Ga naar inhoud


Telenet (belgische kabeloperator) test mininet voor digitale ether-tv


satsurfer

Aanbevolen berichten

De Tijd (Belgische referentiekrant)

 

69.250.jpeg

 

 

(tijd) – Telenet heeft tests uitgevoerd met apparatuur die in huis een mininetwerk doet ontstaan voor de ontvangst van digitale tv-signalen via de ether. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt in de VS, in de marge van de kabelbeurs The Cable Show in New Orleans. De tests tonen opnieuw de sterke belangstelling van Telenet voor digitale ether-tv aan. Het is vooralsnog niet de bedoeling om de apparatuur commercieel te lanceren.

Telenet is al langer bezig met digitale ethertelevisie. Zo nam het bedrijf deel aan het Maduf-project dat in Gent de ontvangst van tv-signalen op mobiele toestellen testte. Telenet is ook kandidaat om in het kapitaal van het verzelfstandigde VRT-zenderpark te stappen. De VRT zoekt een partner voor dat zenderpark in het kader van de plannen van de Vlaamse regering om digitale ether-tv een duw in de rug te geven, ook via de uitreiking van frequenties. Telenet heeft eveneens belangstelling voor die frequenties.

 

Het was reeds langer duidelijk dat Telenet een dossier had ingediend voor het zenderpark en was toegelaten tot de tweede ronde. Duco Sickinghe, de gedelegeerd bestuurder van het bedrijf, bevestigde het in de VS uiteindelijk.

 

De technologie van Maduf en degene die Vlaamse regering voor ogen heeft vereist het bouwen van zendinstallaties. Maar een klassiek probleem bij dergelijke installaties, ook voor mobilofonie, is de dekking in gebouwen. Waar het relatief eenvoudig is buiten zo’n dekking te realiseren, vergt een goede ontvangst binnenshuis zwaardere investeringen.

 

Dat probleem kan worden verholpen met de apparatuur die Telenet getest heeft. Het gaat om een zogenaamde ‘dongle’, een doosje met een antenne dat aan het kabeltelevisienet wordt gehangen en de zenders in huis via de ether verspreidt. Dat biedt ook het voordeel op meerdere plaatsen in huis naar tv te kunnen kijken zonder dat het nodig is extra kabels te trekken of nieuwe aansluitpunten te plaatsen. ‘Het is op zich een heel interessant concept’, zegt Piet Spiessens, de directeur innovatie en businessontwikkeling van Telenet.

 

Bert Broens

 

14:29 - 23/05/2008

Copyright © De Tijd

VU+ Duo 4K DVB-S2x FBC DUAL +  1 X DVB-C FBC V 1.0 (Enigma2); Visiosat BIG Bisat (13,2° 19,2°, 23,5°, 28,2°O), 4 Alps BSTE9-101B, smart MS 17/4 ES multiswitch, Samsung UE50JU6800W

Link naar reactie
Delen op andere sites


Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...