Jump to content

Sprietje

Members
 • Content Count

  24,858
 • Joined

 • Last visited

About Sprietje

 • Rank
  Sat4all verslaafd

Aanvullende info

 • Geslacht
  Mannelijk
 • Locatie:
  Roosendaal en Costa Calida
 • Interesses
  Schoteltechniek

Recent Profile Visitors

534,570 profile views
 1. Geen probleem met die 100 km/uur hoor. Ik zet de cruisecontrol op 101 km/uur op de gps gegevens. Dan belemmer ik niemand die vindt dat ik te zacht rij en willen ze harder, dan gaan ze me maar voorbij.
 2. Je gebruikt dus niet de speciale SKY-lnb. Ik denk dat je de signaalkwaliteit nog iets kunt verbeteren: 1 - de lnb staat vrij ver naar voren. Kijk eens of je beter signaal krijgt als je hem 10mm naar achteren zet. 2 - volgens mij staat de skew zijna op nul, dus aansluingen recht omlaag. In Utrecht moet die op -10 graden staan, d.w.z. als je achter tegen de lnb aan kijkt 10 graden met de wijzers van de klok meegedraaid
 3. In feite is het niet interessant wat de afmetingen zijn van de tegels. Ik zie dat de kleine schotel een schaduw op de tegels geeft van precies 3 tegels. De grote schotel geeft een schaduw van 5,5 tegel. De grote schotel is dus 5,5 / 3 x de buitendiameter van de kleine schotel die 95cm is. 95 x 5,5 / 3 = 174cm. Maar ben je geïnteresseerd in de tegelmaat, die is 95 / 3 = 31,7cm. Natuurlijk is dit allemaal bij benadering. Het gaat immers om een indicatie van de maat van de grote schotel. De effectieve maat van de grote schotel zal ongeveer 170cm zijn.
 4. Op een primefocus schotel een tweede lnb er bij plaatsen gaat minder makkelijk dan je denkt. Welke satelliet behalve de Astra 28,2 zou je er dan nog bij willen hebben?
 5. Dat schreef ik toch. Je valt in herhaling. Ook is het geen DVB-S2/QPSK/8/9 Ook Totaal TV maakt nu melding dat BVN terug is gekeerd op de Astra 19,2. Daar wordt als vermoedelijke reden het coronavirus aangevoerd.
 6. Ik zie dat ik het verkeerde groene lijntje genomen heb in de grafiek. DVB-S2, QPSK, fec. 9/10 heeft een s/n van 6,4 en geen 12dB. De s/n verhouding is dus gelijk aan zoals ze vroeger ook hadden.
 7. Sprietje

  Zomertijd, oops...

  Onbegonnen werk om ze allemaal op tijd te zetten.
 8. Veel camperbezitters kijken naar BVN omdat je daar geen abonnement voor nodig hebt en een flinke groep reist graag in Scandinavië tot heel ver in het noorden toe. Daar konden ze tot helemaal boven in Zweden met een schotel van 85cm (Oyster) BVN ontvangen, nu BVN op de Astra 1M zit, heb je in het noorden van Zweden een schotel van 110cm nodig en dat heeft geen enkele camperaar. Een nog veel grotere invloed is de andere transponderspecificatie: Op de Astra 1L werd tot anderhalf jaar geleden de specificatie DVB-S, QPSK, SR 22.00, fec 5/6 gebruikt. Die kon je ontvangen als je een signaal ruisverhouding had van 6,5dB Nu op de Astra 1G wordt de transponderspecificatie DVB-S2, QPSK, SR 29.500, fec 9/10 gebruikt. Daar heb je een signaal ruisverhouding voor nodig van 12dB, dus maar liefst 5,5dB meer. Tja, vroeger stond BVN bekend dat deze erg makkelijk te ontvangen was. Nu gebruiken ze een transponderspecificatie die een gruwelijk hoge signaalkwaliteit nodig heeft die vergelijkbaar is met DVB-S2, 8PSK, fec 5/6. Canal Digitaal heeft in het begin van de HD-zenders voor NatGeo Wild HD deze transponderspecificatie een korte tijd gebruikt maar kwamen er al snel achter dat dit voor een standaard schotel van Canal Digitaal veel te hoog gegrepen was. Die hebben ze terug gebracht naar een fec. van 2/3. De zender Animal Planet werd toen nog uitgezonden met een fec. 3/4. Ook die hebben ze terug gebracht naar fec. 2/3. Canal Digitaal gebruikt dus hoofdzakelijk DVB-S2, 8PSK, SR 29.500, fec 2/3 en daarvoor heb je 6,6dB S/N voor nodig. Ik denk dan ook dat het een onverstandige keus is die BVN nu heeft gemaakt om een transponderspecificatie te nemen waarvoor je behoorlijk veel signaal voor nodig hebt.
 9. Als je nu weet dat die kleine schotel 95cm breed is, dan kun je aan de hand van de schaduwen op de tegels zien, dat de grote schotel een diameter heeft van 175cm. Dat is een keurige diameter om de BBC daar prima te ontvangen.
 10. OK, dus opmeten gaat niet. Niet erg, ik kom aan 77cm na omrekening. De berekende afstand tussen de twee koppen is dan in Castalla 64,5mm. Bij de duo-lnb die je hebt, staan de koppen 55,5mm van elkaar h.o.h., dat verschilt dus 9mm met wat het zou moeten zijn. Dat verklaart waarom jij beide satellieten met die lnb niet goed ontvangt. Als je de schotel echt goed uit richt op de Astra 23,5, dan staat de kop van de Astra 19,2 er 9mm naast. Voorheen stond hij waarschijnlijk een beetje uitgemiddeld dus bij de Astra 23,5 er 4mm naast en de Astra 19,2 5mm naast. Dat verklaart ook de niet geweldige ontvangst van de Astra 23,5. Op deze schotel past een 6 graden monoblock precies en die gebruik ik in Spanje dan ook altijd. Daarvan staan de koppen 65mm van elkaar. Als je de Astra 19,2 toch niet gebruikt, dan kun je inderdaad het beste een Inverto black Ultra nemen. Dan heb je ruim voldoende signaal. Maar ja, als je zegt dat de schotel nogal wiebelig bevestigd is? Ik zou zeggen, koop een Inverto Black Ultra. Die koop je voor ronde de €10,- en zet die er op en richt de schotel goed uit op de Astra 23,5. Blijkt dat tijdens wind de ontvangst toch niet geweldig is door het gewiebel, gebruik dan die grote primefocus schotel. Bedenk wel dat het goed uitrichten daarvan wel enige ervaring eist. Ook de skew van de lnb zal iets minder schuin gezet moeten worden dan dat hij nu staat, van -24° naar -20°.
 11. Beste vulcan Een schotel dus van 90cm breed en dat is voor boven Alicante zeker groot genoeg. Daar kun je met een schotel van 70cm breed toe. Als de schotel goed is afgesteld, heb je voor de Astra 23,5 ruim voldoende signaal. Daar heb je die grote schotel voor de Astra 28,2 niet voor nodig. Maar wil je die dan niet gebruiken om de Engelse zenders te ontvangen? Als je dat niet wilt, dan kun je die schotel verkopen. Die levert best nog wel geld op want zulke grote schotels zijn flink aan de prijs. Wat is de diameter van die schotel? Ik zie wel dat de duo-lnb met de kop van de Astra 19,2 in de klem staat. Dat geeft geen optimaal resultaat. Het is beter de kop van de Astra 23,5 in de klem te zetten en dan de schotel op de Astra 23,5 uit te richten. Je moet de schotel dan een heel klein beetje naar het oosten draaien en de elevatie ongeveer 1 graad laten zakken. Verder zie ik dat de schotel een f/D-verhouding heeft van 0,66. Dat is iets meer dan de standaard. Zou je de afstand "maat X" nog even op willen meten, dan kan ik nauwkeuriger berekenen of de duo-lnb goed past.
 12. Het zou me niet verbazen als BVN gaat stoppen op de Hotbird. De nieuwe Astra 1M-footprint doet niet veel onder voor de footprint van de Hotbird. Ze zeiden dat ze de Astra 19,2 gingen verlaten wegens kostenbesparing. Er worden geen kosten bespaart als je weer op 2 satellieten gaat uitzenden. Zouden ze dan wegens de vele klachten dat mensen BVN niet meer konden ontvangen, de zaak gaan omdraaien dus stoppen op de Hotbird i.p.v. stoppen op de Astra 19,2? Een ander probleem is natuurlijk dat in vele hotels tot vorig jaar september de zender BVN te bekijken was. Sinds dat BVN stopte, zijn er volgens mij veel hotels die gewoon gestopt zijn met de zender BVN en zijn niet overgeschakeld naar de Hotbird wegens de kosten. Nu BVN weer terug is op de Astra, moeten hotels ook extra kosten maken omdat BVN nu op een andere transponder zit. De vraag is of ze dat doen. Al met al denk ik dat de move die BVN gemaakt heeft er voor zorgt dat deze zender een stuk minder bekeken zal worden dan tot vorig jaar.
 13. Nog wat informatie over de terugkeer van BVN op de Astra 19,2: BVN is precies een half jaar van de Astra 19,2 weg geweest. Tot en met september vorig jaar zat BVN op de Astra 1L en is nu terug op Astra 1M. Deze footprints zijn niet geheel hetzelfde. Op de oude 1L kwam het ontvangstgebied hoger in het Skandinavië, nu op de 1M verder naar het Zuid-Oosten en nu in geheel Turkijke tot zelfs in Oman te ontvangen. In het zuiden van Marokko is het signaal nu sterker dan voorheen. Ook KingofSat maakt nu melding dat BVN weer op de Astra 19,2 zit.
 14. Beste vulcan Of dat monoblock goed past op die schotel, moet ik wat meer over die schotel weten. Je hebt het over een 80cm schotel. Is dat de breedte of de hoogte? Ik wil graag de breedte weten zonder de rand mee te rekenen. Liever heb ik nog de afstand van het midden van de lnb-klem tot de schotel op 40% van de hoogte (maat X), zie bijlage
×
×
 • Create New...

Important Information

Onze Terms of Use en Privacy Policy