Ga naar inhoud


Totaalgewicht schotel 120 + voet + tegels?


Koen B

Aanbevolen berichten

Hallo, ik speel met het idee om op een dakkapel een draaibare schotel van 120 cm op een tegelvoet te plaatsen. Ik maak me vooral zorgen over het gewicht hiervan.

 

Ik heb hierover de diverse draadjes doorgelezen, maar helaas worden de meest uiteenlopende adviezen gegeven. In een aantal gevallen wordt gesproken van een gewicht van twee- tot driehonderd kilo om de schotel door alle stormen heen te helpen. Is dat echt nodig, of kan het ook wat minder? Bijkomend 'probleem' is dat de meeste mensen in die draadjes wel hebben gezegd welke tegels ze gebruiken en hoeveel, maar niet wat het totale gewicht van die installaties nu uiteindelijk is.

 

Overigens vind ik het nu ook weer geen drama als ik eens per jaar eens moet gaan klimmen om alles een millimetertje te verdraaien. Ik ben vooral geïnteresseerd in het gewicht om te vermijden dat de boel naar beneden dondert. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

Bouwkundige info: het gaat om een dakkapel waar een paar jaar geleden nieuwe roofing op is gelegd. De schotel zou niet onder de nok van het dak uitkomen.

 

Dus concreet: wat is het gewicht van tegels + voet + schotel (uitgaande van 1.20m)?

 

Bij voorbaat dank voor reacties! <img src="/forums/images/graemlins/cool.gif" alt="" />

VU+ Duo2 + Wave Frontier T90 + Draaibaar 45 oost tot 15 west + hele zooi achterhaalde ontvangers 🙂

Link naar reactie
Delen op andere sites


Er is niets prettigers als lekker warm in de woonkamer in de winter tijdens een zware noordwester je schotel te kunnen verdraaien zonder je ook maar een moment zorgen te maken over het wel en wee van je schotel op je dakkapel.

 

De allerbeste oplossing is de schotel op je dak te zetten d.m.v. het wegnemen van een dakpan. Loden doorvoerpan erop en de mast aan de dakspanten bevestigen.

Dan kan er niets gebeuren. Als mast bij een 1,20 mtr schotel moet je minstens aan 2,5" (ca. 6cm) dikte denken.

Ik heb hier in de garage een Kathrein schotel van 1,20 mtr. staan met aangebouwde positioner en die weegt alleen al minstens 50 kg. Dat ding is echt loodzwaar.

Als je wilt kan ik hier wel een paar foto´s plaatsen hoe ik dat opgelost heb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je, maar foto's daarvan staan ook al in de oude dakkapel-topics die ik gisteren heb doorgelezen. Foto's zijn dus erg interessant, maar waarschijnlijk staan ongeveer dezelfde installaties al in die oude topics. De methode die jij aangeeft is in principe wel aardig, maar ik zit met een aantal praktische problemen. Zo zie ik mijzelf nog wel met enige moeite op een dakkapel kruipen om een schotel af te stellen, maar finetunen terwijl je zelf onder een hoek van 45° ligt op een schuin dak? <img src="/forums/images/graemlins/crazy.gif" alt="" /> Tips daarover zijn natuurlijk wel altijd welkom!

 

Als ik het me goed herinner steken bij jouw de schotels dwars door de nok. Hoe heb je dat in 's hemelsnaam ooit afgesteld? Ik vraag me ook af of je eenvoudig zelf, liefst van binnenuit, een paar dakpannen kan wegnemen om bij de schotel te kunnen. Heb je hier ervaring mee?

 

Bedenking bij een paal door het dak. Wat als ik na installatie ontdek dat het hele geval een paar graden uit het lood staat? Kan ik dan opnieuw beginnen, of is er dan nog een methode om de boel te redden?

VU+ Duo2 + Wave Frontier T90 + Draaibaar 45 oost tot 15 west + hele zooi achterhaalde ontvangers 🙂

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mij zit er op de vliering, die kruiphoogte heeft een dakraampje waar een persoon door naar buiten kan klauteren.

Zodoende heb ik overdag licht op de vliering en kan de schoorsteenveger er door om de schoorsteen te vegen wat in Duitsland verplicht is één maal per jaar.

Dan is er op het dak een soort looprek, van het dakraam naar de schoorsteen, ook weer voor de schoorsteenveger.

Dus dat helpt om jezelf over het dak te manuvreren zonder naar beneden te donderen.

Verder kun je iedere dakpan onder de daarbovenliggende dakpan schuiven en zo ontstaat een soort ladder wat het klauteren ook veel makkelijker maakt.

Het precies loodrecht moeten staan van de mast is een algemeen geloof op dit board wat helemaal niet nodig is.

Ik heb het hier al vaker over gehad maar krijg steeds weer kommentaar dat dit wel moet.

Dus geloof me maar, die mast hoeft niet precies loodrecht te staan. De fout die hierdoor ontstaat laat zich later weer korrigeren in de polarmount d.m.v van de correctiehoek (inklanatie of deklanatie).

Tja verder was het toen ik mijn schotel op het dak zette ook wat makkelijker omdat er toen nog op alle satellieten van 45° west tot 53° oost analoog werd uitgezonden.

Ik heb toen gewoon een kleine TV op het dak gesjord en op de schoorsteen gezet, samen met een zelfgebouwde satellietontvanger die zich heel snel over de band liet afstemmen.

Het is trouwens niet helemaal zonder schade gebeurd want ik liet destijds een steeksleutel nummer 19 uit mijn handen vallen en die gleed prachtig langs het dak, over de dakgoot precies op de daaronder geparkeerde auto. Er zit vandaag de dag nog een deuk midden op de motorkap.

Dus dat herinner ik me nog heel goed en heb daaruit een les geleerd: geen auto´s parkeren naast het huis terwijl je met je schotel aan het instellen bent. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi...ik heb een Wavefrontier neergezet...had gerekend op 4 tegels van 50x50 zijn 28 kg stuk......uiteindelijk heb ik er maar 3 tegels opgelegd, met een zelfgemaakt frame, en een steun aan de muurgemaakt. Zoals ik lees heb ik dezelfde situtatie als jij. Heb wat foto's als bijlage erbij gedaan....kan je zien hoe ik het heb, ik schat alles op totaal op circa 125Kg, en geloof me alles staat als een huis....

 

<img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />SUC6

DM 7000S, Open PLi®, West Dig 160GB HD,1 USB 160Mb, CD Abo, Maxplus 2100+

TechniSat Multytenne 45cm 28.2E --> 13.0E

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Svetik

 

Het precies loodrecht moeten staan van de mast is een algemeen geloof op dit board wat helemmal niet nodig is.

Ik heb het hier al vaker over gehad maar krijg steeds weer kommentaar dat dit wel moet.

Dus geloof me maar, die mast hoeft niet precies loodrecht te staan. De fout die hierdoor ontstaat laat zich later weer korrigeren in de polarmount d.m.v van de correctiehoek (inklanatie of deklanatie).

 

Wat je hier schrijft klopt wel als de mast precies voorover of achterover helt op de noord-zuid as dan kun je het corrigeren in de polarmount. Maar hoe wil je dit corrigeren in de polarmount als de mast naar het oosten of naar het westen helt?

Link naar reactie
Delen op andere sites

wat is nu het probleem om meteen iets goed te maken als je toch bezig bent. want wat als je een paar satellieten niet goed ontvangt dan denk je achteraf had ik nu toch maar de mast in het lood gezet. kun je weer het dak op en heb je weer een hoop ellende.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik dacht wel weer dat hier kommentaar en ongeloof op zo komen en ik had eigenlijk niet zo´n zin om hier weer een lang verhaal op los te laten. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

Hier alvast een foto van een draaibare schotel met polarmount zoals ik het ken.

polarmou.gif

Helt de mast naar voren af achteren (noord-zuid) dan is dit eenvoudig te korrigeren met de poolas-hoek.

Helt de mast naar het oosten of westen dan is dit te korrigeren met de incinatie hoek. Zie foto.

Het loodrecht staan wordt bij iedere handleiding voorop gezet en is natuurlijk om estehetische redenen niet aan te vechten.

Het staat namelijk foei-lelijk als een mast gewoon scheef staat.

Verder maakt het het instellen van de curve veel moeilijker en gaat niet meer volgens het boekje. Dat een fabrikant probeert het de leek zo makkelijk mogelijk te maken bij het instellen spreekt voor zich en schrijft voor om zijn handleiding te laten kloppen dat de mast loodrecht moet staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Svetik neem mij niet kwalijk als ik hier nog even op terug wil komen.Ik heb zelf een channelmaster en dat wat betreft het corrigeren van de pool-as kan ik het begrijpen.Alleen dat corrigeren wat betreft oost-west met de inclinatie,als ik deze op de channelmaster polarmount verdraai dan kantelt de schotel alleen maar nog iets verder naar voren of naar achteren dus ik zie eigenlijk niet helemaal in hoe dit invloed zou moeten hebben op oost-west.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tomd, dat zijn gave beelden en mooi zuiver geinstalleerd..

 

Koen B, het gaat toch over het gewicht?

 

-een dakkapel is meestal een houtconstructie en soms een prefab kunstof bouwdeel

--niet doen dan, daar in beide gevallen de nuttige belasting maar 0,5 kN / m2 is en de veranderlijke belasting maar 0,5 kN / m2 bedraagt... (veranderlijk mag ook als puntlast geinterpreteerd worden van 1 kN / m2 de zogenaamde brandweerman op het dak)

 

Bovendien is de dakkapel een klankkast gelijk de Contrabas, en die gaat heftig resoneren als je der een actuator of motor bij gebruikt. (vooral de lage tonen worden prachtig doorgegeven en de slapende kinderen zullen weten wanneer jij draait (evenals de buren in geval van een rijtjes woning)

 

we hebben het er al vaak over gehad, maar de dakkapel is een slechte opstelplaats

 

cheers

Drinkin' Bout You

Nathan Ozug, Nora Jones

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 jaar later...

Een zeer late reactie op dit oude draadje van mij (ik ben een trage beslisser! <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />).

 

Plannen om een lekker grote Channelmaster te plaatsen heb ik voorlopig helaas even moeten opgeven. Ik durfde het niet aan i.v.m. het gewicht. Bijzonder jammer!

 

Ik heb dan maar voor een armemensenoplossing gekozen en een Moteck besteld die ik hopelijk volgende week op een klein Triaxje ga monteren. Erg stevig zal dat allemaal wel niet zijn, maar ik heb vandaag eens wat door het zwerk zitten zwaaien en op dat kleine 64 cm-schoteltje kon ik toch alvast 5 en 1 west, en 5/13/19/28/42 oost oppikken. 23 oost zal dan ook wel mogelijk zijn, dus in ieder geval een stevige uitbreiding voor mijn huidige setup van 4 satellieten. <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

VU+ Duo2 + Wave Frontier T90 + Draaibaar 45 oost tot 15 west + hele zooi achterhaalde ontvangers 🙂

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...