Ga naar inhoud


artikel: UPC: hoge marges tv en internet


Gast

Aanbevolen berichten

UPC behaalt in Nederland hoge winsten met aanbod van kabeltelevisie en internet. Casema verlaagt tarieven.

 

In een interview met zakenkrant Financial Times zegt John Malone, sinds de volledige overname van UGC door Liberty Media vorige week de baas over UPC, dat Nederland het beste voorbeeld is van een lucratieve kabeltelevisiemarkt.

 

Terwijl nog niet zo lang geleden UPC naar de rechtbank toog om abonnementen op kabel-tv duurder te kunnen maken, blijkt nu dat de oorzaak daarvan bepaald niet was gelegen in dreigende verliezen.

 

Zonder zich in te houden zegt Malone, na Murdoch nu 's werelds tweede grootste mediatycoon, dat marges met aanbod van televisie over de kabel in Nederland 'erg hoog' zijn. Dat komt daar het volgens Malone hier een nutsdienst is, met andere woorden: een monopolie.

 

Maar ook de bruto winstmarges op aanbod van dataverkeer (zoals internettoegang) na verloop van tijd, nadat aanvangsverliezen geteld zijn, in de 75 tot 80 procent belopen.

 

Nu de dichtheid aan breedband internetverbindingen zo hoog is, kan UPC telefonie over internet aanbieden, wederom een dienst met grote perspectieven volgens Malone. De FT vroeg hem niet hoe dat nu moet met Priority Telecom, de UPC-zuster die met aanbod van gewone telefonie nog verliezen maakt.

 

Casema tegen glas

Als tv-kabelaanbod zo winstgevend is, hebben de kabelaars nog ruimjte om tarieven te verlagen, zeker als ze moeten concurreren tegen glasnetten.

 

Casema kondigde afgelopen week aan de tarieven te verlagen: per april 2005 zal het pakket met tv, telefonie en internettoegang per maand nog slechts 35 euro kosten. Dat is veruit het goedkoopste 'triple play' pakket in Nederland.

 

Als eerste voor de Casema prijsstunt komt Soest in aanmerking, daar in deze gemeente woningbouwcorporatie Portaal binnekort de de eerste 3.700 glasvezelaansluitingen hoopt op te leveren. Daarvoor gaat een triple play-pakket 50 euro kosten. Volgens Dagblad Trouw heeft al 35 procent van de Portaal-huurders in Soest een abonnement aangevraagd. Vandaar de aanval van Casema.

 

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" /> bronnen: Planet Internet, Financial Times, Casema

Link naar reactie
Delen op andere sites


Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...