Ga naar inhoud


fase / nulleider onderscheiden


Gast ChicoMarx

Aanbevolen berichten

ik wil hier een bewegingsmelder hangen aan een buitenlantaarn, en het is voor de sensor belangrijk de nulleider en de fase juist aan te sluiten. nu is de kabel vh electriciteitsnet het standaard blauw en zwart (waarbij de blauwe normaal de nulleider zou moeten zijn) maar als ik dat test met een multimeter: 1 kabel naar de grond en het andere op de zwarte krijg ik een resultaat van zo'n 122 volt, op de blauwe zo'n 132 volt. hoe kan dat?

Link naar reactie
Delen op andere sites


Om de fase snel te herkennen ga je met je blote voeten op de grond staan. Bij regenachtig weer gaat dit nog beter. Dan pak je één van de twee draden beet en als je dan een ontzettende opdonder krijgt is dat de fase. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

Misschien toch niet zo´n goed idee om dit op bovenstaande manier uit te proberen. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/angel.gif" alt="" />

Maar er zijn wel hele simpele spanningzoekers in de vorm van een schroevendraaiertje. Dat is echt het allersimpelste tooltje.

Er zit een neonlampje in en als je de schroevendraaier op de fase houdt, gaat het lampje branden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hallo svetik, de eerste manier heb ik al eens ervaren bij het vervangen van een metalen startertje in een TL lamp, die test stel ik nog even uit..

 

ik heb geen schroevedraaiertje maar ook zo'n simpel metertje met lampje en bij BEIDE kabels licht het op....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Neem een verlengsnoer MET randaarde en sluit die op een randaarde contactdoos aan. Neem de nadere kant van dat snoer mee naar die kabel waar die lamp hangt. Meet nu tussen de randaarde van het verlengsnoer en een draad van de kabel. Als je 220 meet heb je de fase, en als je niets meet heb je de nul.

Alles kan: Wim Kan, koffiekan, Sandokan..

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het kan heel goed zijn dat je een 110 volt net hebt als je op beide draden spanning meet. In NL komt dat alleen nog voor in de binnenstad van A'dam, in Belgie is het een meer weidverbreid phenomeen.

Controleer dit dus eens. Je kan het in je stoppenkast ook zien. Heb je 2 stoppen voor 1 groep dan heb je een 110 volt systeem. Heb je 1 stop dan heb je gewoon een 220 volt 1 phase met nul.

 

De manier om dit te meten is inderdaad het gemakkelijkste wat Svetik aangeeft. een spanningszoekertje van een knaak volstaat.

 

Wil je toch met een multimeter meten, meet dan ten pzichte van aarde. dus 1 meetpen aan aarde, de andere aan een draad. Meet je op de blauwe draad ook prik (110 volt oid) dan is er als je een gewoon 220 phase / nul net hebt ergens iets grondig mis in je installatie.

 

groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb in de stoppenkast gekeken en idd er zijn 2 stoppen voor 1 groep, met de multimeter heb ik ook t.o.v de aarde gemeten en iets meer dan 110V dus op beide draden.

 

weer wat bijgeleerd, ik heb 2 fases die samen 228 volt geven, maar hoe sluit ik die bewegingsmelder nu aan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daar kijk ik echt van op.

Ik dacht dat die 110 volt netten (of eigenlijk 220 volt, draaistroom) al lang niet meer bestonden.

 

Ik kan me trouwens niet voorstellen dat die bewegingsmelder gevoelig is voor de polariteit van het net. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik probeer het morgen uit op goed geluk, als het ding niet werkt gaat het terug naar de winkel.

 

er staat in de handleiding: "Zeer belangrijk! Let erop dat U de draad onder stroom en de nulleider van de stroombron en de bestaande verlichting korrekt identificeert. Bij een omgekeerde aansluiting kan de PR-780 verkeerd werken of blijvende schade oplopen"

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jawel hoor, het is heel vaak zo met zeer goedkope apparatuur dat het "phasegevoelig" is. Kom het wel vaker tegen.

 

De 3*220 netten zijn verder een overblijfsel uit de tijd dat er nog regionale en stads electriciteitsnetten waren. Het GEB in A'dam is de enige in NL die niet alles hebben omgebouwd naar 3*380. Ik heb dit zelf aan den lijve ondervonden toen ik in een bakkerij eens even een watermenger aan dacht te sluiten. Stopje eruit, draadjes even verlengen, BOEM ! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/blush.gif" alt="" />

In die tijd had ik nog haar op mijn kruin, en ze stonden echt allemaal overeind <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

In Belgie is het helemaal een drama. Hier kom je soms tegen dat in 1 en hetzelfde bedrijf 3*220, 3*380 en 3*660 vrolijk naast elkaar worden gebruikt. Ik heb er ook weleens de nodige rookwolkjes geproduceerd door het goede draadje op het verkeerde draadje aan te sluiten.

 

groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...