Ga naar inhoud


onderwijs.


chevrolet

Aanbevolen berichten

Ik snap van dat hele algoritme gedoe geen ene snars en kijk met verbijstering en respect naar de info die hier door o.a Azazel,Duwgati en vele anderen wordt gepost over algoritmes,programmeren etc. en denk dan: waarom snap ik dit nu niet.

 

 

Kan iemand mij verwijzen naar info op HetNet alwaar voor een gewone sterveling als ik, in begrijpelijk taal, de eerste beginselen worden uiteengezet zodat ik ergens een aanknopingspunt heb en een start kan maken met als doel iets te leren

over dat seca (2) gebeuren.

Mijn dank is groot.

V8

 

"fortuna vitrea est"

VU+ Duo

Link naar reactie
Delen op andere sites


Ja dat klopt en ik heb daar ook gelezen, bedankt.

Waar het mij meer om gaat is het beginpunt van al deze materie. Moet ik bijv. eerst de wiskunde onder de knie hebben of moet ik dr.i de natuurkunde zijn?

Ik snap dat beide handig zouden zijn maar ik ben geen dr. of wiskundeknobbel zodat ik dat allemaal moet missen, toch zou ik graag wat dieper willen ingaan op deze materie en willen leren over coderingen.

Misschien kan ik het niet goed uitleggen maar geef hier een voorbeeld:

 

Ik brand enige tijd cd's (muziek,foto,video), zeg maar een kunstje dat geleerd is, en zag laatst een boek liggen over het "zelf cd's branden" met daarin een enorme hoeveelheid aan info. niet alleen over branden maar ook over de techn.achtergrond: hoe is de cd tot stand gekomen, verschil tussen DVD.CD/CD-rom

etc etc.hoe is de info op een cd opgebouwd.

 

Zo iets dus lijkt me erg interessant

V8

 

"fortuna vitrea est"

VU+ Duo

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zal het proberen.

Het algo is een wiskundige formule, niets meer en niets minder.

de grap die men hier uithaalt is dat het algo echter 1 kant opwerkt. Ik zal dit proberen aan de hand van voorbeelden te verduidelijken.

Bij een pinpas hoort een pincode. het antwoord van de pincode, dus of de pincode goed of niet goed is staat op je pas. heb je deze pincode nu niet dan is het niet mogelijk om met alleen het antwoord wat op de pas staat de pincode te berekenen, zelfs al zou je het algo hebben.

de zelfde truuk wordt uitgehaald bij bv. het programma PGP (Pretty Good Privacy). je kan een public key aanmaken die je vrijelijk kan verspreiden. mensen die jou een bericht willen sturen kunnen met behulp van deze public key het bericht wat ze aan jou willen sturen versleutelen. het bericht is hierna niet meer te ontsleutelen naar een normaal leesbaar bericht. ook niet als je de beschikking hebt over de public key waarmee het bericht versleuteld is. Het gebruikte algo van PGP werkt dus maar 1 kant uit. Alleen de bezitter van de masterkey kan het bericht weer ontsleutelen.

dit gebeurt er nu ook bij een smartcard die wordt gebruikt voor betaaltv. het algo staat op de kaart. een versleuteld bericht wordt naar de kaart gestuurd, en door het algo omgezet naar een andere code, het ontsleutelde bericht. met dit bericht kan de decoderchip de data weer in de juiste volgorde zetten resulterend in beeld.

Nu is er natuurlijk iets meer dan alleen dit. de allereerste generatie smartcards werkte op deze manier, en waren dus min of meer statisch.

er zitten in elke wiskundige formule natuurlijk een aantal variabelen. gebruikte variabelen in de huidige generatie smartcards zijn bv. de datum, de masterkey, het serienummer, een extra serienummer, en waarden die in tabellen in het geheugen van de kaart staan de zgn. hash tabellen. Niet te vergeten natuurlijk de operational key (wat wij de key noemen).

Is een van deze waarden niet correct dan zal het antwoord van de kaart naar de decoder niet correct zijn, en de datastroom dus niet op de juiste manier worden ontsleuteld.

De provider maakt hier verder gebruik van om een kaart aan en uit te zetten, of hele groepen van kaarten te bewerken.

alles moet dus kloppen om het versleutelde bericht te kunnen decoderen, 1 foutje en het werkt niet.

Verder zitten er nog wat grappen en grollen in de kaarten, maar deze hebben vaak minder met het gebruikte algo te maken. een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de PBM (package BitMap). dit is een vrij simpel stukje software wat ervoor zorgt dat gecontroleerd wordt of je recht hebt op het decoderen van een bepaald kanaal.

bij irdeto maakt men gebruik van kanaal identifictie (channel id's), bij seca noemt men dit systeem de PBM. In principe is er dus veel gelijkenis tussen de diverse systemen. Allen draaien rondom het algo, dit is de kern. alles eromheen is erbijverzonnen voor het gemak van de provider, of om de veiligheid van het systeem te kunnen waarborgen.

Omdat de provider "weet" wat er op jouw kaartje staat kan men jouw kaartje aanpassen door versleutelde commando's naar jouw kaartje te sturen. zo kan men de operational key van jouw kaartje aanpassen, maar ook de datum of welk deel dan ook welke door de fabrikant van de kaartjes aanpasbaar is gemaakt.

Er is verder vrij veel over te vinden het is alleen meestal lastig lezen. begin eens bij simpele faq's over cryptogafie. je zal zien dat het na het lezen van deze faq's een heel aantal lampen gaat branden.

 

Ik ben hier en daar natuurlijk wel weer zeeer kort door de bocht gegaan.

Peter.

 

 

ps. IrDeTo = ir. Den Toonder. dit is de bedenker van het naar hem genoemde algo.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zeer goeie uitleg! <img src="/ubbthreads/images/icons/smile.gif" alt="" />... thanks.. <img src="/ubbthreads/images/icons/smile.gif" alt="" />

 

Greetz Dani

*Dreambox 7020S (Iolite en gemini) -Stab HH120-1 mtr Gibertini -MM 1.02-Conax cam-[color:"red"]onbruikbare[/color] M-II kaart-seasonII -Mastercrd2* Hauppauge Nova CI met Progdvb +Yankse

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...