Ga naar inhoud


[Cam Algemeen] CAM/card programmeren for dummies


Gast

Aanbevolen berichten

Naar aanleiding van mijn vorige bericht ben ik nu dit nieuwe draadje begonnen. Doel hiervan is te kijken of we gezamenlijk de materie van programmeren voor cams en kaarten eens helder kunnen krijgen.

 

Als absolute newbie op dit gebied veroorloof ik me nu zonder verdere studie een aantal domme vragen te stellen (ja, ze bestaan dus wel degelijk <img src="/ubbthreads/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />). Als een kaart een processor is met wat geheugen, zou het dan echt zo zijn dat een titaniumkaart een dermate snellere processor heeft met een dusdanig uitgebreidere instructieset, dat hier inderdaad meer mee kan dan met een funcard? Of is dat operating system (1.03, 1.06, etc.) erop gezet om de uiteindelijke programmatuur nog dieper in de kaart te verstoppen? Is een Matrix Revolutions nou echt hardwarematig dusdanig verbeterd dat hier nog meer mee kan? En zo ja, wat zijn deze verbeteringen dan? Ik kan me wel voorstellen dat de ene processor sneller is dan de andere of de ene kaart of cam meer geheugen heeft dan de andere. Maar is die capaciteit echt nodig voor wat we met een cam of kaart willen?

 

Vragen naar details van de programmering van cams of kaarten blijven meestal onbeantwoord. Mijn voorgaande bericht heeft me in ieder geval een pm opgeleverd van iemand die bereid was mij een zetje in de goede richting te geven (hartelijk dank, engelse joker!). Op grond van zijn input en het nodige googlewerk heb ik daarom voor mezelf het volgende stappenplan opgesteld.

 

[color:"red"]1. Algemene kennis CAMS/kaarten.[/color] Om iets te kunnen maken zal ik toch eerst echt de functie van cams en kaarten goed moeten begrijpen. Nogmaals www.duwgati.com maar eens lezen dus. Daarna in http://www.lefdata.com/satellite/cam/EN50221.pdf in het engels 87 pagina’s doorworstelen waarin de voor CI/CA europees afgesproken standaards uitgebreid uit de doeken worden gedaan. Ik hoop hierna voldoende algemeen begrip te hebben van de werking van cams en kaarten.

 

[color:"red"]2. Programmeerkennis. [/color] Ik heb ondertussen begrepen dat de software voor cams wordt ontwikkeld in de programmeertaal C of in assembly. Dat reduceert natuurlijk helaas al het aantal mensen dat zich hierin kan verdiepen. Nu heb ik 15 jaar geleden een jaartje in C geprogrammeerd en een vriendje gevonden die mij weer op gang wil helpen in C. Mijn ervaring in assembly is beperkt tot de emulator die ik tijdens de AMBI studie mocht programmeren, dus dat zal nog wel wat lastiger worden.

 

[color:"red"]3. CAM kennis. [/color] Van een specifieke CAM voldoende inzicht krijgen in de programmering ervan om hiervoor een eenvoudig programma’tje te kunnen schrijven. Voor de cam denk ik aan de Matrix Revolution omdat ik die toevallig te leen heb gekregen van een vriend (mag ik hem dus nog even houden?) en omdat de mm source libraries zijn te downloaden op www.lefdata.com en die schijnen hetzelfde te zijn als voor de Matrix. Over de MR heb ik bijvoorbeeld specificaties gevonden op Links naar keysites is verboden Hopelijk kan ik soortgelijke info vinden over de Mrv. Er staan per chip verwijzingen naar extra informatie hierover. Overigens licht Pic-o-matic in de vorige thread een tipje van de sluier op van de code van RichardF met een verwijzing naar: http://www.et.fnt.hvu.nl/docenten/pkramer/ARM/ARM.htm

 

[color:"red"]4. Kaart kennis. [/color] Van een kaart voldoende inzicht krijgen om ook hiervoor een eenvoudig programma’tje te schrijven. Ik denk dat ik hiervoor uitga van de fun5 of 6 want die heb ik liggen. Ik heb op http://www.weethet.nl/dutch/smartcards_types.php veel info hierover gevonden. Omdat hier een Amtel 90S8515 op zit zal ik waarschijnlijk meer moeten leren over de instructieset van deze processor. In ieder geval heb ik op www.amtel.com veel kunnen downloaden hierover, waaronder een pdf “Novice’s guide to AVR devlopment”. Aardig beginpunt denk ik. Voor de zekerheid heb ik vast AVR Studio 4 gedownload van die site.

 

5. [color:"red"]Codering kennis. [/color] Naast al deze kennis zal ik dus ook de werking van diverse coderingen moeten begrijpen (seca, conax, etc.). Ook hier geeft www.duwgati.com al behoorlijk veel info over en ook in de forums van sat4all is veel te lezen. Op http://www.websamba.com/ConaxWonderland/ wordt Conax nauwkeurig beschreven en omdat ik van mijn tipgever heb begrepen dat dit een redelijk eenvoudig protocol is, wilde ik hier maar mee beginnen. Van daaruit ook maar eens naar de andere protocollen kijken…

 

6. [color:"red"]Emulator maken[/color]. Een enorm fraaie emulator ontwikkelen waarvan ik de sourcecode op sat4all kan zetten zodat iedereen ermee kan fröbelen <img src="/ubbthreads/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />. Mijn tipgever opperde al de suggestie om een tutorial te schrijven en misschien lukt dat ook wel.

 

Daar ik waarschijnlijk pas in 2010 bij stap 6 zal zijn beland <img src="/ubbthreads/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />, hoop ik dat iedereen een beetje geduld met me heeft. Verder vraag ik iedereen die tips kan geven of denkt dat ik op de verkeerde weg ben, hierop te reageren. Hopelijk kunnen we dan via dit draadje elkaar helpen om deze materie eens helder te krijgen. Iedere keer als ik iets heb geleerd waarvan ik vermoed dat het een ander kan helpen zal ik dat in ieder geval hier posten. Ik hoop dat meer mensen dat zullen doen. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites


Ziet er allemaal reuze spannend uit !

 

Ik ben heel benieuwd of er nu eindelijk vooruitgang geboekt kan worden in deze materie. Alle kennis bij elkaar gegaard, loopt er heel wat rond op dit board.

Gezamelijke inspanning kan resulteren tot het uitschakelen van de "kaartjes-maffia" en da's een goed streven ;-)

 

Uiteraard gaat het om de sport en niet om de knikkers

 

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je een PVR hebt, kun je een EMU op je PC programmeren en testen door een gecodeerde file over te zetten naar je PC, en daar een © programma voor te schrijven die hem decodeert. Scheelt nogal in ontwikkeltijd denk ik. Daarna kun je de emu gaan overzetten naar specifieke hardware. Je kunt natuurlijk in de Dreambox archieven gaan zoeken naar decoder code!

 

Zou er dan misschien toch nog een open source CAM komen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Avalon: In mijn enthousiasme in het vermelden van linkjes naar sites met informatie over ons onderwerp, vergat ik totaal dat op sommige van die sites ook sleutelbestandjes staan. Excuses. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/blush.gif" alt="" />

 

@Milo: Helaas heb ik geen pvr, maar ik zal vast wel aan een gecodeerde file kunnen komen. Goede tip voor verderop in het stappenplan. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" /> En als het aan mij ligt komt die open source er. Ik denk alleen dat we er best wel even mee bezig zullen zijn.. Ook afhankelijk van in welke mate we info met elkaar delen.

 

@EnEmA: Ook bedankt voor de tip! Ik ga ook hier eens goed grasduinen. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

@iedereen: Ik ben druk bezig met studeren. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" /> Met het uur wordt het helderder. Ik heb alleen nog een inhaalslag op de meesten van jullie te doen op het gebied van algemene kennis van decoders/CAM's/kaarten. Maar ik leer snel. Ik ben nu bezig met de technische beschrijving van de Matrix op de Matrix homepage en de documenten waarnaar daar wordt verwezen, zoals de beschrijvingen van SIDSA's MACtsp. De ontwikkelomgeving (C en Assembly) voor de ARM processor hierin heb ik alvast gedownload n.a.v. het berichtje van Pic-o-matic in het andere draadje. Ook het documentje CAS-model.pdf op de site van duwgati lijkt me super leerzaam voor stap 1.

 

Ik zal proberen per stap die ik afrond een compact verslagje te doen in dit draadje, zodat jullie er misschien ook weer mee verder kunnen. Vooralsnog ben ik dus nog even bezig met stap 1.

 

Verder lees ik iedere dag op sat4all. Tips die worden aangedagen die zal ik allemaal nagaan. Ik zal alleen niet voor iedereen een bedankje opnemen, want dan komen er teveel / nog meer onzinnige berichtjes van mijn kant. Ik denk dat we dit draadje zo informatief mogelijk moeten houden. Dus bij deze vast vooraf voor iedereen: bedankt!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zou iemand mij misschien aan het volgende document kunnen helpen?

 

[color:"red"]ITU-R Rec. BT.810: Conditional Acccess Broadcasting Systems (1992.9)[/color]

 

Ik heb me scheel gezocht op internet maar kan het niet vinden...

 

Bij voorbaat dank! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

hoi,

 

hier de link is een pdf.

is niet helemaal wat je zocht maar gaat volgens mij nog een stapje verder.

 

http://www.nhk.or.jp/strl/publica/bt/en/le0012.pdf

 

http://research.btexact.com/edge/papers/focuspapers/SessionControl/marks/marks_ngc99.html

 

regards bommeltje.

 

ps het orginele document krijg ik telkens dat mijn account niet bestaat en hem niet mag downloaden.

 

s6

[color:"bleu"]to do is to be,to be is to do,dobedobedoo[/color]

[color:"red"]triple dragon incl skyworld[/color]

smart msp 01/dreambox7000s/manhattan550 blindsearch/dreambox 500c/dreambox 7020

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bommeltje,

 

Bedankt voor de hulp <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />, maar het is juist het door jou vermelde document dat mij naar die ITU-R BT.810 liet zoeken. Helemaal onderin wordt bij de literatuuropgave hier namelijk naar verwezen. Ik hoop daar nog meer info aan te treffen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jacoboot,

 

Lastige vraag. Weet ik ook nog niet. Vier maanden geleden wist ik nog niks. Door lezen op o.a. sat4all en duwgati heb ik het nodige geleerd. Nu ben ik een nivo dieper aan het gaan, door al die (voor mij nu ook nog moeilijke) documenten door te worstelen. Ik ben in ieder geval aan het proberen om dit te vertalen in een document dat afgestemd is op mijn eigen huidige beginnersnivo. Hopelijk kunnen anderen daar dan ook wat mee. Of dat lukt zal wel blijken als ik de eerste versie van het documentje hierbij zet...

 

Ik hoop wel dat mijn vraag om het bovenstaande documentje niet ondersneeuwt door deze discussie. Iemand?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bommeltje, excuses. Ik zie ineens een tweede linkje staan. Is dat er later bijgezet, of zat ik nou te slapen? Die tweede lijkt interessant, maar wel voor een later stadium denk ik. Het leuke is dat er inderdaad een link naar die ITU-R BT.810 in staat, maar ook ik krijg de vraag om gebruikersnaam en password..

 

Ahh. Ik zie het. Berichtje bewerken! Dat scheelt in ieder geval in het aantal items! (zo slim ben ik nu... <img src="/ubbthreads/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Na twee weekjes worstelen heb ik nu stap 1 voor een behoorlijk deel afgerond. Mijn bevindingen tot zover heb ik vastgelegd in een document “CAM programmeren voor dummies”. Versie 1.0 van dit document heb ik toegevoegd aan dit bericht. Hoofdstuk 1 “Inleiding” en hoofdstuk 2 “Een globaal overzicht” heb ik af. Daarnaast heb ik in appendix 1 wat informatie rechtstreeks van internet gekopieerd als achtergrondinformatie. De overige hoofdstukken zijn nog leeg.

 

Ik hoop dat er mensen met meer verstand van zaken dan ik bereid zijn dit te lezen en mij te wijzen op onjuistheden, slordigheden en vaagheden of suggesties ter verbeteringen aan te dragen. Ook goedkeuringen van de inhoud zijn welkom, want dan weet ik dat ik op het juiste spoor zit.

 

Mensen met minder verstand van zaken raad ik aan het document met het nodige voorbehoud te lezen. In mijn enthousiasme zou ik de nodige verkeerde aannames zou kunnen hebben gemaakt. Hierdoor zou ik hen op het verkeerde been zetten. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/blush.gif" alt="" />

 

Als ik voldoende input ter verbetering heb gekregen zal ik een nieuwe versie 1.1 uploaden waarin deze verbeteringen zijn verwerkt. Een toelichting op elke versie is achterin het document te vinden in appendix 2.

 

Ik ga ondertussen verder met hoofdstuk 3.

 

Bij voorbaat vast dank voor de hulp! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

713000-CAMprog1_0.pdf

Link naar reactie
Delen op andere sites

Poepoe...! PETJE AF !

 

Ziet er allemaal erg veelbelovend uit Hermanator ! Ik ben zwaar onder de indruk van je PDF'ie en zelfs ik snap bijna alles wat er staat ;-)

 

Ik denk dat er legio mensen zijn die hiermee erg geholpen zijn. Ook voor mij is het "doenbare" stof en kan ik er nog wat van opsteken.

 

Ga zo door dus.....!

 

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

@hermanator

Ziet er goed uit.

Kost wel wat tijd lijkt me.

Iets wat ik weinig heb.

Ik denk ook dat veel mensen er wat aan zullen hebben.

Ga zo door.

Helemaal top <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

grtz decodertje

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...