Ga naar inhoud


Meeliften op open WiFi-verbinding is illegaal


Ome Merde

Aanbevolen berichten

'Meeliften op open WiFi-verbinding is illegaal'

 

 

Door Bart Veldstra - vrijdag 22 september 2006 13:45 - Bron: AD.nl

 

Er wachtte voor Willem van Barneveld een onaangename verrassing toen hij afgelopen maandag vanuit zijn busje iets via het internet opzocht. Enkele buurtbewoners hadden het knalgele voertuig opgemerkt als 'verdacht' en hadden de politie ingelicht, die vervolgens bij de eigenaar verhaal ging halen. De man bleek mee te doen aan het spel 'geocachen', waarbij waterdichte dozen, caches genoemd, worden gevuld met kleine voorwerpen en vervolgens verstopt. De gps-coördinaten van de locatie worden daarna op een website gepubliceerd, die door de deelnemers geraadpleegd worden. Die mensen kunnen vervolgens met een eigen gps-ontvanger deze schuilplaats opzoeken en een van de voorwerpen in de cache vervangen door een ander. Een schatzoeker zoals Van Barneveld moet geregeld onderweg het internet raadplegen om informatie over de gezochte cache op te zoeken of contact te houden met zijn of haar medezoekers, wat vaak via open WiFi-routers wordt gedaan. De agenten vonden deze manier van internetten niet gepast en stelden dat de man zich schuldig had gemaakt aan 'wederrechtelijk afluisteren, aftappen of opnemen van gegevensverwerking'. Welke straf Van Barneveld boven het hoofd hangt is nog niet bekend.

 

Wouter van Dreven, deskundige bij Groessen Personal Computer Care, vertelt dat WiFi-liften een veel voorkomend fenomeen is. Accesspoints kunnen openstaan omdat de eigenaar er te weinig verstand van heeft om ze dicht te timmeren, de apparaten zelf technische problemen ondervinden of het de eigenaar simpelweg niet uitmaakt dat anderen kunnen meeliften. Van Dreven is in ieder geval van mening dat Van Barneveld niets misdaan heeft, ondanks dat de specialist het onrechtmatig gebruik van andermans internetverbinding als asociaal beschouwt. Van Barneveld beroept zich op onmacht - volgens hem bestaan er veel openbare, gratis hotspots waarvan het wel toegestaan is ze te gebruiken, maar die zijn niet te onderscheiden van de privéverbindingen.

 

 

-----

 

tja, op zich goed maarja, als je de zaak niet beveiligd kan je lifters verwachten.

als men mijn "lijn" zou gebruiken alleen om ff de (web)mail te controleren heb ik daar geen moeite mee.

 

 

merDe

deze ruimte is te huur
Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 36
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Er zijn mensen die ik ken (o.a. 2 collega's van me en 1 ex-collega) die hun verbinding expres open hebben gezet, al dan niet met een apart VLAN zodat er niet teveel mogelijk is. Die mensen zijn dan medeplichtig aan het gebruiken van hun verbinding?

 

Laten we het eens anders bekijken: Satelliet! Sommige zenders zenden gecodeerd uit, en die codering mag jij niet kraken (oftewel: je mag geen encryptie op een draadloze router kraken om gebruik te maken van die verbinding), máár sommige zenders zenden FTA uit. Sommigen gewoon omdat zij dat nu eenmaal doen (mensen die hun wireless verbinding expres open hebben staan) en anderen omdat het door problemen even moet (mensen die het per ongeluk open hebben staan). In die laatste twee gevallen en zeker die laatste zou het dus ook strafbaar zijn om te kijken? In dat laatste geval kun je zonder abonnement (zonder de encryptiesleutel te weten) ook kijken naar een zender waar je dat normaliter wel voor nodig hebt..

 

Beetje kortzichtig dit, maarja dat krijg je met wetten die niet met de tijd meegaan, hopelijk spreekt de rechter deze man vrij en komt er wat jurisprudentie.

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmm, dan begrijp je de analogie die ik bedoelde niet helemaal.

 

Als je ergens toegang verschaft door iets te kraken (of dat nu keys op de sat zijn of een WiFi-encryptie) dan is dat illegaal, zonder meer.

 

Als iets openstaat mág je het gewoon gebruiken in principe. Zolang je natuurlijk geen gegevens op andere computers in het netwerk gaat doorploegen want dat staat weer gelijk aan huisvredebreuk.

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aan een gesloten WiFi-systeem kunnen net zoveel rechten ontleent worden als aan een gesloten deur hoor. Die zit ook dicht met een reden. Of die nu is dat mensen je huis niet binnen mogen en door je papieren (op de computer: documenten) mogen snuffelen, of omdat je niet wil dat mensen van jouw toilet gebruik maken (computer: internetverbinding gebruiken).

 

Die analogie gaat op zich gewoon op, want er is ook nergens in de wet vastgelegd dat passwords op computersystemen niet gekraakt mogen worden. Maar als je het doet, ben je gewoon strafbaar. Laat een WEP-key of een WPA-passphrase nu technisch gezien hetzelfde zijn...

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als de router openstaat is het legaal om mee te liften. Dat komt omdat het een radiouitzending is die vrij in de ether te ontvangen is en dus valt onder vrije nieuwsgaring. Dat is een van de rechten van de mens. Je kan zoiets specifiek verbieden zoals met de radardetector is gebeurd maar over wifi wordt met geen woord gerept. Anders wordt als men de router heeft beveiligd en desondanks toch probeert in te breken.

 

Citaat:
... want er is ook nergens in de wet vastgelegd dat passwords op computersystemen niet gekraakt mogen worden

 

Volgens mij is dat wel vastgelegd maar ik kan het mis hebben.

Alles kan: Wim Kan, koffiekan, Sandokan..

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou volgens mij zitten de meesten er hier dus naast, met de nieuwe wet "Computercriminaliteit" is het dus wel strafbaar, je mag door een wijk rijden om te kijken of er verbindingen open staan zo gauw je probeert in te loggen is het foute boel en ben je strafbaar. Zie het als een tuinhek die open staat dat geeft je nog niet het recht die tuin in te gaan.

 

Overigens wordt die van Barneveld niet verder vervolgt omdat ze zijn laptop niet in beslag hebben genomen en het nu dus niet meer te bewijzen is. <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou ja ik heb die wet niet gemaakt en ik had het gelezen in de krant sinds deze maand zijn de regels dus duidelijk het mag dus niet.

 

Maar het zit iets ingewikkelder in elkaar als je per ongeluk verbinding maakt ben je dus niet strafbaar, maar @Sjaak(k) als je het met de wet niet eens bent moet je niet bij mij zijn daar moet je anderen voor hebben. <img src="/forums/images/graemlins/tongue.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Sjaak(k)

 

Het is me wel duidelijk dat ze jou niet gevraagd hebben voor advies hoe de nieuwe wet er uit moet komen te zien, anders zou je het wel weten. <img src="/forums/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />

Je hebt gelijk tot een maand geleden de nieuwe wet in werking is gegaan en sindsdien mag wardriving niet meer. Het artikel spreekt ook nergens over een webkey kraken gewoon op een open verbinding inloggen is dus ook verboden.

 

Maar ga gerust je gang met je laptop en je Seneo kijken of er bij je in de buurt wat open staat!!! <img src="/forums/images/graemlins/tongue.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je het wel goed gelezen, dus ook onderstaand stukje? Daarin staat dat het alleen geld als er "een bijzondere inspanning" is geleverd, zoals dus bijvoorbeeld het kraken van een WEP-key.

 

Citaat:
Uitzondering: vrije signalen

 

De bovengenoemde strafbepaling over het aftappen of opnemen van datacommunicatie geldt niet altijd. Er is een uitzondering gemaakt voor het opvangen van door middel van een radio-ontvangapparaat ontvangen gegevens (art. 139c lid 2). Het ontvangen van vrije signalen uit de ether is immers een Europees grondrecht (art. 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (PDF)).

 

Wordt "een bijzondere inspanning" geleverd, of een niet toegestane ontvanginrichting gebruikt, dan is er echter toch sprake van strafbaar afluisteren. Een bijzondere inspanning kan bijvoorbeeld zijn het afluisteren van de encryptie-sleutel of het zich voordoen als de werkelijke ontvanger (denk aan het spoofen of vervalsen van een MAC-adres).

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja hoor ik heb niet alles in mijn hoofd maar best een flink stuk gelezen, zie hier:

 

Strafbaar indien beveiligd

Het gebruik maken van andermans draadloos netwerk is strafbaar wanneer daar geen toestemming voor is. Wie bijvoorbeeld het wachtwoord raadt van het netwerk van de buren, of via een kraakprogramma hier achter komt, begaat een strafbaar feit. Ook wanneer dit het standaardwachtwoord was dat de fabrikant in het access point had ingesteld.

 

Volgens de oude Wet Computercriminaliteit was het niet strafbaar om gebruik te maken van onbeveiligde netwerken. Door de wetswijziging per 1 september 2006 is dit veranderd. Nu is elke vorm van "wederrechtelijk binnendringen" op andermans netwerk strafbaar, [color:"red"]ook als er geen beveiliging op dat netwerk zit.

[/color]

 

Maar laten ze het maar lekker uitzoeken, er zullen eerst wel een paar proefprocessen nodig zijn. <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Aha dus niet de telecommunicatie wet is veranderd, daar dacht ik in eerste instantie aan na jou opmerking Aart.

 

Je moet toch eens beter lezen ik snap niet hoe ik je op het verkeerde been hebt gezet dit is mijn eerste bericht,

 

[color:"blue"]Nou volgens mij zitten de meesten er hier dus naast, met de nieuwe wet "Computercriminaliteit" is het dus wel strafbaar [/color]

 

Maar ik begreep dit ook al niet,

 

Citaat:
En volgens mij zijn die voorschriften nog steeds niet van kracht, als belanghebbende gelicenceerd machtigingshouder van 3 onbemande repeaters had ik daat zeker bericht van Telecom gekregen

 

 

Ik dacht al @Sjaak(k) haalt de boel door elkaar.

 

Citaat:
Ik denk dat het nog een hele klus wordt om dit soort dingen te bewijzen dat ik op/in iemands computer ben geweest

 

Vaak is zoiets toeval, ze moeten je net betrappen met de Seneo en je progjes zoals Netstumbler.

 

Citaat:
Als ik zijn hele systeem bv een format gegeven heb <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

Wat is dat nu je gaat toch niet bij iemand inbreken in zijn systeem en zijn systeem formateren <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

Ook als ze je betrappen draai je voor alle kosten op als je op iemand anders zijn netwerk zit zoals iemand die een download limiet heeft en je download daar of spam vanaf iemand zijn adres verzenden.

 

Dus de Seneo in de kast en Netstumbler van je laptop af loop je geen risiko ook. <img src="/forums/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tsja, dat had ik dan weer niet gelezen. Dan kan ik het draadloze gedeelte op mijn notebook wel uitzetten. Kan dan weliswaar niet meer internetten, maar loop ook niet meer de kans dat deze automatisch (d.w.z. als mijn eigen verbinding ff te zwak is) verbinding maakt met het AP van de buren, dat onbeveiligd is.

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...