Ga naar inhoud


Sprietje

V.I.P.
  • Items

    32224
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    319

Alles dat geplaatst werd door Sprietje

  1. Beste a33 Ik heb dat veranderd omdat dat een schrijffout was. Die 4 graden was bedoeld voor de lijnen op het kaartje. Daar wordt gerekend met halve en hele indelingen, dus dat je de skew ook precies tussen de streepjes gezet kan worden.
  2. Je hebt de kop van de Astra 19,2 in de klem staan dus de schotel richt zich daar op uit. Hij kijkt dus dat er het beste signaal op de Astra 19,2 is. Als je de duo-lnb dan horizontaal hebt staan, ontvangt hij de Astra 23,5 niet goed.
  3. Het is duidelijk dat je gewoon te weinig signaal hebt op de Astra 23,5 doordat je de duo-lnb horizontaal hebt staan i.p.v. schuin. Ik heb een kaart gevonden van Travelvision waarop staat hoe de elevatie en de skew afgesteld moet worden op de Astra 19,2. Hierop staan de skew aangegeven die overeen komen met de streepjes op de lnb-klem. Dan blijkt dat elk streepje van de lnb-klem 9 graden vertegenwoordigt. Standaard zijn de skew-streepjes op een lnb 5 graden maar Travelvision wijkt hier dus van af. Maar van de skew-waarde op die lijst klopt helemaal niets. De nullijn zien we precies over Palermo lopen en en als je Dishpointer raadpleegt, geeft die inderdaad aan dat de skew voor de Astra 19,2 daar 0,1 graad is. Nou, die 0,1 graad mag je van mij verwaarlozen en afronden op nul. Maar die nul-skew is gerekend dat de Astra 19,2 uitzendt met een pré-skew van 7,5 graad maar dat is niet meer zo. Skew-nul ligt tegenwoordig daar als je je op 19,2 graden oost bevindt. Er is tegenwoordig maar één site die de juiste skew aan geeft voor de Astra-satellieten en dat is de site van SES Astra zelf, zie: https://extranet.ses.com/AntennaPointingCalculator/. Voor midden Nederland moet de skew van een enkele lnb voor de Astra 19,2 10,943 graden zijn, afgerond -11 graden. Gebruik hiervoor de SES calculator. Voor een duo-lnb die op de Astra 19,2 gericht staat mag dezelfde waarde aangehouden worden.
  4. Een verschil van slechts 0,3dB maar dat is niet bij dezelfde frequentie. Bij dezelfde frequentie is de versterking hetzelfde.
  5. Natuurlijk heb je het recht om mijn uitspraak onzin te vinden maar dan moet je het wel onderbouwen.
  6. Ik zou zeggen, geef eens aan waarom dit onzin zou zijn.
  7. Hoezo wordt de skew van de duo-lnb automatisch ingesteld? De schotel heeft geen autoskew. Je moet hem zelf op de juiste schuinte instellen met de streepjes. Elk streepje is 5 graden. Jij begrijpt blijkbaar niet waarvoor de GPS-functie is. Als de besturing via het GPS-signaal weet waar de schotel zich bevindt, dan is hij veel sneller klaar met het zoeken van de satelliet. Hij weet dan op welke elevatie de schotel ingesteld moet worden en hij weet in welke richting hij moet zoeken. Daardoor heeft de automatische schotel veel sneller gevonden want hij zoekt alleen maar met een elevatie die in de buurt ligt van de berekende elevatie en gaat ook geen complete rondjes draaien. Dat zoeken doe je met de skew van de lnb op nul. Dat staat ook in de gebruiksaanwijzing. De Nederlandse vertegenwoordiger van deze schotel heeft er voor de Canal Digitaal kijkers een duo-lnb voor gezocht. De schuinte waarop je die in moet stellen is niet hetzelfde als de skew van een enkele lnb.
  8. Beste Marver10 Die optimale stand van de lnb is bij een enkele lnb, jij gebruikt een duo-lnb. Waarom gebruik jij een duo-lnb? De schotel richt zich dan uit op de Astra 19,2 en zonder deze te verdraaien ontvang je dan ook de zenders van de Astra 23,5. Bij de gebruikte duo-lnb moet dan wel de afstand van de 2 koppen kloppen en de schuinte van de duo-lnb in de juiste stand staan. De afstand klopt natuurlijk omdat de duo-lnb door de importeur van de schotel geleverd wordt maar de schuinte van de duo-lnb wordt bepaald waar je je bevindt in Europa. Voor Nederland moet de schuinte 11 graden zijn, in Oostenrijk maar 4 graden. Maar het is en blijft natuurlijk een compromis om een duo-lnb te nemen. Je krijgt een beter signaal met een enkele lnb en waarom zou je een duo-lnb gebruiken. Vroeger had Canal Digitaal zowel zenders op de Astra 19,2 als de 23,5 en was een duo-lnb handig. Tegenwoordig zitten nagenoeg alle zenders van Canal Digitaal op de Astra 23,5. Een duo-lnb heeft dus geen voordelen meer, alleen maar nadelen.
  9. Beste Marver10 Welkom op dit forum. Je gebruikt een duo-lnb. Ik denk dat je de kop van de Astra 19,2 in de klem hebt staan en dat de kop van de Astra 23,5 er naast hangt. In Nederland moet de duo-lnb dan 11 graden schuin staan, d.w.z. de vrijhangende kop van de Astra 23,5 moet hoger staan. Zet de duo-lnb m.b.v. de bijgevoegde hoek op de juiste schuinte.
  10. De versterking is van de Satman 65 is gelijk aan de Visiosat BigBisat.
  11. Je kunt ook een iets grotere Technisat schotel nemen, bijv. de Satman 65. Deze is van 1,5mm dik aluminium en dat is voor zo'n bescheiden schotel best veel. https://www.technisat.com/assets/medias/docus/122/SATMAN 65_V03_18.12.pdf De rechthoekige schotel is 664mm breed en 735mm hoog. Die geeft 35,7 dBi @11,3 GHz. Dat is 3,5dB meer dan de Digidish 45. Hij is wel aardig aan de prijs maar dat is inclusief lnb.
  12. Beste Erwinnaar Een Dur-Line Select schotel is een mooie schotel en is 3x zeer goed getest. Inderdaad jammer dat de rail niet schuin gezet kan worden. De gradenverdeling op de rail is vreemd. Ten eerste kun je al niet stellen dat de afstand tussen de satellieten in graden arc evenredig is met de afstand van de lnb's. Dat is afhankelijk van op welke breedtegraad je zit en of de satellieten recht of schuin op het zuiden staan. Daarom bestaan er ook calculators voor de Wavefrontier en de BigBisat. Maar goed, laten we aannemen dat deze schotel speciaal voor Duitsland gemaakt is en dat de aangegeven afstand op de rail t.o.v. Nederland ongeveer klopt. Vreemd is helemaal dat de rail voor 2 formaten schotels gebruikt wordt, zowel voor de 75/80 schotel maar ook voor de 85/90 schotel. Dat kan natuurlijk niet want als de schotel groter is, zijn de afstanden tussen de lnb's ook groter. Die maatverdeling moet je dus niet met een korreltje zout nemen maar met een baal zout. Tja, en wat is de afstand dan tussen de lnbs. Op een foto zie ik dat 1 graad satellietafstand zo ongeveer overeen komt met 15mm afstand op de rail. De kleinste afstand bij de 4 bekende satellieten is 4,3 graden (tussen 19,2e en 23,5e). Dat zou dus 64,5mm zijn. Lnb's met koppen van 60mm zouden dus moeten passen, maar of die 64,5mm ook voor de Dur Line Select 75/80 geldt betwijfel ik maar er zijn natuurlijk ook goede lnb's met een wat kleinere kop. Dan de vraag of je de lnb-houders voldoende in hoogte kunt verstellen: tussen de 13e en 28,3e zit 15,3 graden verschil. Dat zou op de rail ongeveer een afstand van 15,3x15=230mm zijn. Als de rail verstelbaar zou zijn, zou deze 11 graden schuin moeten staan in Nederland. Het hoogteverschil tussen de 13e en 28,3e zou dan 44mm moeten zijn. Als ik naar de verstelbare lnb-houders kijk zou de hoogteverstelling maximaal 28mm zijn (7 tandjes van 4mm). Dan kom je dus 16mm tekort. Dan komen beide buitenste lnbs dus 8mm op de verkeerde hoogte te staan. Dat is erg veel maar misschien dat als je de kleinste schotel neemt dat de afwijking iets minder wordt omdat de lnb's dan dichter bij elkaar staan maar nog steeds een veel te grote afwijking. Mijn advies, een hele mooie schotel maar ongeschikt in Nederland voor de 4 bekende satellieten.
  13. Je geeft nog steeds niet aan waarom je in eerste instantie koos voor de Digidish 45. Ik mag toch aannemen vanwege het kleine formaat. Waarom kies je dan niet voor de Selfsat H50D die nagenoeg net zo groot is maar bijna het dubbele signaal geeft? Of kies dan voor een goede 60cm-schotel als het ook iets groter mag zijn.
  14. Hier staat de calculator: https://www.dropbox.com/scl/fo/eqgsh023gt0hftni8gdgh/h?rlkey=50wz67xnl2if86qmxsc2rwwdk&dl=0 Het kan zijn dat de software als gevaarlijk wordt aangemerkt maar dat is hij niet. Als je je locatie aan me door geeft wil ik de berekening van de calculator wel plaatsen.
  15. Dat is al jaren zo. Zie de afbeelding van de 13F.
  16. Ik neem aan dat je de Digidish 45 neemt vanwege zijn kleine afmetingen. Waarom kies je niet voor een vlakantenne? Die hebben een veel hoger rendement. Bijvoorbeeld de Selfsat H50D. Die is 51x51cm en geeft 36,1 dBi versterking bij 12,7GHz. De Digidish 45 is 45x45cm en geeft 32,2dB1 bij 11,3GHz, dat is 33,2dBi bij 12,7GHz. Dat is met nagenoeg dezelfde afmetingen ongeveer 3dB meer versterking.
  17. KingofSat geeft aan dat de 5 genoemde transponders op de Hotbird 13F sinds gisteren weer uit zijn gezet, zie: https://nl.kingofsat.net/sat-hb13f.php De Hotbird 13F en 13G hebben ieder 5 schotels, 2 voor de ontvangst van de signalen en 3 voor verschillende beams.
  18. Waarom kies je voor een digidish 45?
  19. Met zware bewolking of regen is de ontvangst zeker onvoldoende voor de Hotbird. Ook voor de Astra 23,5 met regen onvoldoende.
  20. Beste Erwinnaar Ik heb al meer dan 20 jaar de Technisat Multytenne dus veel ervaring met deze 45cm schotel. Sinds de Hotbird de nieuwe satellieten in gebruik heeft genomen, is de ontvangst van de Hotbird aan de minimale kant. Flink wat zenders van de Hotbird met wat moeilijkere parameters zijn niet meer te ontvangen. Nu is het natuurlijk wel zo dat een Inverto Black Ultra wel beter is dan de uitgeklede ALPS-lnb's die standaard in de Multytenne zitten dus kan wel enige verbetering geven.
  21. Nee, ik niet. Tot voor 2 dagen geleden stonden de parameters nog op KingofSat 45e. Nu zijn ze weggehaald. Ik heb de parameters een paar dagen geleden dus vergeleken en die waren hetzelfde als nu.
  22. De parameters zijn hetzelfde gebleven.
  23. Maar in die 220 zenders zitten ook 60 FTA-radiozenders. Dus ongeveer 1/3 van de zenders is FTA.
  24. Gisteren zijn zo'n 220 zenders overgezet naar de Superbeam van de Hotbird. Ze komen van Vivacom Bulgaria op 45 oost. Dit is voor het eerst dat de superbeam van de nieuwe Hotbirdsatelliet in gebruik is genomen. Het gaat om de transponders 12616H, 12635V, 12654H, 12673V, 12713V, op de Hotbird 13F Superbeam allemaal met de parameters DVB-S2, 8PSK, SR 30.000, fec 5/6. Vanwege de veel kleinere beam en de veel moeilijkere parameters, zijn deze zenders heel moeilijk of niet meer te ontvangen. Helaas is de footprint van deze superbeam nog niet gepubliceerd. zie: https://nl.kingofsat.net/pos-13E.php
×
×
  • Nieuwe aanmaken...