Ga naar inhoud


Krimp F-konnektor en UV bestendige coax kabel


RobertDeNiro

Aanbevolen berichten

Het lukt mij niet om een beetje redelijke en tevens UV-bestendige coax/sat kabel te vinden en ook krimp f-konnektors die dan op die kabel passen. Ik heb maar e e n vergulde krimp f-konnektor bij een Nederlandse web-shop kunnen vinden (voor 0,30 euro p. stuk) maar daar passen volgens de medewerker van de shop alleen kabels in met een diameter van 6,2 mm. Maar de enige kabel die ik met die diameter heb gevonden is ook weer bij deze web-shop maar deze kabel is dan weer niet UV bestendig.

 

Heeft iemand een tip/adres/link waar ik geholpen zou kunnen zijn (via PM graag) ?

Clark FlashPVR40, M-vision STX-5, WaveFrontier T90, Golden Interstar 0,3 LNB

Link naar reactie
Delen op andere sites


Koop een stuk PVC buis en je draad is UV bestendiger dan ooit...

 

Volgens mij is dat hele UV verhaal sowieso geldklopperij. Ik heb wel kabels meegemaakt die "bros" werden na enkele jaren, maar het merendeel van de zogenaamd-niet-UV-bestendige is na 20 jaar op dak nog prima in orde.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ok maar je hoort het zo vaak he dat dat UV bestendig moet zijn. Maar je hebt gelijk want ik had hier ook een kabel liggen dat 10 jaar buiten had gelegen en nog in orde was.

Ik vraag me nu ook af of krimp f-konnektoren ook geen geldklopperij zijn aangezien je hem alleen dichtknijpt op de pvc kabel om grip te krijgen maar de binnenste koperdraad daar doe je niks mee, dat gaat gewoon net als bij een normale f-konnektor rechtstreeks je receiver in, dus waarom je dan toch beter een krimp f-konnektor moet hebben is mij de vraag. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" />

Clark FlashPVR40, M-vision STX-5, WaveFrontier T90, Golden Interstar 0,3 LNB

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kijk eens bij Hirschmann onder Satellite Components. Daar vind je kabel en bijpassende connectors (ook waterdichte). Dit is een van de bekenste fabrikanten van antenne materialen, dus iedere winkel zou dat moeten kunnen leveren.

 

Van de veel bekende kabels bestaat een UV bestendige (zwarte) uitvoering, ook b.v. van de Belden H125.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor connectoren geldt eigenlijk hetzelfde... Al die verhalen over corrosie, overgangen naar andere metalen enzo... Technisch gezien zijn de meeste van die verhalen wel correct (een overgang van koper naar soldeer of ijzer levert inderdaad een soort halfgeleider gedrag op, en connectors roesten/oxyderen inderdaad) maar praktisch gezien is het effect ervan meestal niet eens meetbaar. Connectoren roesten alleen op plaatsen waar ze geen contact maken. Metaalovergangen (koper, soldeertin, aluminium, ijzer, goud) daar stikt het van in je gewone radio. Merk je helemaal niks van, dus die ene doet er ook niet toe.

 

Ik denk niet dat het na honderden connectoren en nog 30.000km door de ether nog uitmaakt of je een geschroefde dan wel gekrompen F-connector gebruikt op die ene laatste verbinding. Als hij maar goed contact maakt. En of je afscherming nou gevlochten of gedraaid of wat-dan-ook is, daar kun je ook niks van merken. Helemaal zonder afscherming werkt 't ook wel hoor.

 

En zoals we al experimenteel aangetoond hebben, met 13 meter telefoondraad in plaats van 'echte' sat kabel heb je ook beeld (zonder significant signaalverlies).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Voor connectoren geldt eigenlijk hetzelfde...

Sorry dat ik het zeggen moet, maar ik heb nog nooit zo'n hoeveelheid onzin bij elkaar gelezen. Als we dit verhaal mogen geloven dan zijn al moeilijke F-connectors en coax kabels voor niets ontworpen en kunnen we volstaan met twee schroefklemmetjes en een paar stukken waslijn om onze lnb's aan te sluiten.

 

Allereerst die corrosie van connectors etc. Je kunt natuurlijk de omstandigheden in de buitenlucht bij een lnb niet vergelijken met de omstandigheden in je woonkamer. Buiten heb je temperatuur variaties van -20 to +35 graden celcius, en ook nog eens een luchtvochtigheid tot 100%. Dat heb ik niet in mijn woonkamer. Natuurlijk heeft dat invloed op het corroderen van connectors en kabels, en die corrosie onstaat juist bij de plaats waar de connectors contact maken. Je krijgt daar namelijk een soort van accu werking waarbij het minder edele metaal zich opoffert voor het meer edele metaal. En in tegenstelling tot wat gesteld wordt gebeurt dit ook binnen. Als we vroeger bij onze computers een storing hadden, dan was die vaak te verhelpen door de contacten van de printplaten met een inktgummetje weer helemaal blinkend te maken. En ook heden ten dage kun je een PC soms eenvoudig repareren door de door contacten van een memory module mooi blank te maken. De corrosie die optreedt veroorzaakt niet alleen weerstand maar ook allerlei andere elektrische effecten. Waarom zouden in hoogwardige apparatuur alleen maar vergulde contacten toegepast worden ??

 

Het signaal legt inderdaad een enorme weg af. Het loopt door allerlei kostbare hoogwaardige zendapparatuur, komt aan bij de satelliet (die in een cleanroom gebouwd wordt), en wordt dan teruggezonden naar de aarde. Hier komt dan een heel zwak signaaltje aan (waarom hadden we die wok ook al weer nodig ??). De kunst is dan om dat signaaltje zo goed mogelijk te ontvangen en versterken, en het langs DiSEqC switches etc. bij je ontvanger te krijgen. Iedere connector die het signaal tegekomt zal daarbij demping veroorzaken, hoe goed die connector ook is.

 

Moraal van dit verhaal: Neem een goede kabel met de beste connectors die daar bij passen. Dan ben je ook op langere termijn verzekert van een goede ontvangst.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Overdrijven is ook een vak he...

 

Met schroefklemmetjes en een wasdraad kom je inderdaad een heel eind. Eh, Harry, heb je nog zin in een experimentje na je telefoondraad avontuur? Misschien ga ik dit keer echt een bak bier verdienen...

 

Gewone F-connectoren zijn verchroomd, en dat biedt voldoende bescherming buiten. Het is niet nodig om ze te vergulden of zo. Goed is goed, als je geld over hebt kun je beter een grotere schotel of gevoeligere LNB kopen.

 

Wat corrosie betreft, dat met die PC kaarten heb ik ook wel meegemaakt. Punt is, toen ze nog in de oude machine(s) zaten deden ze het nog prima. Pas toen deze gedemonteerd werd moesten de contacten gereinigd worden. Dat komt omdat ze niet helemaal op dezelfde plaats terug komen en het stukje dat niet gecorrodeerd was (omdat het contact maakte) nu net op de verkeerde plaats zit.

 

Wat betreft kabel: Het maakt niet uit of de mantel van hoogwaardig koper met een linksgedraaide overlangse kruissteek gevlochten is, of gewoon wat aluminiumfolie met een draadje erom. Voor de kabel zelf telt de dikte: Hoe dikker (de isolatie tussen kern en mantel), hoe minder demping. Voor de kern geldt ook de dikte (weerstand). Of deze massief is of niet maakt niet uit, en koper of ijzer maakt wel uit, maar niet veel (weerstand van koper is iets kleiner - met een beetje dikkere kern heb je 't zelfde).

 

Als je me niet gelooft, moet je wat Elektrotechniek studenten opsporen. Ik heb die practicumverslagen intussen allang naar het oud papier gebracht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Gewone F-connectoren zijn verchroomd,

 

Dat klopt, zo zijn gemaakt van verchroomd messing. Ik heb ook niet gesproken over vergulde connectoren (hoewel die niet zo vreselijk duur zijn). Ik zou wel waterdichte connectoren nemen met ingebouwde dichtings ringen, en ook liever een krimpconnector, want ook dat werkt echt (mechanisch) beter.

 

Nog niet zo lang geleden kon je voor je gewone antenne kabel alleen maar die dunne witte rommel coax krijgen met gammele connectors van blik en plastic. Tegenwoordig kun je (eindelijk) goede connectors kopen. Sluit die aan op een stukje goede coax, en plotseling zie je veel minder witte spikkeltje in je TV beeld. Bij satelliet TV heb je een digitaal signaal, en dat is veel minder gevoelig voor storing dan analoge signalen. Zolang de bitjes nog duidelijk uit de ruis gefilterd kunnen worden is alles ok. Maar als het te slecht wordt heb je ook echt problemen.

 

Mijn verhaal over de computer contacten ging over werkende machines. Het is zelfs zo dat je memory modules met diverse soorten contacten kunt krijgen. Modules met vergulde contacten horen thuis in vergulde contacten, om onderlinge corrosie te voorkomen. enz.

 

Dubbele of 3-voudige ommanteling kan de afscherming met zo'n 6 dB verhogen. Of dat helpt is afhankelijk van de stoorvelden in de omgeving. De ohmse weerstand van de kabel zal voor het antenne signaal geen enkele rol spelen, mogelijk wel voor de voeding van DiSEqC motoren.

 

Maar waar hebben we het eigenlijk over? Als je een mooie receiver koopt, met een goede schotel en een stel lnb's etc. dan zit je zo op een bedrag van ca €1000. Waarom dan een paar tientjes besparen op kabel en connectors? Neem gewoon het beste wat je krijgen kunt zonder in bizarre prijzen te vervallen. Op dat soort materiaal wil ik niet bezuinigen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind jouw verhaal toch het meest juiste.

Waar het hier om gaat is het verschijnsel electrolyse!

Zie Peltier-element. Gebruikt als koeler/verwarmer in

verschillende toepassingen.

Twee verschillende metalen met elkaar in verbinding zorgen voor een electrische stroom waardoor een van de twee metalen corrodeert. Dus juist daar waar de twee verschillende metalen verbinding met elkaar hebben

treedt corrosie op.

Ik ben allergisch voor pollen en mensen die regels uitvaardigen, maar er zichzelf niet aan houden.

 

Amstrad650D2Mac>>TF5000PVR>>etc.>>/DB7025+/TF5300KPN,VU+Duo Moteqc2100a-schotel 1mtr-X-Cam/Aston 1.05.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet waar ze verbinding hebben. Metalen kunnen niet corroderen waar ze contact maken (anders zou metaal 'van binnen uit' kunnen corroderen), door de electronenuitwisseling vormen ze een solide legering op dat punt. De corrosie kan natuurlijk wel zo ver 'doorvreten' dat het contact verbroken wordt. Maar dat zou bij een massief geheel dan ook gebeurd zijn. En als het contactvlak heel klein is (slecht contact dus) gebeurt dit natuurlijk vrij snel.

 

Het minst edele metaal gaat harder corroderen, het edeler metaal gaat minder hard roesten. Niet alleen bij het contactpunt, maar overal. In de scheepvaart wordt dit gebruikt, aan het schip hangen zinken "offer" elektrodes. Door een klein spanningsverschil (rond de 3V) te handhaven tussen schip en de elektrodes roest het schip minder hard. De zinkelektrodes 'lossen op' en moeten dus regelmatig vervangen worden. (zink is minder edel dan ijzer!). Ook bij je gegalvaniseerde kruiwagen zie je het effect, zelfs op plaatsen waar de zinklaag beschadigd is roest hij niet zo snel als een (beschadigde) geplastificeerde kruiwagen.

 

Het spanningseffect is trouwens nihil - anders zou je nu deze tekst niet kunnen lezen. Je printplaat heeft koperen sporen, tinnen verbindingen, koperen pootjes van de chip, gouden draadjes naar het silicium, daar met aluminium verbindingen en 'gedoopt' silicium in diverse smaken, enfin, metaalovergangen te over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is het niet zo dat de ellende pas begint als er regen aan te pas komt?

Ik zeg bewust REGEN ipv water, omdat in regenwater zoveel rotzooi

zit(zure regen).

Twee verschillende metalen zorgen voor zgn contactelectriciteit

(Thermokoppels zijn daarop gebaseerd) en wie weet wat de

electrolyse van regenwater allemaal voor troep oplevert!

Conclusie: buiten-F-connectoren goed beschermen tegen vocht.

Mvg, wammes.

Ik lees veel dus ik hoef niet veel te posten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er treed geen electrolyse op!

 

Electrolyse is stroom zetten op water m.b.v. twee electroden. Water ontleed dan in waterstof en zuurstof (samen ook wel knalgas genoemd).

 

Dit gebeurd in water met twee electroden die elkaar NIET RAKEN. Verder moet er aan het water nog een zout (bijv. soda) worden toegevoegd (voor geleiding.., toegegeven zure regen geleid iets beter dan kraanwater, maar toch).

 

Als de contacten elkaar raken, treed er geen electrolyse op; de stroom loopt dan gewoon van het ene contact naar het andere contact.

 

Is maar goed ook.., als dit wel zou gebeuren, en je zet je ontvanger aan/ beweegt je disec motor/switch etc en er komt een klein vonkje zou de boel bij dat contact uitelkaar springen.

 

Het peltier-element waar aan gerefereerd wordt word ook foutief gebruikt. Een peltier element wprdt inderdaad voor koelen/verwarmen gebruikt (vooral voor koelen trouwens, voor verwarmen bestaan betere alternatieven..).

Het peltier-element verplaatst warmte:

Het Peltier effect (ontdekt in 1834 door Jean Peltier) ontstaat als je een gelijk-stroom door een contactplaats van 2 verschillende metalen of halfgeleiders stuurt. Dit heeft dus niets met corrosie te maken!!!!!!!; corrosie is zuurstof die reargeert met het metaal (en dat metaal omzet in een oxide, bijvoorbeeld ijzeroxide, de roest).

 

Een peltier-element kan naast het transporteren van warmte ook electrische stroom aanmaken. ALS JE WARMTE TOEVOERT aan 1 thermokoppel ontstaat er een spanning, niet omdat het verschillende metalen/halfgeleiders zijn.

(zie bijlage; als je stroom zet op de punten voert ie warmte af naar rechts. als je warmte toevoegt aan linkerkant, komt er een stroom op de klemmen te staan (de + / - kant zeg maar).

 

Wel is er een potentiaalverschil tussen verschillende metalen.

 

Verbaasd me dat nog niemand het foto-electrisch effect er heeft bijgehaald <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> hehehehe

 

Belangrijk is het natuurlijk wel om te zorgen dat er geen water in de kabel komt. dus inderdaad een waterdichte connector is wel verstandig.

 

CU,

deduijk

 

p.s.

@grunnsat

-20..?? in nederland? <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

post-11215-1318258097,5357_thumb.gif

Look b4 you leap, learn 2 walk b4 u run, Think b4 u say , ...and most importantly: RTFM. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

TF 5000PVR, Aston dual 1.07, ArchSat 60cm, Archsat lnb, Visiosat 90cm, Alps twin LNB, Stab hh100, Infinity USB phoenix, cas2 , dragoncam,tita, fun6.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...