Ga naar inhoud


How to? HTPC Win7 mediacenter


Bohemi

Aanbevolen berichten

Na 3 jaar van uitzoekwerk en proberen ben ik van mening dat ik een stabiele "easy to use" setup heb voor mijn HTPC(s).

Deze zijn beide gebaseerd op win7 platform en worden voorzien van TV via een DVB Logic server in de meterkast.

Ik gebruik mijn HTPC(s) voor live TV, Recorded TV, Films en muziek.

Ik ben van mening dat met de juiste tweaks en tricks Windows mediacenter een zeer goede multimedia ervaring kan bieden.

Als er nog mensen zijn met interesse voor het opzetten van een HTPC gebaseerd op Windows 7, neem ik graag de tijd om een uitgebreid topic te schrijven over hoe ik een HTPC stapsgewijs heb opgebouwd en wat daarbij belangrijk was en net het verschil maakt tussen net niet en juist goed.

Uiteraard enkel als hier interesse voor is, als ik inmiddels achter loop met de huidige technologie en dit inmiddels is achterhaald hoor ik het ook graag. Ik wil graag een toegevoegde waarde zijn voor het forum maar ook enkel als het een daadwerkelijke toevoeging is en niet enkel forum vullend.

 

Just let me know!

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Beheerder

Ik heb er ook heel veel (Windows 7 en Linux) mediacenter ervaring, maar ik kan maar één ding adviseren: Gebruik XBMC op basis van XBMCuntu (linux distro) met een NVidia grafische kaart.

 

Retestabiel en niet steeds geplaagd worden door allerlei Windows kuren.

 

Ik heb beide systemen lange tijd met alle mogelijk tweaks geprobeerd, maar Windows bleef hartverzakkingen veroorzaken.

 

Er zullen echter vast veel mensen zijn die toch liever Windows op hun HTPC zetten en die zullen jouw uitleg zeer op prijs stellen. Laat maar komen dus!

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hey,

 

Ik heb hier wel interesse in..

Ik ben nog aan het twijfelen of ik mijn vu solo2 ga vervangen door een HTPC met sat kaart en XBMC of toch maar die nieuwe d-cube met e2bmc erop(eerste testen zijn niet echt in orde...).

 

Als het toch een htpc word?

Dan is de vraag welke hardware kan ik het best gebruiken en op welk platform?

De bedoeling is ook dat mijn vrouw en kinderen toch enigzins tv ermee kunnen kijken zonder dat ze moeilijkheden krijgen om alles te vinden...

 

Groetjes,

Wigee

Link naar reactie
Delen op andere sites

HTPC en NAS heb ik maar misschien is toevoegen van Ziggo TV kijken voor mij nog een leuke optie.

  • Resistance is futile you will be assimilated
  • Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety. Benjamin Franklin (1706-1790)
  • Mijn vrijheid eindigt niet waar jouw angst begint!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inmiddels druk begonnen aan het schrijven van een how to, ik verwacht rond het weekend wel een heel eind klaar te zijn. Is toch best een hoop informatie om te kanaliseren... :crazy:

 

@Michel....uiteraard ben ik weer opzoek naar een nieuw projectje om uit te proberen, is het mogelijk om XBMCuntu in dual boot te draaien samen met mijn huidige setup? Dit om te voorkomen dat ik het hele gezin om mn dak krijg... :grin:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hierbij deel 1!


 


Deze „how to” gaat over een manier hoe je van windows 7 mediacenter een zeer gebruiksvriendelijke HTPC kan maken.


 


Om het in enige volgorde te houden heb ik het als volgt opgesplitst:


-Waar kan je op letten bij selecteren van de hardware in je HTPC(s) en je server PC?


-Opzetten van een Windows 7 TV server met DVB Logic in combinatie met Oscam voor Canaldigitaal.


-Opzetten van een Windows 7 HTPC


 


 


-Waar kan je op letten bij selecteren van de hardware in je HTPC(s) en je server PC?


Om te beginnen is het verstandig je goed in te lezen over de beschikbare hardware op de markt, vooral als je van nul af een HTPC wil bouwen. Ik kan je hierbij adviseren om Tweakers als site te bezoeken, hier zijn vele goede reviews en best buy guides te vinden met nuttige informatie.


Als ik voor mezelf kijk dan zie ik een aantal eigenschappen als belangrijk voor een geslaagd project.


Voor de HTPC:


-Het is belangrijk dat programma’s snel reageren en de HTPC snel opstart, daarom heb ik in beide HTPC’s een kleine SSD harde schijf voor het systeem en een 2de grotere HDD schijf voor de opslag van multimedia. Dit is echt een must als je een soepel draaiende HTPC wil.


-Je wil een goede performance maar een laag verbruik in stroom. Ik heb tot zover begrepen dat je voor rekenkracht een intel platform kiest en voor het afspelen van video content bij voorkeur een AMD platform. Hierin heb ik advies op Tweakers gevolgd en gekozen voor de AMD fusion A4, deze is zuinig en combineert CPU met graphics. 


(mijn 2de HTPC is een oude laptop met core2duo processor welke ik op de slaapkamer achter tegen de TV heb geschroefd, deze heeft een losse nvidia graphics card en dit werkt ook meer dan prima)


-Ik heb 4Gb hyperX gekoeld geheugen wat meer dan voldoende is, voorheen was dit 8Gb maar heb de helft gebruikt voor de TV server aangezien ik merkte dat ik nooit in de buurt kwam van deze behoefte.


-Om alles zo geruisloos mogelijk te maken is het verstandig om een goede koeler te kiezen voor de processor, ik maak gebruik van een groot formaat Scite koeler welke gemiddeld rond de 700 rpm draait om de processor onder de 40 gr te houden. Dit betekent zo goed als geen geluid en een zeer koele processor.


-Voor de behuizing komt het voor een groot deel neer op smaak en de ruimte die je hebt in een eventuele kast, verder was voor mij een infrarood ontvanger belangrijk maar deze kan je ook los kopen. Ik heb hierin gekozen voor de MS-tech 1200 welke voldoende ruimte biedt voor koeling en voorzien is van een IR ontvanger en naar mijn smaak is het ook een nette case voor in de woonkamer. (Ik heb de case trouwens wel van een groene silverstone voeding voorzien omdat de originele voeding niet stabiel genoeg is en veel geluid maakt.)


-Verder is om alles bij elkaar te brengen de afstandsbediening zeer belangrijk, je hele setup heeft namelijk geen waarde als je dit niet makkelijk en plezierig kan bedienen. Ik maak gebruik van de Logitech Harmony 650 op beide systemen, het grote voordeel van deze afstandsbedieningen is dat je ze zo goed kan instellen dat je met 1 activiteit geruisloos alle apparaten bedient. Dan bedoel ik dat de TV en dolby surround versterker aangaat als je de HTPC start, ook zijn alle knoppen indien gewenst afzonderlijk instelbaar. Er zullen heus meerdere alternatieven zijn maar dit is wel belangrijk voor je HTPC ervaring tot een succes te brengen.


 


Voor de TV Server PC:


-In tegenstelling tot de HTPC is een SSD kaart overbodig, ik heb dan ook enkel een HDD geïnstalleerd van 3tb van het type WD red. Deze harde schijven zijn speciaal gemaakt om 24/7 te draaien en vallen toch nog in een acceptabel budget. Uiteraard is dit enkel een keuze en moet de tijd uitwijzen of dit een goede HDD is.


-Verder heb ik hier ook voor een Fusion platform gekozen omdat ik nog een 2de fusion processor in mijn bezit had, dit is dan wel de A6 welke op 4 cores werkt en dus iets stabieler zou moeten kunnen blijven. Tot zover draait deze processor met een originele koeler omdat geluid geen probleem is in de meterkast. :)


-Deze PC is voorzien van 2 Digital Devices Cine 6 tuners en 2 Cine 6.5 extension tuners, dit zijn low profile PCI slot DVB-S2 tuners welke perfect samenwerken met programma’s zoals DVB logic wat voor mij belangrijk is. Als je zoals in mijn setup je tuners wil delen door het huis is het aan te raden om voor 4 tuners te gaan, anders mis je toch best wel enige flexibiliteit. Voorbeeld: 2 opnames l open, live tv in de woonkamer en live tv in de slaapkamer. Je zit al aan 4 tuners gelijktijdig.


-Verder heb ik een Smargo cartreader voor het draaien van een Oscam server op deze win 7 PC, echter heb ik dan om de zoveel minuten een korte freeze….daarom werk ik voorlopig nog met een oude DM500 tuner als Oscam server wat super stabiel is. Het geeft veel problemen om Smargo goed te laten werken icm windows tot zover….tbd…


-Ik heb alles ondergebracht in een MS-tech LC02 case maar in de meterkast is de case natuurlijk niet zo belangrijk.


-De bediening is wederom wel belangrijk maar dan op een andere manier, daarvoor heb ik via de kruipkelder een usb en hdmi kabel naar de TV in de woonkamer waardoor de Server PC kan bediend worden vanuit de woonkamer. Dit is vooral bij installeren en opzetten van handig, achteraf werk je vooral via web interfaces.


 


Verder is een stabiel netwerk uiteraard wel zeer belangrijk als je veel wil streamen, hiervoor gebruik ik als basis een Linksys E4200 dual band router welke de TV en HTPC in de woonkamer rechtstreeks bedraad verbindt en de vaste toestellen in de slaapkamer en op zolder zijn verbonden via een Dlan500 Devolo Powerplug. Tot zover zijn beide meer dan voldoende voor het soort setups waar we hier over praten. Ik merk dat zelfs vaak het draadloos netwerk hier best wel mee uit de voeten kan maar om allen zo stabiel mogelijk neer te zetten maak ik bewust gebruik van zoveel mogelijk bedraad netwerk.


 


Als voetnoot kan ik je aangeven dat een HTPC niet veel nodig heeft aan hardware aangezien ik al meer dan een jaar mijn oude omgebouwde laptop probleemloos heb draaien achter tegen de TV geschroefd, zelfs daar werkt het zonder enige vorm van klachten. Tevens was bij mij tot voor kort de HTPC in de woonkamer ook de TV server, ik heb dit uiteindelijk uit elkaar getrokken om de stabiliteit te verhogen. 


 


 


-Opzetten van een Windows 7 TV server met DVB Logic in combinatie met Oscam voor Canaldigitaal.


-Stap 1 is een clean instal van Windows 7 met alle drivers geïnstalleerd. Dit kan je controleren in apparaatbeheer.


-Vervolgens installeer ik als eerst de antivirus software, hiervoor gebruik ik altijd Avast. Waarom? Gratis, weinig systeem belasting en heeft mij nog nooit in problemen gebracht.


-Eens de antivirus aanwezig zorg je dat alle mogelijke windows updates zijn uitgevoerd voor je iets anders gaat doen om te voorkomen dat bepaalde installaties niet helemaal goed verlopen.


-Als je eenmaal een up to date windows systeem hebt kan je via de DVB Logic website, DVBlink server donwloaden, welke de basis is voor verdere installaties. Let wel DVBLogic is geen gratis software, je kan het een maand uit proberen maar daarna moet je voor de verschillende modules eenmalig betalen om er verder gebruik van te kunnen maken. Uiteraard is dat een persoonlijke mening maar ik vind DVB logic software zeker de moeite waard om aan te schaffen gezien de uitgebreide mogelijkheden, instelbaarheid en actief support via hun forum en wiki. Ik zelf maak gebruik van de volgende modules:


-TV Source: Een pakket wat je tuners beheert


-Connect server: Een module welke er de TV server van maakt, zonder dit kan je enkel lokaal op de PC kijken.


-EPG module DigiGuide en TimeforTV: Dit zijn epg modules die linken met de specifieke peg providers, voor gebruik hiervan heb je ook een abbo nodig bij de epg provider. (niet nodig voor canaldigitaal. Ik gebruik dit vooral voor peg van Ierse en Engelse zenders)


Alles samen kost bovenstaande om en bij de 60 euro om je een idee te geven.


De verschillende modules kunnen via de web interface geïnstalleerd worden via het tabblad „products”, na installatie wordt er om activatie gevraagd voor je iets kan gaan instellen.


Voor het instellen van de Tuners, transponders, kanalen, EPG kan je de WIKI van DVB logic gebruiken, deze is heel duidelijk. Verder zal je al snel merken dat je niet snel de wiki nodig hebt omdat het allemaal zichzelf aanwijst. Volgorde van werken:


-Selecteren tuners in het tabblad „bronnen” en vervolgens instellen met achteraf een transponder scan.


-Selecteren kanalen in tabblad „kanalen, kanaal keuze”.


-Samenvoegen kanalen in tabblad „kanalen, kanalen samenvoegen” (dwz hetzelfde kanaal op bijvoorbeeld 4 tuners wordt als 1 kanaal weergegeven na samenvoegen.)


-Kanalen ordenen op nummer in tabblad „kanalen, kanaal instellingen”. Hiermee bepaal je de volgorde van de zenders, dit is ook handig om je verschillende groepen bij elkaar te houden om achteraf in je HTPC’s heel makkelijk favorieten aan te maken.


-Instellen EPG per kanaal in tabblad EPG bronnen.


-Na instellen van bovenstaande niet te vergeten! In tabblad „instellingen” kan je een back up maken van wat je net allemaal hebt gedaan, zo hoef je dit nooit meer te herhalen. In het zelfde tabblad kan je ook een login en wachtwoord toekennen voor de web interface.


Tip. Pas je transponderlijst aan zodat enkel de transponders waar je gebruik van wil maken in de lijst staan, dit scheelt je enorm veel tijd in het opzetten van. 1 je hoeft minder lang te zoeken naar zenders en 2 je hebt meer overzicht bij de zender selectie.


Om nu met DVB logic ook versleutelde zenders te kunnen kijken dien je deze te verbinden via een client plugin zoals Acamd. Elke tuner heeft in de folder c:/program files/DVBlogic/TVsources/ een eigen map genaamd naar hoe je de tuners zelf hebt genoemd, in elke tuner map bevindt zich een map „plugin”, hierin dien je telkens de Acamd files te plaatsen. Het bestand cardclient.conf moet je van het juiste lijntje voorzien om verbinding te maken met de Oscam server. Ik gebruik hiervoor het newcamd protocol wat heel goed werkt voor mij. Je dient dan in oscam 4 users aan te maken en elke tuner zijn eigen user te geven.  Ik ga hier niet in detail op in omdat dit heel gebruiker specifiek is en een topic op zich kan zijn.


-Naast TV server functionaliteit heb ik ook backups van films op deze server staan, om deze backups te vergezellen van gerelateerde film informatie, coverflows, foto’s en trailers gebruik ik de software Media Center Master welke dit feilloos doet voor mij, deze software dien je de eerste keer goed in te stellen en dan wordt alles netjes onderhouden zodra je de software periodiek start. Ik kies er zelf voor om deze software niet continu te draaien om het systeem niet onnodig te belasten. Ik stel deze software zo in dat deze uiteindelijk de informatie zo plaatst dat dit perfect samenwerkt met Windows mediacenter en Mediabrowser op de HTPC’s. Er is een leuke how to te vinden op youtube voor media center master.


-Nu alles is geïnstalleerd wat je nodig hebt op de server kan nog de share instellingen goed zetten. (thuisgroep aanmaken waarop HTPC’s kunnen connecten en mappen sharen.)


-Ik heb vervolgens voor muziek, afbeeldingen en back up docs een Onedrive folder welke ik synchroniseer met de cloud om een stukje zekerheid en flexibiliteit in te bouwen, ook hier weer kies ik ervoor om dit niet standaard op de achtergrond te laten synchroniseren maar enkel manueel wanneer ik het aangeef om onnodige belasting te voorkomen. Je zou dit nog via aan Autohotkey script kunnen automatiseren zodat dit op een bepaald moment standaard gebeurt wat je het beste past.


-Vervolgens kan je via configuratiescherm / systeem / geavanceerde instellingen je PC zo instellen dat deze voorrang geeft aan Services in plaats van programma’s, let wel dit is enkel een optie als je een losse TV server hebt. Bij een combinatie van server en HTPC in 1 PC zou ik dit zeker niet aanraden.


-Ook kan je ervoor kiezen om de slaapstand volledig uit te schakelen waar ik voor heb gekozen. Je zou hierop nog kunnen besparen maar ik heb uit het verleden hier vaak minder soepele ervaringen mee als de server ook de slaap functie gebruikt.


 


Als voetnoot kan ik mensen die willen testen met oscam  server op windows het advies geven even om het progje te gebruiken wat oscam standaard als een service installeert, indien niet te vinden geef gerust een seintje.


 


In principe heb je met bovenstaande opzet je TV server klaar, deze zal met bovenstaande opzet minimaal belast worden en zich stabiel gedragen, je kan nu gebruik maken van de server en deze benaderen op verschillende manieren. Via de dlna server of windows mediacenter client of een plex media client of via je android client. enz….


Uiteraard kan je de opgeslagen media gewoon via de thuisgroep linken.


 


Tot zover deel 1, het leukste deel moet uiteraard nog komen met de opbouw van de HTPC client, waarop je natuurlijk de gebruikerservaring wil optimaliseren zover als mogelijk. Vervolg komt in een paar dagen.


 


Ik ben bewust beknopt gebleven in mijn uitleg omdat het anders wel heel veel informatie wordt, indien een verdere toelichting gewenst is op ene specifiek punt hoor ik het graag.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Het leest allemaal nogal onoverzichtelijk, ik vind helaas de mogelijkheid niet om het bericht te bewerken. De originele opmaak is nl niet overgenomen. Bij post deel 2 zal ik het geheel wat fijner opgemaakt plaatsen zodat het ook wat prettiger leest. Ben nog een leek he :-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je geeft niet aan welke media center software je gebruikt. Voor een HTPC heb je geen zware machine nodig. Ik heb een Arctic MC001. Heeft een simpele intel processor met een ingebouwde mobile AMD videokaart. Er zit een harddisk in maar die is niet nodig. Alle media staat op de NAS en hij loopt als een speer op OpenElec dat van een USB stick kan draaien.

 

Bediening doe ik met Yatse.

aangepast door Psychosammie
  • Resistance is futile you will be assimilated
  • Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety. Benjamin Franklin (1706-1790)
  • Mijn vrijheid eindigt niet waar jouw angst begint!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Psychosammie - niet geheel mee eens: wat nou als ik buiten op mijn wlan verbinding middels vpn een stream van huis naar mijn smartphone will ophalen en deze limiteer tot 750kbit, terwijl de feitelijke stream ( lees zender in kwestie ) 5Mbit is - Er zal dan dus enige vorm van transcoding moeten plaatsvinden. Dat moet overigens best kunnen met een i3 processortje met Intel HD Graphics ( bijvoorbeeld de i3-4330T ) van de vierde generatie ...

 

@ Bohemi - leuk idee. Hoewel ik denk dat 1 user op oscam maar nodig is, zolang je maar toelaat dat die user meerdere keren kan connecten. Verder ben ik benieuwd hoe de smartcard de kaartupdates krijgt op een windows doos ( ik ben wel bekend met OSCam voor windows icm Cygwin ), of op een doos zonder DVBAPI. Dan zou OSCam op de Windows doos of ACamd ( newcamd ) waar in dit voorbeeld de Cine 6 tuners zitten naar een remote box moeten connecten? Omdat op de Windows kant dan de DVBAPI zit zou in oscam DVBAPI als PC moeten worden geconfigureerd zodat de smartcards inderdaad een update kunnen krijgen?

aangepast door dolphs

Xtrend ET10000 met Quad Inverto Ultra

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vast wel maar allemaal dingen die ik niet nodig heb. Voor TV kijken op telefoon of tablet gebruik ik de Ziggo app. Films en muziek gaan via de NAS.

  • Resistance is futile you will be assimilated
  • Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety. Benjamin Franklin (1706-1790)
  • Mijn vrijheid eindigt niet waar jouw angst begint!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Psychosammie - De mediacenter software licht ik toe in het 2de deel bij beschrijving opzetten HTPC welke volgt in het weekend ergens denk ik. Eerste deel gaat enkel om de server. (wat een onderdeel kan zijn van je HTPC)

Ik maak gebruik van WMC, DVBlogic, shark007, mychannellogo, mediabrowser, mediacenterstudio,deamontools en standbytool om er een geheel van te maken. 

 

@dolphs - Je kan via oscam sygwin gewoon kaart updates krijgen, ik heb dit een tijd gebruikt maar ben voorlopig teruggegaan naar mijn DB500 als oscam server. Ik link dus de Acamd clients met de DM500 Oscam server.

De oscam server op windows geeft me te vaak even wat blokjes vanwege trage of slechte response, zodra ik hiervoor een stabiele config heb gaat de dm500 weer in een doos op zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

IMHO is het gebruik van DBVLink een goede toevoeging op het moment dat je gebruik wil maken van MCE7/MCE8. Daarbij kun je met een simpele tweak er voor zorgen dat je toegang krijgt tot de Netflix integratie, met Mediabrowser krijg je zonder problemen toegang tot je media-library (mijn advies zou zijn om alleen de LAV Filters te gebruiken) en met TotalMedia Theatre krijg je toegang tot het afspelen van DVD's en Blu-Rays. Maar al met al kost je dit (DVBLink en TotalMedia Theatre) een 100 euro extra om dit officieel voor elkaar te krijgen....

 

DVBLink brengt enorm veel voordelen mee op het moment dat je gebruik maakt van een softcam (icm een smartcard-reader en originele smartcard natuurlijk) en met MCE7/MCE8 een all-in-one omgeving voorzien van een goede WAF (Wife acceptance factor).

 

Het probleem met MCE7/MCE8 (en in feite ook DVBLink) is dat het extreem veel werk is om je kanalen goed te krijgen. Het scannen van 4 satellieten kan soms een eeuwigheid duren, MCE7 ondersteunt geen favorieten/bouquets en de import mogelijkheden beperkt zich tot het importeren van DVBLink kanalenlijsten. En dan heb ik het nog niet over momenten wanneer Canal Digitaal zijn zenders weer gaat rondgooien (zoals afgelopen week). Het ontbreken van een fastscan mogelijkheid is in dit geval toch wel enorm jammer (ik weet dat dit in DVBLink zit, maar mijn ervaringen met de Fastscan zijn uhm... wat slecht) ....

 

An sich is dit ook niet zo vreemd, want MCE7/MCE8 is officieel bedoeld voor de Amerikaanse markt waar de keuze voor het aantal zenders toch iets beperkter is dan hier. Effectief is MCE7/MCE8 een ideale omgeving voor DVB-C en DVB-T. Ondersteuning voor DVB-S(2) is aanwezig, maar eigenlijk is de ondersteuning ondermaats.

 

Een tip:
Zelf zou ik eerder gaan kijken naar XBMC icm DVBViewer Pro Recording Service (dat middels acamd/hadu kan praten met een softcam) en DVBFab Passkey Lite voor het kijken van Blu-Ray en DVD titels. Met de plugin NetfliXBMC is het vervolgens mogelijk om Netflix te gebruiken. Het scannen van zenders en het editen van je favorieten lijst gaan aanzienlijk eenvoudiger en de WAF is meer dan acceptabel. De totale kosten voor dit alles is € 15,- omdat je DVBViewer Pro moet aanschaffenl; maar IMHO is dit het echt meer dan waard. Daarbij hoef je verder geen codecs of wat dan ook te installeren, alles speelt gewoon probleemloos af.

aangepast door Niels Wagenaar

Woonkamer : Xubuntu 8.04 met VDR 1.7.4 en WinTV NOVA-HD-S2 icm Reel Extension HD.

Slaapkamer : Een MediaMVP icm de vompserver v0.30 VDR plugin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niels,

 

In het begin was het inderdaad allemaal onhandig maar als je weet hoe je bepaalde dingen slim kan instellen gaat het als een fluitje van een cent.

Met mijn eigen transponderlijsten heb ik in een uurtje DVB link van nul ingesteld en vernieuwen van zenders is een update van 10 minuten. DVB link synchroniseert met mediacenter dus daar is het instellen bij veranderingen minimaal. Het maken van favorieten in mediacenter duurt nog geen 5 minuten als je maar je zenders slim nummert.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij deze de volledige versie....


 


Deze „how to” gaat over een manier hoe je van windows 7 mediacenter een zeer gebruiksvriendelijke HTPC kan maken en dan wel deel uitmakend van een TV server netwerk.


 


Om het in enige volgorde te houden heb ik het als volgt opgesplitst:


-Waar kan je op letten bij selecteren van de hardware in je HTPC(s) en je server PC?


-Opzetten van een Windows 7 TV server met DVB Logic in combinatie met Oscam voor Canaaldigitaal.


-Opzetten van een Windows 7 HTPC


 


 


-Waar kan je op letten bij selecteren van de hardware in je HTPC(s) en je server PC?


Om te beginnen is het verstandig je goed in te lezen over de beschikbare hardware op de markt, vooral als je van nul af een HTPC wil bouwen. Ik kan je hierbij adviseren om Tweakers als site te bezoeken, hier zijn vele goede reviews en best buy guides te vinden met nuttige informatie.


Als ik voor mezelf kijk dan zie ik een aantal eigenschappen als belangrijk voor een geslaagd project.


 


Voor de HTPC:


-Het is belangrijk dat programma’s snel reageren en de HTPC snel opstart, daarom heb ik in beide HTPC’s een kleine SSD harde schijf voor het systeem en een 2de grotere HDD schijf voor de opslag van multimedia. Dit is echt een must als je een soepel draaiende HTPC wil.


-Je wil een goede performance maar een laag verbruik in stroom. Ik heb tot zover begrepen dat je voor rekenkracht een intel platform kiest en voor het afspelen van video content bij voorkeur een AMD platform. Hierin heb ik advies op Tweakers gevolgd en gekozen voor de AMD fusion A4, deze is zuinig en combineert CPU met graphics. 


(mijn 2de HTPC is een oude laptop met core2duo processor welke ik op de slaapkamer achter tegen de TV heb geschroefd, deze heeft een losse nvidia graphics card en dit werkt ook meer dan prima)


-Ik heb 4Gb hyperX passief gekoeld geheugen wat meer dan voldoende is, voorheen was dit 8Gb maar heb de helft gebruikt voor de TV server aangezien ik merkte dat ik nooit in de buurt kwam van deze behoefte.


-Om alles zo geruisloos mogelijk te maken is het verstandig om een goede koeler te kiezen voor de processor, ik maak gebruik van een groot formaat Scite koeler welke gemiddeld rond de 700 rpm draait om de processor onder de 40 gr te houden. Dit betekent zo goed als geen geluid en een zeer koele processor.


-Voor de behuizing komt het voor een groot deel neer op smaak en de ruimte die je hebt in een eventuele kast, verder was voor mij een infrarood ontvanger belangrijk maar deze kan je ook los kopen. Ik heb hierin gekozen voor de MS-tech 1200 welke voldoende ruimte biedt voor koeling en voorzien is van een IR ontvanger en naar mijn smaak is het ook een nette case voor in de woonkamer. (Ik heb de case trouwens wel van een groene silverstone voeding voorzien omdat de originele voeding niet stabiel genoeg is en veel geluid maakt.)


-Verder is om alles bij elkaar te brengen de afstandsbediening zeer belangrijk, je hele setup heeft namelijk geen waarde als je dit niet makkelijk en plezierig kan bedienen. Ik maak gebruik van de Logitech Harmony 650 op beide systemen, het grote voordeel van deze afstandsbedieningen is dat je ze zo goed kan instellen dat je met 1 activiteit geruisloos alle apparaten bedient. Dan bedoel ik dat de TV en dolby surround versterker aangaat als je de HTPC start, ook zijn alle knoppen indien gewenst afzonderlijk instelbaar. Er zullen heus meerdere alternatieven zijn maar dit is wel belangrijk voor je HTPC ervaring tot een succes te brengen.


 


Voor de TV Server PC:


-In tegenstelling tot de HTPC is een SSD kaart overbodig, ik heb dan ook enkel een HDD geïnstalleerd van 3tb van het type WD red. Deze harde schijven zijn speciaal gemaakt om 24/7 te draaien en vallen toch nog in een acceptabel budget. Uiteraard is dit enkel een keuze en moet de tijd uitwijzen of dit een goede HDD is.


-Verder heb ik hier ook voor een Fusion platform gekozen omdat ik nog een 2de fusion processor in mijn bezit had, dit is dan wel de A6 welke op 4 cores werkt en dus iets stabieler zou moeten kunnen blijven. Tot zover draait deze processor met een originele koeler omdat geluid geen probleem is in de meterkast. :)


-Deze PC is voorzien van 2 Digital Devices Cine 6 tuners en 2 Cine 6.5 extension tuners, dit zijn low profile PCI slot DVB-S2 tuners welke perfect samenwerken met programma’s zoals DVB logic wat voor mij belangrijk is. Als je zoals in mijn setup je tuners wil delen door het huis is het aan te raden om voor 4 tuners te gaan, anders mis je toch best wel enige flexibiliteit. Voorbeeld: 2 opnames lopen, live tv in de woonkamer en live tv in de slaapkamer. Je zit al aan 4 tuners gelijktijdig.


-Verder heb ik een Smargo cartreader voor het draaien van een Oscam server op deze win 7 PC, echter heb ik dan om de zoveel minuten een korte freeze….daarom werk ik voorlopig nog met een oude DM500 tuner als Oscam server wat super stabiel is. Het geeft veel problemen om Smargo goed te laten werken icm windows tot zover….tbd…


-Ik heb alles ondergebracht in een MS-tech LC02 case maar in de meterkast is de case natuurlijk niet zo belangrijk.


-De bediening is wederom wel belangrijk maar dan op een andere manier, daarvoor heb ik via de kruipkelder een usb en hdmi kabel naar de TV in de woonkamer waardoor de Server PC kan bediend worden vanuit de woonkamer. Dit is vooral bij installeren en opzetten van handig, achteraf werk je vooral via web interfaces.


 


Verder is een stabiel netwerk uiteraard wel zeer belangrijk als je veel wil streamen, hiervoor gebruik ik als basis een Linksys E4200 dual band router welke de TV en HTPC in de woonkamer rechtstreeks bedraad verbindt en de vaste toestellen in de slaapkamer en op zolder zijn verbonden via een Dlan500 Devolo Powerplug. Tot zover zijn beide meer dan voldoende voor het soort setups waar we hier over praten. Ik merk dat zelfs vaak het draadloos netwerk hier best wel mee uit de voeten kan maar om allen zo stabiel mogelijk neer te zetten maak ik bewust gebruik van zoveel mogelijk bedraad netwerk.


 


Als voetnoot kan ik je aangeven dat een HTPC niet veel nodig heeft aan hardware aangezien ik al meer dan een jaar mijn oude omgebouwde laptop probleemloos heb draaien achter tegen de TV geschroefd, zelfs daar werkt het zonder enige vorm van klachten. Tevens was bij mij tot voor kort de HTPC in de woonkamer ook de TV server, ik heb dit uiteindelijk uit elkaar getrokken om de stabiliteit te verhogen.


 


-Opzetten van een Windows 7 TV server met DVB Logic in combinatie met Oscam voor Canaldigitaal.


-Windows 7/drivers install: Stap 1 is een clean instal van Windows 7 met alle drivers geïnstalleerd. Dit kan je controleren in apparaatbeheer.


 


-Avast antivirus: Vervolgens installeer ik als eerst de antivirus software, hiervoor gebruik ik altijd Avast. Waarom? Gratis, weinig systeem belasting en heeft mij nog nooit in problemen gebracht.


 


-Windows Updates: Eens de antivirus aanwezig zorg je dat alle mogelijke windows updates zijn uitgevoerd voor je iets anders gaat doen om te voorkomen dat bepaalde installaties niet helemaal goed verlopen.


 


-DVB Link: Als je eenmaal een up to date windows systeem hebt kan je via de DVB Logic website, DVBlink server donwloaden, welke de basis is voor verdere installaties. Let wel DVBLogic is geen gratis software, je kan het een maand uit proberen maar daarna moet je voor de verschillende modules eenmalig betalen om er verder gebruik van te kunnen maken. Uiteraard is dat een persoonlijke mening maar ik vind DVB logic software zeker de moeite waard om aan te schaffen gezien de uitgebreide mogelijkheden, instelbaarheid en actief support via hun forum en wiki. Ik zelf maak gebruik van de volgende modules:


-TV Source: Een pakket wat je tuners beheert


-Connect server: Een module welke er de TV server van maakt, zonder dit kan je enkel lokaal op de PC kijken.


-EPG module DigiGuide en TimeforTV: Dit zijn epg modules die linken met de specifieke epg providers, voor gebruik hiervan heb je ook een abbo nodig bij de epg provider. (niet nodig voor canaldigitaal. Ik gebruik dit vooral voor epg van Ierse en Engelse zenders)


Alles samen kost bovenstaande om en bij de 60 euro om je een idee te geven.


De verschillende modules kunnen via de web interface geïnstalleerd worden via het tabblad „products”, na installatie wordt er om activatie gevraagd voor je iets kan gaan instellen.


 


Voor het instellen van de Tuners, transponders, kanalen, EPG kan je de WIKI van DVB logic gebruiken, deze is heel duidelijk. Verder zal je al snel merken dat je niet snel de wiki nodig hebt omdat het allemaal zichzelf aanwijst. Volgorde van werken:


-Selecteren tuners in het tabblad „bronnen” en vervolgens instellen met achteraf een transponder scan.


-Selecteren kanalen in tabblad „kanalen, kanaal keuze”.


-Samenvoegen kanalen in tabblad „kanalen, kanalen samenvoegen” (dwz hetzelfde kanaal op bijvoorbeeld 4 tuners wordt als 1 kanaal weergegeven na samenvoegen.)


-Kanalen ordenen op nummer in tabblad „kanalen, kanaal instellingen”. Hiermee bepaal je de volgorde van de zenders, dit is ook handig om je verschillende groepen bij elkaar te houden om achteraf in je HTPC’s heel makkelijk favorieten aan te maken.


-Instellen EPG per kanaal in tabblad EPG bronnen.


-Na instellen van bovenstaande niet te vergeten! In tabblad „instellingen” kan je een back up maken van wat je net allemaal hebt gedaan, zo hoef je dit nooit meer te herhalen en hoef je enkel nog updates uit te voeren. Als je vervolgens na elke update een nieuwe back up maakt van je instellingen zit je altijd goed. In het zelfde tabblad kan je ook een login en wachtwoord toekennen voor de web interface.


 


Tip. Pas je transponderlijst aan zodat enkel de transponders waar je gebruik van wil maken in de lijst staan, dit scheelt je enorm veel tijd in het opzetten van. 1 je hoeft minder lang te zoeken naar zenders en 2 je hebt meer overzicht bij de zender selectie.


 


Om nu met DVB logic ook versleutelde zenders te kunnen kijken dien je deze te verbinden via een client plugin zoals Acamd. Elke tuner heeft in de folder c:/program files/DVBlogic/TVsources/ een eigen map genaamd naar hoe je de tuners zelf hebt genoemd, in elke tuner map bevindt zich een map „plugin”, hierin dien je telkens de Acamd files te plaatsen. Het bestand cardclient.conf moet je van het juiste lijntje voorzien om verbinding te maken met de Oscam server. Ik gebruik hiervoor het newcamd protocol wat heel goed werkt voor mij. Je dient dan in oscam 4 users aan te maken en elke tuner zijn eigen user te geven.  Ik ga hier niet in detail op in omdat dit heel gebruiker specifiek is en een topic op zich kan zijn.


 


-Mediacenter Master: Naast TV server functionaliteit heb ik ook backups van films op deze server staan, om deze backups te vergezellen van gerelateerde film informatie, coverflows, foto’s en trailers gebruik ik de software Media Center Master welke dit feilloos doet voor mij, deze software dien je de eerste keer goed in te stellen en dan wordt alles netjes onderhouden zodra je de software periodiek start. Ik kies er zelf voor om deze software niet continu te draaien om het systeem niet onnodig te belasten. Ik stel deze software zo in dat deze uiteindelijk de informatie zo plaatst dat dit perfect samenwerkt met Windows mediacenter en Mediabrowser op de HTPC’s. Er is een leuke how to te vinden op youtube voor media center master.


 


-Thuisgroep en delen: Nu alles is geïnstalleerd wat je nodig hebt op de server kan nog de share instellingen goed zetten. (thuisgroep aanmaken waarop HTPC’s kunnen connecten en mappen sharen.)


 


-Cloud: Ik heb vervolgens voor muziek, afbeeldingen en back up docs een Onedrive folder welke ik synchroniseer met de cloud om een stukje zekerheid en flexibiliteit in te bouwen, ook hier weer kies ik ervoor om dit niet standaard op de achtergrond te laten synchroniseren maar enkel manueel wanneer ik het aangeef om onnodige belasting te voorkomen. Je zou dit nog via aan Autohotkey script kunnen automatiseren zodat dit op een bepaald moment standaard gebeurt wat je het beste past.


 


-Service prioriteit ipv Software: Vervolgens kan je via configuratiescherm / systeem / geavanceerde instellingen je PC zo instellen dat deze voorrang geeft aan Services in plaats van programma’s, let wel dit is enkel een optie als je een losse TV server hebt. Bij een combinatie van server en HTPC in 1 PC zou ik dit zeker niet aanraden.


 


-Slaapstand: Ook kan je ervoor kiezen om de slaapstand volledig uit te schakelen waar ik voor heb gekozen. Je zou hierop nog kunnen besparen maar ik heb uit het verleden hier vaak minder soepele ervaringen mee als de server ook de slaap functie gebruikt.


 


Als voetnoot kan ik mensen die willen testen met oscam  server op windows het advies geven even om het progje te gebruiken wat oscam standaard als een service installeert, indien niet te vinden geef gerust een seintje.


In principe heb je met bovenstaande opzet je TV server klaar, deze zal met bovenstaande opzet minimaal belast worden en zich stabiel gedragen, je kan nu gebruik maken van de server en deze benaderen op verschillende manieren. Via de dlna server of windows mediacenter client of een plex media client of via je android client. enz….


Uiteraard kan je de opgeslagen media gewoon via de thuisgroep linken.


 


-Opzetten van een Windows 7 HTPC


-Basis: De eerste stappen om van te vertrekken zijn identiek aan de TV Server setup. Windows install met drivers, updates en antivirus.


 


-Netwerk / Bestanden: Je kan de HTPC linken op de thuisgroep van de TV Server en vervolgens eventuele shares maken indien gewenst.


 


-DVB Link client: Vervolgens download je de client software van de DVB link website, je moet hier de windows media center client zoeken. Eens deze is geïnstalleerd dien je de eerste keer het IP adres van je TV Server op te geven, nadien zou het scherm een overzicht van je zenders moeten laten zien met de nummer zoals ingesteld op je TV Server. Als dit het geval is dan heb je de link succesvol gelegd. (note: Als je TV Server dezelfde PC is als de HTPC heb je geen client software nodig.)


 


-Shark007 codec: Om alle nodige type media goed te kunnen afspelen is shark007 codec pack een goede oplossing, hiervoor dien je eerst een 32bit versie te installeren en nadien de 64bit advance (indien windows 64bit), beide dien je als administrator te starten en op „Shark suggested settings” in te stellen. Hier zal gevraagd worden of je live TV gebruikt, wat je dus ook moet aangeven om problemen te voorkomen. Verder kan je via de config aangeven welke voorkeuren je wil gebruiken voor taal en ondertitels, afhankelijk van welke codec je daar hebt aangehinkt voor ondertitels kan je dus via de juiste software de instellingen aanpassen. Er zijn tevens heel veel goede how to’s op de shark007 website/forum.


 


-Deamon tool lite: Om Backup media opgeslagen in ISO formaat af te spelen heb je een software zoals deamon tool nodig, aangezien de software welke ik gebruik voor het browsen van films automatisch kan samenwerken met deamon tool heeft deze voor mij de voorkeur. Deze software is van de deamon tool website te downloaden, de lite versie is gratis. Ik heb verder nooit iets speciaals hoeven instellen om dit pakket goed te laten draaien.


 


-Mediabrowser: Voor het browsen en beheren van mijn films gebruik ik mediabrowser welke perfect integreert met windows mediacenter. De software is op de mediabrowser site te donwloaden, na installeren kan je via configuration de folder kiezen waar je films hebt staan en welke je wil benaderen via windows mediacenter. Het fijne aan mediabrowser is dat deze ook perfect overweg kan met de aangemaakte film informatie, trailers en foto’s welke op de TV server PC zijn gedownload bij de films met de Media Center Master software. Verder kan je in de configuratie ook opgeven om Deamon tool lite te gebruiken voor het benaderen van ISO bestanden, hier moet je even controleren of de link naar de exe extensie wel klopt. Er is verder nog veel meer te doen met Mediabrowser maar dat is naar ieders wens en mijn inziens niet noodzakelijk om een goede basis te hebben.


 


-MCE Standby tool: Om uiteindelijk een soepele ervaring te hebben met slaapstand gebruik ik MCE standby tool voor het beheren van USB devices wat wel eens problemen kan geven bij ontwaken uit slaapstand, verder stel ik hier een reboot in van 1x per week. Dit wil zeggen dat 1x per week de PC zal reebouten wanneer deze in slaapstand wordt gebracht waarna deze alsnog in slaapstand gaat. (Ik heb mijn HTPC’s zo ingesteld dat deze slaapstand gaan bij de „power off” knop op de afstandsbediening of bij werkelijk geen activiteit voor een periode van 1 uur.)


 


-Windows Mediacenter: Nu de basis software is geïnstalleerd welke Mediacenter nodig heeft kan je deze instellen. 


-Om te beginnen kan je bij algemene instellingen WMC standaard laten starten bij opstart op volledig scherm, dat is alleszins wel logisch voor een HTPC. 


-Verder kan je de bibliotheek voorkeuren opgeven, hier selecteer je bijvoorbeeld je muziek en opgenomen TV folders. (Film folder niet aangezien hiervoor Mediabrowser is gelinkt.)


-TV instellen: Je gaat naar taken / instellingen / TV / TV signaal instellen en loopt daar de stappen door. Wanneer gevraagd wordt play ready te installeren kan je dat 1x toezeggen en nadien gewoon negeren, play ready is in europa niet nodig zover ik weet. Verder dien je voor DVB link ALLE 8 virtuele tuners te installeren. (let wel als je TV server en HTPC dezelfde PC is mag je niet je DVB-S2 tuners zelf selecteren, anders ga je veel conflicten veroorzaken. Enkel de 8 virtuele tuners) Als TV signaal is ingesteld zou je zenders moeten zien als je naar de gids gaat.


-Favorieten: Om je gids gebruiksvriendelijk te maken kan je favorieten (bijv. canaaldigitaal, kids, sport, Engels, Nieuws enz…..) maken via Gids en favorieten. Dit werkt op zich makkelijk zolang je bij de nummering van je zenders in DVB link hier rekening mee hebt gehouden. Bij mij zitten deze gegroepeerd in nummer reeksen waardoor ik in een mum van tijd al mijn favorieten aanmaak. Als basis is het goed om een overzicht in excell te hebben waarin je dit soort dingen organiseert, dan kan je daar ook telkens op terugvallen.


-Nu je Live TV gedeelte is ingesteld kan je even via Extra, DVB link je kanalen synchroniseren. Nu zal op de achtergrond de EPG ook mede gevuld worden. Normaal loopt dit automatisch maar deze actie versnelt het process.


-Opname instellingen: Je kan de harde schijf selecteren waar op te nemen. Bij mij is dit altijd de grote HDD en logischerwijs niet de SSD. Verder kan je standaard dingen kiezen zoals automatisch 3 minuten eerder en 15 minuten langer opnemen en bij series enkel nieuwe of enkel op een bepaald tijdstip enz. Uiteraard is dit vooral persoonlijke voorkeur hoe je dit instelt.


 


-My Channel Logo: Om je TV gids in mediacenter te upgraden met zender logos en het aantal zenders in het overzicht aan te passen en dergelijke is My Channel Logo een zeer leuk programma, de enige voetnoot in deze is een donatie van 5 dollar zover ik weet.


Indien iemand interesse heeft in een logo pakket, ik heb alleszins voor Canaaldigitaal, Engels, Iers, Turks een groot aantal logo’s welke goed passen in mediacenter.


Zodra je in My Channel Logo voor alle zenders een logo hebt geselecteerd  (automatisch of handmatig) kan je naar wens ook de opzet van de gids tweaken. Ik heb hier gekozen voor meer zenders zichtbaar in het overzicht en een smallere balk waar het logo staat. Als je dit opslaat zal je in mediacenter direct de veranderingen kunnen reviewen en desgewenst aanpassen.


 


-Media Center Studio: Met dit programma kan je het thema (achtergrond, font ed.) en het start menu aanpassen. Voor het thema zijn er vele versies online beschikbaar, ik zelf heb gekozen voor de neutrale „Black mediacenter theme” welke strak uitstraalt en toch niet stoort. Ook sluit dit thema perfect aan bij het zwarte thema van Mediabrowser wat goed uitkomt. Verder kan je het startscherm aanpassen, hier zet ik de vinkjes uit van alle aftakkingen welke ik niet gebruik zodat alles zeer overzichtelijk oogt. Enkel blijft staan: TV, Muziek, taken, Extras. Vervolgens voeg ik via "Entry points" links onder in het scherm het pictogram „Film” van Mediabrowser wat ik zelf eerder heb gemaakt toe aan mijn TV aftakking in het start menu. Let op, de volgorde zoals je het hier plaatst wordt overgenomen door WMC. Verder dien je het icoontje aan te klikken welke je wil dat WMC highlight bij opstarten, dit doe je net voor het opslaan van de instellingen in mediacenter studio. Vervolgens kan je Mediacenter openen om te kijken of de aanpassingen zijn zoals gewenst.


 


-Autohotkey: Voor de communicatie met de afstandsbediening kan het zijn dat je een programma nodig hebt wat je helpt met vertalen van bepaalde commando's. Ik had een probleem met de HTPC welke achter het scherm is geschroefd, hiervoor had ik een IR ontvanger gekocht maar deze bleek niet helemaal mediacenter compatibel. Met andere woorden hij gebruikte heel andere commando's. Met Autohotkey kan je daarin wonderen verrichten, als je geduld hebt en graag bijleert kan je via forum en wiki van Autohotkey veel leuke manieren leren om commando's aan te passen of scripts te bouwen om bepaalde taken automatisch uit te voeren. Ik was stom verbaast toen ik dit programma leerde kennen.


 


Op basis van bovenstaande heb je een onverstoorde TV server basis welke vanuit alle hoeken benaderd kan worden en toch stabiel is naar windows normen. Terwijl heb je HTPC's welke in combinatie met een fijne afstandsbediening zichzelf makkelijk laten bedienen, je kan alle media in het netwerk benaderen en bent in staat zo goed als alle mogelijke formaten media af te spelen. Ik vind persoonlijk windows mediacenter tot zover een heel fijne ervaring in deze setup mede door de manier hoe media gepresenteerd wordt. In bijlage nog wat screenshots en foto's van mijn setup.


 


Ik hoop dat er iemand iets aan heeft, het heeft mij in ieder geval veel tijd gekost om tot deze basis te komen.


Er is nog veel meer informatie welke ik geleerd heb maar dat is dan vooral over wat je niet moet doen. :)


Screenshots.zip

Pictures.zip

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...