Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
satsurfer

Telenet (belgische kabeloperator) test mininet voor digitale ether-tv

Aanbevolen berichten

De Tijd (Belgische referentiekrant)

 

69.250.jpeg

 

 

(tijd) – Telenet heeft tests uitgevoerd met apparatuur die in huis een mininetwerk doet ontstaan voor de ontvangst van digitale tv-signalen via de ether. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt in de VS, in de marge van de kabelbeurs The Cable Show in New Orleans. De tests tonen opnieuw de sterke belangstelling van Telenet voor digitale ether-tv aan. Het is vooralsnog niet de bedoeling om de apparatuur commercieel te lanceren.

Telenet is al langer bezig met digitale ethertelevisie. Zo nam het bedrijf deel aan het Maduf-project dat in Gent de ontvangst van tv-signalen op mobiele toestellen testte. Telenet is ook kandidaat om in het kapitaal van het verzelfstandigde VRT-zenderpark te stappen. De VRT zoekt een partner voor dat zenderpark in het kader van de plannen van de Vlaamse regering om digitale ether-tv een duw in de rug te geven, ook via de uitreiking van frequenties. Telenet heeft eveneens belangstelling voor die frequenties.

 

Het was reeds langer duidelijk dat Telenet een dossier had ingediend voor het zenderpark en was toegelaten tot de tweede ronde. Duco Sickinghe, de gedelegeerd bestuurder van het bedrijf, bevestigde het in de VS uiteindelijk.

 

De technologie van Maduf en degene die Vlaamse regering voor ogen heeft vereist het bouwen van zendinstallaties. Maar een klassiek probleem bij dergelijke installaties, ook voor mobilofonie, is de dekking in gebouwen. Waar het relatief eenvoudig is buiten zo’n dekking te realiseren, vergt een goede ontvangst binnenshuis zwaardere investeringen.

 

Dat probleem kan worden verholpen met de apparatuur die Telenet getest heeft. Het gaat om een zogenaamde ‘dongle’, een doosje met een antenne dat aan het kabeltelevisienet wordt gehangen en de zenders in huis via de ether verspreidt. Dat biedt ook het voordeel op meerdere plaatsen in huis naar tv te kunnen kijken zonder dat het nodig is extra kabels te trekken of nieuwe aansluitpunten te plaatsen. ‘Het is op zich een heel interessant concept’, zegt Piet Spiessens, de directeur innovatie en businessontwikkeling van Telenet.

 

Bert Broens

 

14:29 - 23/05/2008

Copyright © De Tijd

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik vraag me af of die 'dongle' het DVB-C signaal dan omzet voor het ze de ether instuurt, want DVB-C is niet echt robuust genoeg om storingsvrij door de lucht ontvangen te worden...

Of gaat Telenet DVB-T op hun netwerk zetten?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

  • Wie is er online   0 leden

    Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.