Ga naar inhoud


Einde analoge TV-uitzendingen Vlaanderen ether en kabel in 2010


Gast Paullo

Aanbevolen berichten

Volgens een persmededeling van het kabinet van Minister Bourgeois zou in 2010 een einde worden gesteld aan de analoge TV uitzendingen via ether en kabel.

 

Dit persbericht kwam naar aanleiding van de toekenning aan Vlaanderen van een aantal digitale multiplexen in Geneve bij de internationale verdeling van de verschillende frequenties tussen de Europese landen.

 

Tekst hierna: (bron: vlaanderen.be)

 

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 16 juni 2006

In Genève besliste de Radiocommunicatie Conferentie 2006 (RRC-06) dat de Vlaamse digitale etherruimte krijgt voor tientallen digitale radio- en televisiezenders. Voor heel Vlaanderen zullen 12 tot 16 digitale radio-omroepen kunnen uitzenden en nog eens zes tot acht voor telkens de helft van Vlaanderen (Oost- en West-Vlaanderen versus Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg). Daarnaast is er ruimte voor een dertigtal landelijke digitale televisiezenders en nog een tien- of twaalftal provinciale. Samen met mediaminister Geert BOURGEOIS is de Vlaamse Regering opgetogen over het bereikte akkoord.

 

 

De Radiocommunicatie Conferentie 2006 (RRC-06) vond op 15 en 16 juni 2006 plaats in Genève op initiatief van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU), die zelf deel uitmaakt van de Verenigde Naties. De conferentie regelt de overgang van de klassieke analoge naar digitale radio- en televisie-uitzendingen via de ether voor Europa, Afrika en een groot deel van het Midden-Oosten. Om die overgang ordelijk te laten verlopen, werd een internationaal gecoördineerd frequentieplan opgesteld dat de beschikbare ether verdeeld onder alle geïnteresseerden. Daarbij moest ook de nodige ruimte worden voorzien voor nieuwe technologieën, zoals draagbare televisieontvangers en digitale wereldontvangers voor radio. Ook Vlaanderen was erbij om de ITU te overtuigen van haar desiderata. Met succes.

Het Vlaamse omroeplandschap sleepte drie multiplexen voor digitale radio (twee landelijke en een opgesplitst in twee geografische gebieden), zeven voor digitale televisie (vijf voor heel Vlaanderen, twee opgesplitst per provincie) en een multifunctionele voor andere digitale ethercommunicatie in de wacht. Een multiplex is een bundel van digitale frequenties. Per radiomultiplex kunnen zes tot acht radio-omroepen worden doorgegeven, via een televisiemultiplex vier tot zes televisieomroepen. Concreet zal de Vlaamse digitale ether dus ruimte bieden voor een twintigtal digitale radio-omroepen en een dertigtal digitale televisieomroepen.

 

Vlaams minister van Media Bourgeois is erg opgetogen, want het resultaat is precies wat Vlaanderen had gevraagd: "Dit geeft het Vlaamse medialandschap de vereiste etherruimte om digitale radio- en televisieambities waar te maken." De beschikbare kanalen zullen billijk worden verdeeld tussen de openbare en particuliere omroepen.

 

 

 

Vandaag luisteren de meeste mensen nog naar analoge radio-uitzendingen, hoewel onder meer VRT- radio (onder andere met specifieke DAB-zenders zoals Donna Hitbits en Klara Continuo) ook al digitaal uitzendt. Digitale radio biedt de luisteraar ontvangst met CD-kwaliteit en er kan bovendien extra informatie worden meegezonden. Digitale televisie via de ether biedt anderzijds een erg goede beeldkwaliteit en laat een veel groter aantal kanalen toe op dezelfde frequentieruimte. Vanaf 2010 zal televisie in Vlaanderen nog enkel digitaal worden uitgezonden, via ether of kabel. De overschakeling voor radio gebeurt over een langere periode.

 

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

 

 

 

 

 

Dhr. Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois

 

Tel.:

 

Gsm:

 

E-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Link naar reactie
Delen op andere sites


vind ik een zeer goede beslissing eigenlijk...

zouden de zenders ook moeten verplichten alles in het breedbeeldformaat op te nemen en door te sturen... over heel europa

 

zou dan wel op sommigen hun schenen sjotten...

 

vraag me af tot hoe lang de analoge radio zal blijven te bestaan...

Link naar reactie
Delen op andere sites

OK, goed dat we nog 3 1/2 jaar analoog via de kabel kunnen kijken, ik zal toch de laatste zijn om over te schakelen op digitaal kijken via de kabel <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

<img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> Timm1983

Admin: Dit account is ontoegankelijk gemaakt vanwege het gebruik van een niet-bestaand email adres met talloze aflever foutmeldingen tot gevolg. Het lid reageerde niet op het verzoek dit te wijzigen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

waarom ? je moet eens kijken naar de digitale uitzendingen van de voetbal op Telenet Vlaanderen ( KA2 of VT4)

 

Bijoux <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Naar mijn mening is het echter geen volwaardig alternatief, volwaardig genoeg om analoog eruit te gooien, zolang alles wat nu ongecodeerd analoog te ontvangen is niet ongecodeerd digitaal te ontvangen is.

 

Dat is dus de publieke omroepen in de lucht, en het "standaardpakket" op de kabel en alle radio in de lucht. Ik hoop voor de Belgen dat ze dat wel goed aanpakken, maar ze zijn daar al goed op weg met Ketnet/Canvas en Één <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />.

 

Was Nederland ook op deze conferentie?

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op DVB-T is één en Ketnet/Canvas FTA.

Op DVB-C is één en Ketnet/Canvas in het standard pakket

Op DVB-S is één en Ketnet/Canvas in het standard pakket

Op IPTV is één en Ketnet/Canvas in het standard pakket

 

Daar gaat wijnig aan veranderen mijn gedacht.

 

Groetjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dan moet, als je het mij zou vragen, het standaardpakket ongecodeerd worden (op de kabel, sat heeft nu analoog helemaal geen aanbod dus daar hoef je niet eens naar te kijken). Dan kunnen jullie ook je eigen, goede, decoder kiezen, al dan niet eentje ingebouwd in een TV bijvoorbeeld.

 

Of zitten jullie Belgen straks werkelijk vast aan de brakke k*tdecoders van de kabelmaatschappijen inclusief codering en verdwijnt analoog dan? Dan zou de situatie nog erger worden dan ze nu al is.

 

Ik woon in Nederland in Essent gebied, maar heb ook mijn hart vast voor het blijven werken van de Alphacrypt. Ik moet er op dit moment eigenlijk niet aan denken dat analoog eruit zou gaan, want de Alphacrypt wil bij mij ook wel eens haperen soms. Pas als alles wat ik nu analoog kan ontvangen digitaal ook zonder codering erop gaat mag analoog van mij weg. Dat zou ik als Belg ook eisen. Of gaan jullie toch echt allemaal aan de brakke decoders?

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het standaard pakket is FTV. met andere woorden versleuteld achter een kaartje.

Geen extra kosten, buiten digicoder en kaartje.

 

Helaas zitten de Telenet gebruikers vast aan een digituner van telenet.

Er zijn nog gebieden die Telenet vrij zijn. bv langs de schelde (rechter oever) is Integan gebied. Limburg is interelectra. Er zijn nog andere kleine gebieden. Die gebruiken samen een digitaal systeem INDI. Nokia DVB-C tuner mer kaartje. standaard pakket is ook FTV.

 

Waarom denk je dat Ik en meeste andere Belgen zo blij zijn met de komst van TV Vlaanderen. Bij mij gaat de kabel er uit. Nu TV Vlaanderen het voledige pakket heeft. Enkel de regionaale en TMF Vlaanderen en MTV Vlaanderen zijn er niet bij, maar daar lig Ik niet wakker van. TMF en MTV heb Ik via een cd abbo.

 

Telenet is dood, lang leve TV Vlaanderen. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

groetjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...