Jump to content

Sprietje

V.I.P.
 • Content Count

  25,156
 • Joined

 • Last visited

About Sprietje

 • Rank
  Sat4all verslaafd

Aanvullende info

 • Geslacht
  Mannelijk
 • Locatie:
  Roosendaal en Costa Calida
 • Interesses
  Schoteltechniek

Recent Profile Visitors

535,041 profile views
 1. Ja Astro, die koppelfilters gebruikte ik altijd. Die hadden 75 Ohm aansluitingen.
 2. Maar beste erwinnaar, de Duitse zender Kleve ligt wel 120km van Roosendaal en dan moet je toch wel een hele goede antenne hebben om die nog te ontvangen met een band III antenne.
 3. Sorry, het was een 9-elements. Hij had 5 directoren en 3 reflectoren, dus geen Fuba. Tja, die kon natuurlijk niet tippen aan de Galaxy 32 elements FM-antenne van 7 meter lang van Ron Smith. Hoeveel versterking dat die gaf weet ik niet maar zijn kleine broertje, de Galaxy 23 zat over de hele bandbreedte al boven de 19dB. Die zat met meer dan 1000 schroeven in elkaar.
 4. Ik kan het niet helpen dat je dat niet snapt.🤷‍♂️
 5. Toen ik jong was had ik ook een draaibare antennemast van 21 meter hoog. Daar zat een 6 meter lange band 1 antenne in, een 8 elements FM antenne, twee naast elkaar gesteckte 12 elem. band 3 antennes en de TEWEA Longwing uhf-antenne. Daar kon ik heel vaak de BBC en Duitsland mee ontvangen en op band 1 als er een hoge drukgebied was de RAI en Moskou en Frankrijk. Helaas ben ik de foto's kwijt geraakt.
 6. Gisteren zag ik op NASA UHD TV de lancering van de Atlantis vanaf het moment dat de deuren van de hangaar geopend werden t/m de lancering. Dan moet je wel engelengeduld hebben met de rit van 6,6km vanuit de hangaar tot het lanceerplatform met 1,6 km/uur geleverd door 16.500pk dieselmotoren.
 7. Ja maar dat was een draaibare korte golf zendmast bestaande uit 2 houten torens van 60 meter hoog die op een draaiplateau stonden. Die werd in de avond naar Nederlands-Indië en in de ochtend naar Suriname en de Cariben gedraaid. De houten masten hebben er gestaan van 1937 tot 1957. Mogelijk is toen voor hout gekozen i.v.m. het gewicht voor dat draaiplateau.
 8. De enige houten tv-mast die ik ken was de experimentele tv-toren op het veemgebouw in Strijp van Philips in Eindhoven. Toen ze bij ons in de straat in Stratum (lichtstad Eindhoven) de gaslantaarns nog elke avond met een vlammetje aanstaken, werd vanaf deze houten tv-toren de eerste tv-uitzending in Nederland verzorgt op 1 november 1950 die in een openbare gelegenheid werd bekeken.
 9. Ventura vind je dat ik naar de bekende weg vraag? Je plaatst 2 reacties van mensen die de Triax Unique hebben. De eerste weet niet hoe hij hem af moet stellen, de tweede schrijft "niet stabiel maar hij werkte. Kees60 geeft als antwoord: Voor de vraag over de schotel die op de grond ligt, deze deed het prima, en afstellen ging ook goed, staat nu te koop voor 25 euro Dat is een heel ander antwoord hè? Wat is volgens jou de bekende weg? Je zou eens wat minder moeten kwallen op dit forum.
 10. Dus er waren wel ijzeren pijpen alleen had je vader er op dat moment geen liggen.
 11. Die houten paal had zeker nog niet genoeg geworteld dat hij is omgewaaid?
 12. Er zijn wel meer zaken waaraan je kunt zien dat de opname niet uit de tijd van lintkabel stamt. - in die tijd zaten de antennes niet in plastic zakken maar kartonnen dozen - in die tijd bestonden er nog geen opvouwbare ladders - in die tijd bestonden er geen antennebuizen van gelijke diameter en zeskante uiteinden die in elkaar geschoven konden worden. Het waren gewoon ronde buizen in lengtes van 4 of 6 meter
 13. Deze lintkabel geeft nog minder verlies omdat er stukken isolatie zijn weggestanst.
 14. Beste Drs.IJzerbout Ik weet niet waar jij dat van die houten antennemasten vandaan haalt maar toevallig ben ik met een vrouw getrouwd waarvan haar ouders al sinds de jaren 40 een radio en tv zaak hadden. Ze hadden zelf als een van de eerste inwoners van de stad een tv. Zelfs van de beginjaren 50 kan mijn vrouw zich als kind goed herinneren dat het magazijn vol stond met antennes en ijzeren buizen. Er is nooit een antenne geplaatst op een houten paal. Het enige wat van hout was in die tijd was de kast om de tv. Meestal werden de antennes geplaatst op de nok van het dak met een nokstuk waarin je de buis vast kon zetten. Bij de meeste zaken die antennes zetten, werd de antenne uitgericht aan de hand van hoe die in de omgeving stond maar mijn schoonvader die was slimmer. Die nam altijd een transistorradio mee op dak om de antenne is de juiste richting te zetten. Als je de sprietantenne uit trekt en je draait de radio zodat je geen ontvangst meer had, was dat de richting van de zender. De radio- en tv zenders kwamen altijd van dezelfde toren, of je nu Goes, Lopik of Wavre nam. De afbeelding die ik 7uur geleden plaatste is van 5 november 1949 en daar wordt ook gewoon een ijzeren pijp gebruikt.
×
×
 • Create New...

Important Information

Onze Terms of Use en Privacy Policy