Ga naar inhoud


Welke coax voor minste signaalverlies?


Gast

Aanbevolen berichten

Hi(gh)

 

kan/wil iemand me vertellen welk type coax het minste signaalverlies heeft en dus voor de schotel het meest geschikt is? Of hangt dit ook af van de receiver of signaalsoort? Ik heb hier nl totaal (nog) GEEN verstand van....

 

Grtz :-)

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 30
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Kabel kwaliteit verschil zit vooral in de isolerende buitenmantel. Als die slecht is gaat deze na een paar jaar buiten hangen "bros" worden en kan er vocht in dringen, wat leidt tot oxidatie en dus storing. Met name (direct) zonlicht is voor veel kunststoffen schadelijk, daarom is een PVC pijp om het buiten hangende deel wel een aanrader.

 

De dikte van de draad en de interne isolatie van de kabel bepalen het verlies per meter. Bij gewone "om 't huis" afstanden (20m ofzo) boeit 't niet, pak gewoon wat van de rol af. Je beeld wordt er niet beter of slechter van. Geld kun je beter in een grotere wok steken dat heeft meer rendement.

 

Reden: Digitale uitzending. Als het signaal "voldoende sterk" is, dan is de beeldkwaliteit al "optimaal" en kun je 't niet beter maken met kabel, lnb of schotel.

 

Een grotere schotel, 'betere' LNB of kabel is alleen interessant als je satelieten buiten hun eigen gebied wilt ontvangen (bijvoorbeeld BBC in Frankrijk).

Link naar reactie
Delen op andere sites

De keuze van je coaxkabel is echt niet alleen afhankelijk van de mate waarin de buitenmantel UV bestendig is of niet. Dit is volgens mij veel minder belangrijk dan bijvoorbeeld de demping op de door ons gebruikte frequenties (1 tot 1.25 GHz.).

Gebruik je een gewone huis tuin en keukenkabel die niet geschikt is voor deze frequenties dan zal je een hoger verlies per gemonteerde meter hebben dan dat je een kabel gebruikt die op deze frequenties een lage demping heeft.

Het is een beetje zonde om een grote schotel aan te schaffen met een LNB met een laag ruisgetal en dan dit alles te niet te doen door een verkeerd kabeltje te gebruiken tussen de LNB en de ontvanger.

 

Welke kabel het beste is is heel moeilijk te zeggen. Echt hele goede professionele kabel zoalz bijvoorbeeld cellflex is erg goed maar is dusdanig duur dat het voor ons hobbyboeren echt niet loont om dit aan te gaan schaffen. De kabelaars gebruiken het echter wel omdat het gewoon het beste is wat er te koop is. Voor ons hobbyboeren is HH125 of gelijkwaardig meer dan goed genoeg denk ik. Ik kan 100 meter HH125 kopen of 2 meter cellflex. De prijs is ongeveer gelijk.

 

Welke coax een lage demping heeft op 1-1.25GHz. kan je simpel op internet opzoeken. Er staan bij de diverse fabrikanten panklare online tabellen ter beschikking.

 

Gewoon gebruikmaken van een niet te dure dubbel afgeschermde (folie en litze) coaxkabel die geschikt is voor gebruik boven de 1GHz.

 

groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had kort na aanschaf van m'n "analoog-naar-digitaal upgrade kit" m'n twin LNB met twee COAX kabels aan m'n tuner (TF4000) gefrot.

 

Eentje was de 'analoge' kabel, die nog aan de oude 'analoge' kop van de schotel hing.

 

De ander was de oude antennekabel (dus voor ca 0.5GHz) die er nog hing, en die ik voor de gein wou uitproberen. Was wel effe lastig om er een F connector op te frommelen, gelukkig was 't niet al te dure kabel met een dunne binnendraad...

 

Ingangen 1 en 2 gaven dezelfde signaalsterkte (rond de 89%, whatever dat te betekenen heeft).

 

Ik heb de antennekabel maar vervangen omdat hij niet al te best aan de LNB zat, hij behoorlijk bros was, en ik toch nieuwe draad had meegenomen van de satboer. Moest ik wel de zoldervloer planken eruit wippen om de kabel netjes weg te werken. De andere kabel zit er nog steeds.

 

Q.E.D. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" />

 

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> Misschien moet ik m'n ethernet kabel eens proberen... en telefoondraad...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gebruik zelf Hirschmann schint een van de betere merken te zijn

=============================================

2 x 800HD DVB-C Newnigma2 v3.2.2 CCCam 2.2.1

Debian with Mastera, SMARGO+ CCcam 2.1.4

=============================================

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gebruik altijd conax kabel. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Daarmee zijn dan automatisch alle conax programma´s open. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de info! Ik ben hiermee weer een stuk wijzer (lees niet: slimmer) door geworden.

 

Grtz <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het om een redelijke lengte gaat, > 20M, is de dunne zwarte kabel, RG59 75 Ohm, af te raden. Ik had zelf 25 meter van deze kabel naar mijn LNB lopen en op veel kanalen regelmatig blokkerige beelden. Na vervanging van deze kabel door witte, ik meen dat het type R6 was, nog redelijk goedkope kabel, €35,- per 100M, ging de signaalsterkte van het satfinder programma van mijn PCTVSsat kaart van 65 naar 73% en had ik praktisch geen blokkerige beelden meer.

Wel is mij gebleken dat de signaalsterkte die de DVB programma's aangeven, ik werkt het meest met mijn PC DVB kaart, erg verschillen.

Ook is de ene ontvanger veel gevoeliger voor de signaalsterkte dan de andere. Ik heb ook de zwarte kabel nog liggen en op de dual LNB aangesloten. Mijn Nextwave 2500SUC ontvanger werkt daar prima mee, terwijl de PCTVsat kaart er duidelijk meer blokkerige beelden mee geeft.

 

succes ermee. Albert_H

Nextwave Plus 2500SUC met Canaal Digitaal kaart en penta 1.09, PCTVsat, Skystar 2, Skystar 1 CI, Technotrend V 1.3, DEC3000, 80cm schotel met twin LNB draaibaar op een SM3D12.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gewoon groene CAI kabel werkt perfect, beter dan de H125 of RG59 en voordeel is dat je deze vaak gratis kan halen!

vereist wat klimwerk en dat in het donker! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

(bij nieuwbouw projecten!) <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

LCD 99 Coaxkabel van Kathrein eens effe intikken op google en de specifikaties daarvan eens even vergelijken met andere en je zult versteld staan !!.

 

Aan de lijve ondervonden dat dit zeer goede kabel is !!!.

 

Koostronics <img src="/ubbthreads/images/graemlins/anoniem.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geprobeerd, maar ik vind geen nuttige info... Misschien handig om de cijfers zelf even te copy-pasten?

 

En dan nog - bezint eer ge begint. Ik moet 't nog proberen, maar ik durf er geld op te zetten dat ik met een telefoondraad van LNB naar tuner ook prima beeld ga krijgen.

 

Er zit een verschil tussen "technisch" en "perceptueel" beter. 'Dure' kabel is in het algemeen wel technisch beter, maar het is vaak niet mogelijk om het verschil te zien (of horen) of zelfs maar te meten.

 

Gelukkig is het in de sat wereld nog niet uitgedraaid op vergulde pluggen en "oxidevrije" kabel en meer van die onzin ... Dat zal wel niet lang meer duren, want consumenten willen nou eenmaal graag bedot worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@MiLo,

 

Citaat:
ik durf er geld op te zetten dat ik met een telefoondraad van LNB naar tuner ook prima beeld ga krijgen.

 

Ik durf er een leuk bedrag om te verwedden dat je dat dus NIET gaat lukken. Een meter of 2.5 en gegarandeerd GEEN beeld. Pallet bier ?

 

groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

M'n telefoondraad is op, maar ik ga van 't weekend iets proberen denk ik (heb nog wat installatiedraad en nog van die grijze buitenkabel zonder mantel, als dat beeld geeft moet 'n telefoondraad ook werken).

 

Kunnen we hier geen poll houden?

 

Wie denkt dat ik beeld krijg, en wie denkt dat dit niet gaat lukken... Lijkt me leuk...

 

NB - Ik lust geen bier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zojuist een test uitgevoerd met goede kwaliteit telefoonkabel,

hetzelfde type wat voor ISDN aansluitingen gebruikt wordt!

 

3 meter kabel, zeer goede resultaten voor een telefoonkabel (ECHT WAAR)

 

zal zo de resultaten even posten met een paar foto'tjes!

Pluk een roos, die is rood.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...