Ga naar inhoud


Draaibare schote uitrichten.


koorknaap

Aanbevolen berichten

Reeds eerder in dit forum heb ik aangeboden om een wetenschappelijk artikel over dit onderwerp te vertalen.

Na rijp beraad heb ik er voor gekozen om het onderwerp op een andere manier te belichten. Hier volgt de eerste poging.

 

Gaarne reacties. Dan weet ik tenminste of het zin heeft om er mee door te gaan.

--

Om een draaibare schotel uit te richten is het handig om iets van de theorie hier over te weten. Nog belangrijker is om je iets bij dit uitrichten voor te kunnen stellen. Het is niet noodzakelijk om alles exact te begrijpen, maar wel verstandig om een poging te ondernemen. Ik wil proberen dit aan de hand van een eenvoudig model op schaal uit te leggen.

Model:

Neem een mooie ronde appel en snijd deze middendoor, niet door het steeltje en de kont, maar in de andere richting. Leg deze appel op tafel, bijvoorkeur op een krant om vlekken te voorkomen. De halve appel stelt het noordelijk halfrond van de aarde voor. Het steeltje wijst nu recht omhoog en stelt de noordpool van de aarde voor. Maak een kleine inkeping in de appel vanaf de rand van de tafel tot aan het steeltje. Deze inkeping stelt voor ons Nederlanders en Belgen de lijn tussen het ware zuiden en het ware noorden voor. Meet de afstand van het tafelblad tot het steeltje met een centimeter, die kun je namelijk makkelijk om de appel heenvouwen en vermenigvuldig dit getal met 0,55 (5/9). Steek op deze afstand een lucifer of een coctailprikker rechtop in de halve appel. De lucifer stelt de paal voor waar we onze polarmount op monteren.

Een getallenvoorbeeld:

Ik heb een flinke appel van 13 cm diameter. De afstand van tafelblad tot steeltje is dan ongeveer 10 cm. De lucifer steekt nu op ongeveer 5,5 cm van het tafelblad uit de appel.

 

We gaat nu Sirius op de tafel leggen. We gebruiken hiervoor een luciferkop, om aan te geven dat deze zeer klein is ten opzichte van de aarde. Leg deze luciferkop op de tafel op ongeveer 36,5 cm van de rand van de halve appel ter hoogte van de inkeping.

Neem nu een bierdop en boor in het midden een gaatje waar een tweede lucifer, of coctail prikker doorheen past. De bierdop stelt een prime focus schotel voor en de kop, je raad het al de kop (LNB). Als je nu de bierdop tegen de lucifer aanhoudt die uit de ‘aarde’ steekt, en deze richt op Sirius heb je een aardig beeld van wat er zich ruimtelijk zoal afspeelt.

We gebruiken hier Sirius omdat deze zich voor ons in het ware zuiden ophoudt.

 

--

 

Dit is een test om te checken of deze manier van uitleg de bezoekers aanspreekt. Ik maak het verhaal af als ik wat positieve reacties heb gehad.

Bedenk wel dat het voor een zeer breed publiek begrijpelijk moet zijn.

 

grtz

Gert

Onderzoek het nieuwe, maar vergeet het oude niet.

Er is al veel uitgezocht; je moet het alleen weten te vinden.

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 75
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Leuk bedacht dat voorbeeldje met die appel maar die hadden adam en eva al opgegeten .

Even serieus, volgens mij maak je het op deze manier alleen maar ingewikkelder.

Neem gewoon een type motor en richt deze uit op de Astra in plaats van de Sirius want er zijn er genoeg die al die satellieten niet kunnen ontvangen, zit hier ook met dezelfde situatie maar als ik alles uitricht op de Astra en doe dat bij een ander ook zo die wel de mogelijkheid heeft om al die satellieten te ontvangen dan werkt het perfect.

Dus kort gezegd ga eens uit van de Astra 19.2 Oost.

Groeten...

Link naar reactie
Delen op andere sites

@koorknaap,

 

Goede poging, maar .........

1 plaatje zegt meer dan 1000 woorden.

 

Het is op dit board mogelijk om

foto's en/of tekeningen te plaatsen.

Dus ....... <img border="0" title="" alt="[Knipoog]" src="images/icons/wink.gif" />

 

Groeten,

 

sattaz

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Koorknaap

 

Het spreekt me wel aan deze plastische manier van uitleggen. Toch vraag ik me af of dit nodig is. Ik ben een absolute newbie op het gebied van draaibaar schotelen toch is het me afgelopen weekend prima gelukt om mijn schotel te richten en deze aan de gang te krijgen met de Stab HH-120 motor. Gewoon door een beetje rond te vragen en te lezen en vooral logisch na te denken. Om resultaat te krijgen heb ik wel een uur of 8 op de ladder staan vogelen om het hele zaakje uitgericht te krijgen maar het is gelukt met wat advies van de vrienden hier. Ook wat humor op zijn tijd geeft de schotelaar weer hoop en kun je veel bereiken. <img border="0" title="" alt="[Flinke grijns]" src="images/icons/laugh.gif" />

 

Je moet het zelf weten en ik zal je verhandeling met graagte lezen en deze zal ongetwijfeld uiterst helder en interessant zijn maar als het lezen van een paar threads voor velen hier al teveel is <img border="0" title="" alt="[Kwaad]" src="images/icons/mad.gif" /> zullen ze dan een dergelijk epistel wel lezen??? Ik help het je hopen. <img border="0" title="" alt="[Rollende ogen]" src="images/icons/rolleyes.gif" />

 

Verder mijn complimenten voor je eerste opzet.Ik vind dit namelijk wel interessant. <img border="0" alt="[Duimpje]" title="" src="graemlins/thumb.gif" /> <img border="0" alt="[Duimpje]" title="" src="graemlins/thumb.gif" />

 

Groeten, <img border="0" alt="[Duimpje]" title="" src="graemlins/thumb.gif" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

@koorknaap

 

klasse uitleg

had alleen geen appel om te testen

maar ik moet me toch bij vriend hei-oen draaiertje

aansluiten

maar ik vind je poging klasse

 

gr marcel( die lekker naar breda gaat )

Link naar reactie
Delen op andere sites

@marcel

 

Mag jij daar wel komen zonder verblijfsvergunning <img border="0" title="" alt="[Tong]" src="images/icons/tongue.gif" /> <img border="0" title="" alt="[Flinke grijns]" src="images/icons/laugh.gif" /> <img border="0" title="" alt="[Tong]" src="images/icons/tongue.gif" /> ??

 

Asiel hoef je daar trouwens niet te zoeken hoor het staat duidelijk aangegeven 'Asiel Breda', in de buurt van de Terheijdenseweg <img border="0" title="" alt="[Knipoog]" src="images/icons/wink.gif" /> <img border="0" title="" alt="[Flinke grijns]" src="images/icons/laugh.gif" /> <img border="0" title="" alt="[Knipoog]" src="images/icons/wink.gif" /> .

 

Houdoe en de groeten Marcelleke <img border="0" alt="[Duimpje]" title="" src="graemlins/thumb.gif" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

@koorknaap

 

Om nu eens even aan te geven wat ik bedoel moet je onderstaande draad eens lezen. Voor alle duidelijkheid het gaat hier om een bestandje dat is gecomprimeerd in de .RAR extensie. Dat krijgen ze dus niet uitgepakt met een oude ZIP verse want met een nieuwere gaat het wel. Dan niet even zoeken hoe dit nu uitgepakt moet worden, nee meteen gaan zitten janken. Dan draag je de oplossing aan, je geeft voorbeelden van programma's waar het wel mee kan en dan toch de weg van de minste weerstand kiezen en gaan zitten wachten op een mailtje. Een mooier voorbeeld van wat ik bedoel kun je niet hebben.

 

Ik weet ook geen fluit van schotelarij maar met de bouwstenen die me aangedragen worden door welwillende vrienden hier kom ik een heel eind maar ja dat kost wat moeite he. En daar zit hem nu juist de kneep. Men (het gros hier op dit board, en lang niet iedereen) wil er absoluut geen moeite voor doen.

 

Kijk en huiver...

 

Groeten <img border="0" alt="[Duimpje]" title="" src="graemlins/thumb.gif" /> ,

 

<small>[ 09-04-2002, 21:40: Bericht gewijzigd door: Hie-Oen Dai ]</small>

Link naar reactie
Delen op andere sites

@marcel

 

Dan kom je langs of door Oosterhout <img border="0" title="" alt="[Geschrokken]" src="images/icons/shocked.gif" /> <img border="0" title="" alt="[Geschrokken]" src="images/icons/shocked.gif" /> ?? Moet ik even alarmfase rood afkondigen en versterkte dijkbewaking aanvragen <img border="0" title="" alt="[Flinke grijns]" src="images/icons/laugh.gif" /> <img border="0" title="" alt="[Tong]" src="images/icons/tongue.gif" /> <img border="0" title="" alt="[Flinke grijns]" src="images/icons/laugh.gif" /> .

 

Groeten <img border="0" alt="[Duimpje]" title="" src="graemlins/thumb.gif" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

@all

Bedankt voor jullie overwegend positieve reacties. Dit is voor mij zeker een bemoediging om er mee door te gaan.

@rainbow

Bedankt voor je reactie. Je hebt de spits afgebeten. De topic gaat over draaibare systemen. In het vervolg van het verhaal zal hoop ik duidelijk worden waarom ik Sirius gebruik als uitgangspunt en niet Astra. Als het verhaal compleet is zal een vereenvoudigde versie maken die over Astra gaat. Later mogelijk nog over de combinatie Astra en Hotbird.

@Hy-oen dai

Ik het je avontuur met je wok in Raamsdonkveer met veel plezier gevolgd. Meestal te laat om nog zinnig te kunnen reageren. Ik kan me goed voorstellen dat je je handleiding op enig moment in de vuilnisbak hebt gegegooid.

@Primeevil

Goed idee om HOD te helpen <img border="0" alt="[Duimpje]" title="" src="graemlins/thumb.gif" /> De rest van mijn verhaal zal wel te laat zijn om hem mee te kunnen laten denken. Ik hoop dat hij nadat ik mijn verhaal heb afgemaakt wel begrijpt wat jij hebt gedaan.

@Sattaz

Plaatjes zeggen inderdaad veel, als je de juiste kunt vinden. Ze komen er zeker bij. Een beetje ruimtelijk inzicht wat je not bene zelf kunt maken is volgens mij ook wel behulpzaam.

Onderzoek het nieuwe, maar vergeet het oude niet.

Er is al veel uitgezocht; je moet het alleen weten te vinden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@sattaz

Ik had even het idee dat ik met de image ubb code een plaatje kon toevoegen. Ik moet waarschijnlijk nog even verder <img border="0" alt="[Lezen]" title="" src="graemlins/lezen.gif" />

Onderzoek het nieuwe, maar vergeet het oude niet.

Er is al veel uitgezocht; je moet het alleen weten te vinden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@hi-oen day

Sorry <img border="0" title="" alt="[schaamrood]" src="images/icons/blush.gif" /> dat ik je wok in Raamsdonkveer wilde plaatsen, je hebt dan wel een lange kabel nodig naar Oosterhout.

Onderzoek het nieuwe, maar vergeet het oude niet.

Er is al veel uitgezocht; je moet het alleen weten te vinden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

zou zeggen kom naar de sat4alldag in BREDA.Wordt text en uitleg gegeven met behulp van schotel opstellingen. En dit alles wordt U aangeboden door .......!! SAT4ALL!!!!!!!

grtz hendrik b <img border="0" title="" alt="[Flinke grijns]" src="images/icons/laugh.gif" /> <img border="0" title="" alt="[Flinke grijns]" src="images/icons/laugh.gif" /> <img border="0" alt="[Lezen]" title="" src="graemlins/lezen.gif" /> <img border="0" alt="[Lezen]" title="" src="graemlins/lezen.gif" />

 

<small>[ 10-04-2002, 00:04: Bericht gewijzigd door: 19sc001 ]</small>

Link naar reactie
Delen op andere sites

@hendrik b

 

Wanneer is die dag eigenlijk precies?? Moet ik wel ff weten want ik moet vrij vragen. Schroef ik voor jullie speciaal even m'n schottelbraai van het dak. Hebben we nog wat te bikken ook.

 

Groeten <img border="0" alt="[Duimpje]" title="" src="graemlins/thumb.gif" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...