Ga naar inhoud

Belgacom kandidaat overname VRT-zenderpark


Gast Paullo
 Delen
Volgers 0

Aanbevolen berichten

Uit "Het Nieuwsblad" van vandaag:

 

" BRUSSEL - Belgacom staat op de shortlist voor de gedeeltelijke overname van het zenderpark van de VRT. Dat zeggen bronnen in de sector tegen De Tijd.

Mogelijke tegenstrevers van de beursgenoteerde telecomgroep zijn de Franse zenderparkspecialist TDF, Telenet en Mobistar. KPN diende geen dossier in. De keuze valt in de zomer.

 

De belangstelling van Belgacom voor het zenderpark ligt in het verlengde van de tv-activiteiten van het telefoonbedrijf. Belgacom vraagt echter op een aantal punten verduidelijking aan de VRT.

 

Dat leidde de voorbije dagen tot een gespannen verhouding tussen de twee partijen, wat het onzeker maakt of Belgacom midden juni een definitief bod zal uitbrengen.

 

De Vlaamse regering wil de ontwikkeling van digitale tv via de ether - voor ontvangst op vaste maar ook mobiele toestellen - stimuleren. Daartoe werkte ze een grootscheeps plan uit. Dat plan omvat het stopzetten van analoge etheruitzendingen (in november 2008) en het toekennen van frequenties voor digitale tv.

 

Een ander onderdeel is de afsplitsing van het zenderpark van de VRT. Dat park zal dienen als basis voor de uitbouw van digitale ether-tv. De verzelfstandiging is nodig om te vermijden dat de publieke omroep, die ook kan dingen naar de frequenties, tegelijk rechter en partij is.

 

De VRT zal zich geleidelijk helemaal terugtrekken uit het zenderpark. De privépartner die uiteindelijk gekozen wordt, zal in een eerste fase een minderheidsbelang nemen. Later stijgt dat belang naar 75 procent min één aandeel.

 

De VRT behoudt dus een kwart plus één aandeel, maar moet dat pakket in een laatste fase verkopen aan de overheidsholding Participatiemaatschappij Vlaanderen. Het park telt negen masten met bijbehorend vastgoed en apparatuur."

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

En daar gaat het eventuele Vlaamse Tele2 / Digitenne pakket, met andere woorden...

Laat ons hopen dat het niet Belgacom of Telenet wordt! Want dan mag je gratis helemaal vergeten.

Philips DSR 7121, Multytenne Single en TV-Vlaanderen toppakket

Link naar bericht
Delen op andere sites

Hierbij het artikel uit "De Tijd"

 

Belgacom aast op VRT-zenderpark

Belgacom staat op de shortlist voor de gedeeltelijke overname van het zenderpark van de VRT. Dat zeggen bronnen in de sector tegen De Tijd. Mogelijke tegenstrevers van de beursgenoteerde telecomgroep zijn de Franse zenderparkspecialist TDF, Telenet en Mobistar. KPN diende geen dossier in. De keuze valt in de zomer.

 

(tijd) - De Vlaamse regering wil de ontwikkeling van digitale tv via de ether – voor ontvangst op vaste maar ook mobiele toestellen - stimuleren. Daartoe werkte ze een grootscheeps plan uit. Dat plan omvat het stopzetten van analoge etheruitzendingen (in november 2008) en het toekennen van frequenties voor digitale tv.

 

Een ander onderdeel is de afsplitsing van het zenderpark van de VRT. Dat park zal dienen als basis voor de uitbouw van digitale ether-tv. De verzelfstandiging is nodig om te vermijden dat de publieke omroep, die ook kan dingen naar de frequenties, tegelijk rechter en partij is.

 

De VRT zal zich geleidelijk helemaal terugtrekken uit het zenderpark. De privépartner die uiteindelijk gekozen wordt, zal in een eerste fase een minderheidsbelang nemen. Later stijgt dat belang naar 75 procent min één aandeel.

 

De VRT behoudt dus een kwart plus één aandeel, maar moet dat pakket in een laatste fase verkopen aan de overheidsholding Participatiemaatschappij Vlaanderen.

 

Het park telt negenmasten met bijhorend vastgoed en apparatuur. Het gaat bijvoorbeeld om de bekende mast in Sint-Pieters-Leeuw. De nog bekendere toren bij het VRT-gebouw aan de Reyerslaan in Brussel hoort er niet bij.

Belgacom

 

 

Eerder dit voorjaar konden gegadigden hun kandidatuur indienen. Daarop stelde de VRT een shortlist samen. Op die lijst staan, zoals de procedure voorschrijft, maximum vijf namen. Belgacom is erbij, achterhaalde de redactie.

 

De belangstelling van Belgacom voor het zenderpark ligt in het verlengde van de tv-activiteiten van het telefoonbedrijf. Belgacom vraagt echter op een aantal punten verduidelijking aan de VRT. Dat leidde de voorbije dagen tot een gespannen verhouding tussen de twee partijen, wat het onzeker maakt of Belgacom midden juni een definitief bod zal uitbrengen.

 

Mobistar diende ook een kandidatuur in, net als de Franse groep TDF die op tal van plaatsen in Europa zenderparken uitbaat. TDF verkondigde vorig jaar al zijn belangstelling voor de zaak. Volgens waarnemers was er hoogstwaarschijnlijk eveneens een dossier van Telenet.

 

Voorts circuleert de naam van Macquarie Communications Infrastructure Group (MCG), een onderdeel van de Australische groep Macquarie. Maar het is onzeker of MCG, dat zenderparken in Groot-Brittannië, de VS en Australië in handen heeft, effectief in de procedure stapte.

 

Wie van al deze namen op de shortlist prijkt is onduidelijk. Mogelijk gingen alle partijen die zich aanmeldden naar de volgende ronde. De VRT, die de finale beslissing neemt in het dossier, wou geen enkele commentaar kwijt over de procedure.

 

Tegen de verwachting van sommigen in was er geen kandidatuur van de Nederlandse telecomgroep KPN die de voorbije maanden bijzonder actief is op de Belgische markt.

 

KPN zei eerder de lancering van tv-diensten in België te onderzoeken. Maar de Nederlanders zien het bezitten van tv-zendapparatuur niet als een kernactiviteit. KPN verkocht vorig jaar een deel van zijn zenderpark aan TDF.

BB

 

15:46 - 20/04/2008

Copyright © De Tijd

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Dat het gratis wordt, kan je sowieso vergeten hoor. Welk bedrijf brengt er nu een miljoenenbod uit om het daarna gratis te gaan aanbieden?

Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen
  • Wie is er online   0 leden

    Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.