Ga naar inhoud


Windows 8 pc's verstoppen productsleutel in BIOS


Han Peekel

Aanbevolen berichten

Productsleutels worden niet langer via sticker meegegeven

 

Windows 8 pc’s verstoppen hun productsleutel in het BIOS, in plaats van op een sticker. Microsoft wil zo voorkomen dat de productsleutels worden gecompromitteerd.

Wanneer je in het verleden een nieuwe voorgeïnstalleerde Windows pc kocht, vond je de productsleutel terug op een sticker op de zijkant van je desktop, of onder de batterij van je laptop. Bij nieuwe Windows 8 pc’s heeft Microsoft de stickers achterwege gelaten, en wordt de productsleutel rechtstreeks in het BIOS bewaard.

Wil je Windows 8 opnieuw installeren, dan moet je dus niet op zoek gaan naar een productsleutel. Die wordt automatisch geactiveerd wanneer je opnieuw installeert vanaf een herstelpartitie of de meegeleverde DVD. Dat is op zich zeker een voordeel voor de gebruiker. De cijfers op die stickers zijn vaak nogal klein, en kunnen na verloop van tijd wegslijten.

Microsoft haalt natuurlijk ook zijn voordeel uit dit nieuwe activatieproces. Een productsleutel die in het BIOS van de pc ingesloten zit, kan niet zomaar op een andere pc gebruikt worden. Dat betekent ook dat wanneer je pc kapot gaat, ook de bijhorende productsleutel onbruikbaar wordt.

Heb je een pc gekocht met de standaardversie van Windows 8 voorgeïnstalleerd, en wil je daarna upgraden naar Windows 8 Pro, dan kan dat zonder problemen. Wanneer je Windows 8 (Pro) installeert via een winkelversie van het besturingssysteem, wordt de ingebakken productsleutel genegeerd en krijg je de kans om de nieuwe sleutel in te geven.

 

Bron ZDnet

Link naar reactie
Delen op andere sites


Gaat je moederbord kapot kun je behalve een nieuw moederbord ook Windows nieuw kopen.

Lees net ook dat Intel desktop processors vanaf 2014 vast op het moederbord wil solderen.

Gecombineerd word het dan: moederbord kapot -> kliko Want reparatie word te duur en dat voor een paar euro voordeel bij aankoop van de computer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is enkel zo bij compleet gekochte systemen. Als je upgrade vanaf een oudere Windows krijg je gewoon een key erbij geleverd. Formeel is het nu ook zo dat een OEM key maar bij 1 pc (de gekochte) gebruikt mag worden en niet mag worden overgezet naar een andere computer. In de praktijk word (werd) er niet moeilijk over gedaan als je het juiste verhaal vertelt. Vandaar ook dat een OEM pakket goedkoper is ook al omdat de ondersteuning vanuit de verkoper dient te gebeuren.

 

In de praktijk zal het met Windows 8 niet anders gaan dan met de oudere versies van Windows. Bij vernieuwing van (te veel) onderdelen zal Windows niet meer automatisch activeren en zul je moeten bellen met Microsoft. Als je iemand aan de lijn krijgt en je zegt dat je een nieuwe pc hebt zullen ze je geen activatie code geven, maar als er alleen bepaalde onderdelen vervangen zijn doen ze daar gewoonlijk echt niet moeilijk over en wordt je netje geholpen.

Synology DS414 + DS1815+(8GB) + iPad Pro 10.5 64Gb (iOS 11) + iPhone 7+ 128 GB (iOS 11) + MacbookPro 15" 2016 (MacOS  High Siera 10.13)  + Apple Watch Series 3 (WOS 4) + Apple TV3 + Apple TV4 + Nvidia Shield + Microsoft Gecertificeerd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...