Ga naar inhoud


Studie over Vlaamse analoge antennekijkers


Gast Paullo

Aanbevolen berichten

De overheid heeft een studie laten uitvoeren naar de Vlaamse analoge antennekijkers:

 

Ziehier een samenvatting van het resultaat.

 

" Onderzoek brengt antennekijkers in kaart

Geert Bourgeois Vlaams minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme

donderdag 27 september 2007

 

Televisie via antenne vanaf eind 2008 volledig digitaal

 

Wie vandaag in Vlaanderen enkel met een antenne televisie kijkt, zonder decoder voor digitale ontvangst, doet dat meestal heel doelbewust. Zij of hij kan zich wel een alternatief veroorloven, maar kiest liever voor het beperkte aanbod van de openbare omroep, de enige omroep in Vlaanderen die analoog langs de ether uitzendt. Dat is de meest opmerkelijke bevinding van de onderzoeksgroep Media en ICT van de Universiteit Gent. Die ging in opdracht van Vlaams minister van Media Geert Bourgeois op zoek naar de antennekijkers in Vlaanderen. 521 antennekijkers werden bevraagd over hun kijkgewoonten, hun kennis over de stopzetting van de analoge tv-uitzendingen en hun verwachtingen.

 

Profiel van de Vlaamse antennekijkers

 

Vandaag kijken in Vlaanderen ongeveer 60.000 gezinnen uitsluitend televisie via de antenne. Dat betekent ongeveer 2,5 % van de Vlaamse gezinnen, een beduidend kleine groep tegenover de 97% kabelabonnees. Een substantieel deel van deze zogenaamde 'primaire' antennekijkers blijken daar bewust voor te kiezen. Ze hebben voldoende aan het aanbod op Eén en Canvas en kijken gepland naar nieuws en actualiteit. Daarvoor raadplegen ze ook, meer dan gemiddelde bevolking, andere media, zoals internet en de radio. Digitale antenneontvangst blijkt het meest aanvaardbare alternatief voor deze kijkers.

 

Daarnaast zijn er 80.000 à 180.000 gezinnen die etherontvangst combineren met kabel of satelliet: met een binnen- of buitenantenne ontvangen ze ook televisie in de slaapkamer (secundaire kijkers) of in het buitenverblijf (nomadische kijkers). Zij kiezen voor de antenne als bijkomende ontvangstmogelijkheid omwille van de flexibiliteit en de kostprijs. De secundaire kijkers voelen zich niet aangesproken als 'antennekijkers'. De secundaire en nomadische kijkers zullen na de stopzetting van de analoge etheruitzendingen allicht ook liefst via de digitale ether blijven kijken, maar vermelden ook digitale satellietontvangst als aanvaardbare mogelijkheid.

 

Alle respondenten bleken weinig te weten over de afschakeling van analoge ethertelevisie en de alternatieve ontvangstmogelijkheden. Heel wat kijkers denken verplicht te worden om een kabelabonnement te nemen. "Dat klopt natuurlijk niet," zegt minister Bourgeois. "De VRT-kanalen zullen ook in de toekomst nog gratis met de antenne te bekijken zijn, mits de eenmalige aanschaf van een digitale decoder. Eenvoudige decoders vind je momenteel in het buitenland waar de omschakeling volop aan de gang is, al vanaf 40 euro. In heel wat nieuwe televisietoestellen worden ze al ingebouwd."

 

Het einde van analoge antennetelevisie

 

Eind 2008 stopt de analoge ethertelevisie in Vlaanderen. Net zoals al gebeurde voor de kabel en de satelliet, brak intussen ook voor de antenne het digitale tijdperk aan. De Europese landen spraken af om ten laatste in 2010-2012 de analoge uitzendingen stop te zetten. Op voorstel van Bourgeois wacht Vlaanderen niet tot dan.

 

De analoge signalen nemen erg veel ruimte in het spectrum in beslag en staan zo de ontwikkeling van nieuwe omroeptechnologieën via de ether in de weg. "Door sneller om te schakelen krijgen alle Vlamingen, en niet enkel de voorlopers, een evenwichtig en marktgedreven aanbod van verschillende vormen van digitale televisie. Ook komt er nu sneller ruimte in de ether voor experimenten met nieuwe vormen van mobiele digitale televisie," aldus minister Bourgeois. Daarenboven lopen landen die de analoge uitzendingen later stopzetten, steeds het risico dat die uitzendingen tijdelijk gestoord kunnen worden door opstartende digitale ethersignalen vanuit de buurlanden.

 

De voordelen van digitale ethertelevisie zullen enige nostalgie rond de analoge antenneontvangst snel doen vergeten: een zeer goede klank- en beeldkwaliteit, veel meer zenders mogelijk, de mogelijkheid om vlot het signaal via een tijdelijk geheugen later te bekijken, allerhande nieuwe mobiele toepassingen…

 

Nood aan duidelijke communicatie

 

Ondanks de duidelijke voordelen van digitale televisie, kan de afschakeling van de analoge etheruitzendingen voor heel wat onzekerheid en onbegrip zorgen bij de antennekijkers. Daarom wil minister Bourgeois met een communicatiecampagne de betrokken doelgroepen zo goed mogelijk informeren. De onderzoeksresultaten naar het profiel van de analoge antennekijker zullen daarbij als basis worden gebruikt.

 

Voor de uitwerking en realisatie van het communicatieplan trekt minister Bourgeois 350.000 euro uit. De administratie Media zoekt daarvoor een geschikt communicatiebureau, met behulp van een onderhandelingsprocedure met bekendmaking (gepubliceerd begin september).

 

Een belangrijke rol ziet hij weggelegd voor de elektrozaken: als eerste aanspreekpunt voor heel wat televisiekijkers moeten ze goed op de hoogte zijn van de afschakeling en de alternatieven voor de klanten. Rond het moment van de afschakeling zullen ook voldoende decoders voorradig moeten zijn. Ook hoopt hij op de hulp van het sociale verenigingen en alle Vlamingen om moeilijkere doelgroepen te detecteren en te helpen bij de nodige technische aanpassingen.

 

Grondige voorbereiding

 

Het wetenschappelijk onderzoek naar de antennekijkers is slechts een deel van de grondige voorbereidingen die Vlaanderen treft in de aanloop naar de stopzetting van analoge televisie en de succesvolle ontplooiing van de digitale ether. Zo volgt de Vlaamse overheid alle conferenties over frequentieplanning op de voet en haalde in 2006 op de belangrijke Radiocommunicatie Conferentie in Genève ruimte binnen voor tientallen digitale radio- en televisiezenders. De evolutie in de buurlanden wordt ook op de voet gevolgd. Zo wil Vlaanderen lessen trekken uit de afschakeling zoals deze plaatsvond in Nederland en Finland."

 

(bron persberichten Vlaamse Gemeenschap)

 

Greets

Link naar reactie
Delen op andere sites


Nu nog een digitaal pakket via DVB-T ,

liefst FTA (Free-To-Air) (Freeview) of op basis van FTV (Free-To-View)

met enkel de nationale + Vlaamse commerciêele zoals bij TVV ,

dat zou wel leuk zijn voor de geïnteresseerde , denk ik !!

C o o kie M o nster

C U L'8'R WEIRDOGAToRS

 

I was born once , as an invasion of the bodysnatchers ,

but the doctor did get a brain-attack !! my name:

 

breedbandwurger 1967

 

casa CM: FTA DVB-S & FTA DVB-S2

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Nu nog een digitaal pakket via DVB-T ,
liefst FTA (Free-To-Air) (Freeview) of op basis van FTV (Free-To-View)
met enkel de nationale + Vlaamse commerciêele zoals bij TVV ,
dat zou wel leuk zijn voor de geïnteresseerde , denk ik !!

Liever geen Free-to-view via DVB-T. Er is geen auteursrechtelijke reden om dat te doen, kost alleen maar geld aan encryptie en zet de deur wagenwijd open tot het vragen van abonnementsgeld, wat dan dus ook zonder twijfel zal gebeuren.

Het is nog niet goed te voorspellen wat er zal gebeuren. Waarschijnlijk koopt één groot bedrijf flink wat frequenties in één keer op. Dan kan daarmee een betaalpakket worden gestart net als Digitenne van KPN.

Goed, stel dat geen enkel bedrijf koopt meerdere frequenties. Dan nog denk ik dat de reguliere zenders zelf niet op frequenties gaan bieden, want ze zijn toch wel via de kabel te ontvangen voor de meeste mensen. FTA via DVB-T zal ze denk ik weinig opleveren. Waarschijnlijk gaan ze die frequenties dan voor DVB-H of internet ofzo gebruiken.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zou gewoon een verandering moeten komen in de wetgeving, zodat het is zoals in Luxemburg waar je ook via de ether moet beschikbaar moet zijn en misschien is dat een goed idee om dat in te laten gaan met het uitschakelen van de analoge zenders.

Ik hoop dat tenminste de zenders van SBS en de VMMa er bij komen. SBS Belgium heeft wel al interesse getoond in het verleden, maar het is allemaal heel vaag. Er komt een pakket, er komt geen pakket, er wordt gehoopt op een pakket.

Volgens mij komt er alleen maar goeie concurrentie van, zeker als je combo-ontvangers verspreidt voor antenne en satelliet of antenne en IPTV.

Philips DSR 7121, Multytenne Single en TV-Vlaanderen toppakket

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.