Jump to content


Apple werpt zich op als tiran


Dutchsat

Recommended Posts

Volgens computerworld duldt Apple niet langer concurrentie in de App Store. In de online applicatiewinkel van het bedrijf is een app van Sony voor e-books geweigerd. Het lijkt erop dat er binnenkort meer apps zullen volgen.

 

Citaat:
Even om alles weer op een rijtje te krijgen: de e-book oorlog begon ooit met de strijd tussen Apple en Amazon. Amazon ontwikkelde enkele jaren terug de succesvolle Kindle e-readers en verkocht de boeken hiervoor via de eigen webwinkel. Toen Apple via zijn eigen iBooks winkel dezelfde boeken goedkoper ging verkopen, ontstond er frictie. Amazon haalde uit naar ongehoorzame uitgevers en Apple deed of zijn neus bloedde door te stellen dat boeken in hun nieuw opgerichte winkel wel degelijk ‘ongeveer hetzelfde kosten’, terwijl boeken vaak goedkoper werden aangeboden, ze hogere marges voor uitgevers hanteerden en boeken niet standaard in zwart-wit, maar in full-color aanboden.

 

Voor de komst van iBooks winkel leek Amazon met de Kindle de markt voor e-books en e-readers voor de komende jaren te gaan domineren. Toen de iPad van Apple nog niet ten tonele was verschenen, waren de Kindles ironisch gezegd de iPods onder de mp3-spelers. Maar toen Apple met een tablet kwam die het ook als e-reader ging positioneren, lag de strijd weer volledig open. Ondanks de inspanningen van e-reader fabrikanten als Sony, Barnes and Noble (Nook) en BeBook zijn tablets sterk in opkomst en voorzien marktonderzoekers als IDC een sterkere groei voor deze platte alleskunners, dan voor de meer statische e-readers. Enfin, tot zover alles over tablets en e-readers.

App Store is het nieuwste front

 

Het front in deze strijd rond elektronische boeken is intussen verschoven naar het eigen heiligdom: de applicatiewinkel van Apple. Waar het bedrijf Amazon schoorvoetend tegemoet kwam door een beperkte Kindle app voor de iPhone en iPad in de App Store toe te laten, weigert het nu de e-book applicatie van Sony goed te keuren. De reden hiervoor is dat Apple niet langer in-app aankopen tolereert die buiten haar eigen kanalen verlopen.

 

De stoot onder de gordel die Apple hiermee plaatst, kan vergaande gevolgen hebben voor andere apps. Niet alleen komt hierdoor de beschikbaarheid van de Kindle app – waar gebruikers via Amazon boeken aanschaffen – op losse schroeven te staan, ook andere uitgevers moeten vrezen voor hun plekje in iTunes. Apple heeft op dezelfde manier ook in Nederland zijn tanden laten zien. Tegen NRC Handelsblad werd eenzelfde decreet uitgevaardigd waarin de krant werd gewaarschuwd dat binnenkort alle verkopen via de App Store moeten lopen, waar Apple zelf vervolgens weer 30 procent van de opbrangst opstrijkt. Dit tot grote ergernis van de krant.

Weer een slechte beurt

 

Apple laat zich hiermee weer eens van zijn slechtste kant zien. Door bedrijven en freelance applicatiebouwers de kans te ontnemen buiten de AppStore iets aan hun apps te verdienen, zal ook voor een groot deel de motivatie verdwijnen om apps voor het platform te schrijven. Je kunt veel nare dingen over Google zeggen, maar dat zij het juist gaan stimuleren dat ontwikkelaars via Android in-app betalingen extra geld kunnen verdienen, toont aan dat de internetgigant de wensen vanuit de community veel serieuzer neemt. Zal het ooit nog eens zover komen dat ook Apple naar zijn achterban gaat luisteren in plaats van dat problemen steevast keihard ontkend, gebagatelliseerd of genegeerd worden ? Ik hoop het van harte.

 

VU+ Duo2 met  4x DVB-S2 / 2x Dual DVB-S2 Tuner. Plugin remote channel stream converter

Wavefrontier T90. 6x Google TV Android 4K clients.

Link to comment
Share on other sites


Om even twee kanten van de medaille te laten zien...

 

Citaat:

Apple heeft een officiële verklaring gegeven over het afwijzen van de Sony Reader iPhone-applicatie, waarover wij eerder vandaag berichtten. De e-bookapplicatie om boeken te lezen en aan te schaffen werd door Apple afgewezen omdat deze een andere afrekenmethode gebruikte dan die van Apple’s eigen In App Aankopen. Omdat ook Amazon en allerlei tijdschriftenwinkels deze methode hanteren werd gevreesd voor het voortbestaan hiervan. Onterecht, zo stelt Apple.

 

Bij monde van woordvoerster Trudy Miller laat het bedrijf aan All Things Digital weten dat de situatie niet veranderd is:

 

Wij hebben onze ontwikkelaarsvoorwaarden en -richtlijnen niet aangepast. Wij vereisen nu dat als een app de mogelijkheid om boeken buiten de app te kopen aanbiedt, dezelfde mogelijkheid ook binnen de app beschikbaar is door middel van een In-app aankoop.

 

Het gaat dus om bestaande voorwaarden en richtlijnen, die Apple nu strikter gaat hanteren. Apple verplicht gebruikers dus niet om louter content via een applicatie te kopen. Het mag nog steeds buiten de applicatie om aangekocht worden, maar dan moet dat tevens in de applicatie mogelijk zijn. Als Sony zijn applicatie aan Apple’s eisen aanpast, zou deze in principe gewoon opnieuw goedgekeurd moeten kunnen worden.

 

Evenals van gewone app-aankopen krijgt Apple ook dertig procent van alle in-app aankopen. Het strikter toepassen van de regels zou dan ook kunnen betekenen dat Apple zijn inkomsten wil garanderen. Anderzijds neemt Apple hiermee wel een risico nu Google’s Android-besturingssysteem in populariteit groeit, zo stelt All Things D. Voor ontwikkelaars wordt het ingewikkelder omdat ze nu twee afrekenmethoden moeten faciliteren, terwijl het voor de eindgebruiker waarschijnlijk makkelijker wordt: de in-app aankopen zijn gekoppeld aan het iTunes Store-account en door het invoeren van het wachtwoord kan meteen afgerekend worden.

 

Bron Iphoneclub

Synology DS414 + DS1815+(8GB) + iPad Pro 10.5 64Gb (iOS 11) + iPhone 7+ 128 GB (iOS 11) + MacbookPro 15" 2016 (MacOS  High Siera 10.13)  + Apple Watch Series 3 (WOS 4) + Apple TV3 + Apple TV4 + Nvidia Shield + Microsoft Gecertificeerd.

Link to comment
Share on other sites

Zelf heb ik een Ipad, en een Sony Reader PRS-650. De iPad is een heel fijn apparaat, maar niet geschikt om langere tijd achter elkaar te lezen, daar bevalt mij de Sony veel en veel beter. Lichter in gewicht, en een veel rustiger beeld. Ook geschikt om buiten op het terras te lezen.

 

Dit soort gebruikservaringen zal voor veel kopers al een reden zijn om te kiezen voor een echte reader i.p.v. een iPad, als Apple daarbij ook nog eens moeilijk gaat doen op bovenstaande manier zal dat ook een reden zijn voor kopers om hun keuze te bepalen.

 

Maar dat zal Apple waarschijnlijk een zorg zijn... ze verkopen er toch nog genoeg...

 

T B

 

Link to comment
Share on other sites

Voor de iPad is ebooks lezen bijzaak, voor een e-reader niet natuurlijk.

 

Ik gebruik er Stanza voor (Ideaal in combinatie met Calibre) Belangrijk is dat je de helderheid niet te hoog zet.

 

 

Synology DS414 + DS1815+(8GB) + iPad Pro 10.5 64Gb (iOS 11) + iPhone 7+ 128 GB (iOS 11) + MacbookPro 15" 2016 (MacOS  High Siera 10.13)  + Apple Watch Series 3 (WOS 4) + Apple TV3 + Apple TV4 + Nvidia Shield + Microsoft Gecertificeerd.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Lees alvorens je verder gaat onze Terms of Use en Privacy Policy. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.