Ga naar inhoud


Generator met koolborstels?


Hendrik007

Aanbevolen berichten

Beste lezers,

 

wij zijn van plan een agregaat aan teschaffen, maar nu lazen wij in het vakblad voor agrariers(de Boerderij), dat je geen agregaat met borstels of koolborstels moest aanschaffen.

 

Dit stond er:

Deze zijn vooral als ze lang ongebruikt zijn, gevoeliger voor storingen en geven een minder regelmatige spanning.

 

Nu heb ik niet zoveel verstand van generatoren, maar waar worden de koolborstels voor gebruikt? In een generator draait er toch een magneet in het midden van 3 spoelen (3fases) zodat er spanning op kan worden gewekt? <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

 

En waaraan kan ik zo'n generator met koolborstels aan herkennen?

 

groeten,

Groeten,

 

Hendrik

 

Dreambox 7025+

Dreambox 800HD PVR

80cm op DiSEqC H-H motor

70cm op 19,2 en 23,5 oost

Link naar reactie
Delen op andere sites


Een koolborstel is een onderdeel van een elektromotor of een generator, bedoeld om de stroom over te brengen van het statische deel(stator) naar het roterende deel (rotor) en terug. Wanneer een elektromotor koolborstels heeft zijn dat er tenminste twee. Er zijn ook elektromotoren zonder koolborstels, zoals asynchrone-, synchrone en stappen- motoren. Hierbij wordt het magnetische veld van de rotor met permanente magneten verkregen (synchrone en stappenmotoren) of via inductie opgewekt (asynchrone motoren). Een gelijkstroommotor is wel met koolborstels uitgevoerd en dan hebben die meteen de functie om de wisselstroom steeds zó om te schakelen dat een gelijkstroom ontstaat. Dat gebeurt doordat de sleepring in aparte sectoren is verdeelt zodat bij een bepaalde stand van de rotor en een bepaalde polarisatie van de magnetische polen een bepaalde richting van de stroom hoort. Een in sectoren verdeelde sleepring heet commutator. Een stofzuigermotor is bijvoorbeeld een gelijkstroommotor die als wisselstroommotor gebruikt kan worden. Dat kan omdat de zelfinductie van de spoelen niet te groot is gekozen (seriemotor) en zowel de stator als de rotor beide tegelijk ompolen, zodat de kracht dezelfde kant op blijft werken. (min maal min is plus)

 

Een koolborstel bestaat uit een kabelschoen, een geleidende draad (litze), en een grafietblokje met zelfsmerende eigenschappen. Een koolborstel is verbonden met de stator, het statische deel van de motor, en maakt van daaruit verend contact met de collector of cummutator, het roterende deel. Op deze wijze schuift of wrijft de koolborstel over het roterende deel.

 

Het grafiet heeft, afhankelijk van de aan de motor gestelde eisen, een samenstelling met een bepaald percentage kool of koper. Omdat het grafiet zachter is dan de commutator slijt deze meer en blijft de levensduur van het roterende deel hoog. Een koolborstel is daarom zó gemaakt, dat hij gemakkelijk te vervangen is.

 

Het voordeel van grafiet is dat het een negatieve temperatuurscoëfficiënt heeft d.w.z. dat de elektrische weerstand bij een hogere temperatuur lager wordt. Door de wrijving van de koolborstel over de commutator ontstaat warmte. Bij de meeste materialen zou daardoor de elektrische weerstand en de verliezen groter worden, bij koolstof (grafiet) niet.

 

Ook bij een panthograaf, de stroomafnemer bij treinen, wordt grafiet om dezelfde redenen gebruikt. Om de slijtage niet te groot te laten worden, wordt de bovenleiding zigzaggend aangelegd.

 

 

Categorieën: Elektrotechniek | Motortechniek

 

 

BRON wikipedia

 

 

 

Leo

Vroeger waren de kratten bier van hout en moest je zuipen om de kachel aan te houden

 

Waar de darmen vol van zijn loopt de anus van over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hardstikke bedankt! Ik ben op Wikipedia ook meteen verder gegaan naar deze link en toen werd het me compleet duidelijk! Ik wist al wel dat er in sommige motoren koolborstels werden gebruikt, maar dat ze in generatoren werden gebruikt niet. <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

Weet iemand trouwens waar ik die generatoren met koolborstels aan kan herkennen? Voor als ik dadelijk ga kijken na de agregaat?

 

groeten,

Groeten,

 

Hendrik

 

Dreambox 7025+

Dreambox 800HD PVR

80cm op DiSEqC H-H motor

70cm op 19,2 en 23,5 oost

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...