Ga naar inhoud


T90 vragen


Gast blackjack

Aanbevolen berichten

bijna alles gelezen over de installatie van de T90, maar er gaat op het laatst toch wat fout: ik wil astra 28,2E t/m hispasat 30W ontvangen, de midden (0) LNB op Thor gericht, de andere LNB's kreeg ik ook makkelijk (mbv holles spreadsheet)aan de praat, maar hispasat wil ik maar niet ontvangen. uitrichten doe ik met een kleine tv en een topfield ontvanger, op het dak, om fouten te vermijden doe ik dat per LNB zonder switches. het enige wat ik kan bedenken is de instelling van de skew, die heb ik (weer volgens het holles spreadsheet) ingesteld op ongeveer 87 graden (op de schaalverdeling van de wavefrontier) en nou de vragen: is die skew instelling kritisch ? zo ja, wat voor instrumentje (gradenboog ?)moet je gebruiken om die skew goed te krijgen ?

alvast bedankt voor de respons.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Mijn ervaring is dat de skew niet erg kritisch is, maar ik heb dan ook alleen nog maar uitgericht op "sterke" satellieten. Dan draai ik de LNB maar lukraak ongeveer goed en het werkt altijd <img src="/forums/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />.

 

En hoe denk je dat dit gaat als je een motortje hebt? Dan kan je helemaal niet meer de skew aanpassen <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

of zou het zijn dat de t90 (net als de LNB's, want de linkse zitten rechts en de rechtse zitten links) de verkeerde kant op geskewed moet worden ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Staat mijn skew dan eigenlijk goed? <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" /> Ik heb proefondervindelijk ondervonden dat ik de beste resultaten krijg als ik de lnb's evenwijdig aan de grond plaats (dus niet evenwijdig aan de rail van de wave, of iets dergelijks). Dit terwijl je toch altijd hoort dat je voor 'gewone' schotels juist niét zomaar de lnb horizontaal mag "skewen". <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

VU+ Duo2 + Wave Frontier T90 + Draaibaar 45 oost tot 15 west + hele zooi achterhaalde ontvangers 🙂

Link naar reactie
Delen op andere sites

KoenB, dat heb ik ook gemerkt. Zie deze oude foto, links zit Sirius, rechts Turksat. De LNB's lijken allemaal ongeveer evenveel tilt te hebben t.o.v. de aarde. Sirius heeft een beetje tilt terwijl je geen tilt zou verwachten. En Turksat heeft minder tilt dan je zou verwachten.

 

De wavefrontier lijkt de polarisatie iets te verdraaien, maar hoe dat nou precies gebeurt? <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

post-2897-1318258705,5543_thumb.jpg

Dr.HD F16, TBS 5927, ET 8500, T-55 voor 9/13/19/23/28/39/42/45°O, Technisat 52/53°O, Laminas 120cm 1°W...68°O.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik dacht dat Koen het over de verdraaiing van de LNB's zelf had, t.o.v. de horizontaal. Want die verdraaiing lijkt met de Wavefrontier niet overeen te komen met wat voor normale schotels geldt.

 

Maar inderdaad, de Thor LNB die ik er nu bij heb geknutseld (nog niet op de foto) staat en kijkt nogal wat hoger dan wanneer die over een denkbeeldige verlenging van de rail geschoven zou zijn.

Dr.HD F16, TBS 5927, ET 8500, T-55 voor 9/13/19/23/28/39/42/45°O, Technisat 52/53°O, Laminas 120cm 1°W...68°O.

Link naar reactie
Delen op andere sites

skew op 90 graden gezet en kreeg hispa inderdaad te pakken. de hispa lnb - staat op de rail volgens holles zijn spreadsheet - moet ik wel redelijk hoog in de reflector mikken, dus zou de skew dus niet helemaal goed staan. vreemd is dat als ik de skew wel (weer volgens holles ss) goed zet, het uiteindelijke resultaat (nadat de lnb weer optimaal gericht wordt) iets minder is. vraag: als de lnb relatief hoog in de reflector gericht staat, zou de T90 aan die kant nou lager of hoger (zijwaarts) gekanteld moeten worden ? volgens mij iets lager. of is het normaal dat de hispa lnb meer omhoog gericht staat dan de andere lnb's ?

de eerdere opmerking van sjaak: 'En ook buigen aan het koperen pijpje zoals AlanS zo vaak zegt is belangrijk, voor de Astra28 omhoog, en voor de Hispa30 iets omlaag' lijkt dus ook te kloppen, maar nu raak ik de weg een beetje kwijt tussen skew en tilt. het lijkt wel hogere meetkunde van 'tig jaar geleden !

Link naar reactie
Delen op andere sites

neem de lnb van hispasat los in je hand en ga dan een beetje omhoog en omlaag in de buurt van de rail. er is dan een plek waar je signaalsterkte het grootst is. daarheen moet je je pijp (als je de verlengmethode van alanS gebruikt) heenbuigen. en daarna als de lnb op de pijp zit eventueel nog een beetje preciezer bijbuigen.

 

bromtol

mij zie je hier niet meer posten, hoewel ik me soms erg in moet houden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Ik heb sinds kort ook een T90. Met de Holles spreadsheet alles afgesteld (erg lastig omdat volgens de spreadsheet de shotel een hoek moet maken van 30 graden. Ik heb echter geen gradenboog op mijn T90. Alleen een grote bout met twee moeren.

 

Ik heb de holles sheet gebruikt om de schotel in te stellen op satellieten van 28.2 oost tot 5 west. Alle satellieten werken met uistekend signaal, en exact op de posities die de holles sheet aangeeft. Alleen ten westen van Sirius kan ik niets ontvangen. Op 0,9 en 5 west heb ik totaal geen signaal (meerdere koppen geprobeert). Heeft iemand enig idee hoe dit zou kunnen. Ik heb ook de skew al bijgesteld, maar dat maakt niets uit. Voorheen had ik een draaibare schotel op dezelfde voet. Hiermee kon ik Thor wèl ontvangen.

 

Iemand enig advies??? <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

 

Rinus

2 * DM800 HD SE, 3 * AZbox (Elite, Premium+ en ME)

1 * 88CM met 4 LNB's en 1 * T90 met 10 LNB's

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kijk dit is de verlengde rail van mijn T90....is dus echt zoals Bromtol zegt ff met de hand zoeken dan weetje waar je staat, zoals je ziet hij staat hoger als de rest, en toch heb ik 75% SNR.

 

SUC6 Tom <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

1167909-IMG_1722.JPG

post-7515-1318258705,5842_thumb.jpg

DM 7000S, Open PLi®, West Dig 160GB HD,1 USB 160Mb, CD Abo, Maxplus 2100+

TechniSat Multytenne 45cm 28.2E --> 13.0E

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...