positie nul (hier de schotel op uitrichten)
    Hotbird 13   op positie -6,76
    De schotelskew instellen op -9,3 graden
    Schotelelevatie op 28,2 graden
    Stel de lnb-skews als volgt af:
    Astra 28,35 op -8°
    Astra 23,5   op -5°
    Astra 19,2   op -2°
    Hotbird 13   op -1°
    d.w.z. als je achter tegen de lnb aan kijkt met de wijzers van de klok meegedraaid t.o.v. verticaal, niet t.o.v. de rail.
    Gebruik transponder 10773H met de zender Anixe Serie (Canal Digitaal positie 142 van de zenderlijst) om de schotel uit te richten. Die is iets minder makkelijk te ontvangen dan de meeste andere zenders op de Astra 19,2 vanwege fec 3/4.
     





  12. Sprietje's bericht in NHKworldpremium ontvangen in België werd gemarkeerd als het antwoord   
    Ik zie dat de zender NHK World Premium ook wordt uitgezonden op de Intelsat 21 op 58 west op transponder 4166H. Die heeft in België een veldsterkte van 39,3 en is met een schotel van 115-145cm te ontvangen, een stuk kleiner dus. De elevatie van de signalen is in Antwerpen maar 8,3 graden en daarmee mag er over een afstand van 100 meter geen obstakel staan van hoger dan 18 meter.
     
  13. Sprietje's bericht in Welke LNB en Diseq 4x1 in 2023? werd gemarkeerd als het antwoord   
    Beste JoeC
     
    De Inverto Black Ultra is nog steeds een uitstekende lnb. Er is een opvolger, de Inverto Premium PLL ( https://inverto.tv/lnb/362/single-universal-40mm-pll-lnb ). Die hebben een betere frequentie stabiliteit wat beter is bij transponders met een lage Symbol Rate. Deze lnb heeft ook een nadeel en wel dat de kopdiameter groter is alleen vanwege een skew graden verdeling. De meeste lnb's hebben een kopdiameter van 59,5mm, afgerond 60mm maar deze lnb heeft een kopdiameter van 69mm en dat heeft het nadeel dat je ze bij multifeed minder dicht tegen elkaar kunt zetten.

    Dan is er een andere opvolger, dat is de Inverto Ultra PLL ( https://inverto.tv/lnb/445/single-high-gain-low-noise-40mm-pll-lnb ). Dit is ook een uitstekende lnb maar heeft juist een kleinere kopdiameter van 48mm. Dat heeft het voordeel dat je ze dichter tegen elkaar kunt zetten maar het nadeel is dat door de kleinere feedhorn ze minder signaal vangen. Je moet je bedenken dat de signaalwolk ongeveer een diameter heeft van 25mm maar als door onnauwkeurigheden in de schotel de signaalwolk groter wordt, het signaal al snel buiten de feedhorn komt. Hiermee kan dus verstrooid signaal minder goed opgevangen worden.
     
    Een T90 heeft een dubbele reflector waarmee de signalen van de verschillende satellieten verder uit elkaar worden gespreid. Hiermee komt het niet snel voor dat lnbs elkaar in de weg zitten. Op een T90 zou je dus prima een Inverto Premium PLL lnb kunnen nemen.
     
    Maar je schrijft "een T90 (of is het nu T85?)". Een Wavefrontier T90 is een heel andere schotel dan de Maximum E85. Om welke schotel gaan het nu?
     
    Wat betreft de diseqc-switch is het toch wel belangrijk hoeveel lnb's dat je wilt aansluiten. Zou je dat eens aan kunnen geven.
     
     
  14. Sprietje's bericht in Multifeed 4 lnb's uitrichten werd gemarkeerd als het antwoord   
    Ik heb het volgende voor je uitgerekend voor een Triax 110 voor Zwolle voor de 13-19-23-28:
    - Zet de elevatie van de schotel zo, dat de bovenzijde van de rail in de richting van de schotel horizontaal staat
    - stel de rail 10 graden schuin, d.w.z. de lnb van de Hotbird staat het laagste, die van de Astra 28,25 het hoogste
    - monteer alle lnb's in de klem zodat de kop 5-6mm vrij van de klem staat
    - zet de lnb-klem van de Astra 19,2 tegen de arm
    - zet de Hotbird-lnb op 86mm van de Astra 19,2-lnb
    - zet de Astra 23,5-lnb op 61mm van de Astra 19,2-lnb
    - zet de Astra 28,35-lnb op 68mm van de Astra 23,5-lnb
    d.w.z. gemeten van kuiltje tot kuiltje in de kap aan de voorzijde van de lnb
    - stel de skew van de lnb's als volgt af:
    a- skew Hotbird 13 op -2°
    b- skew Astra 19,2 op -2°
    c- skew Astra 23,5 op -5°
    d- skew Astra 28,35 op -9°
    d.w.z. gemeten t.o.v. verticaal, niet t.o.v. de rail
    - stel de elevatie van de schotel in op 28,5 graden
    - richt de schotel uit op de Astra 19,2 en stel de draairichting en elevatie bij totdat je maximale signaalkwaliteit hebt
    - richt de schotel zonodig nog iets bij zodat je op de Astra 23,5 maximale signaalkwaliteit hebt
    - de overige satellieten staan nu ook goed
    De schuinte van de rail kun je op verschillende manieren op 10 graden afstellen.
    a- met bijgevoegde hoek en een waterpas
    b- met een electronische waterpas
    c- met je mobile telefoon als je de waterpasfunctie hebt geïnstalleerd

     
     





  15. Sprietje's bericht in Afstellen Visiosat HD met 4 lnb's werd gemarkeerd als het antwoord   
    Bij deze beugel voor 4 satellieten begin je altijd met de houder van de Astra 19,2 op nul te zetten en dan de schotel uit te richten. Dan ga je de overige 3 lnb-houders in hoogte verplaatsen totdat je maximaal signaal hebt. De 4 lnb's komen dan in een schuine lijn te staan afhankelijk van je locatie. Als je recht onder de middelste satelliet zit, staan ze op een horizontale lijn. Hoe verder je van de satellieten vandaan zit, hoe schuiner de lijn waarop ze komen te staan.
    De skew van elke lnb zoek je op in Dishpointer.
     
  16. Sprietje's bericht in Inverto triple single lnb IDLM-SINM-20TRPMN-8PP 13-16-19 oost werd gemarkeerd als het antwoord   
    Beste zonneschijn
     
    Er zijn diverse mensen op het forum die hun triple-lnb van Canal Digitaal niet meer gebruiken. Vraag op het forumonderdeel 2dehands wie zo'n triple-lnb te koop heeft.
     
    Een triple-lnb kan gebruikt worden op een schotel van 60cm en op een schotel van 70cm, dus de oude Triax 78 of de nieuwe Triax 80.

    Met de kunststof lnb-klem van Triax kun je de triple-lnb gewoon bevestigen.
    Veel ruimte is er niet voor de lnb-klem tussen de pijpjes maar als je eerst de klem om het middelste pijpje aanbrengt, dan kun je daarna de verloopring over het pijpje plaatsen en tussen de lnb-klem schuiven.
     
  17. Sprietje's bericht in Noord Denemarken. De Duitse zenders op Astra 1 geven singaal sterkte 66 en kwaliteit 90 + . De Nederlandse zenders 1/2/3 op de Astra 3 geven ook 66 singaal sterkte maar 66 singaal kwaliteit. een Maximum e85 multifocus schotel met losse lnb s . werd gemarkeerd als het antwoord   
    Het is een combinatie van twee zaken.
    De footprint van de Astra 23,5 is veel groter dan die van de Astra 19,2 vooral richting het midden Oosten. Dat zorgt al voor een zwakker signaal. Ook de parameters die Canal Digitaal gebruikt zijn moeilijker dan de meestgebruikte op de Astra 19,2.
    Op de Astra 23,5 bestaan wel transponders met makkelijke parameters. Die zenders blijven in de lucht ook met een hevige regenbui. Het is transponder 12168V met o.a. de zender Ócko die op positie 237 zit van de Canal Digitaal zenderlijst zit. Zie hier: https://www.lyngsat.com/Astra-3B.html
    Dit wil niet altijd zeggen dat die een hele hoge signaalkwaliteit aan geeft maar bij slecht weer bijvoorbeeld met 10% signaalkwaliteit nog steeds te bekijken is terwijl andere zenders met 78% al op zwart gaan.
     
  18. Sprietje's bericht in Canal Digitaal schotel afstellen voor Freesat box werd gemarkeerd als het antwoord   
    Ja, dan is er een wideband-lnb nodig. Dan kun je dus echt niets met die triple-lnb die je nu hebt.
    En let op, je moet een Engelse wideband-lnb hebben en geen Europese wideband-lnb. Daar zit verschil in. Een Europese wideband-lnb heeft een Local Oscillator van 10,40GHz, een Engelse wideband-lnb heeft een Local Oscillator van 10,41GHz. Die zul je dus in Engeland moeten kopen.
  19. Sprietje's bericht in Big Bisat versterking werd gemarkeerd als het antwoord   
    Beste Zilverhippie
     
    Een lnb ontvangt de signalen in een ronde cirkel. Omdat het een offsetschotel betreft en de lnb schuin op de schotel gericht staat, tast de lnb een ovale cirkel af die hoger is dan hij breed is.
    Ik heb 2 cirkels getekend van de ontvangst van de twee buitenste lnb's. Je ziet dat die maat van 44cm helemaal niet van toepassing is voor de ontvangst. De vier hoekpunten aan de schotel zijn voor de ontvangst helemaal niet nodig maar maakt de schotel alleen een stuk mooier. Kijk eens naar de Maximum E-85, ook een multifeed schotel. Die heeft die 4 punten niet omdat het ook niet nodig is maar is wel meteen een stuk minder mooi. Fransen hebben altijd meer oog gehad voor vormgeving. Dat was al zo met de Franse auto's van de afgelopen 60 jaar.
     


  20. Sprietje's bericht in Triax failliet werd gemarkeerd als het antwoord   
    Volgens mij zijn die precies hetzelfde om reden dat Triax de rail al geruime tijd niet meer maakt en de rail die ze nu onder de naam Triax verkopen niet door Triax gemaakt wordt.
  21. Sprietje's bericht in Big bi sat schotel werd gemarkeerd als het antwoord   
    De satellieten staan dus 11,14 - 6,77 = 4,37 strepen uit elkaar en als je dan weet dat de afstand tussen twee strepen 11,4mm is, dan is de afstand tussen de 9e en 13e lnb 4,37x11,4=~50mm.
    Een Inverto Black Ultra heeft een kop van 60mm.
    De nieuwe Inverto Ultra PLL met een kopdiameter van 48mm past dus wel.
     
  22. Sprietje's bericht in LNBs voor Visiosat Bisat met G4 beugel werd gemarkeerd als het antwoord   
    Een B4 houder is voor de Astra 19,2-23,5 en 28,2.
    Als het een beugel is voor de 13-19-23 en 28 staat is er op de zwarte plaat het nummer B5 ingeslagen.
    Ik zou voor de Inverto Ultra PLL gaan, die zijn heel goed en hebben maar een kopdiameter van 48mm, zie: https://inverto.tv/lnb/446/twin-high-gain-low-noise-40mm-pll-lnb. Die passen.
     
     
     


  23. Sprietje's bericht in Advies schotel / LNB's voor specifieke satellietlijst werd gemarkeerd als het antwoord   
    Beste Mikej0h

    De Wavefrontier T90 geeft zeker wel bepaalde voordelen.
    Je kunt heel gemakkelijk nog flink wat satellieten toevoegen aan de vijf die je nu wilt hebben. Er is voor de meeste satellieten ook voldoende ruimte om de lnb’s te plaatsen en je hoeft niet meteen smalle lnb’s te gebruiken. Bovendien is het een hele degelijke schotel die ook behoorlijk stabiel is. Dat kun je van een Triax 88 met multirail met veel lnb’s erop met twee of vier aansluitingen per lnb zeker niet zeggen.

    Met een gewone schotel waar je een multirail op zet, is het maximale bereik ongeveer van 13 graden oost tot 28,2 graden oost. Een klein beetje verder kan nog wel maar is niet echt aan te bevelen. Het berekenen van de afstanden van de lnb’s kan ik voor je doen.
    Met een T90 kun je tot 40 graden azimuth gaan. Let wel op dat dit minder is dan bijv. van 5 graden oost tot 45 graden oost, om precies te zijn van 5 graden oost naar 39 graden oost ofwel 34 graden arc.
    Het berekenen van de lnb-posities doe je met de “Satlex calculator toroidal” die op internet te vinden is.
    Er bestaan 8/1 diseqc-switches, toets maar eens in op Google afbeeldingen. Er bestaan ook nog 8+1/1 diseqc-switches. Hier kun je ook nog een digitenne antenne op aansluiten of eventueel het signaal van de kabel.
    Wil je echt voor kwaliteit gaan, dan moet je per aansluiting twee 4/1 Spaun SAR 411 F switches nemen die je samenvoegd op een Spaun 2/1 uncommitted switch SUR 211 F. Daar kun je dan 8 lnb’s op aansluiten voor 1 ontvanger. Voor meerdere ontvangers heb je dus meerdere sets nodig.
  24. Sprietje's bericht in Triax 65 lnb 3 afstanden berekenen werd gemarkeerd als het antwoord   
    Een schotel op een niet bestaande satelliet uitrichten is lastig, een schotel uitrichten met multifeed waarbij er geen enkele lnb in het midden staat, is ook al niet handig. Daarom maak ik meestal een berekening waarbij de middelste lnb bijna in het midden staat. Bij flink wat schotels met multifeed kan er geen lnb precies in het midden staan, wel tegen de lnb-arm aan.
    Alleen als er bij de gewenste satellieten er helemaal geen lnb ongeveer in het midden staat, dan moet er wel eens eerst een tijdelijke lnb geplaatst worden waarop de schotel wordt uitgericht die daarna elders op de rail geplaatst gaat worden.
    Tja, die rail van jou van 49cm is natuurlijk belachelijk lang voor een schotel van 60cm, die had de helft korter gekund. Kijk, bij grote schotels van 120cm, moet de rail al twee maal zo lang zijn als bij een schotel van 60cm om hetzelfde ontvangstbereik te hebben. Daar zou die rail prachtig voor zijn.
    Jij kunt prima het Flexiblock nemen. De afstand tussen de 7e en 16e moet 79mm zijn. Je hebt een afstand van 90mm ter beschikking en de 1,9e plaats je tegen de 7e aan. Dan heb je in ieder geval niet zo'n onnodig belachelijk lange rail aan je schotel.
     
     

  25. Sprietje's bericht in Triple quad LNB defect ? werd gemarkeerd als het antwoord   
    Het handigste is om de schotel uit te richten met een enkele lnb op de Astra 23,5.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...