Ga naar inhoud


Zin in een warme snack?


Gerard 76

Aanbevolen berichten


en dat is de toekomst van Nederland <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Moet zeggen dat er op m'n werk iemand is die er in 20 minuten 15 opeet ,

met mayo,curry en uien

Zou me ook wel lukken alleen heb ik dan niet zo n fijne avond

"You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time"

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
* Tijdens het uur mag er alleen water of [color:"green"]bier[/color] gedronken worden.
Bier , oh jee , da'gaat helemaal fout voor sommige loldev.gif

Mijn record , 10 curryworsten op 30 minuten <img src="/forums/images/graemlins/frown.gif" alt="" />

C o o kie M o nster

C U L'8'R WEIRDOGAToRS

 

I was born once , as an invasion of the bodysnatchers ,

but the doctor did get a brain-attack !! my name:

 

breedbandwurger 1967

 

casa CM: FTA DVB-S & FTA DVB-S2

Link naar reactie
Delen op andere sites

mmm frikandellen met een pakje friet. <img src="/forums/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />

Spijtig dat alleen in België de frikandel speciaal (met mayonaise, ketchup en ajuin) bekend is.

 

<img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" /> Timm1983

Admin: Dit account is ontoegankelijk gemaakt vanwege het gebruik van een niet-bestaand email adres met talloze aflever foutmeldingen tot gevolg. Het lid reageerde niet op het verzoek dit te wijzigen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jaaaaaaren geleden kwam ik vanuit Zuid Frankrijk binnendoor via Luxemburg Belgie binnenrijden. Gestopt bij zo'n Frietkot en wilde daar bestellen.

 

Patat Speciaal..... huh ? Kenden ze niet en wat daar zoal in zat dan ....

 

Kreeg ik : Patat met zilveruitjes en ketchup en mayo ;-)))))

 

Bij het afrekenen ging het even mis. Was 200 Bfrs (10 gulden) maar die had ik niet bij me, dan maar Franse Francs (Fl. 0.35) zou op 40 francs komen (ruim 12 gulden) en uiteindelijk in NL geld betaalde ik 15 gulden.

Mooie mannen die Walen ;-)

 

Tegenwoordig hebben we allemaal die EUro's. Dat scheelt.....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Bij het afrekenen ging het even mis. Was 200 Bfrs (10 gulden) maar die had ik niet bij me, dan maar Franse Francs (Fl. 0.35) zou op 40 francs komen (ruim 12 gulden) en uiteindelijk in NL geld betaalde ik 15 gulden.

Mooie mannen die Walen ;-)

 

Daar heb ik ook nog wel een mooi verhaal over eten in frans belgie je kan idd beter prijs afmaken van te voren <img src="/forums/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />

"You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time"

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Als je nog niet gegeten hebt,klik dan even op onderstaande link.
http://www.student.tue.nl/m/e.t.r.rossen/frikandellenreglement.html


Hebben ze dat vorigjaar ook niet in Wilsum gedaan ... <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

That's Right, PINK FLAMINGO !

 

Humax 5400Z -->Aston simba 202 draaibaar 60cm triax-->4x Dreambox 7000s met 80cm/1m/1,2m triax draaibaar met 160gb Samsung Spinpoint! Salora schotel 150cm draaibaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:

Patat Speciaal..... huh ? Kenden ze niet en wat daar zoal in zat dan ....

Kreeg ik : Patat met zilveruitjes en ketchup en mayo ;-)))))

Vrij normaal, hier in belgië kennen we geen patat speciaal.
Het enige wat we wel kennen is ne curryworst(frikandel)special welke met mayo,ketchup en ajuintjes is.
Ik ga vanavond in elk geval genieten van mijne frut met stoofvleessaus en satékruiden, ne curryworstspeciaal en nen berepoot. Da ga ongeveer 6€ koste.

Trouwens wat zit er nu eigenlijk op een patat speciaal??
Quo signo nata es?
Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je wel eens frikandellen gebakken met het vet op 150 graden <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Da's lachen! Emmertje bijdehand houden <img src="/forums/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />


 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Trouwens wat zit er nu eigenlijk op een patat speciaal
Volgens een legende komen patates frites uit Dinant, in de provincie Namen van België. De traditie bestond erin om visjes te frituren. Door onvoldoende beschikbaarheid van de kleine riviervisjes die men traditioneel gebruikte, is men aardappelen gaan gebruiken, gesneden op het formaat van de kleine visjes, wat algemene inslag heeft gevonden. Foutief spreken de Engelstaligen dus over French fries, een gewoonte die dateert van de Eerste Wereldoorlog. Canadese en Amerikaanse soldaten ontdekten de patates frites aan het front achter de IJzer. Maar aangezien de voertaal in het leger Frans was, werd de herinnering aan 'French fries' mee naar huis genomen. Een andere lezing over herkomst gaat ervanuit, dat French te maken heeft met het Engelse frenched wat wil zeggen gesneden.

 

Dit is in ieder geval één versie van de geschiedenis van de frietjes. De Fransen eisen evenzeer de creatie van hun patates frites op, en verwijzen daarbij naar 'de allereerste friture' die op de Pont Neuf zou hebben gestaan.

 

Deze lezing (de kleine visjes) is van de hand van Jo Gérard. Naar zijn zeggen uit een oud familiedocument. Dit is echter nooit door anderen gecontroleerd/bevestigd.

 

[bewerk]

Verkoop van patates frites

Patates frites is ook te koop in snackbars (patatzaken), frituren (ook wel 'frietkotten' genoemd in de Vlaamse volksmond), en $#@%!%#$#@#!'s (snackbars) en is een populair bijgerecht in restaurants en eetcafés. Traditioneel worden ze geserveerd in een puntzak, deze is makkelijk af te scheuren zodat je handen niet vuil worden van de mayonaise (België en Nederland) of een oude krant (Engeland), maar tegenwoordig wordt in de meeste gevallen een plastic of kartonnen bakje gebruikt.

 

Voorgebakken patates frites is te vinden in het vriesvak van de meeste supermarkten. Sommige daarvan zijn geschikt om af te bakken in de oven. Sinds een aantal jaren zijn er ook frieten te koop die in de magnetron bereid kunnen worden.

 

[bewerk]

Aardappels voor patates frites

De meeste gebruikte aardappels voor patates frites zijn 'melige' aardappelen (zo genoemd wegens hun hoge zetmeelgehalte). De bekendste onder hen is het Bintje. Deze is geschikt als frituuraardappel omdat het een lange vorm heeft, de ogen aan de oppervlakte liggen en het de juiste samenstelling heeft. Daarnaast kunnen de kleinere aardappels gebruikt worden als kookaardappel. Het Bintje is vrij bevattelijk voor ziektes, waardoor vrij veel bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Andere aardappelrassen die zeer geschikt zijn voor patates frites zijn Agria, Premiere, Santé en Victoria.

 

Aardappels mogen voor verwerking tot patates frites niet te koud bewaard zijn, omdat er dan te veel suikers gevormd worden, waardoor de patates frites dan tijdens het frituren donkerbruin kleuren.

 

[bewerk]

Soorten patates frites

Patates frites is er in verschillende diktes vanaf 6mm tot wel 15mm.

 

[bewerk]

Belgische frieten

 

Patates fritesDe frieten worden twee keer gebakken. Een eerste keer gaan de frieten het frituurvet of frituurolie (van ongeveer 130°C) in om voorgebakken te worden. Tijdens die voorbak (6 à 7 minuten) wordt de rauwe aardappel vooral gekookt en niet zozeer gebakken, waardoor de aardappel een groot gedeelte van zijn vocht verliest. Na die voorbak laat men de frieten een half uur rusten, waarna ze in frituurvet (of -olie) van 180°C gebakken worden tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Voorgebakken frieten ("diepvriesfrieten") zijn verkrijgbaar die dan nog maar één keer gebakken hoeven te worden.

 

Belgische frieten hebben meestal een dikte van 10 tot 13 millimeter.

 

[bewerk]

Franse patates frites

Franse allumettes is een zeer dunne patates frites die eenmalig gebakken worden.

 

[bewerk]

Engelse Chips

Engelse patates frites (chips) zijn dikker dan de Belgische frieten en worden vaak gewoon in de pan gebakken in plaats van gefrituurd. Meestal heeft het vet ook een lagere temperatuur dan in Nederland en België, waardoor de Engelse patates frites niet dichtschroeien en daardoor meer vet opzuigen. In het Verenigd Koninkrijk is het de gewoonte patates frites te bestrooien met azijn en te eten met vis: fish & chips is er ongemeen populair als fastfood.

 

[bewerk]

Raspatat

Raspatat is een soort patates frites uit geperste aardappelpuree.

 

[bewerk]

Patates frites met bijgerechten en sauzen

[bewerk]

Patates frites met sauzen

Patates frites wordt vaak gegeten als snack in bepaalde combinaties met sauzen. Deze samenstellingen hebben soms kleurrijke namen, die vaak sterk regionaal bepaald en bekend zijn, In Vlaanderen wordt patates frites meestal besteld als "een pakje met x" of "een grote/kleine (friet) met x", in Nederland zijn combinaties van sauzen vaak (regionaal) bekend onder specifieke benamingen:

 

[bewerk]

Patat met

Patat met is patates frites met mayonaise. Tegenwoordig serveren de meeste snackbars fritessaus, omdat dit een lager vetpercentage heeft.

 

[bewerk]

Patat speciaal

Patat speciaal is patates frites met mayonaise, (curry)ketchup en uien. In Nederland wordt de curry soms vervangen door tomatenketchup maar meestal kun je kiezen tussen beide soorten. De term friet speciaal is ook in België gekend. In Bergen op Zoom wijkt men hiervan af door aan het "frietje speciaal" ook nog pindasaus toe te voegen.

 

[bewerk]

Patat met pindasaus

Patat met pindasaus is patates frites met pindasaus oftewel satésaus. Dit wordt in de volksmond ook wel aangeduid met patatje pinda.

 

[bewerk]

Patatje flip

Patat flip is patates frites met satésaus en mayonaise, met uitjes wordt het een patatje oorlog.

 

[bewerk]

Patatje oorlog

Patatje oorlog verschilt per regio, kan zijn:

 

a) patates frites met pindasaus en mayonaise, naar keuze nog aangevuld met rauwe (gesnipperde) uitjes.

B) patates frites met mayonaise, ketchup, currysaus, pindasaus en uien.

c) patates frites met mayonaise, pindasaus, currysaus en rauwe (gesnipperde) uitjes, maar zonder ketchup.

De toevoeging oorlog is een verwijzing naar het slordige toevoegen van de ingrediënten, alsof het om een slagveld gaat. Ook de toevoeging van curry (in het verleden vaak ketchup) zal in het ontstaan van de naam hebben bijgedragen en zo bezien een lugubere naam. Er waren nog wel andere namen voor dit recept in omloop, die een even nare connotatie hebben, zoals het patatje overweg.

 

[bewerk]

Patatje Joppiesaus

Patatje Joppiesaus is patates frites met een gelige uit de snackbar afkomstige saus, op mayonnaisebasis. Joppiesaus heeft een zoetige smaak.

 

[bewerk]

Patatje stoofvlees

Patatje stoofvlees, ook wel genoemd "Frietje Stoof" is, zoals de naam al zegt, patat (friet) met stoofvlees/hachee. Dit wordt vooral in Vlaanderen en de zuidelijke provincies van Nederland gegeten. Een variant is het Limburgse 'frietje zuurvlees'.

 

[bewerk]

Patatje vrede

De aanstootgevende naam van het patatje oorlog heeft er bij enkele snackbars toe geleid dat zij de lokale patat oorlog omgedoopt hebben in een patatje vrede.

 

[bewerk]

Patatje feest

Patatje feest is een na de tweede golfoorlog ingevoerde politiek correcte benaming van patatje oorlog.

 

Ook was er in 1998 gepoogd de naam van patatje oorlog in patatje feest om te dopen. De gebruikelijke aanduiding is echter nog steeds patatje oorlog.

 

[bewerk]

Patatje ziekenhuis

patatje ziekenhuis is patat met curry en ketchup en kan soms naar wens ook nog aangevuld worden met uitjes. Patatje ziekenhuis is niet erg bekend en wordt in de praktijk dan ook niet vaak genuttigd.

 

[bewerk]

Andere sauzen

Andere toevoegingen die ook wel worden aangeduid als patat met zijn andalouse, tartaar, picalilly, en ketchup (curry of tomaten)

 

[bewerk]

Patates frites met bijgerechten

[bewerk]

Patat saté

Patat saté is patates frites met saté.

 

De term wordt ook gebruikt voor een patat met pindasaus.

 

[bewerk]

Patat super

Patates super is patat speciaal met een of twee frikandellen. Patat speciaal met twee frikadellen, is ook wel bekend onder de naam 'patatje waterfiets'. In de Vughtse volksmond is deze combinatie ook wel bekend onder de naam "Katamaran".

 

[bewerk]

Patatje Peeters

"Patatje Peeters" is patat met Ketchup en Mosterd. Het best is hiervoor een vrij scherpe Dijon mosterd te gebruiken om de zoete smaak van de tomatenketchup het hoofd te bieden. Het Patatje Peeters is ook wel bekend onder de naam "Frietje Mediterranee"

 

[bewerk]

Frietje Salabim

"Frietje Salabim" is een frietje geserveerd met een saus van Mayonaise en Chilisaus(Vlammensaus). Deze saus kan het beste gemaakt worden met drie delen romige mayonaise en één deel Chilisaus. De pittige Chilisaus maakt dat de Mayonaise een lichtpittige en zoete smaakt krijgt.

 

[bewerk]

Trivia

De langste patates frites ter wereld mat 9,794 meter en werd door Stephan Tyvaert uit Gent gemaakt.

Door hier te klikken kunt u dit artikel beluisteren (help of meer info). Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie info over deze opname.

 

 

Categorieën: Nederlands gerecht | Belgisch gerecht | Aardappelgerecht | Snack | Gefrituurd voedsel | Wikipedia:Gesproken Wikipedia

"You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time"

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...